InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Galati

Acordarea grupei de munca.

(Decizie nr. 643 din data de 09.10.2008 pronuntata de Curtea de Apel Galati)

Domeniu Salarizare | Dosare Curtea de Apel Galati | Jurisprudenta Curtea de Apel Galati

Activitatea tehnicianului dentar nu se regaseste in anexele I si II din Ordinul nr. 50/1990, ca urmare pentru perioada lucrata nu i se poate acorda salariatei grupa a II-a de munca.

                    Decizia civila nr. 643/R din 9.10.2008 a Curtii de Apel Galati

Prin sentinta civila nr. 641 din 15.05.2008 s-a admis actiunea civila a reclamantei M.R. si s-a  constatat ca in perioada 06.08.1973 - 01.05.1988 reclamanta a lucrat in grupa a II-a de munca.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, prima instanta a retinut urmatoarele:
Prin cererea inregistrata sub nr. 280/121 din 23.01.2008 la Tribunalul Galati reclamanta M.R. a chemat in judecata pe paratul S.P. "E.D." Galati solicitand obligarea acestuia sa-i acorde grupa a II-a de munca conform Ordinului nr. 50/1990 pct. 34 anexa nr. 2 si Ordinului nr. 125/1990 pct. 22 in procent 100% pentru perioada cuprinsa intre 06.08.1973 - 01.05.1988.
Tribunalul, pe baza actelor si lucrarilor de la dosar, a retinut urmatoarele:
In motivarea cererii reclamanta a aratat ca in perioada mentionata a fost angajata ca tehnician dentar la S.M. nr. 1 Galati (actual S. "E.D." Galati), iar la data de 01.05.1988 activa C.S. "M" DE unde a fost transferata la S.J. Galati (actualul S. "Sf. A.A.").
A mai aratat ca pentru perioada 01.05.1988 - 01.03.2000 cat a lucrat la S.J. Galati a beneficiat de acordarea grupei a II-a de munca, asa cum rezulta  din adeverinta nr. 10562/31.05.2007 emisa de  S. "Sf. A.A." Galati.
A mai sustinut reclamanta ca la nivelul unitatii S. "E.D." Galati s-a intocmit un tabel manual cu salariatii propusi pentru acordarea grupei de munca, ea figurand pe acest tabel la pozitia 19, dar ea a fost singura care nu a beneficiat de acordarea acestei grupe.
Prin intampinarea depusa de S. "E.D." Galati, paratul a solicitat respingerea ca nefondata a actiunii civile a reclamantei.
A aratat parata ca reclamanta a fost salariata sa intre anii 1973 - 1988 ca tehnician dentar.
A mai aratat parata ca Ordinul nr. 50/1990 anexa II pct. 34 nu prezinta conditiile de munca pentru tehnicienii dentari, iar ordinul nr. 125/1990 priveste precizarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite care se incadreaza in grupele I si II de munca, in vederea pensionarii pentru perioada lucrata dupa 1 martie 1990, unde la art.22 din anexa II nu se face referire la tehnicieni dentari.
Potrivit adeverintei nr. 3270/27.06.2007, reclamanta M.R., a fost salariata paratului S. "E.D." Galati, in functia de tehnician dentar principal, pana la data de 01.05.1988.
Ulterior, s-a transferat la S. "Sf. A.A." Galati, in aceeasi functie, si potrivit adeverintei nr. 10562/31.05.2007 a beneficiat de grupa a II-a de munca.
Dat fiind faptul ca a prestat activitate in aceleasi conditii atat la S. "Sf. A.A." Galati cat si la S. "E.D." Galati, dar a  beneficiat de grupa a II-a de munca, doar pentru perioada cat a lucrat la S. "Sf. A.A." Galati, a promovat prezenta actiune.
Potrivit prevederilor de la pozitia 34 din Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 50/1990, completat cu avizele ulterioare "polizarea, slefuirea si lustruirea pieselor din metale feroase si neferoase", se incadreaza in grupa II de munca pentru perioada lucrata dupa 18.03.1969.
De asemenea, potrivit pozitiei 22 din anexa nr. 2 la Ordinul nr. 50/1990, completat cu avizele ulterioare, slefuirea si lustruirea pieselor din materiale plastice cu perii metalice, de pasla, fetru, tesaturi textile_se incadreaza in grupa II de munca pentru perioada lucrata dupa 01.03.1990.
Nominalizarea persoanelor care se incadreaza in grupele I si II de munca, se face de catre conducerea unitatii, impreuna cu sindicatul din unitate, tinandu-se seama de conditiile de munca concrete in care isi desfasoara activitatea persoanele respective.
Din analiza continutului buletinului de determinare prin expertizare a locurilor de munca, instanta de fond a retinut ca "in cadrul S.J. Galati, personalul care lucreaza in laboratoarele de tehnica, prin natura activitatii depuse (operatiuni sablare cu nisip cu cuart, lustruire cu oxizi de crom, praf, expuneri la vapori de Ni, Cr, Co, gaze, monoxizi de crom, este supus conditiile periculoase de munca".
In baza acestor determinari, S. "SF. A.A." Galati, a eliberat  adeverinta nr. 10562/2007 in a carei anexa, se regaseste si reclamanta.
Pentru perioada anterioara, cat reclamanta a lucrat ca tehnician dentar  la paratul S. "E.D." Galati, nu a beneficiat de grupa a II, desi si-a desfasurat activitatea, in aceleasi conditii de munca, motivat de faptul ca unitatea nu a fost supusa certificarii prin buletine de determinare a noxelor, vizate de I.T.M. Galati pentru incadrarea in conditii de munca grupa a II-a.
Instanta de fond a apreciat, ca lipsa unui buletin de determinare a noxelor, in vederea acordarii unei grupe de munca, nu poate fi imputata unui salariat, in speta reclamantei, deoarece angajatorul, respectiv S. "E.D." Galati, avea obligatia de a sesiza organele competente, sa constate existenta conditiilor deosebite.
Sustinerea acestuia ca, unitatea nu a fost supusa certificarii prin buletine de determinare a noxelor, vizate de I.T.M. pentru incadrarea in conditii de munca - grupa a II-a, deoarece activitatea tehnicianului dentar, nu se regasea in Ordinul nr. 50/1990, nu va fi primita, pentru urmatoarele considerente:
Potrivit  Ordinului   Nr. 50 din  5 martie 1990, pentru precizarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite care se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii "Beneficiaza de incadrarea in grupele I si II de munca, potrivit celor mentionate, fara limitarea numarului, personalul care este in activitate: muncitori, ingineri, subingineri, maistri, tehnicieni, personal de intretinere si reparatii, controlori tehnici de calitate, precum si alte categorii de personal care lucreaza efectiv la locurile de munca si activitatile prevazute in anexele nr. 1 si 2.
Cum legiuitorul a stabilit, ca de prevederile Ordinului sus-aratat, beneficiaza si alte categorii de personal care lucreaza efectiv la locurile de munca si activitatile prevazute in anexele nr. 1 si 2, este lesne de inteles ca, reclamanta - fost tehnician dentar, la S. "SF. A.A." Galati, care i-a acordat grupa a II-a de munca, a lucrat in aceleasi conditii, si la S. "E.D." Galati.
Impotriva acestei hotarari a declarat recurs paratul S.P. "E.D." Galati  considerand-o nelegala si netemeinica.
In motivarea recursului declarat parata a sustinut ca instanta de fond in mod gresit a luat in considerare sustinerea sa ca unitatea nu a fost supusa certificarii prin buletine de determinare a anexelor vizate de I.T.M., pentru incadrarea in conditii de munca, deoarece activitatea tehnicianului dentar nu se regaseste in Ordinul nr. 50/1990, intrucat sustinerea sa se refera la faptul ca felul muncii si conditiile de munca, in care isi desfasoara activitatea tehnicianul dentar nu se regasesc in anexele I si II si nu la faptul ca activitatea tehnicianului dentar ca si profesie nu se  regaseste in texul actului normativ cum gresit a retinut instanta de fond.
Instanta de fond a retinut  ca la art. 34, anexa II, din Ordinul nr. 50/1990 se prevede "polizarea, slefuirea  si lustruirea pieselor din metale feroase si neferoase se  incadreaza in grupa  a II-a de munca pentru perioada lucrata  dupa 18.03.1969", ori articolul mentionat prevede "fasonarea, indreptarea sau bombarea manuala cu ciocane la rece, a tablei de peste 5 mm grosime (activitate continua)_", deci felul muncii tehnicianului dentar nu este cel prevazut in textul de lege a aratat recurenta-parata.
De asemenea, instanta de fond in  mod gresit a retinut ca "potrivit art. 22 din anexa II la ordinul nr. 50/1990, slefuirea si lustruirea pieselor din materiale plastice cu perii metalice, de pasla, fetru, tesaturi textile, fasii vegetale sau par de animal, folosind diverse paste" se incadreaza in grupa a II-a de munca pentru perioada lucrata dupa 01.03.1990 pentru ca pozitia 22 din ordin prevede: "activitatea din turnatoriile de fonta, otel, sau metale neferoase", deci felul muncii tehnicianului dentar, nu este cel prevazut de textul de lege, iar in speta nu este vorba de activitatea  desfasurata intre anii 1973 - 1988, a mai aratat recurenta-parata.
Instanta de fond, a mai aratat recurenta-parata nu a tinut cont de adresa nr. 43/G/2026/25.10.1999 a M.M., in care este precizat clar ca "activitatea desfasurata de tehnicienii dentari se incadreaza in grupa a III - a de munca deoarece o astfel de activitate nu este prevazuta in reglementarile legale referitoare la acordarea grupelor I sau II de munca.
In mod eronat s-a retinut de instanta de fond si faptul ca "reclamanta a lucrat in aceleasi conditii si la S. "E.D." Galati" intrucat conditiile de munca nu pot fi aceleasi.
A solicitat admiterea recursului, modificarea hotararii instantei de fond  in sensul respingerii ca nefondate a actiunii civile.
Recurenta-parata nu si-a motivat in drept recursul declarat.
Intimata-reclamanta nu a depus intampinare.
Prin decizia civila nr. 643/R/09 Octombrie 2008 a Curtii de Apel Galati a fost admis recursul declarat de paratul S.P. "E.D." Galati, impotriva sentintei civile nr. 641 din 15.05.2008 pronuntata de  Tribunalul Galati.
A fost modificata in tot sentinta civila nr. 641/15.05.2008 a Tribunalului Galati si, in rejudecare:
A fost respinsa ca nefondata actiunea formulata de reclamanta M.R.
Au fost avute in vedere urmatoarele considerente:
Intimata - reclamanta a solicitat sa se constate ca perioada lucrata intre 06.08.1979 - 01.05.1988 la S.P. "E.D." Galati, in functia de tehnician dentar se incadreaza in grupa a II-a de munca.
Potrivit art. 20 din Decretul Lege nr. 68/1990 locurile de munca si activitatile care se incadrau in grupele I si II de munca pentru perioada 1969 - 1990 vor fi stabilite de M.M. si M.S. la propunerea  ministrilor.
Ori in baza art. 2 din Decretul Lege nr. 68/1990 s-a emis Ordinul nr. 50/1990 privind locurile de munca,  activitatile si categoriile  profesionale cu conditii deosebite care se incadreaza in grupele I si II in vederea pensionarii.
Punctul 34 din anexa nr. II la Ordinul nr. 50/1990 nici in forma initiala si nici dupa republicarea ordinului nr. 1994 nu prevedea ca activitatea desfasurata de tehnicianul dentar se incadreaza in aceasta grupa de munca.
In forma initiala pct. 34 din ordin prevedea ca se incadreaza in grupa II-a de munca "fasonarea, indreptarea sau bombarea manuala cu ciocane, la rece, a tablei de 5 mm grosime (activitate continua). Curatarea prin ciocanire in interior a cazanelor de abur si a cazanelor de locomotiva cu abur. Confectionarea prin batere la rece, la masini automate a urmatoarelor produse: cuie, agrafe, caiele stifturi, etc.".
In forma modificata art. 34 din ordin incadra in grupa II urmatoarele activitati: "confectionarea cojilor de bachelita si a modelelor usor fuzibile; curatarea cu polizorul a pieselor turnate, in ateliere separate, amplasate in afara halei curatatoriei, sablaj umed, polizarea, slefuirea  si lustruirea pieselor din materiale feroase si neferoase".
De altfel, potrivit art. 15 alin. 2 din  Ordinul nr. 50/1990 in aplicarea acestuia unitatile aveau obligatia sa precizeze pe baza documentelor existente in unitate, situatia incadrarii personalului in grupele I si II de munca incepand cu 18.03.1969 si pana la aparitia ordinului.
Ori activitatea de tehnician dentar nu a fost incadrata nici in grupa I si nici in grupa II de munca.
Pozitia nr. 22 din anexa nr. 2 la Ordinul nr. 50/1990 retinuta de  instanta de fond  nu prevede activitatile retinute de instanta de fond  ca fiind desfasurate de un tehnician dentar si care s-ar incadra in grupa a II-a de munca.
Aceasta pozitie 22 este deci in anexa 2 la Ordinul nr. 125/5.05.1990 cu privire la precizarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite care se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea pensionarii pentru perioada lucrata dupa 1 martie 1990, situatie care nu este aplicabila intimatei reclamante in cauza de fata.
Faptul ca anterior anului 1990 pentru activitatile desfasurate in alte conditii de munca in alte unitati s-ar fi acordat grupa de munca a II-a nu are nici o legatura cu perioada anterioara.
De altfel instanta de fond avand in vedere art. 3 din Ordinul nr. 50/1990 a retinut corect ca acesta se aplica, personalului in activitate pentru activitatile prevazute in anexele nr. 1 si 2.
Ori pentru perioada 1973 - 1988 activitatea desfasurata de reclamanta, asa cum am aratat mai sus,  nu a fost cuprinsa in grupa a II-a de munca, M.M. prin adresa nr. 436/2926/25.10.1999  precizand ca se incadreaza in grupa a III-a de munca activitatea tehnicienilor dentari.
Stabilirea activitatilor si locurilor de munca care se incadreaza in grupa I sau II se face potrivit dispozitiilor legale in materie Ordinul nr. 50/1990, nominalizarea persoanelor care se incadreaza in grupele stabilite prin acte normative este atributul conducerii unitatii  si sindicatului.
Ori din moment ce legiuitorul nu a prevazut ca aceasta activitate se incadreaza intr-o grupa de munca I sau II in mod nelegal i s-a stabilit reclamantei ca a lucrat in perioada 1973 - 1988 in grupa a II-a de munca.
Sub acest aspect hotararea instantei de fond este nelegala si netemeinica.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Salarizare

Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Personal bugetar. Salarizare. Sporuri. - Decizie nr. 716 din data de 27.06.2018
Salarizare. Existenta unor hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a stabilit dreptul de a avea inclus in indemnizatie indexarile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 10/2007. - Decizie nr. 219 din data de 07.03.2018
Salarizare. Situatia in care se pastreaza salariul de baza aferent lunii iulie 2016. - Decizie nr. 13 din data de 09.02.2018
Acordarea sporului de salariu aferent titlului ?tiin?ific de doctor. Aplicabilitatea Deciziei nr. 21/2016 a Inaltei Curti. - Hotarare nr. 963 din data de 05.04.2017
egalizare salarii - Hotarare nr. 41 din data de 17.01.2018
Drepturi salariale. Pretentii. - Sentinta civila nr. 748 din data de 27.09.2017
Pretentii - Sentinta civila nr. 734 din data de 25.09.2017
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 729 din data de 25.09.2017
Obligatia de a face - Sentinta civila nr. 727 din data de 25.09.2017
COnflict de drepturi avand ca obiect obligarea unitatii la plata salariului ce i s-ar fi cuvenit reclamantei in calitate de asistent principal - Sentinta civila nr. 40/lm/2008 din data de 17.02.2009
Drepturi salariale prescrise. Invocarea din oficiu a - Sentinta civila nr. 412 din data de 09.03.2015
Salariati straini angajati prin agentie de munca temporara. Contractul de munca aplicabil - Hotarare nr. 923 din data de 18.05.2015
Salarizarea personalului din inva?amantul preuniversitar incepand cu 01.01.2010 - Sentinta civila nr. 279 din data de 06.03.2014
Neachitarea drepturilor salariale. - Sentinta civila nr. 216 din data de 24.02.2011
Drepturi salariale. Acordarea unui spor pentru exercitarea mai multor functii - Sentinta civila nr. 885 din data de 21.06.2011
Salarizare - Sentinta penala nr. 280 din data de 16.03.2011
Emitere adeverinta de venituri - Sentinta civila nr. 207 din data de 22.02.2011
Norma de hrana acordata angajatilor din cadrul Ministerului de Interne si a Reformei Administrative - Sentinta civila nr. 121 din data de 10.02.2009
Diminuarea salariului cu 25% in sectorul bugetar - Sentinta civila nr. 1175 din data de 18.11.2010