InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Timisoara

Cadre didactice. Ajutor de nastere. Obligativitatea clauzei din contractul colectiv de munca la nivel de ramura invatamant referitoare la plata ajutorului de nastere

(Decizie nr. 969 din data de 06.05.2008 pronuntata de Curtea de Apel Timisoara)

Domeniu Cadre didactice | Dosare Curtea de Apel Timisoara | Jurisprudenta Curtea de Apel Timisoara

Cadre didactice. Ajutor de nastere. Obligativitatea clauzei din contractul colectiv de munca la nivel de ramura invatamant referitoare la plata ajutorului de nastere
C.mun., art. 238 alin. (2), art. 241 alin. (1) lit. c) si lit. d), art.247 
Legea nr. 130/1996, art.11 alin. (1) lit. c) si lit. d)
Contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura invatamant, 36 alin. (5) lit. f)
      
      In conformitate cu dispozitiile art. 241 alin. (1) lit. c) din Codul muncii si ale art.11 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 130/1996, clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru salariatii incadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel, astfel incat cadrele didactice sunt indreptatite la plata ajutorului prevazut de art. 36 alin. (5) lit. f) din Contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura invatamant pentru nasterea unui copil.
      Potrivit art. 238 alin. (2) din Codul muncii, orice contract individual de munca se incheie nu numai in considerarea prevederilor legii, ci si in considerarea clauzelor contractelor colective ce ii sunt aplicabile salariatului in cauza.
      Aceste prevederi se intemeiaza pe natura juridica a contractului colectiv de munca, si anume aceea de izvor de drept, precum si pe imprejurarea ca un asemenea contract reprezinta o exceptie de la principiul relativitatii efectelor contractelor.
      
      Curtea de Apel Timisoara, Sectia conflicte de munca si asigurari sociale, decizia civila nr. 969 din 6 mai 2008
      
      Prin sentinta civila nr. 149/24.01.2008, Tribunalul Timis, a admis cererea formulata de reclamantul Sindicatul Independent al Invatamantului Preuniversitar din Judetul Timis, in numele membrilor de sindicat mentionati in tabelul anexa la cererea de chemare in judecata, impotriva paratilor Grup Scolar "Mihai Eminescu" Jimbolia, Inspectoratul Scolar al Judetului Timis, Consiliul Local al Orasului Jimbolia si Primarul Orasului Jimbolia  si paratii au fost obligati la plata catre membrii de sindicat a ajutorului pentru nasterea copilului, prevazut de art. 36 alin. 5 lit. f) din contractul colectiv de munca  la nivel de ramura invatamant, actualizat in raport de rata inflatiei la data platii.
      Prin aceeasi hotarare, a fost respinsa exceptia lipsei calitatii procesuale pasive invocata de catre paratul Inspectoratul Scolar al Judetului Timis ca neintemeiata.
      Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de fond a retinut ca, potrivit art. 36 alin. 5 lit. f din contractul colectiv de munca  la nivel de ramura invatamant, mamele au dreptul la un salariu de baza platit de angajator pentru nasterea fiecarui copil, iar la dosar au fost atasate certificatele de nastere ale copiilor personalului salariat mentionat in tabelele anexa la cererea de chemare in judecata. De altfel, paratii nu au contestat acest drept.
      Exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a Inspectoratului Scolar al Judetului Timis a fost respinsa cu motivarea ca, potrivit art. 9 alin. (3), art. 11 alin. (5), art. 32 alin. (3) si art. 50 alin. (3) si alin. (4)  din Legea nr. 128/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, acest parat are calitatea de angajator.
      Paratul Inspectoratul Scolar al Judetului Timis a formulat recurs impotriva sentintei civile nr. 149/24.01.2008 a Tribunalului Timis, solicitand admiterea recursului si modificarea in tot a hotararii recurate, in sensul respingerii actiunii reclamantului.
      In motivarea cererii de recurs s-a aratat ca, potrivit Legii nr. 128/1997 si art. 13 din O.U.G nr. 32/2001, Inspectoratul Scolar al Judetului Timis nu are atributii si competente in ceea ce priveste salarizarea personalului didactic si didactic auxiliar din unitatile de invatamant.
      Totodata, s-a sustinut ca finantarea unitatilor de invatamant preuniversitar se asigura  de la bugetul de stat, chiar daca sumele respective sunt distribuite prin bugetele locale. Pe de alta parte, prima instanta a avut in vedere doar dispozitiile art. 36 alin. (5) lit. f) din contractul colectiv de munca la nivel de ramura invatamant, care prevad acordarea ajutorului in litigiu fara a lua in considerare faptul ca, pentru salariatii din institutiile finantate de la bugetul statului, orice drept prevazut in contract este conditionat de includerea sa in acte normative aferente.
       In drept, s-au invocat dispozitiile art. 304 pct. 8 si pct. 9, art. 3041 C.proc.civ., Legea nr. 128/1997, Legea nr. 84/1985.
      Paratii Consiliul Local al Orasului Jimbolia si Primarul Orasului Jimbolia au declarat recurs impotriva sentintei civile nr. 149/24.01.2008 a Tribunalului Timis, solicitand admiterea recursului si, pe fond, respingerea cererii reclamantului, aratand ca recurentii nu au calitate procesuala pasiva in cauza. Astfel, intre persoanele reprezentate de catre Sindicatul Independent al Invatamantului Preuniversitar din Judetul Timis si paratii-recurenti nu exista niciun raport contractual, iar articolul din contractul colectiv de munca, retinut de catre prima instanta ca temei al admiterii actiunii, nu mentioneaza institutia primarului in calitate de angajator.
      In drept, s-au invocat dispozitiile art. 304 pct. 8 si pct. 9 C.proc.civ.
      Examinand recursurile prin prisma motivelor invocate, a probelor administrate in cauza si a dispozitiilor art. 304 pct. 8 si pct. 9 coroborate cu cele ale art. 3041 C.proc.civ., Curtea apreciaza ca sunt neintemeiate pentru considerentele ce vor fi expuse in continuare.
      Instanta de fond a facut o corecta interpretare a dispozitiilor legale in ceea ce priveste calitatea procesuala pasiva a paratilor-recurenti, precum si solutionarea in fond a pricinii.
      Paratii chemati in judecata au calitate procesuala pasiva, calitate ce decurge din atributiile pe care le au in ceea ce priveste angajarea cadrelor didactice, calcularea si plata salariilor, asigurarea, aprobarea si repartizarea fondurilor necesare platii salariilor.
      Astfel, art. 11 alin. (5) din Legea nr. 128/1997 si Contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura invatamant dau in sarcina inspectoratelor scolare atributia de angajare a cadrelor didactice, angajarea acestora pe post facandu-se prin dispozitia inspectorului scolar general.
      Art. 19 alin. (2) din Legea nr. 128/1997 da in sarcina unitatilor de invatamant atributul de angajator pentru personalul didactic auxiliar, salariile fiind determinate de catre unitatile de invatamant.
      Este adevarat ca salariile se calculeaza de catre institutia de invatamant la care este angajat membrul de sindicat, insa inspectoratul scolar judetean are atributii de control in ceea ce priveste modul de calcul si plata a salariilor de catre unitatile de invatamant si modalitatea in care se aplica dispozitiile Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului.
      Incepand cu anul 2001, urmare a art. XIII din OUG nr. 32/2001, finantarea institutiilor de invatamant preuniversitar de stat se asigura prin intermediul unitatii administrativ-teritoriale, in a carei raza teritoriala isi desfasoara acestea activitatea, iar printre exceptiile prevazute la finantare nu sunt mentionate cele privind salariile.
      Date fiind aceste atributii pe care le au in ceea ce priveste angajarea, respectiv repartizarea fondurilor privind plata salariilor, raportat la cele mentionate mai sus, paratii-recurenti au calitate procesuala pasiva in cauza.
      Conform art. 36 alin. (5) lit. f) din Contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura invatamant, personalul din invatamant beneficiaza de un salariu de baza platit de angajator mamei pentru nasterea fiecarui copil, iar daca mama nu este salariata, sotul acesteia va beneficia de plata unui salariu de baza.
      In acelasi sens, art. 51 lit. c) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2005-2006 si art. 51 lit. c) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 prevad ca, in afara ajutoarelor prevazute de lege, salariatii au dreptul la un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei pentru nasterea fiecarui copil, iar daca mama nu este salariata sotul acesteia va beneficia de plata unui salariu mediu pe unitate.
      In conformitate cu dispozitiile art. 241 alin. (1) lit. c) din Codul muncii si ale art. 11 alin. (1) lit. c) din Legea nr.130/1996, clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru salariatii incadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel.
      Potrivit art. 241 alin. (1) lit. d) din Codul muncii si art. 11 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 130/1996, clauzele contractelor colective de munca la nivel national produc efecte pentru salariatii incadrati la toti angajatorii din tara.
      Art. 238 alin. (2) din Codul muncii prevede ca: "contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca". Astfel, orice contract individual de munca se incheie nu numai in considerarea prevederilor legii, ci si in considerarea clauzelor contractelor colective ce ii sunt aplicabile salariatului in cauza. Potrivit art. 247 din Codul muncii, "in cazul in care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramura nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior". Prin urmare, daca la nivelul angajatorului nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel de ramura.
      Aceste prevederi se intemeiaza pe natura juridica a contractului colectiv de munca, si anume aceea de izvor de drept, precum si pe imprejurarea ca un asemenea contract reprezinta o exceptie de la principiul relativitatii efectelor contractelor, asa cum rezulta din ansamblul dispozitiilor legale in materia contractelor colective de munca.
      Prin urmare, in mod corect, instanta de fond a retinut ca doamna P.E., membra de sindicat reprezentata in litigiul pendinte, este indreptatita la plata ajutorului prevazut de art. 36 alin. (5) lit. f) din Contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura invatamant, fiind angajata a unei unitati de invatamant careia i  s-a nascut un copil. Imprejurarea ca nu au fost stabilite sursele de finantare pentru acordarea acestui ajutor nu este imputabila beneficiarului lui si nu poate conduce la inaplicabilitatea dispozitiilor art. 36 alin. (5) lit. f) din Contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura invatamant, dat fiind caracterul de izvor de drept al contractului colectiv de munca, precum si obligativitatea clauzelor sale pentru angajatorii la care se refera.
      Avand in vedere cele expuse mai sus, Curtea a apreciat ca hotararea recurata este temeinica si legala, nefiind incident vreunul din motivele de recurs reglementate de art. 304 pct. 8 si pct. 9 Cod procedura civila.
      In temeiul art. 312 alin. (1) C.proc.civ., instanta a respins recursurile declarate de catre paratii-recurenti Inspectoratul Scolar al Judetului Timis, Consiliul Local al Orasului Jimbolia si Primarul Orasului Jimbolia  impotriva sentintei civile nr. 149/24.01.2008, pronuntata de Tribunalul Timis, ca neintemeiate.
      
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cadre didactice

Acordarea unui ajutor financiar cadrelor didactice - Sentinta civila nr. 96 din data de 06.02.2014
Cadru Didactic. Indemnizatie de pensionare. - Decizie nr. 187/A din data de 05.05.2014
Control Curtea de Conturi. Indemnizatia de conducere pentru cadrele didactice universitare. - Decizie nr. 2424 din data de 27.09.2011
Cadre didactice. Transe suplimentare de vechime. - Decizie nr. 1515 din data de 05.09.2011
Recurs - dreptul cadrelor didactice ce-si desfasoara activitatea intr-o alta localitate decat cea de domiciliu la contravaloarea transportului efectuat lunar. - Decizie nr. 270 din data de 04.03.2011
Cadre didactice - Sentinta civila nr. 274 din data de 09.03.2009
Plata drepturilor salariale reprezentand transele suplimentare care se acorda la 30 ani, respectiv 35 ani de activitate in invatamant. - Sentinta civila nr. 584 din data de 03.10.2008
Recurs - dreptul cadrelor didactice ce-si desfasoara activitatea intr-o alta localitate decat cea de domiciliu la contravaloarea transportului efectuat lunar. - Decizie nr. 270 din data de 04.03.2011
Cadre didactice - Sentinta civila nr. 274 din data de 09.03.2009
Acordarea unui ajutor financiar cadrelor didactice - Sentinta civila nr. 96 din data de 06.02.2014
Acordarea diferentelor de drepturi salariale rezultate din neaplicarea Legii nr. 349/2004 personalului didactic cu functii de conducere - Sentinta civila nr. 1875 din data de 26.09.2013
Transe suplimentare de vechime prevazute de art. 50 din Legea nr.128/1997. Conditii de admisibilitate in cazul persoanelor cu functii de conducere. - Sentinta civila nr. 895 din data de 19.11.2009
Recunoasterea dreptului educatorilor, invatatorilor si institutorilor cu vechime in invatamant de peste 25 de ani si gradul didactic I la reducerea normei didactice cu doua ore saptamanal, fara diminuarea salariului si la plata drepturilor salariale ... - Sentinta civila nr. 933 din data de 24.10.2006
Incidenta disp.art. 106 alin.2 din Legea nr.128/1997 privind statutul personalului didactic si a art.128 din Legea nr.19/2000 - Sentinta civila nr. 293 din data de 02.02.2009
Aplicabilitatea art.14 si 15 din Legea 128/1997 conform carora perioada de detasare de care poate beneficia un cadru didactic titular este de 6 ani. Aplicabilitate art. 5 din Leg. 29/1990 care prevede termenul de 1 an de zile de formulare acti... - Sentinta civila nr. 19 din data de 08.02.2005
Plata drepturilor salariale reprezentand transele suplimentare care se acorda la 30 ani, respectiv 35 ani de activitate in invatamant. - Sentinta civila nr. 584 din data de 03.10.2008
Titularizare pe post/catedra in baza Legii nr.1/2011 - Sentinta civila nr. 2888 din data de 20.06.2012
Fond - litigiu de munca. Autoritate de lucru judecat. Conditii. Primordialitatea autoritatii de lucru judecat fata de principiul obligativitatii deciziilor date in interesul legii. - Sentinta civila nr. 2183/F din data de 23.07.2013
Calitatea procesuala activa intr-o cauza avand ca obiect restituirea de catre cadrele didactice a unor drepturi salariale incasate necuvenit, urmare a unor constatari ale Camerei de Conturi. - Sentinta civila nr. 2724F din data de 16.10.2012
Schimbarea calificarii legale a infractiunii, potrivit noului Cod penal. Impacarea partilor. Consecinte: incetarea procesului penal - Decizie nr. 404/A din data de 07.05.2014