InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Alesd

Legea nr.407/2006

(Hotarare nr. 65 din data de 28.03.2014 pronuntata de Judecatoria Alesd)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Alesd | Jurisprudenta Judecatoria Alesd


J U D E C A TO R I A
D E L I B E R A N D:

Constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Alesd, din data _.., inregistrat la instanta la _.., s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului XX, pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 42 alin 1 lit a, g alin 2 lit. a, prev de art.. 44 lit. b din L407/2006 cu aplic art. 33 lit. a C.pen. cu incidenta art.75 alin 1lit a, c C.pen. si a inculpatului YY, pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 42 alin 1 lit. a,g alin 2 lit. a, prev. de  art. 44 lit. b din L407/2006 cu aplic art. 33 lit. a C.pen. cu incidenta art.75 alin 1lit a, c C.pen.
S-a retinut in cuprinsul rechizitoriului faptul inculpatii XX si YY, la data de 04/05_., au vanat prin folosirea unui lat un porc mistret pe care ulterior l-au transportat la domiciliul lor.
In cursul urmaririi penale,  inculpatii au recunoscut si regretat comiterea faptei.
In sedintele publice din data de 31.01.2014, respectiv 14.03.2014,  inculpatii XX si YY, au recunoscut  comiterea faptelor puse in sarcina lor,  solicitand ca judecarea cauzei sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, in conditiile art. 320/1 alin 2  vechiul C.p.p. si a art. 374 alin 4 N.Cpen. Aceste cereri au fost admise de instanta prin incheierea pronuntata la aceeasi data.
In cauza s-a constituit parte civila A.J.V.P.S. solicitand obligarea inculpatilor la plata sumei de 1.000 EURO, conform prevederilor anexei 1 lit. a pct. 13 din Legea nr. 407/2006. Aceasta pretentia a fost recunoscuta in totalitate de inculpatii, in conditiile art. 16/1 vechiul C.p.p.si art. 23 alin 2 NCp.p.
Examinand actele si lucrarile dosarului de urmarire penala coroborate cu probele din cursul judecatii instanta retine urmatoarele:
La data de _.. inculpatul XX a montat trei laturi de otel pentru capturarea animalelor salbatice, in padurea din apropierea satului  _., fapt pentru care la data de _.., dupa intelegerea cu inculpatul YY si numitul VV, s-au deplasat impreuna in locurile respectiv cu intentia de a verifica daca au fost capturate animale salbatice. Deplasarea au facut-o cu autoturismul marca Ford apartinand numitului VV - tatal inculpatului XX si ajunsi la lasarea intunericului de padure respectiva, au constatat ca intr-un lat era captiv un porc mistret.
Acestia au trecut la sacrificarea animalului, dupa care au legat porcul mistret cu o funie tragandu-l cativa zeci de metri l-a autoturism, l-a incarcat in autoturism, dupa care s-au deplasat la domiciliul mamei inculpatului XX, unde au curatat si eviscerat animalul.
Fapta a fost constatata de organele de politie in data de _.., in jurul ,orelor 4,00, cand cu ocazia efectuarii serviciului de patrulare pe raza localitatii __, au oprit in trafic autoturismul marca Ford cu numar de inmatriculare _.., la volanul caruia se afla inculpatul XX, iar ca pasageri inculpatul YY si numitul VV. Cu acel prilej a fost descoperit in portbagajul autoturismului patru pungi de plastic in care se afla carnea de porc mistret.
Fata de numitul VV, in baza rechizitoriului, procurorul a dispus scoaterea de sub urmarire penala si aplicarea unei amenzii administrative in cuantum de 400 lei, avand in vedere contributia minora a acestuia la comiterea faptei.
Aceasta stare de fapt a fost retinuta de instanta ca urmare a coroborarii mijloacelor de proba reprezentand declaratiile de recunoastere ale  inculpatilor, declaratiile martorilor VV, VV, VV, proces verbal de constatare a infractiunii ( fila 8-12 dosar u.p.), proces verbal de cercetare la fata locului insotit de plansa foto ( filele 13-18 dosar u.p.).
In sedinta publica din data de __, instanta in baza art. 386 C.p.p., a pus  in discutia partilor si a procurorului, schimbarea incadrarii juridice a faptelor retinute in actul de acuzare prin excluderea prevederilor alineatului 2 lit. a  al art. 42  din Legea nr. 407/2006 si retinerea  incidentei art.75 alin 1 lit. a  C.pen, precum si excluderea din incadrarea juridica a acuzatiei retinute la art. 42 alin 1 lit g, intrucat din starea de fapt stabilita nu rezulta ca fapta s-ar fi comis intr-o zona de intravilan ori strict protejata sau zona tampon, dupa prevede textul de lege din acest din urma caz.
Intrucat textul articolului 42 alin 2 lit. a din Legea nr. 407/2006, nu prevede ca si agravanta situatia comiterii faptei de catre trei sau mai multe persoane si fata de faptul ca din starea de fapt stabilita nu rezulta ca fapta s-ar fi comis intr-o zona de intravilan ori strict protejata sau zona tampon, dupa cum  prevede textul de lege din acest din urma caz, instanta in  baza art. 386 N.C.p.p., va schimba incadrarea juridica data faptelor prevazute de art. 42 alin 1 lit. a, g,  alin 2 lit. a din Legea nr. 407/2006 mod., prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Alesd, excluzand din aceasta incadrare dispozitiile alineatului 1 lit. g din art. 42 si cele prevazute de alineatul 2 lit. a  din art. 42.
In drept fapta inculpatului XX de a vana un porc mistret fara a detine permis de vanatoare, in conditiile descrise mai sus, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de braconaj, prev. de art. 42 alin 1 lit a din Legea nr. 407/2006 mod., text de lege in baza caruia facand si aplicarea art. 77 lit. a, d N.C.pen, art.78 N.C.pen, art.5 N.C.pen si a art. 396 alin10 N.C.p.p., instanta il va condamna pe inculpat la o pedeapsa de 4 ( patru) luni  inchisoare.
In drept fapta inculpatului XX de a transporta fara respectarea conditiilor legii, un porc mistret vanat in conditiile descrise mai sus, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de braconaj, prev. de art. 44 lit. b din Legea nr. 407/2006 mod., text de lege in baza caruia facand si aplicarea art. 77 lit a, d N.C.pen., art.78 N.C.pen., art.5 N.C.pen. si a art. 396 alin10 N.C.p.p., instanta il va condamna pe inculpat la o pedeapsa de 2 ( doua)  luni  inchisoare.
Intrucat cele doua infractiuni au fost savarsite inainte ca inculpatul sa fi fost condamnat definitiv pentru vreuna din ele, fiind vorba de un concurs real de infractiuni, in baza art. 33 lit. a, 34 lit. b. vechiul Cod penal, cu referire la art. 10 din Legea nr. 187/2012, instanta va contopi pedepsele mai sus stabilite, va aplica inculpatului pedeapsa de 4 luni  inchisoare la care va adauga un spor de 1 luna inchisoare, urmand ca inculpatul  XX sa execute pedeapsa rezultata de  5 ( cinci) luni inchisoare.
La retinerea circumstantelor agravante prev. de art. 77 lit. a si d N.C.pen., instanta a avut in vedere imprejurarea ca fapta a fost savarsita de trei persoane, respectiv inculpatii XX, YY si numitul VV, respectiv situatia ca cei doi inculpati au cunoscut la  momentul comiterii faptei faptul ca numitul VV este minor. Aceste din urma dispozitii au fost considerate de catre instanta mai favorabile fiind aplicate  in raport cu prevederile art. 5 N.C.pen.
La individualizarea pedepsei, instanta a avut in vedere faptele comise de inculpat, pericolul social concret al acesteia, imprejurarile in care acestea au fost comise, lipsa antecedentelor penale precum si atitudinea de recunoastere si regretare a faptelor manifestata de inculpat.
Apreciind ca nu se impune privarea de libertate a inculpatului, considerand ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia, existand posibilitati de indreptare si reintegrare sociala, instanta, in baza art. 81 vechiul Cod penal,  cu aplic art. 5 N.C.pen, va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 5 luni  stabilit conform art.82 vechiul Cod penal si va atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art. 83 vechiul Cod penal, privind revocarea suspendarii.
In drept fapta inculpatului YY de a vana un porc mistret fara a detine permis de vanatoare, in conditiile descrise mai sus, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de braconaj, prev. de art. 42 alin 1 lit. a din Legea nr. 407/2006 mod., text de lege in baza caruia facand si aplicarea art. 77 lit. a, d N.C.pen., art.78 N.C.pen, art.5 N.C.pen. si a art. 396 alin10 N.C.p.p., instanta il va condamna pe inculpat la o pedeapsa de 4 ( patru) luni  inchisoare.
In drept fapta inculpatului YY de a transporta fara respectarea conditiilor legii, un porc mistret vanat in conditiile descrise mai sus, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de braconaj, prev. de art. 44 lit. b din Legea nr. 407/2006 mod., text de lege in baza caruia facand si aplicarea art. 77 lit. a, d N.C.pen., art.78 N.C.pen., art.5 N.C.pen. si a art. 396 alin10 N.C.p.p., instanta il va condamna pe inculpat la o pedeapsa de 2 ( doua)  luni  inchisoare.
Intrucat cele doua infractiuni au fost savarsite inainte ca inculpatul sa fi fost condamnat definitiv pentru vreuna din ele, fiind vorba de un concurs real de infractiuni, in baza art. 33 lit. a, 34 lit. b. vechiul Cod penal, cu referire la art. 10 din Legea nr. 187/2012, instanta va contopi pedepsele mai sus stabilite, va aplica inculpatului pedeapsa de 4 luni  inchisoare la care va adauga un spor de 1 luna inchisoare, urmand ca inculpatul  YY sa execute pedeapsa rezultata de  5 ( cinci) luni inchisoare.
La retinerea circumstantelor agravante prev. de art. 77 lit. a si d N.C.pen, instanta a avut in vedere imprejurarea ca fapta a fost savarsita de trei persoane, respectiv inculpatii XX, YY si numitul VV, respectiv situatia ca cei doi inculpati au cunoscut la  momentul comiterii faptei faptul ca numitul VV este minor. Aceste din urma dispozitii au fost considerate de catre instanta mai favorabile fiind aplicate  in raport cu prevederile art. 5 N.C.pen.
La individualizarea pedepsei, instanta a avut in vedere faptele comise de inculpat, pericolul social concret al acesteia, imprejurarile in care acestea au fost comise, lipsa antecedentelor penale precum si atitudinea de recunoastere si regretare a faptelor manifestata de inculpat.
Apreciind ca nu se impune privarea de libertate a inculpatului, considerand ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia, existand posibilitati de indreptare si reintegrare sociala, instanta, in baza art. 81 vechiul Cod penal,  cu aplic art. 5 N.C.pen, va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 5 luni  stabilit conform art.82 vechiul Cod penal si va atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art. 83 vechiul Cod penal, privind revocarea suspendarii.
Sub aspectul laturii civile, instanta in baza art. 14, 15, 346 C.pp, art.1357 si urm  C. civ, va obliga in solidar, pe  inculpatii XX si YY, sa plateasca partii civile A.J.V.P.S., suma de 1000 euro, cu titlu de despagubiri civile,  conform prevederilor anexei 1 lit. a pct. 13 din Legea nr. 407/2006.
In baza art. 112 alin 3 N.C.pen, va confisca de la inculpati suma de  200 euro, respectiv cate 100 euro de la fiecare, reprezentand contravaloarea autoturismului folosit la comiterea infractiunilor si va dispune restituirea catre numitul VV a autoturismului marca Ford cu numar de inmatriculare __si a documentelor aferente acestora.
In baza art. 274 alin 2  NC.p.p. va obliga inculpatii la cate 400 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
Onorariile avocatului din oficiu _.. in cuantum de 400 lei vor fi platite din fondurile Ministerului Justitiei in contul Baroului Bihor, conform delegatiilor nr_. si _..   

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E: In baza art. 386 N.C.p.p. schimba incadrarea juridica data faptelor prevazute de art. 42 alin 1 lit a, g,  alin 2 lit. a din Legea nr. 407/2006 mod., prin Rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Alesd, excluzand din aceasta incadrare dispozitiile alineatului 1 lit g din art. 42 si cele prevazute de alineatul 2 lit a  din art. 42.
I. In baza art. 42 alin 1 lit a din Legea nr. 407/2006 mod., cu aplic art. 77 lit a, d N.C.pen, art.78 N.C.pen, a art.5 N.C.pen si a art. 396 alin10 N.C.p.p., condamna pe inculpatul XX, fiul lui __si _.., ns la _. in loc. _., jud. Bihor, cetatenie romana,  fara ocupatie si loc de munca, studii 10 clase, fara antecedente penale, dom in com. _.., nr_.. jud. _.,  CNP. _.., pentru savarsirea infractiunii de braconaj, la o pedeapsa de :

- 4 ( patru) luni inchisoare

 In baza art. 44 lit. b  din Legea nr. 407/2006 mod., cu aplic art. 77 lit. a, d N.C.pen, art.78 N.C.pen., a art.5 N.C.pen. si a art. 396 alin 10 N.C.p.p., condamna pe inculpatul XX, cu datele de mai sus, pentru savarsirea infractiunii de transport a vanatului fara respectarea conditiilor legale, la o pedeapsa de :

- 2 ( doua) luni inchisoare

In baza art. 33 lit. a C.pen, 34 lit. b din vechiul Cod penal, cu referire la art.10 din Legea nr. 187/2012 mod., contopeste pedepsele mai sus stabilite, aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 4 luni  inchisoare, la care adauga un spor de 1 luna inchisoare, urmand astfel  ca  inculpatul XX,   sa execute pedeapsa rezultata de :
- 5 (cinci) luni inchisoare

In baza art. 81 din vechiul Cod penal, cu aplic art. 5 N.c.pen., dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 5 luni stabilit conform art. 82 Cod penal si atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art. 83 din vechiul Cod penal, privind revocarea suspendarii.
II. In baza art. 42 alin 1 lit. a din Legea nr. 407/2006 mod., cu aplic art. 77 lit. a, d N.C.pen, art.78 N.C.pen, a art.5 N.C.pen. si a art. 396 alin10 N.C.p.p., condamna pe inculpatul YY, fiul lui _..si _., ns la _.. in loc. _.., jud. _., cetatenie romana,  fara ocupatie si loc de munca, studii 12 clase, fara antecedente penale, dom in com. _, sat __, nr. _.,  jud. _..,  CNP. _., pentru savarsirea infractiunii de braconaj, la o pedeapsa de :

- 4 ( patru) luni inchisoare

 In baza art. 44 lit. b  din Legea nr. 407/2006 mod., cu aplic art. 77 lit. a, d N.C.pen, art.78 N.C.pen., a art.5 N.C.pen. si a art. 396 alin 10 N.C.p.p., condamna pe inculpatul YY, cu datele de mai sus, pentru savarsirea infractiunii de transport a vanatului fara respectarea conditiilor legale, la o pedeapsa de :

- 2 ( doua) luni inchisoare

In baza art. 33 lit. a C.pen, 34 lit. b din vechiul Cod penal, cu referire la art.10 din Legea nr. 187/2012 mod., contopeste pedepsele mai sus stabilite, aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 4 luni  inchisoare, la care adauga un spor de 1 luna inchisoare, urmand astfel  ca  inculpatul YY, sa execute pedeapsa rezultata de :
- 5 (cinci) luni inchisoare

In baza art. 81 din vechiul Cod penal, cu aplic art. 5 N.c.pen., dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 5 luni stabilit conform art. 82 Cod penal si atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art. 83 din vechiul Cod penal, privind revocarea suspendarii.
Obliga inculpatii XX si YY, in solidar, sa plateasca partii civile A.J.V.P.S. Bihor, suma de 1000 euro, cu titlu de despagubiri civile.
In baza art. 112 alin 3 N.C.pen, confisca de la inculpati suma de  200 euro, respectiv cate 100 euro de la fiecare, reprezentand contravaloarea autoturismului folosit la comiterea infractiunilor.
Dispune restituirea catre numitul VV a autoturismului marca Ford cu numar de inmatriculare __. si a documentelor aferente acestora.
In baza art. 274 alin 2  NC.p.p. obliga inculpatii la cate 400 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat.
Onorariile avocatului din oficiu _.. in cuantum de 400 lei vor fi platite din fondurile Ministerului Justitiei in contul Baroului Bihor, conform delegatiilor nr_.. si _...      
Cu drept de apel in 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 28.03.2014. PRESEDINTE GREFIER
                
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011