InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Craiova

Conflict negativ de competenta intre sectii specializate. Conditiile pentru a exista conflictul.

(Hotarare nr. 52 din data de 07.10.2010 pronuntata de Curtea de Apel Craiova)

Domeniu Conflict negativ de competenta | Dosare Curtea de Apel Craiova | Jurisprudenta Curtea de Apel Craiova

      Existenta  conflictului  negativ de competenta presupune  determinarea  notiunii de instanta sesizata cu aceeasi pricina.
  Potrivit art. 126 alin. 1 din Constitutia Romaniei,  justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege.  Legea nr.304/2004, in art. 2 alin.2,  prevede ca justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie,  curti de apel, tribunale, tribunale specializate, instante militare si  judecatorii.
Dispozitiile art. 35-42 din Legea nr. 304/2004 si art. 2 din Regulamentul de organizare  interioara al instantelor judecatoresti prevad ca in cadrul curtilor de apel si tribunalelor functioneaza sectii sau dupa caz complete specializate pentru cauze civile, cauze penale, cauze comerciale, cauze cu minori si de familie, cauze de contencios administrativ si fiscal, cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, precum si sectii maritime si fluviale sau pentru alte materii, iar in cadrul judecatoriilor functioneaza sectii sau complete specializate pentru cauze cu minori si familie, sectii sau complete specializate  in alte materii.
Reiese  ca legiuitorul a asimilat notiunii de instanta specializata pe aceea de sectie sau complet specializat in raport de natura cauzelor.
In concluzie, notiunea de instanta de refera atat la Inalta Curte de Casatie si Justitie; curte de apel; tribunal; tribunal specializat; instanta militara; judecatorie, cat si la sectie sau complet specializat.
In acest sens sunt si prevederile noului cod de procedura civila, care cuprinde reglementari potrivit carora dispozitiile privitoare la exceptia de necompetenta si la conflictul de competenta se aplica prin asemanare si in cazul sectiilor specializate ale aceleiasi instante judecatoresti (art. 131 alin. 1).
In conditiile in care o instanta civila (sectia civila a judecatoriei) a declinat competenta in favoarea unei instante de contencios (sectia de contencios administrativ a tribunalului care a scos cauza de pe rol si a transpus-o la sectia comerciala) iar  instanta comerciala (sectia comerciala a tribunalului )  a declinat competenta in favoarea  judecatoriei (completului specializat de comercial) nu suntem in prezenta unor declinari reciproce de competenta.
Nefiind indeplinite cumulativ conditiile prevazute de art. 20 Cod procedura civila, nu exista conflict negativ de competenta incat se impune  trimiterea dosarului la judecatorie  pentru continuarea judecatii.

      Prin sentinta nr. 12765 din 17.09.2008, Judecatoria Craiova - Sectia Civila a declinat in favoarea Tribunalului Dolj - Sectia Contencios Administrativ, competenta de solutionare a cauzei avand ca obiect cererea formulata de reclamantul Primarul Municipiului C. impotriva paratilor SC M. I.  SRL si S. M. asociat unic  al acestei societati,  privind evacuarea din imobilul situat in Craiova, str. A,  avand destinatia de spatiu comercial.
      Pentru a pronunta aceasta sentinta Judecatoria a retinut ca fiind aplicabile dispozitiile art. 66 din OUG nr. 54/2006 potrivit carora litigiile privind atribuirea, incheierea, executarea si incetarea contractului de concesiune, precum si cele privind acordarea de despagubiri se solutioneaza in conformitate cu prevederile Legii contenciosului administrativ, de sectia de contencios a tribunalului in a carui jurisdictie se afla sediul concedentului.
      Prin incheierea din 3.12.2009, Tribunalul Dolj - Sectia Contencios Administrativ si Fiscal a transpus cauza de pe rolul Sectiei de Contencios Administrativ si Fiscal pe rolul Sectiei Comerciale, retinand ca nu sunt aplicabile dispozitiile art. 66 alin.2 din OUG nr. 54/2006, ci prevederile dreptului comun intrucat contractul de concesiune nu se refera la bunuri proprietate publica ci la bunuri ce apartin domeniului privat.
      Sectia Comerciala a Tribunalului Dolj, primind cauza, a declinat competenta de solutionare in favoarea Judecatoriei Craiova ca instanta comerciala, retinand ca litigiul are natura patrimoniala, valoarea litigiului care nu depaseste suma de 100.000 lei determinandu-se in raport de folosinta bunului, anume redeventa lunara stabilita in contractul de concesiune.
      A retinut totodata, ca nu poate fi vorba despre ivirea unui conflict negativ de competenta, in considerarea deciziei nr. 2755/2006 a ICCJ, potrivit careia instanta suprema a hotarat ca intelesul notiunii de instanta competenta vizeaza si sectiile sau completele specializate.
      Primind dosarul, Judecatoria Craiova prin incheierea din 8.09.2010 a constatat ivit conflict negativ de competenta intre Judecatoria Craiova si Tribunalul Dolj si a inaintat cauza Curtii de Apel Craiova in vederea solutionarii conflictului, retinand ca exista conflict negativ de competenta cand doua sau mai multe instante prin hotarari irevocabile s-au declarat necompetente a judeca aceeasi pricina, ca in cadrul Judecatoriei Craiova nu exista sectie comerciala, ci doar complete specializate.
      Curtea constata ca nu exista conflict negativ de competenta.
      Pentru a fi in prezenta unui conflict negativ de competenta se impune intrunirea cumulativa a conditiilor prevazute de art. 20 Cod procedura civila: sa existe doua sau mai multe instante sesizate cu aceeasi pricina( identitate de parti, de obiect si de cauza); instantele sa se fi declarat necompetente prin hotarari ramase irevocabile; declinarile de competenta intre instantele sesizate sa fie reciproce; cel putin una dintre aceste instante sa fie competenta sa solutioneze pricina.
      Se pune problema determinarii notiunii de instanta sesizata cu aceeasi pricina.
  Potrivit art. 126 alin. 1 din Constitutia Romaniei,  justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege.
Textul mentionat mai sus este reluat de Legea nr.304/2004( art. 1 alin.1) privind organizarea judiciara, lege care in art. 2 alin.2 stabileste ca justitia se realizeaza prin urmatoarele instante judecatoresti: Inalta Curte de Casatie si Justitie; curti de apel; tribunale; tribunale specializate; instante militare; judecatorii.
Dispozitiile art. 35-42 din Legea nr. 304/2004 si art. 2 din Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti prevad ca in cadrul curtilor de apel si tribunalelor functioneaza sectii sau dupa caz complete specializate pentru cauze civile, cauze penale, cauze comerciale, cauze cu minori si de familie, cauze de contencios administrativ si fiscal, cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale, precum si sectii maritime si fluviale sau pentru alte materii, iar in cadrul judecatoriilor functioneaza sectii sau complete specializate pentru cauze cu minori si familie, sectii sau complete specializate si in alte materii.
Din redactarea textelor de lege aratate rezulta ca legiuitorul a asimilat notiunii de instanta specializata pe aceea de sectie sau complet specializat in raport de natura cauzelor civile, penale, comerciale, cu minori si de familie, de contencios administrativ si fiscal si de materiile vizate de cererile supuse solutionarii.
In concluzie, notiunea de instanta de refera atat la Inalta Curte de Casatie si Justitie; curte de apel; tribunal; tribunal specializat; instanta militara; judecatorie, cat si la sectie sau complet specializat.
In acest sens sunt si prevederile noului cod de procedura civila, care , in plus fata de codul de procedura civila in vigoare, cuprinde reglementari potrivit carora dispozitiile privitoare la exceptia de necompetenta si la conflictul de competenta se aplica prin asemanare si in cazul sectiilor specializate ale aceleiasi instante judecatoresti (art. 131 alin. 1).
In speta, Judecatoria Craiova - Sectia Civila a declinat competenta in favoarea Tribunalului Dolj - Sectia Contencios Administrativ si Fiscal, iar Tribunalul Dolj - Sectia Comerciala a declinat competenta in favoarea Judecatoriei Craiova ca instanta comerciala.
In acest context, fata de considerentele aratate privind notiunea de instanta, Curtea retine ca o instanta civila, Sectia civila a Judecatoriei Craiova, a declinat competenta in favoarea unei instante de contencios, Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Dolj si ca cea de-a doua declinare este a unei instante comerciale, Tribunalul Dolj - Sectia Comerciala in favoarea Judecatoriei Craiova -  completului specializat de comercial si, deci, nu suntem in prezenta unor declinari reciproce de competenta.
Nefiind indeplinite cumulativ conditiile prevazute de art. 20 Cod procedura civila privind existenta conflictului negativ de competenta, Curtea constata ca nu exista conflict negativ de competenta.
In consecinta, va dispune trimiterea dosarului la Judecatoria Craiova pentru continuarea judecatii.
De altfel, competenta de solutionare revine Judecatoriei Craiova ca instanta comerciala, fiind vorba de o cerere in evacuare, actiune patrimoniala personala, a carei valoare se apreciaza in functie de redeventa lunara stabilita in contractele de concesiune incheiate in anul 1996, data in raport de care se impune si stabilirea legislatiei aplicabile in materia concesiunii.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Conflict negativ de competenta

Competenta dupa materie. Obligarea angajatorului de a elibera adeverinta conditii de munca. Conflict negativ de competenta - Sentinta civila nr. 2/S din data de 28.01.2014
Prorogarea legala de competenta in cazul judecarii cererii reconventionale. Conflict negativ de competenta. - Sentinta civila nr. 12/F din data de 13.03.2014
Functionar public – caz de incompatibilitate intre functia publica detinuta si cea de expert tehnic - Decizie nr. 30/R din data de 02.02.2007
Conflict negativ de competenta intre Judecatorie si Tribunal. Distinctie intre art. 1103 si art. 650 Cod procedura civila, raportate la dispozitiile Regulamentului CE 805/2004. - Sentinta civila nr. 112 din data de 17.11.2015
Conflict negativ de competenta intre organele de urmarire penala, sesizat de instanta de apel. Solutii. - Decizie nr. 126 din data de 10.02.2010
Conflict negativ de competenta. Natura comerciala a raportului juridic nascut intre parti din tragerea biletelor la ordin si din contractul de imprumut cu clauza garantiei imobiliare. - Decizie nr. 10 din data de 21.05.2008
Conflict negativ de competenta. Competenta materiala a instantei de solutionare a unei plangeri formulate impotriva dispozitiei de netrimitere in judecata cuprinsa in rechizitoriu intemeiata pe dispozitiile art.278/1 cpp. - Sentinta penala nr. 125 din data de 18.09.2008
CONFLICTE DE COMPETENTA. INEXISTENTA CONFLICTULUI INTRE SECTIILE ACELEIASI INSTANTE. - Hotarare nr. 6 din data de 28.09.2009
CONFLICT NEGATIV DE COMPETENTA. COMPETENTA MATERIALA A INSTANTEI DE SOLUTIONARE A UNEI PLANGERI FORMULATE IMPOTRIVA DISPOZITIEI DE NETRIMITERE IN JUDECATA CUPRINSA IN RECHIZITORIU INTEMEIATA PE DISPOZITIILE art.278/1 Cpp. - Decizie nr. 125 din data de 18.09.2008
Conflict de competenta - Sentinta civila nr. 8682 din data de 23.07.2009
Declinarea competentei de solutionare a unui conflict negativ de competenta - Sentinta penala nr. 394 din data de 11.06.2012
Contencios administrativ. Conflict de competen?a, instan?a competenta sa solu?ioneze o cerere formulata de un magistrat, avand ca obiect obligarea paratilor la stabilirea unor drepturi salariale ?i plata acestor drepturi - Decizie nr. 1187 din data de 04.04.2017
Conflict negativ de competenta - Decizie nr. 178 din data de 23.09.2015
conflict de competenta - Decizie nr. 696 din data de 24.04.2014
Conflict negativ de competenta - Sentinta civila nr. 54 din data de 13.06.2013
Conflict negativ de competenta. Obligatie de a face evaluabila in bani. - Sentinta civila nr. 62 din data de 18.06.2012
Conflict negativ de competenta. Dizolvarea urmata de lichidarea asociatiei profesionale fara scop patrimonial. - Sentinta civila nr. 44 din data de 23.04.2012
Fond. Conflict negativ de competenta. - Decizie nr. 209 din data de 19.05.2011
Conflict negativ de competenta. - Decizie nr. 4842 din data de 05.09.2011
Conflict negativ de competenta. Autoturism. Parcare interzisa. Contestare dispozitie de ridicare a autoturismului si restituirea sumei de 523, 6 lei. Instanta competenta. - Sentinta civila nr. 2671 din data de 04.04.2011