InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Suceava

Modalitatea de exercitare a drepturilor si obligatiilor parintesti cu privire la bunurile copilului pe perioada instituirii plasamentului.

(Decizie nr. 313 din data de 17.11.2010 pronuntata de Curtea de Apel Suceava)

Domeniu Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia) | Dosare Curtea de Apel Suceava | Jurisprudenta Curtea de Apel Suceava

Prin cererea adresata Tribunalului Suceava la data de 23.09.2010 reclamanta Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava in contradictoriu cu paratii F. A.O. si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad a solicitat instantei inlocuirea masurii de plasament de la asistent maternal profesionist M. N. cu masura plasamentului la Centrul de Plasament Varadia de Mures din cadrul Serviciului Recuperare, Reintegrare Copii cu Dizabilitati - Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad, a minorului F. A.I.  si delegarea exercitiului drepturilor si obligatiilor parintesti cu privire la persoana copilului sefului Serviciului Recuperare, Reintegrare Copii cu Dizabilitati din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad, iar cele privind bunurile acestuia presedintelui Consiliului Judetean Suceava.
In motivarea cererii s-a aratat ca pentru minorul F.A.I. a fost stabilita masura plasamentului in regim de urgenta la Centrul de Primire Minori Arad iar prin sentinta civila nr. 577/26.07.2005 a Tribunalului Suceava s-a inlocuit masura plasamentului in regim de urgenta cu plasamentul la asistent maternal profesionist M. N. cu domiciliul in comuna Bogdanesti, judetul Suceava.
Urmare a faptului ca nici o ruda a minorului nu se poate ocupa de cresterea si educarea acestuia, s-a retinut ca se impune inlocuirea masurii de plasament la Centrul de Plasament Varadia de Mures din cadrul Serviciului Recuperare, Reintegrare Copii cu Dizabilitati - Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad,  minorul fiind incadrat intr-un grad de handicap accentuat.
In drept, s-au invocat dispozitiile art. 55 lit. a, 56 lit. c, 58 alin.1 lit. c, 61 alin.2 lit. a si art.62 alin.4 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
Parata F. A.O., desi legal citata, nu s-a prezentat in instanta si nu a depus intampinare la dosar.
Parata Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad a depus la dosar intampinare prin care  si-a exprimat acordul privind actiunea reclamantei
Prin sentinta civila nr. 1592 din 14 octombrie 2010 a Tribunalului Suceava s-a admis cererea reclamantei si s-a inlocuit  masura de plasament de la asistent maternal profesionist M. N. cu masura plasamentului la Centrul de Plasament Varadia de Mures din cadrul Serviciului Recuperare, Reintegrare Copii cu Dizabilitati - Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad, a minorului F.A.I.
S-a dispus delegarea  exercitiului drepturilor si obligatiilor parintesti cu privire la persoana copilului sefului Serviciului Recuperare, Reintegrare Copii cu Dizabilitati din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad, iar cele privind bunurile acestuia presedintelui Consiliului Judetean Suceava.
S-a retinut  ca, pentru minorul F. A.I. a fost stabilita masura plasamentului in regim de urgenta la Centrul de Primire Minori Arad prin Dispozitia nr. 58A/14.01.2005 a directorului executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad.
Prin sentinta civila nr. 577/26.07.2005 a Tribunalului Suceava s-a inlocuit masura plasamentului in regim de urgenta a minorului cu plasamentul la asistent maternal profesionist M. N. cu domiciliul in comuna Bogdanesti, judetul Suceava.
Din inscrisurile depuse la dosar a rezultat  ca minorul este incadrat in gradul de handicap "Deficienta functionala accentuata", cod handicap 5.
Pe perioada plasamentului in decursul anului 2010, minorul nu a fost vizitat sau contactat de alte rude sau persoane apropiate lui.
Prin adresa nr. 1523/26.08.2010 inregistrata la Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava cu nr. 19761/30.08.2010 s-a comunicat de catre reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad faptul ca in urma verificarilor facute de catre acestia, mama minorului locuieste in orasul LipovaMatei judetul Arad si isi exprima acordul cu privire la instituirea masurii de protectie speciala a plasamentului in Centrul de Plasament Varadia de Mures din subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad.
Prin Ancheta sociala nr. 1965/20.07.2010 inregistrata la Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava cu nr. 26842/20.07.2010 intocmita de reprezentantii Primariei comunei Iacobeni s-a concluzionat imposibilitatea reintegrarii minorului in familie.
Prin declaratiile date in fata secretarului de la Primaria comunei Iacobeni parintii minorului sustin ca nu sunt de acord si nu au posibilitatea de a se ocupa de cresterea si educarea acestuia.
Avand in vedere ca minorului trebuie sa i se asigure un climat stabil in vederea unei bune dezvoltari fizice si psihice adecvate varstei, precum si bolii de care sufera, tribunalul  a apreciat ca este in interesul acestuia, astfel cum este definit de dispozitiile art.2 si urmatoarele din Legea nr.272/2004, inlocuirea masurii de plasament.
In contextul celor aratate, tribunalul a apreciat indeplinite dispozitiile art. 55 lit. a, 56 lit. c, 58 alin.1 lit. c, 61 alin.2 lit. a si art. 62 alin. 4 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs parata   Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad  criticand-o ca nelegala si netemeinica. In motivare a aratat ca in mod gresit exercitiul drepturilor si obligatiilor parintesti cu privire la bunurile minorului a fost delegat presedintelui Consiliului Judetean Suceava in conditiile  in care minorul urmeaza a locui la Centrul de Plasament Varadia de Mures din judetul Arad. A aratat de asemenea ca nu sunt incidente dispozitiile art. 56 lit. a si art. 62 alin. 2 din Legea nr.  272/2004.
Examinand recursul prin prisma motivelor invocate, Curtea a retinut ca minorul F. A.I. se afla in plasament inca din 2005, masura fiind instituita datorita imposibilitatii familiei sale de a-i oferi conditii corespunzatoare de crestere si educare. Mama minorului care locuieste in orasul Lipova, judetul Arad si-a exprimat acordul pentru inlocuirea  masurii plasamentului si transferul acestuia in Centrul de Plasament Varadia de Mures, judetul Arad.
Fara indoiala ca minorul se afla in situatia prevazuta de art. 56 alin. 1 lit. c din Legea nr. 272/2004, asa incat in temeiul art. 62 alin. 4 din acelasi act normativ instanta are obligatia de  a se  pronunta asupra modalitatii de exercitare a drepturilor si obligatiilor parintesti, atat cu privire la persoana cat si cu privire la bunurile minorului.
In ce priveste drepturile privind persoana minorului, datorita specificului masurii de protectie speciala instituite, care presupune in anumite situatii masuri urgente care vizeaza interesul superior al copilului, este firesc ca acestea sa fie delegate institutiei care exercita supravegherea minorului.
In ce priveste insa drepturile  si obligatiile parintesti care privesc bunurile copilului, art. 62 alin. 4 din Legea nr. 272/2004 nu face distinctie lasand la latitudinea instantei, in functie de conditiile concrete, modalitatea de exercitare a acestora.
O situatie asemanatoare este reglementata de art. 43 din Codul familiei care vizeaza posibilitatea instantei de a stabili care dintre parinti urmeaza a exercita dreptul de a administra bunurile minorului sau de a-i incuviinta actele, atunci cand acesta a fost incredintat unei alte persoane sau unei institutii de ocrotire, acestea din urma avand doar drepturi si indatoriri privind persoana minorului.    
Minorul F. A.I. nu se afla in situatia prevazuta de art. 56 lit. a din Legea nr. 272/2004 pentru a fi incidente dispozitiile art. 62 alin. 2 din acelasi act normativ, sub acest aspect sustinerile recurentei fiind intemeiate. Cu toate acestea, nu exista nici un impediment pentru ca exercitiul drepturilor si obligatiilor parintesti sa fie delegat pe perioada masurii plasamentului presedintelui consiliului judetean.
Avand in vedere insa ca minorul urmeaza a locui pe alta raza administrativ-teritoriala decat cea in care functioneaza instanta investita cu inlocuirea masurii, Curtea a apreciat ca se impune delegarea exercitiului drepturilor si obligatiilor parintesti cu privire la bunurile copilului, presedintelui Consiliului Judetean Arad.
In consecinta a admis recursul si in rejudecare  a modificat in parte sentinta in sensul celor mai sus-aratate.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia)

Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Reincredintare minor - stabilire program vizita - Sentinta civila nr. 147 din data de 19.11.2011
Stabilire domiciliu minor - pensie intretinere - Sentinta civila nr. 141 din data de 19.01.2011
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1111 din data de 10.11.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 635 din data de 25.08.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 634 din data de 25.08.2010
Pensie intretinere major - Sentinta civila nr. 490 din data de 03.06.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 223 din data de 15.04.2010
Divort - Sentinta civila nr. 160 din data de 11.03.2010
Pensie intretinere - stabilire pensie - Sentinta civila nr. 176 din data de 24.03.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 26 din data de 14.01.2010
pensie intretinere - Sentinta civila nr. 429 din data de 07.10.2009
Majorare pensie - Sentinta civila nr. 313 din data de 17.06.2009
Recunoastere hotarare de divort pronuntata intr-un stat tert fata de cetatenia ambilor soti. Art. 166 din Legea nr. 105/1992 - Decizie nr. 77/R din data de 30.01.2014
Divort. Exercitarea drepturilor parintesti asupra minorilor dupa divort. - Decizie nr. 276/R din data de 12.03.2014
Legea nr. 272/2004. Delegarea exercitarii drepturilor si obligatiilor parintesti. - Decizie nr. 30/R din data de 14.06.2006
Stabilirea paternitatii. Valoarea probatorie a expertizelor medico-legale de stabilire a legaturii de filiatie. - Decizie nr. 24/R din data de 21.04.2006
Dreptul familiei. Pastrarea numelui avut in timpul casatoriei. Intelesul notiunii de „motive temeinice” pentru care instanta poate admite cererea. - Decizie nr. 50/R din data de 06.05.2005
Dreptul familiei. Ocrotirea minorului prin masura plasamentului in regim de urgenta. Necesitatea cenzurarii masurii si dupa luarea acesteia prin aplicarea principiului interesului superior al copilului - Decizie nr. 39-R din data de 25.03.2005
Drept civil. Exercitarea autoritatii parintesti dupa divort atunci cand unul din parinti locuieste in alta tara. - Decizie nr. 494 din data de 16.12.2014