InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Suceava

Conflict de competenta. Creanta derivata intr-un litigiu comercial.

(Sentinta comerciala nr. 23 din data de 21.01.2011 pronuntata de Curtea de Apel Suceava)

Domeniu Conflict negativ de competenta | Dosare Curtea de Apel Suceava | Jurisprudenta Curtea de Apel Suceava

Prin cererea inregistrata  la Judecatoria Botosani sub nr. 16414/193/2009 din   4 decembrie 2009, reclamanta Administratia Finantelor Publice Municipala Botosani  in contradictoriu cu  paratii P.T., P.M. si P.B., a formulat actiune pauliana (revocatorie) pentru desfiintarea contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 740 din 10 februarie 2004, incheiat intre P.T. si P.M., in calitate de vanzatori si P.B., in calitate de cumparator si restabilirea situatiei  anterioare,  in sensul  revenirii bunurilor ce au  format obiectul vanzarii  in proprietatea paratilor P.T. si P.M.,  inscrierea  dreptului de proprietate in Cartea funciara, in vederea executarii creantei fiscale, in cuantum de 477.794 lei, stabilita in sarcina paratului P.T. prin  sentinta civila nr. 88 din 20 martie 2007  a Tribunalului Botosani, irevocabila prin Decizia Curtii de Apel Suceava nr. 1117 din  13 septembrie 2007.
In motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca, prin Incheierea nr. 81 din 20 mai 2003 Tribunalul Botosani a dispus deschiderea procedurii de faliment a S.C. CREDOEXIM S.R.L. Botosani, al carei administrator era paratul P.T., ulterior administratorul fiind schimbat in persoana lui B.Gh.
In cadrul procedurii de faliment, Administratia Finantelor Publice Municipala Botosani a solicitat atragerea  raspunderii personale a fostilor administratori, sens in care, prin sentinta nr. 88/2007 a admis, in parte actiunea, obligand pe fostul administrator P.T. sa plateasca debitoarei S.C. "-EXIM" S.R.L. suma de 477.794 lei, reprezentand parte din creante fiscale,  executarea urmand a se  efectua de catre organul fiscal.
Ca urmare a inceperii procedurii executarii silite, conform prevederilor Codului de procedura fiscala,   a constatat  ca imobilul detinut de paratul P.T.  impreuna cu sotia sa, P.M., situat in satul Stincesti, comuna Mihai Eminescu, judetul Botosani, in suprafata de 175,5 m.p. si  5000 m. p. teren, a fost instrainat catre fiul sau, P.B., prin contractul de vanzare cumparare nr. 740 din 10 februarie 2001, creandu-si starea de insolvabilitate.
A mai aratat reclamanta ca prejudicierea organului fiscal rezulta din neachitarea creantei, precum si fata de momentul efectuarii tranzactiei - 10 februarie 2004 - si ca existenta caracterului fraudulos al vanzarii rezulta si din  imprejurarea  ca dobanditorul este fiul paratului, ceea ce, potrivit art. 974  din  Codul  civil  presupune o prejudiciere constienta, intentionata si cu rea-credinta.
In dovedirea actiunii au fost atasate inscrisuri.
Paratul P.T. a depus la dosar intampinare, prin aparator ales, prin care a solicitat respingerea actiunii ca inadmisibila, dar si ca nefondata si obligarea reclamantei la plata cheltuielilor judiciare.
Prin sentinta civila nr. 3728  din 21 mai 2010, Judecatoria Botosani  a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Botosani -sectia comerciala, contencios administrativ si fiscal.
Pentru a se pronunta astfel  Judecatoria a retinut ca,  obiectul cererii il constituie o actiune pauliana, prin care reclamanta urmareste executarea  silita a creantei de 447.794 lei pe care  debitorul - parat P.T., in calitate de fost administrator  al S.C. "-EXIM" S.R.L. Botosani a fost obligat  in procedura de faliment,  prin sentinta nr. 88 din  20 martie 2007 sa o plateasca S.C. "-EXIM" S.R.L. Botosani, atragandu-i-se raspunderea personala; ca dat fiind faptul ca suma urmarita este o creanta comerciala, derivand  dintr-o procedura comerciala de insolventa, toate actiunile ulterioare   au imprimat acest  caracter de comercialitate, retinand si incidenta art. 893 din  Codul  comercial, care dispune ca actiunea ce deriva dintr-un act comercial este de competenta instantei comerciale.
S-a mai retinut ca valoarea litigiului depaseste suma de 1 miliard lei si  ca, potrivit dispozitiilor art. 2 pct. 1 lit. a) din  Codul de  procedura civila instanta competenta sa solutioneze acest litigiu este Tribunalul Botosani -  Sectia comerciala, contencios administrativ si fiscal.
Cauza a fost inregistrata la Tribunalul Botosani -sectia comerciala, contencios administrativ si fiscal, sub nr.  5195/40/2010.
La termenul de  judecata din 7 decembrie 2010,  instanta a invocat din oficiu exceptia necompetentei  materiale a Tribunalului Botosani -sectia comerciala, contencios administrativ si fiscal, in solutionarea cauzei  avand in vedere natura civila a litigiului.
          Prin sentinta nr. 1644 din 7 decembrie 2010, Tribunalul Botosani, a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Judecatoriei Botosani si,  constatand ca s-a ivit un conflict negativ de competenta, a dispus trimiterea cauzei Curtii de Apel Suceava.
In motivarea deciziei,  Tribunalul a retinut, in esenta, ca  actul dedus judecatii nu este de natura comerciala ci civila, nici una din parti nu are calitate de comerciant asa incat litigiul nu este suspus jurisdictiei  comerciale ci dispozitiilor civile. Ca urmare competenta solutionarii actiunii revine instantei civile respectiv  judecatoriei ( conform art. 1 pct. 1 din  Codul de  procedura civila coroborat cu art. 2 pct. 1 lit. b ) din Codul de  procedura civila  si nu sectiei comerciale a tribunalului.
Curtea de Apel Suceava - Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal, prin sentinta nr.23/21.01.2011, a admis sesizarea Tribunalului Botosani privind conflictul negativ de competenta constatat a fi ivit intre Judecatoria Botosani si Tribunalul Botosani, judetul Botosani, in cauza avand ca obiect actiunea  pauliana (revocatorie), formulata de reclamanta Administratia Finantelor Publice, Municipala, Botosani, in contradictoriu cu paratii P.T., P.M. si P.B. si a stabilit competenta de solutionare in favoarea Judecatoriei Botosani, retinand ca:
          Prin actiunea depusa la Tribunalul Botosani, reclamanta AFPM Botosani, in contradictoriu  cu paratii P.T., P.M. si P.B., a solicitat, pe calea actiunii pauliene, desfiintarea contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 740/10.02.2004 la BNP Reta Anitei.
           In drept, actiunea s-a intemeiat pe dispozitiile  art. 974, 975  din Codul  civil.
           In aceste circumstante, apare ca evident ca,  prin actiunea revocatorie introdusa la instanta, reclamanta solicita desfiintarea unui contract de vanzare-cumparare incheiat intre paratii P.T. si P.M., in calitate de vanzatori si paratul P. B., in calitate de cumparator, ce are ca obiect o casa de locuit cu terenul aferent, in suprafata de 5000 m.p.
           Se poate observa ca natura operatiunii incheiata de parti este una civila, contractul incheiat de parati nerelevand savarsirea vreuneia din faptele de comert prevazute la art.3 din Codul comercial si nici nu se incadreaza in cazurile prevazute  de art. 4 si 56 din Codul comercial, pentru a atrage competenta de solutionarea a instantei comerciale.
           Sub acest aspect instanta de judecata este obligata a se raporta la natura pretentiei deduse judecatii, atunci cand urmeaza a-si stabili competenta de solutionare, iar nu la natura creantei pe care reclamanta o are impotriva paratilor P.T. si P.M., aceasta nefacand obiectul cererii introductive.
           Fata de cele ce preced, Curtea a retinut ca, in speta, competenta de solutionare apartine instantei civile si, cum valoarea contractului de vanzare-cumparare a carei desfiintare se cere este sub valoarea prevazuta  in art.2 pct.1 lit. h)  din Codul de  procedura civila, in raport de dispozitiile art.1 pct.1 din  Codul de  procedura civila, a stabilit ca apartine competenta de solutionare a cauzei Judecatoriei Botosani.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Conflict negativ de competenta

Competenta dupa materie. Obligarea angajatorului de a elibera adeverinta conditii de munca. Conflict negativ de competenta - Sentinta civila nr. 2/S din data de 28.01.2014
Prorogarea legala de competenta in cazul judecarii cererii reconventionale. Conflict negativ de competenta. - Sentinta civila nr. 12/F din data de 13.03.2014
Functionar public – caz de incompatibilitate intre functia publica detinuta si cea de expert tehnic - Decizie nr. 30/R din data de 02.02.2007
Conflict negativ de competenta intre Judecatorie si Tribunal. Distinctie intre art. 1103 si art. 650 Cod procedura civila, raportate la dispozitiile Regulamentului CE 805/2004. - Sentinta civila nr. 112 din data de 17.11.2015
Conflict negativ de competenta intre organele de urmarire penala, sesizat de instanta de apel. Solutii. - Decizie nr. 126 din data de 10.02.2010
Conflict negativ de competenta. Natura comerciala a raportului juridic nascut intre parti din tragerea biletelor la ordin si din contractul de imprumut cu clauza garantiei imobiliare. - Decizie nr. 10 din data de 21.05.2008
Conflict negativ de competenta. Competenta materiala a instantei de solutionare a unei plangeri formulate impotriva dispozitiei de netrimitere in judecata cuprinsa in rechizitoriu intemeiata pe dispozitiile art.278/1 cpp. - Sentinta penala nr. 125 din data de 18.09.2008
CONFLICTE DE COMPETENTA. INEXISTENTA CONFLICTULUI INTRE SECTIILE ACELEIASI INSTANTE. - Hotarare nr. 6 din data de 28.09.2009
CONFLICT NEGATIV DE COMPETENTA. COMPETENTA MATERIALA A INSTANTEI DE SOLUTIONARE A UNEI PLANGERI FORMULATE IMPOTRIVA DISPOZITIEI DE NETRIMITERE IN JUDECATA CUPRINSA IN RECHIZITORIU INTEMEIATA PE DISPOZITIILE art.278/1 Cpp. - Decizie nr. 125 din data de 18.09.2008
Conflict de competenta - Sentinta civila nr. 8682 din data de 23.07.2009
Declinarea competentei de solutionare a unui conflict negativ de competenta - Sentinta penala nr. 394 din data de 11.06.2012
Contencios administrativ. Conflict de competen?a, instan?a competenta sa solu?ioneze o cerere formulata de un magistrat, avand ca obiect obligarea paratilor la stabilirea unor drepturi salariale ?i plata acestor drepturi - Decizie nr. 1187 din data de 04.04.2017
Conflict negativ de competenta - Decizie nr. 178 din data de 23.09.2015
conflict de competenta - Decizie nr. 696 din data de 24.04.2014
Conflict negativ de competenta - Sentinta civila nr. 54 din data de 13.06.2013
Conflict negativ de competenta. Obligatie de a face evaluabila in bani. - Sentinta civila nr. 62 din data de 18.06.2012
Conflict negativ de competenta. Dizolvarea urmata de lichidarea asociatiei profesionale fara scop patrimonial. - Sentinta civila nr. 44 din data de 23.04.2012
Fond. Conflict negativ de competenta. - Decizie nr. 209 din data de 19.05.2011
Conflict negativ de competenta. - Decizie nr. 4842 din data de 05.09.2011
Conflict negativ de competenta. Autoturism. Parcare interzisa. Contestare dispozitie de ridicare a autoturismului si restituirea sumei de 523, 6 lei. Instanta competenta. - Sentinta civila nr. 2671 din data de 04.04.2011