InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Targu-Mures

Actiunea civila in procesul penal. Solutionare.

(Decizie nr. 151/R din data de 09.03.2011 pronuntata de Curtea de Apel Targu-Mures)

Domeniu Infractiuni prevazute in legi si decrete; Procedura civila si penala (cai de atac; competente etc.) | Dosare Curtea de Apel Targu-Mures | Jurisprudenta Curtea de Apel Targu-Mures

Actiunea civila in procesul penal. Solutionare.
C. pr. pen., art. 14

Principiul repararii integrale a prejudiciului incercat de partea civila Regia Nationala a Padurilor presupune obligarea autorului faptei delictuale la suportarea in intregime a sumei reprezentand contravaloarea materialului lemnos sustras si nerecuperat, incluzand si valoarea taxei pe valoarea adaugata. Orice concluzie contrara contravine dispozitiilor art. 128 alin.4 lit.d, alin.8 lit.a-c din legea nr.571/2003 privind Codul fiscal si a celor expuse in pct.18 alin.4 din HG nr.44/2004. Prin sentinta penala nr.18/27.01.2011 a Judecatoria Reghin s-a dispus in baza art. 108 alin.1, lit. a, alin. 2 lit. a si c din Legea nr. 46/2008, condamnarea inculpatului A.L., la o pedeapsa de 6 luni inchisoare, pentru comiterea infractiunii de taiere fara drept de arbori nemarcati din fondul forestier national.                  
In baza art. 110 alin.1, lit. a, alin. 2 lit. a si c din Legea nr. 46/2008,  l-a condamnat pe acelasi inculpat la o pedeapsa de 6 luni inchisoare, pentru comiterea infractiunii de furt de arbori.
In baza art. 33 lit. a, 34 lit. b Cod penal, inculpatul s-a dispus sa execute pedeapsa de 6 luni inchisoare, iar in baza art. 81 Cod penal s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate pe o durata de 2 ani si 6 luni, reprezentand termen de incercare, potrivit art. 82 alin. 1 Cod penal, care se compunea din cuantumul pedepsei aplicate, la care s-a  adaugat un interval de timp de 2 ani.
I s-a atras atentia inculpatului asupra prevederilor art. 83, 84 Cod penal in conditiile art. 359 Cod procedura penala.
In baza art. 108 alin.1, lit. a, alin. 2 lit. a si c din Legea nr. 46/ 2008, l-a condamnat pe inculpatul A.S., la o pedeapsa de 6 luni inchisoare, pentru comiterea infractiunii de taiere fara drept de  arbori nemarcati din fondul forestier national.                  
In baza art. 110 alin.1, lit. a, alin. 2 lit. a si c din Legea nr. 46/ 2008, l-a condamnat pe acelasi inculpat la o pedeapsa de 6 luni inchisoare, pentru comiterea infractiunii de furt de arbori.
In baza art. 33 lit. a, 34 lit. b Cod penal, inculpatul s-a stabilit sa execute pedeapsa de 6 luni inchisoare.                      
In baza art. 81 cod penal s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate pe o durata de 2 ani si 6 luni, reprezentand termen de incercare, potrivit art. 82 alin. 1 Cod penal, care se compunea din cuantumul pedepsei aplicate, la care s-a adaugat un interval de timp de 2 ani.
I s-a atras atentia inculpatului asupra prevederilor art. 83, 84 cod penal in conditiile art. 359 Cod procedura penala.
In baza art. 14  si art. 346 cod procedura penala, raportat la art. 998 si urm. Cod civil,  s-a admis in parte actiunea civila formulata, iar in consecinta, au fost obligati inculpatii, in solidar, la plata  sumei de 389,006 cu titlu de despagubiri catre partea civila REGIA NATIONALA A PADURILOR- Directia Silvica Tg. Mures.
 In baza art. 191 alin. 2 cod procedura penala au fost obligati inculpatii, la plata  cheltuielilor judiciare avansate de stat.
Pentru a adopta o asemenea solutie instanta de fond a retinut urmatoarele:
In noaptea de 26/27.12.2008, in jurul orelor 00,30, dupa o intelegere prealabila, cei doi inculpati au plecat, fiecare cu cate o caruta si un cal, in zona forestiera Valea Iepii, apartinand Ocolului Silvic Gurghiu. Din locul numit "Paraul porcului" in UA 41, UP IX, cu un ferastrau mecanic, au taiat un arbore, de pe picior, nemarcat.
Cu aceasta ocazie inculpatii au mai taiat alti doi arbori, tot nemarcati, de esenta molid, cei trei arbori avand diametrele la cioata de 42 cm, 45 cm si 52 cm.
Cei trei arbori doborati au fost sectionati, in busteni, de 4 metri lungime si incarcati in cele doua carute, ulterior materialul lemnos fiind vandut.
Prejudiciul total a fost de 549,006 lei fara TVA, din care a fost recuperata suma de 160 lei, fapt pentru care Ocolul Silvic Gurghiu se constituie parte civila cu suma de 389,006 lei.
Starea de fapt retinuta a fost dovedita prin administrarea probe: proces verbal de cercetare la fata locului, sesizarea RNP -Directia Silvica  Tg-Mures, declaratiile inculpatilor, declaratie martor. 
Inculpatii au recunoscut faptele descrise si in fata instantei de judecata nu au dorit sa dea declaratii, iar martorul T.P., audiat fiind, a confirmat imprejurarile in care inculpatii au fost surprinsi.
Instanta a retinut ca, in drept, fapta inculpatilor A.L. si A.S. care, in urma unei intelegeri prealabile si pe timp de noapte, au taiat, fara drept, de pe picior arbori nemarcati, pe care ulterior i-au sustras, cauzand prin aceasta o paguba mai mare de cinci ori decat valoarea unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, intruneste elementele constitutive ale infractiunilor de taiere ilegala si furt de material lemnos, fapte prev. de art.108 al.1 lit. a, al.2 lit. a si c din Legea 46/2008, art. 110 al.1 lit. a, al.2 lit. a si c din Legea 46/2008, cu aplic. art. 33 lit. a Cod penal.
Faptele retinute in sarcina inculpatilor in contextul redat anterior, au fost pe deplin probate cu mijloacele de proba la care s-a facut referire anterior.
 Din fisa de cazier a inculpatilor  a rezultat ca acestia nu au antecedente penale.
La operatiunea de individualizare a pedepsei, instanta a avut in vedere gradul concret de pericol social al faptei, determinat de imprejurarile concrete in care au fost comise, de comportamentul inculpatilor  manifestat in faza de cercetare penala  si  concretizat in recunoasterea sincera a faptei, precum si regretul manifestat.
 In contextul celor aratate, instanta a apreciat ca, prin aplicarea pedepsei constand in inchisoare, coborata sub minimul special prevazut de lege, se va realiza in mod eficient scopul  pedepsei sub ambele sale aspecte.
Astfel in baza art. 81 cod penal, instanta a putut dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate retinand ca sunt intrunite cerintele pretinse de acest text de lege.
Ca urmare, fiind indeplinite conditiile referitoare la acordarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei si existand convingerea instantei ca reeducarea inculpatilor se putea realiza chiar si fara executarea efectiva a pedepsei inchisorii aplicate, in temeiul art.81 Cod penal s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Potrivit art. 359 alin.1 cod procedura penala, instanta a atras atentia inculpatilor asupra prevederilor art. 83 cod penal privind cazurile in care se revoca beneficiul suspendarii conditionate a executarii pedepsei si asupra consecintelor acestei revocari.
In concret, in situatia, in care, inculpatii vor comite o noua infractiune inauntrul termenului de incercare se va dispune  revocarea suspendarii conditionate a acestei pedepse, care se va executa in regim de detentie cumulata aritmetic cu pedeapsa ce i se va aplica pentru noua infractiune.
Ca urmare, in baza art.81 cod penal s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate pe o durata de 2 ani si 6 luni, reprezentand termen de incercare, potrivit art. 82 alin. 1 cod penal atragandu-li-se atentia inculpatilor asupra prevederilor art. 83, 84 Cod penal in conditiile art.359 Cod procedura penala.
In al doilea rand, s-a remarcat comportamentul sincer al inculpatilor  cu privire la comiterea faptei pe intreg parcursul procesului penal.
In latura civila a cauzei, instanta a retinut faptul ca partea vatamata REGIA NATIONALA A PADURILOR DIRECTIA SILVICA TG.MURES, s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 549 lei cu titlu de despagubiri, reprezentand contravaloarea materialului lemnos.
 Din adresa din 422 din 11.02.2009 fila 47, din dosar a reiesit ca, in urma valorificarii materialului lemnos, recuperat din arborele ramas la locul de taiere, Ocolul Silvic Gurghiu a incasat suma de 160 lei, ramanand astfel suma de 389,006 lei de recuperat. In consecinta instanta in baza art. 14 si art. 346 cod procedura penala, raportat la art. 998 si urmatoarele cod civil, a admis, in parte, actiunea civila formulata, iar in consecinta, a obligat inculpatii, in solidar, la plata  sumei de 389,006 cu titlu de despagubiri catre partea civila REGIA NATIONALA A PADURILOR, cu titlu de despagubiri reprezentand contravaloarea materialului lemnos sustras, apreciind ca cel ce cauzeaza altuia un prejudiciu este obligat al repara. Suma viza doar contravaloarea materialului lemnos sustras nu si T.V.A.- ul de 19%, intrucat lemnele nu au fost supuse comercializarii, prin comiterea infractiunii.
  In baza art. 191 alin. 2 cod procedura penala instanta a obligat inculpatii, la plata  cheltuielilor judiciare catre stat.
Aceasta hotarare judecatoreasca, in termen legal, a fost atacata, cu recurs de catre partea civila RNP-Directia Silvica Tg.Mures ce a solicitat ca, in urma admiterii acestei cai de atac si a desfiintarii partiale a hotararii judecatoresti, la plata sumei de 653,317 lei, cu titlu de despagubiri materiale, constand in contravaloarea prejudiciului produs si TVA-ul aferent acestui prejudiciu.
In dezvoltarea motivelor de recurs au fost expuse urmatoarele aspecte:
Prin sentinta mai sus indicata considerata nelegala sub aspectul laturii civile a cauzei, instanta de fond a dispus condamnarea inculpatilor, iar in baza art.346 alin.1, art.14 alin.3 lit.b Cod procedura penala rap. la art.998, 99 Cod civil a admis doar in parte actiunea civila, obligand inculpatii la plata in solidar in suma de 389,006 lei cu titlu de despagubiri.
S-a sustinut ca sentinta penala este nelegala, sub aspectul laturii civile a cauzei, deoarece instanta de fond a admis doar in parte actiunea civila, in sensul ca inculpatii sa fie obligati doar la plata sumei de 389,006 lei, in timp ce unitatea recurenta a precizat prejudiciul nerecuperat care este in suma de 653,317 lei, prin aplicarea valorii cu TVA.                                                                    
Valoarea prejudiciului nerecuperat se justifica prin adresele partii civile OS Gurghiu ca subunitate din  cadrul D.S.Mures Mures, cat si  prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Reghin, toate aflate la dosarul cauzei.
S-a solicitat admiterea actiunii civile in acest sens si obligarea inculpatilor la plata prejudiciului in suma totala de 653,317 lei cu care s-a constituit parte civila, aratandu-se ca prejudiciul include si TVA, -este purtator de TVA asupra pagubelor calculate in baza O.U.G. nr. 85/2006.
In acest sens Ministerul Economiei si Finantelor prin ANAF a transmis adresa nr. 635244/27.07.2007 la MADR - Directia Generala de Management Fond Forestier, Funciar si Cinegetic, rezultand din aceasta adresa ca potrivit art. 128, alin. 4 , lit. d si alin. 8, lit. a - c din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, bunurile constatate lipsa din gestiune cu exceptiile prevazute de lege sunt asimilate livrarilor de bunuri efectuate cu plata si in consecinta intra in categoria operatiunilor cuprinse in sfera de aplicare a TVA. Mai mult, potrivit Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin H.G. nr. 44/2004, la sectiunea VI "Taxa pe valoarea adaugata", pct. 18, alin.4, baza de impozitare pentru activele corporale fixe care constituie livrare de bunuri conform art. 18, alin. 4, lit.d din Codul fiscal este, in cazul lipsurilor imputabile, valoarea imputata.
In consecinta asupra valorii pagubelor stabilite in baza O.U.G. nr. 85/2006 se aplica taxa pe valoarea adaugata de 19%.
In materie de infractiuni silvice, faptele retinute in sarcina inculpatilor prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni, indiferent de modul si de mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de  urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce, precum si de persoana si de conduita faptuitorului, sens in care s-a solicitat admiterea actiunii civile initial promovate.
Ocolul Silvic Gurghiu nu a recuperat nimic din valoarea prejudiciului calculata in baza fisei de calcul nr. 24 din 07.01.2009, cu referire la procesul verbal de infractiune silvica nr. 14.682/29.12.2008, desi gresit s-a retinut ca s-ar fi recuperat in parte prejudiciul produs prin infractiunile savarsite.
Analizand recursul astfel declarat prin prisma prev. art.3859 Cod procedura penala rap. la disp. art.998, 999 Cod civil se constata ca acesta are caracter fondat, impunandu-se a fi admis si a se proceda la reformarea partiala a solutiei instantei de fond, pe latura civila a cauzei, pentru considerentele ce se vor expune in continuare:
La prim grad jurisdictional s-a stabilit o stare de fapt corecta ce a primit o adecvata incadrare juridica, pe baza unei judicioase interpretari a probatoriului cauzei, stabilindu-se,  mai presus de orice dubiu, vinovatia fiecarui inculpat in parte. S-a dovedit, fara putinta de tagada, ca intre conduita infractionala a fiecarui inculpat si prejudiciul incercat de partea vatamata, constituita parte civila in cauza, exista legatura de cauzalitate directa, fapt ce indreptateste recurenta la acoperirea integrala a pagubei incercate. Prin inscrisurile depuse la dosarul cauzei, recurenta a invederat faptul ca paguba inregistrata, in urma activitatilor ilicite ale celor doi inculpati, se situeaza (dupa o recuperare partiala a materialului lemnos sustras) la suma de 389,006 lei plus TVA-ul in proportie de 19%. In mod nelegal, instanta de fond nu a acordat, la solutionarea laturii civile a cauzei, TVA-ul accesoriu daunei materiale incercate de recurenta, incalcand astfel principiul repararii integrale a prejudiciului incercat de aceasta parte civila. Daca s-ar fi analizat corect dispozitiile art.128 alin.4 lit.d, alin.8 lit.a-c din legea nr.571/2003 privind Codul fiscal si cele expuse in pct.18 alin.4 din HG nr.44/2004, se putea constata cu usurinta ca valoarea pagubei inregistrate de recurenta, prin actiunea culpabila a celor doi inculpati, trebuie sa includa si TVA-ul de 19%. Coroborandu-se dispozitiile legale anterior mentionate cu prev. art.998, 999 Cod civil se constata ca pentru acoperirea integrala a prejudiciului suferit de recurenta, cei doi inculpati - A.L. si A.S. - trebuie sa plateasca, in solidar, partii civile RNP  - Directia Silvica Tg.Mures suma de 653,317 lei cu titlu de despagubiri materiale.
Pe cale de consecinta conform disp. art.38515 pct.2 lit.d Cod procedura penala va admite recursul declarat de catre partea civila RNP - Directia Silvica Tg.Mures impotriva sentintei penale nr. 18 din 27 ianuarie 2011 pronuntata de Judecatoria Reghin in dosarul nr. 2562/289/2010.
Va mentine restul dispozitiilor din sentinta penala criticata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni prevazute in legi si decrete; Procedura civila si penala (cai de atac; competente etc.)

Introducerea in tara de droguri de mare risc, prev. si ped. de art. 3 alin.2 din Legea nr. 143/2000, modificata si completata; Sarcina probei in procesul penal; Mijloace de dovada;Prezumtia de nevinovatie; - Sentinta penala nr. 342 din data de 18.05.2009
Anulare act administrativ. Decizie de imputare - prejudiciu constand in decontarea sumelor cuprinse in prescrip?iile medicale eliberate unor pacien?i interna?i intr-o unitate spitaliceasca militara. - Sentinta civila nr. 102 din data de 26.09.2014
Insolven?a. Suspendare provizorie a executarii hotararii prin care s-a dispus intrarea debitoarei in faliment. - Hotarare nr. 34/CC din data de 10.03.2015
Insolven?a. Contesta?ie impotriva hotararii adunarii generale a creditorilor prin care a fost confirmat administratorul judiciar (desemnat provizoriu de judecatorul sindic). - Decizie nr. 396/A din data de 29.09.2014
Insolven?a. Confirmare plan de reorganizare judiciara. - Decizie nr. 606/A din data de 10.11.2014
Anulare act administrativ-fiscal. Contribu?ia la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (F.N.U.A.S.S.). - Decizie nr. 4332/R din data de 10.09.2014
Anulare act administrativ-fiscal. Restituire taxa pe poluare ?i plata dobanda. Decizie de impunere pentru "dobanda necuvenita". - Decizie nr. 5817/R din data de 13.11.2014
Anulare act administrativ. Decizie de excludere la plata emisa de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - Decizie nr. 6160/R din data de 17.12.2014
Contencios administrativ. Taxa de poluare - Decizie nr. 7669/R din data de 15.11.2013
Consecintele juridice ale inchiderii procedurii falimentului societatii debitoare asupra cauzelor aflate pe rolul instantelor in care respectiva societate este parte. Lipsa calitatii procesuale - Decizie nr. 8516/R din data de 10.12.2013
Faliment. Contestatie la tabelul preliminar de creante. Creantele supuse procedurii de verificare si exceptiile reglementate de lege - Decizie nr. 8517/R din data de 12.12.2013
Aspecte legate de Legea nr. 85/2006 privind solutionarea contestatiilor formulate impotriva masurilor luate de practicianul in insolventa - Decizie nr. 8521/R din data de 12.12.2013
Faliment. Aspecte legate de solutionarea cererii de angajare a raspunderii personale materiale a persoanelor culpabile de ajungerea societatii debitoare in stare de insolventa. - Decizie nr. 8524/R din data de 12.12.2013
Faliment. Contestatie impotriva tabelului definitiv de creante. Consecinta modificarii tabelului definitiv de creante asupra planului de distribuire - Decizie nr. 7631/R din data de 14.11.2013
Faliment. Notificarea creditorilor. Procedura de notificare. Repunerea creditorului in termenul de depunere a declaratiei de creante. - Decizie nr. 7637/R din data de 14.11.2013
Faliment. Aspecte legate de constituirea cautiunii, ca si forma de reducere a riscurilor la care este supus furnizorul fortat de aplicarea art. 38 din Legea nr. 85/2006. - Decizie nr. 7639/R din data de 14.11.2013
Contencios administrativ. Clauze ale contractului colectiv de munca in care au fost negociate drepturi materiale acordate salariatilor, functionari publici, personal platit din fondurile publice - Decizie nr. 7656/R din data de 15.11.2013
Drepturi acordate salariatilor in baza unui contract colectiv de munca. Limitele negocierii drepturilor materiale in privinta personalului bugetar, platit din fondurile publice - Decizie nr. 6315/R din data de 10.10.2013
Obligatia de plata a contributiei la FNUASS, pentru veniturile suplimentare realizate de pensionari - Decizie nr. 6330/R din data de 10.10.2013
Aspecte legate de procedura de contestare a actelor administrativ fiscale reglementata de O.G. nr. 92/2003 rep - Decizie nr. 6328/R din data de 10.10.2013