InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Buzau

PENAL.Conducator auto. Vatamare corporala din culpa. Incetarea procesului prin impacare. Reducere cuantum despagubiri civile

(Decizie nr. 36 din data de 01.03.2012 pronuntata de Tribunalul Buzau)

Domeniu Infractiuni | Dosare Tribunalul Buzau | Jurisprudenta Tribunalul Buzau



     Asupra prezentului recurs penal:
     Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Patarlagele nr..../P/2009, inregistrat pe rolul Judecatoriei Patarlagele la data de 17.09.2010 sub nr.1906/277, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului ... pentru savarsirea infractiunilor de vatamare corporala din culpa prevazute si pedepsite de art.184 alin.1,3 C.pen. cu aplicarea art.33 lit.a C.pen. .
     In sustinerea rechizitoriului s-a retinut in sarcina inculpatului ca la data de 07.11.2009, in calitate de conducator auto, prin incalcarea dispozitiilor art.35, 48, 51 din O.U.G. nr.195/2002 si art.123 lit.e din Regulamentul de aplicare a O.U.G. nr.195/2002, a accidentat pe partile vatamate ... ce au suferit leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare un nr. de 45-50 si respectiv 16-18 zile de ingrijire medicala.
     Prima instanta, prin sentinta penala nr..../28.04.2011, in baza art. 184 alin.1 si 3 Cod penal  a condamnat pe inculpatul  ... la pedeapsa de 1 an si 8 luni inchisoare; in baza art. 184  alin.1 si 3 cod penal a condamnat pe acelasi inculpat la pedeapsa de 1 an si 8 luni inchisoare; in baza art. 33-34 Cod penal a contopit pedepsele aplicate inculpatul urmand a executa  pedeapsa de 1 an si 8 luni inchisoare; in baza art.861 alin.1 si alin.2 Cod penal a dispus suspendarea executarii pedepsei sub  supraveghere pe un termen de incercare de  3 ani si 8 luni; a obligat Societatea de Asigurare "..."- Societate de Asigurare - Reasigurare Sucursala  Buzau, sa plateasca partii civile Spitalul Judetean de Urgenta Buzau sumele de 1.846,49 lei si respectiv 1.947,51 lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare a partilor vatamate ... si respectiv ...; a obligat sus-scrisa societate de asigurare  sa plateasca partii civile ...  suma de 5.000  lei cu titlu de daune morale si suma de 7.000 lei  cu titlu de despagubiri  civile; a respins  capatul  de cerere al actiunii civile referitor la plata sumelor  reprezentand salariu nerealizat; a obligat sus-scrisa societate de asigurare la  plata catre partea civila ... a sumei de  1.553 ( daune morale) si a sumei de 7.547 lei  cu titlu  de despagubiri civile; in baza art.191 Cod procedura penala a obligat inculpatul  la plata sumei de 700 lei cu titlu de cheltuieli  judiciare catre stat, din care suma de 200 lei reprezentand onorariu aparator desemnat din oficiu.
     Impotriva acestei sentinte penale au declarat recurs inculpatul ... si asiguratorul de raspundere civila S.C. ... Asigurari - Sucursala Buzau.
     In motivarea recursului, recurenta S.C. ... Asigurari - Sucursala Buzau a invederat instantei faptul ca despagubirile reprezentand daunele materiale fata de ambele parti civile nu au fost dovedite, neputandu-se acorda despagubiri pentru contravaloarea carburantilor cumparati de copiii partilor civile, cheltuieli care de altfel nu au fost dovedite, pentru contravaloarea cheltuielilor efectuate cu proceduri de recuperare, acestea nefiind probate, pentru cheltuielile efectuate in vederea vindecarii unor boli la rinichi in lipsa unei legaturi de cauzalitate sau pentru plata fiicei si nurorii partii civile . .. pe perioada spitalizarii.
     La termenul de judecata din data de 06.01.2012, partea vatamata .. .. a declarat ca s-a impacat cu inculpatul .. .. intrucat recurenta S.C. .. Asigurari - Sucursala Buzau i-a achitat suma de 4.692,50 lei.
     Tribunalul, examinand sentinta recurata, in raport de criticile formulate, de actele si lucrarile dosarului, dar si din oficiu in limitele motivelor de casare prevazute de art.3859 alin.3 C.pr.penala, constata ca recursurile sunt intemeiate, in parte, dupa cum se va arata in continuare:
     Instanta de fond a retinut in mod corect situatia de fapt dedusa judecatii, a facut o corecta incadrare juridica a faptelor savarsite de recurentul-inculpat iar la individualizarea pedepselor aplicate, a avut in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art.72 C.pen., respectiv imprejurarile savarsirii faptelor, gradul de pericol social concret al acestora, limitele de pedeapsa prevazute de legea penala si persoana recurentului-inculpat, care se afla la prima incidenta cu legea penala, acesta avand o atitudine relativ sincera pe toata durata de desfasurare a procesului penal.
     Tribunalul constata insa ca in mod gresit prima instanta a retinut ca, prin producerea accidentului de circulatie din data de 07.11.2009, partii civile . .. i-a fost produs un prejudiciu material in cuantum total de 7.000 lei.
     Astfel, din coroborarea declaratiilor partii civile ... cu declaratia martorului ... precum si cu inscrisurile depuse la dosar, rezulta un prejudiciu material de 4.000 lei, prejudiciu compus din cheltuielile ocazionate de internarea la Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, procedurile de reflexoterapie, sumele platite de partea civila sorei sale pentru cele 3 luni de ingrijire medicala si sumele cheltuite pentru medicamente.
     Partea civila nu a dovedit faptul ca ar fi suportat cheltuielile cu combustibilul consumat de copiii sai pentru deplasarile la spital sau la domiciliu.
     Nu trebuie omis faptul ca asiguratorul de raspundere civila a fost obligat la plata sumei de 1.846,49 lei catre Spitalul Judetean de Urgenta Buzau reprezentand cheltuielile de spitalizare ocazionate cu internarea partii civile ....
     De asemenea, suma de 7.900 lei necesara pentru vertebroplastia recomandata partii civile ... reprezinta o cheltuiala viitoare, in cadrul raspunderii civile delictuale neputand fi acoperite decat prejudiciile certe si actuale.
     Tribunalul constata astfel ca suma de 3.000 lei solicitata de partea civila ... pentru prejudiciul material, peste suma de 4.000 lei dovedita prin declaratiile martorilor si inscrisurile atasate la dosar, nu a fost dovedita, constituind, in caz de acordare, o imbogatire fara justa cauza pentru partea civila.
     Partea civila ..., prin declaratia data in fata instantei si memoriile depuse ulterior la dosar, nu a avut o pozitie constanta cu privire le cheltuielile efective suportate de aceasta, exemplificand in acest sens declaratia de la fila 30 dosar de fond cand a precizat ca a cheltuit pe perioada internarii suma de 900 lei (400 lei la medici, 400 lei la asistente si 100 lei pentru aparatul gipsat) pentru ca ulterior sa declare ca pe perioada spitalizarii a cheltuit suma de 1.750 lei (fila 118 dosar de fond).
     Se poate constata ca prin solicitarea cheltuielilor in cuantum total de 7.000 lei si a pretinsului salariu lunar primit de la societatea comerciala administrata de sotul sau, raporturile de munca nefiind dovedite asa dupa cum in mod corect a retinut si prima instanta, partea civila ... a avut intentia ca, in cadrul procesului penal determinat de accidentul de circulatie din data de 07.11.2009, sa obtina despagubiri materiale mai mari decat cele efectiv suportate.
     Partea civila ... are posibilitatea ca, in ipoteza in care va suporta si alte cheltuieli medicale care au legatura de cauzalitate cu accidentul de circulatie din data de 07.11.2009, legatura de cauzalitate constatata print-un raport de expertiza medico-legala, sa cheme in judecata pe inculpatul ... printr-o actiune civila separata, in pretentii, la instanta civila, actiune ce este scutita de plata taxelor de timbru intrucat rezulta dintr-un proces penal.
     Tribunalul constata de asemenea, ca in mod gresit, prima instanta, fara a avea in vedere principiul disponibilitatii de care beneficiaza partile civile cand au emis pretentii impotriva inculpatului ...., a obligat la plata despagubirilor civile pentru daune materiale si daune morale numai pe asiguratorul de raspundere civila desi dispozitiile art.49 din Legea nr.136/1195 nu interzic ca si inculpatul sa raspunda alaturi de asigurator.
     Avand in vedere cele retinute mai sus, Tribunalul, in baza dispozitiilor art.38515 al.1 pct.2 lit.d C.pr.pen. urmeaza sa admita recursurile formulate de recurentii ... si S.C. ... Asigurari - Sucursala Buzau, sa caseze, in parte, in latura penala si in latura civila sentinta atacata iar, dupa rejudecare, in baza art.11 pct.2 lit.b raportat la art.10 lit.h C.pr.pen. si art.132 C.pen. sa dispuna incetarea procesului penal pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art.184 alin.1,3 Cod penal in dauna partii vatamate ... intrucat partile s-au impacat, sa inlature aplicarea dispozitiilor art.33 lit.a, 34 lit.b C.pen., sa reduca cuantumul daunelor materiale acordate partii civile ... de la suma de 7.000 lei la suma de 4.000 lei, sa oblige societatea de asigurare .. Asigurari - Sucursala Buzau la plata despagubirilor civile catre Spitalul Judetean de Urgenta Buzau si partea civila ..., alaturi de inculpatul ..., sa inlature obligarea societatii de asigurare la plata despagubirilor civile catre ... ca urmare a tranzactiei incheiate si sa mentina restul dispozitiilor sentintei atacate.                                        

   

1
   

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Infractiuni - Decizie nr. 250 din data de 25.10.2016
Infractiuni - Decizie nr. 241 din data de 10.11.2016
TRAFIC DE DROGURI - Sentinta penala nr. 4 din data de 18.01.2017
infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta - Sentinta penala nr. 65 din data de 16.06.2015
consumul ilicit de droguri - Sentinta penala nr. 173 din data de 05.12.2014
Trafic de droguri - Sentinta penala nr. 158 din data de 22.10.2014
Infractiunile de incaierare ?i ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, tentativa la omor calificat. Concursul real de infractiuni - Sentinta penala nr. 66 din data de 23.03.2011
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 261 din data de 22.04.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 66 din data de 04.06.2009
- Sentinta civila nr. 306 din data de 17.06.2009
- Sentinta penala nr. 68 din data de 10.06.2009
Recursul inculpatului, declarat pe latura civila, nu este intemeiat, deoarece inculpatul este cel care este obligat sa suporte prejudiciul creat partii civile APIA, prin fapta comisa. Raspunderea civila delictuala a inculpatului intervine pentru fapta pro - Decizie nr. 727/R din data de 23.09.2013
Infractiuni la legi speciale – Calitatea de subiect activ principal, pasiv principal si pasiv secundar la infractiunile prev. la art. 37 alin. 1 si art. 38 alin. 1 din Legea nr. 319/2006 – privind protectia muncii. - Decizie nr. 152 din data de 20.02.2013
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judetene care nu au infiintate, prin hotararea directiilor judetene de sanatate publica si cu avizul institutelor de medicina legala competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevazute in ar - Sentinta penala nr. 17/F din data de 20.02.2013
Intemeierea hotararii de condamnare si pe declaratiile date de martor in faza de urmarire penala, in situatia imposibilitatii audierii sale in prima instanta si in recurs, nu incalca dispozitiile art. 6 paragraf 3 lit. d din Conventia Europeana a Dreptur - Decizie nr. 134/R din data de 14.02.2013
Potrivit art.181 alin.2 Cod penal, la stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi ... - Decizie nr. 1004/R din data de 02.12.2011
In verificarea dispozitiilor art. 64 alin. 2/2 Cod procedura penala, procedura stabilirii alcoolemiei inculpatului a fost una legala si cu respectarea dispozitiilor in materie. Potrivit art. 14 alin.3 din OMS nr. 376 din 10 aprilie 2006, in situati... - Decizie nr. 895/R din data de 03.11.2011
Legea sanctioneaza persoana depistata in trafic si care pare sub influenta alcoolului, de a se sustrage de la recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. In lipsa unor motive temeinice, de natura a justifica refuzul recoltarii pr... - Decizie nr. 733/R din data de 29.09.2011
Trafic de persoane. Trafic de minori. Modalitati alternative de realizare a elementului material. Sedinta de judecata. Caracterul ei secret. Luarea masurii de siguranta a interzicerii exercitarii functiei in indeplinirea careia un inculpat a comis fa... - Decizie nr. 38/Ap din data de 01.03.2011