InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Brasov

Contestatii impotriva hotararii adunarii creditorilor

(Sentinta comerciala nr. 400/cc din data de 19.11.2012 pronuntata de Tribunalul Brasov)

Domeniu Societati comerciale | Dosare Tribunalul Brasov | Jurisprudenta Tribunalul Brasov

SECTIA a II a CIVILA - DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV si FISCAL

SENTINTA CIVILA nr. 400/CC/Sind
Sedinta Camerei de Consiliu   din data de 19.11.2012
JUDECATOR SINDIC – S. O.  
GREFIER   - M. G.

       Pentru astazi fiind amanata pronuntarea asupra contestatiilor formulate de SC I.I. SRL si P.L. impotriva proceselor verbale incheiate la data de 21.08.2012 cu ocazia adunarii creditorilor si comitetului creditorilor debitoarei SC  D.I.G.SRL.
        La apelul nominal facut in sedinta Camerei de Consiliu  la pronuntare se constata lipsa partilor.
      Dezbaterile in cauza de fata au avut loc in sedinta publica din data de 12.11.2012 cand partile prezente au pus concluzii in sensul celor consemnate in incheierea de sedinta din acea zi care face parte integranta din prezenta iar instanta pentru a se depune  la dosar concluzii scrise  a amanat pronuntarea la data de 19.11.2012.
      
      JUDECATORUL SINDIC,
      Asupra cauzei de fata:
      Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 27.08.2012, sub Dosar numar 8014/62/2009/a4, contestatorul P.L. a formulat contestatie impotriva Hotararii adunarii creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012 si a Procesului verbal al adunarii creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012, precum si impotriva Hotararii comitetului creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012 si a Procesului verbal al comitetului creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012, cu cheltuieli de judecata.
      In motivarea contestatiei se arata ca a formulat o cerere de deschidere a procedurii insolventei fata de debitoare, creanta sa fiind contestata si inscrisa provizoriu la masa credala.
      Mai arata contestatorul ca desi are calitatea de creditor garantat in Dosarul nr.8014/62/2009 nu a fost convocat si notificat pentru adunarea creditorilor care a avut loc la data de 21.08.2012, fiind astfel vatamat in dreptul sau de a participa si de a vota punctele de pe ordinea de zi.
      Tot contestatorul a aratat ca prin nerespectarea dispozitiilor legale referitoare la convocare i s-a ingradit dreptul de a participa si de a vota in adunarea creditorilor si astfel are dreptul de a supune judecatorului-sindic toate neregularitatile ivite cu ocazia desfasurarii adunarii creditorilor, respectiv prezenta la vot a unor persoane fara a se verifica si consemna in procesul verbal, absenta consemnarii in procesul verbal a modalitatii de votare si procentul din totalul creantelor inscrise, etc..
      In drept au fost invocate prevederile art. 14 al. 8, art. 15 din Legea nr. 85/2006.
      La data de 29.08.2012 si contestatoarea SC I.I. SRL a formulat contestatie impotriva Hotararii adunarii creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012 si a Procesului verbal al adunarii creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012, precum si impotriva Hotararii comitetului creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012 si a Procesului verbal al comitetului creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012, cu cheltuieli de judecata.
      In motivarea contestatiei se arata ca a formulat o cerere de deschidere a procedurii insolventei fata de debitoare, creanta sa in suma de 71.638 lei fiind inscrisa la masa credala a debitoarei.
      Mai arata contestatoarea ca se contesta motivele de nelegalitate ale hotararii adunarii creditorilor din data de 21.08.2012, respectiv luarea acesteia fara respectarea dispozitiilor legale, faptul ca unii creditori nu au participat la vot, procentul celor care au votat este mai mic decat cel aratat si nu au fost mentionate modalitatea de votare, persoanele si procentul cu care u fost luate hotararile.
      Tot contestatoarea a aratat ca desi are calitatea de creditor in Dosarul nr.8014/62/2009 nu a fost convocata si notificata pentru adunarea creditorilor care a avut loc la data de 21.08.2012, fiind astfel vatamata in dreptul sau de a participa si de a vota punctele de pe ordinea de zi.
      Se mai arata de contestatoare ca in calitate de creditoare este indreptatita sa atace hotararea adunarii creditorilor sub aspectul nelegalitatii adoptarii acesteia chiar daca nu a fost prezenta la sedinta adunarii creditorilor, avand calitatea procesuala si legitimarea necesara de a ataca aceasta hotarare.
      In drept au fost invocate prevederile art. 14 al. 8, art. 15 din Legea nr. 85/2006.
      Administratorul judiciar C. SPRL nu a formulat intampinare, dar prin punctul de vedere depus la dosarul cauzei a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale active a contestatarilor P.L. si SC I.I. SRL in ceea ce priveste contestatia impotriva Hotararii adunarii creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012 si a Procesului verbal al adunarii creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012 si exceptia inadmisibilitatii contestatiei formulata de contestatarii P.L. si SC I.I. SRL, privind anularea Hotararii comitetului creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012 si a Procesului verbal al comitetului creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012.
      In motivare se arata ca cei doi contestatari nu au fost prezenti la adunarea creditorilor, nu au lipsit motivat, nu au trimis un punct de vedere scris si nicio justificare cu privire la absenta lor.
      In ceea ce priveste exceptia inadmisibilitatii, administratorul judiciar a aratat ca potrivit art. 17 al. 6 din Legea nr. 85/2006, impotriva actiunilor, masurilor si deciziilor luate de comitetul creditorilor orice creditor poate formula contestatie la adunarea creditorilor si nu la judecatorul sindic.
      Pe fondul cauzei administratorul judiciar a solicitat respingerea contestatiilor ca neintemeiate, neexistand niciun motiv de nelegalitatea la luarea deciziilor in cadrul adunarii creditorilor, fiind respectate dispozitiile legale privind notificarea, cvorumul si modul de luare a deciziilor.
      In dovedire si in aparare a fost incuviintata proba cu inscrisuri in cadrul careia s-au depus la dosarul cauzei fotocopii de pe proces verbal al hotararii adunarii creditorilor si comitetul creditorilor, publicare in Buletinul Procedurilor de Insolventa  , CI.
      Contestatiile au fost legal timbrate cu cate 120 lei fiecare taxa judiciara de timbru si 0,3 lei fiecare timbru judiciar.
      Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
      La data de 21.08.2012 a avut loc adunarea creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL, ocazie cu care s-a intocmit si procesul verbal al acestei adunari. La aceiasi data a avut loc si adunarea comitetului creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL, intocmindu-se proces verbal.
      Se mai retine de instanta ca toti creditorii debitoarei SC D.I.G.SRL-in insolventa au fost notificati prin BPI nr. 1077/08.08.2012 (f. 37-38, 47-48).
      Mai retine instanta ca atat adunarea creditorilor cat si a comitetului creditorilor a avut loc la data de 21.08.2012, a avut cvorumul necesar, deciziile luate fiind consemnate in procesul verbal al adunarii.
      Tot instanta retine ca la aceasta adunare nu au participat contestatarii, nu au lipsit motivat si nici nu au trimis punct de vedere scris.
      La termenul de judecata din data de 12.11.2012, instanta a pus in discutia partilor exceptia lipsei calitatii procesuale active a contestatarilor P.L. si SC I.I. SRL, invocata de administratorul judiciar C. SPRL si exceptia inadmisibilitatii contestatiei formulata de contestatarii P.L. si SC I.I. SRL, privind anularea Hotararii comitetului creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012 si a Procesului verbal al comitetului creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012, invocata de administratorul judiciar C. SPRL.
      Referitor la exceptia lipsei calitatii procesuale active a contestatarilor P.L. si SC I.I. SRL, instanta urmeaza sa o admita pentru motivele care vor fi aratate in continuare:
      Astfel, calitatea procesuala activa presupune existenta unei identitati intre persoana reclamantului si cel care este titularul dreptului afirmat.
      In cauza de fata, potrivit art. 14 al. 7 din Legea nr.85/2006, hotararea adunarii creditorilor poate fi desfiintata de judecatorul-sindic pentru nelegalitate, la cererea creditorilor care au votat impotriva luarii hotararii respective si au facut sa se consemneze aceasta in procesul-verbal al adunarii, precum si la cererea creditorilor indreptatiti sa participe la procedura insolventei, care au lipsit motivat de la sedinta adunarii creditorilor, iar conform art. 3 pct. 8 din acelasi act normativ, creditorul indreptatit sa participe la procedura insolventei este acel creditor care a formulat si caruia i-a fost admisa, total sau in parte, o cerere de inregistrare a creantei sale pe tabelele de creante contra debitorului intocmite in procedura si care are dreptul de a participa si de a vota in adunarea creditorilor, inclusiv asupra unui plan de reorganizare judiciara admis de judecatorul-sindic, de a fi desemnat in calitate de membru al comitetului creditorilor, de a participa la distributiile de fonduri rezultate din reorganizarea judiciara a debitorului sau din lichidarea averii debitorului, de a fi informat ori notificat cu privire la desfasurarea procedurii si de a participa la orice alta procedura reglementata de prezenta lege. Au calitatea de creditor indreptatit sa participe la procedura insolventei, fara a depune personal declaratiile de creanta, salariatii debitorului.
      De asemenea potrivit art. 7 al. 1 teza 1 din Legea nr. 85/2006, citarea partilor, precum si comunicarea oricaror acte de procedura, a convocarilor si notificarilor se efectueaza prin Buletinul procedurilor de insolventa, iar conform art. 7 al. 3 teza 1 din acelasi act normativ, prin exceptie de la prevederile alin. (1) se vor realiza, conform Codului de procedura civila, comunicarea actelor de procedura anterioare deschiderii procedurii si notificarea deschiderii procedurii.
      Este fara putinta de tagada ca cei doi contestatari, P.L. si SC I.I. SRL, au calitatea de creditor indreptatit deoarece au depus declaratie de creanta in termenul stabilit de instanta si au fost inscrisi in tabelul definitiv de creante al debitoarei SC D.I.G.SRL-in insolventa (chiar si cu titlu provizoriu).
      La fel de adevarat este si faptul ca la Adunarea Creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL-in insolventa din data de 21.08.2012, creditorii P.L. si SC I.I. SRL nu au participat si nu au trimis punct de vedere, asa cum reiese din procesul verbal al adunarii.
      In aceste conditii, pentru a avea calitate procesuala activa sa conteste Hotararea Adunarii Creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012, contestatarii trebuie sa fi lipsit motivat de la sedinta adunarii creditorilor.
      Aceasta conditie nu este indeplinita de contestatari pentru motivele care vor fi aratate in continuare:
      Asa cum am aratat, convocarea adunarii creditorilor din data de 21.08.2012 s-a facut prin BPI nr. 1077/08.08.2012 (f. 37-38, 47-48), conform art. 7 al. 1 din Legea nr. 85/2006, neexistand o situatie de exceptie dintre cele prevazute de art. 7 al. 3 si 3/1 din acelasi act normativ.
      Prin urmare simpla publicare prin Buletinul Procedurilor de Insolventa  a convocarii adunarii creditorilor este suficienta pentru ca notificarea creditorilor sa fie realizata conform dispozitiilor Legii nr. 85/2006, derogatorie de la dreptul comun.
      Este de retinut ca procedura insolventei fata de debitoarea SC D.I.G.SRL s-a deschis de aproximativ 2 ani de zile, situatie in care creditorii stiau forte bine de existenta acesteia si ca trebuie sa urmareasca buletinul procedurilor de insolventa pentru a sti cand au loc adunarile creditorilor.
      Nu poti veni dupa o asemenea perioada de timp si sa spui ca nu ai stiut de existenta unei adunari a creditorilor, cu toate ca ai fost notificat prin Buletinul Procedurilor de Insolventa  , conform dispozitiilor Legii nr.85/2006, din moment ce tu esti creditor al debitoarei si aveai obligatia sa verifici buletinele pentru a urmari cand au loc adunarile creditorilor.
      Prin urmare nu a existat niciun motiv care sa ii impiedice pe contestatari sa participe la adunarea creditorilor din data de 21.08.2012.
      Nefiind indeplinita conditia lipsei motivate de la adunarea creditorilor, contestatarii nu au calitate procesuala activa pentru a contesta hotararea adunarii creditorilor din data de 21.08.2012.
      Fata de cele aratate, instanta, in baza art. 137 C. pr. civ., raportat la art. 14 al. 7 si art. 7 din Legea nr. 85/2006, va admite exceptia lipsei calitatii procesuale active a contestatarilor P.L. si SC I.I. SRL, invocata de administratorul judiciar C. SPRL si in consecinta va respinge contestatia formulata de contestatarii P.L., cu domiciliul in Brasov, str. B.R., nr. , jud. B. si SC I.I. SRL, cu sediul in com. H., str. G. C., nr. x Bis, jud. Brasov, privind anularea Hotararii adunarii creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012 si a Procesului verbal al adunarii creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012, ca fiind introdusa de o persoana fara calitate procesuala activa.
      Referitor la exceptia inadmisibilitatii contestatiei formulata de contestatarii P.L. si SC I.I. SRL, privind anularea Hotararii comitetului creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012 si a Procesului verbal al comitetului creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012, invocata de administratorul judiciar CENTU SPRL, instanta urmeaza sa o admita pentru urmatoarele motive:
      Astfel, potrivit art. 17 al. 6 din Legea nr. 85/2006, impotriva actiunilor, masurilor si deciziilor luate de comitetul creditorilor orice creditor poate formula contestatie la adunarea creditorilor, in termen de 5 zile de la luarea acestora.
      Prin urmare deciziile comitetului creditorilor nu pot fi atacate direct la instanta de judecata (judecator-sindic), ci mai intai se face contestatie la adunarea creditorilor, iar solutia data de adunarea creditorilor poate fi atacata in conditiile art. 14 al. 7 din Legea nr. 85/2006 la judecatorul-sindic.
      In aceste conditii contestarea direct la instanta a hotararii comitetului creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL este inadmisibila.
      Fata de cele aratate, instanta, in baza art. 137 C. pr. civ., raportat la art. 17 al. 6 din Legea nr. 85/2006, va admite exceptia inadmisibilitatii contestatiei formulata de contestatarii P.L. si SC I.I. SRL, privind anularea Hotararii comitetului creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012 si a Procesului verbal al comitetului creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012, invocata de administratorul judiciar CENTU SPRL si in consecinta va respinge contestatia formulata de contestatarii P.L. si SC I.I. SRL, privind anularea Hotararii comitetului creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012 si a Procesului verbal al comitetului creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012, ca inadmisibila.
      Avand in vedere dispozitiile art. 274 raportat la art. 277 C. pr. civ., instanta va obliga contestatarii P.L. si SC I.I. SRL, la plata fiecare catre CENTU SPRL in calitate de administrator judiciar al debitoarei SC D.I.G.SRL-in insolventa, a sumei de 2.000 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentand onorariu aparator.
      
      PENTRU ACESTE MOTIVE
      IN NUMELE LEGII
      HOTARASTE

      Admite exceptia lipsei calitatii procesuale active a contestatarilor P.L. si SC I.I. SRL, invocata de administratorul judiciar C. SPRL si in consecinta:
      Respinge contestatia formulata de contestatarii P.L., cu domiciliul in B., str. B. R., nr. x jud. Brasov si SC I.I. SRL, cu sediul in com. H., str. G. C., nr. x Bis, jud. Brasov, privind anularea Hotararii adunarii creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012 si a Procesului verbal al adunarii creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012, ca fiind introdusa de o persoana fara calitate procesuala activa.
      Admite exceptia inadmisibilitatii contestatiei formulata de contestatarii P.L. si SC I.I. SRL, privind anularea Hotararii comitetului creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012 si a Procesului verbal al comitetului creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012, invocata de administratorul judiciar C. SPRL si in consecinta:
      Respinge contestatia formulata de contestatarii P.L. si SC I.I. SRL, privind anularea Hotararii comitetului creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012 si a Procesului verbal al comitetului creditorilor debitoarei SC D.I.G.SRL din data de 21.08.2012, ca inadmisibila.
      Obliga contestatarii P.L. si SC I.I. SRL, la plata fiecare catre C. SPRL in calitate de administrator judiciar al debitoarei SC D.I.G.SRL-in insolventa, a sumei de 2.000 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli de judecata.
      Cu drept de recurs in termen de 7 zile de la comunicare.
      Data in Camera de Consiliu si pronuntata in sedinta publica din data de 19.11.2012.
      
      JUDECATOR SINDIC, GREFIER,
      S. O. M. G. 
      


Red.O.S./26.11.2012
Dact.M.G./27.11.2012
4 Ex.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Societati comerciale

Nulitate act juridic - Hotarare nr. 615 din data de 19.09.2017
Debite intre societati comerciale - Hotarare nr. 403 din data de 14.07.2017
Litigiu Curtea de Conturi - Hotarare nr. 176 din data de 01.03.2018
Ordonanta presedintiala - Hotarare nr. 2 din data de 22.01.2018
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 84 din data de 02.02.2016
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Decizie nr. 238 din data de 15.03.2015
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Decizie nr. 775 din data de 19.06.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI - Sentinta comerciala nr. 1124/C din data de 19.11.2014
PROCEDURA INSOLVENTA - Sentinta comerciala nr. 753 din data de 24.06.2014
Nulitate absoluta a obiectului de activitate a societatii comerciale - Sentinta comerciala nr. 1900/C din data de 08.12.2009
Societati comerciale - Sentinta comerciala nr. 1900 din data de 08.12.2009
Amanare hotarare AGA - Sentinta comerciala nr. 28/CC din data de 14.07.2009
Anulare hotarare AGA - Sentinta comerciala nr. 116/CC din data de 19.11.2009
somatie de plata - Sentinta civila nr. 376 din data de 19.08.2009
Insolventa. Confirmare plan reorganizare. In reorganizare este necesar ca cel putin o categorie de creante sa primeasca mai mult decat in cazul falimentului, altfel reorganizarea nu si-ar avea ratiunea. Nu este insa neaparat necesar ca toti creditorii sa - Decizie nr. 224 din data de 26.02.2014
Termenul de perimare a judecarii recursului prevazut de art 248 cod procedura civila curge de la data legalei citari a recurentului, a carei analiza se realizeaza si prin prisma dispozitiilor art 98 cod procedura civila. - Decizie nr. 3753/R din data de 06.09.2013
Modificarea unilaterala a Contractului Individual de Munca determinata de incompatibilitatea detinerii functiei in conditiile inceperii urmaririi penale - Decizie nr. 2010/R din data de 06.11.2013
Accident de munca/accident de traseu - Decizie nr. 2092/R din data de 25.11.2013
Procedura insolventei. Contestatie impotriva tabelului preliminar al creantelor. Creante sub conditie suspensiva art. 64 alin. 4 din Legea nr. 85/2006. Fata de clauza din contractul de credit, creanta creditorului asociat este o creanta sub conditia suspe - Decizie nr. 2129/R din data de 04.12.2013
Un prim aspect este cel retinut de instanta de fond potrivit caruia pentru a opera compensarea trebuie sa existe raporturi juridice reciproce directe intre partile implicate, ceea ce in speta nu s-a realizat. - Decizie nr. 463/R din data de 31.01.2013