InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Alba Iulia

Drepturi salariale acordate nelegal functionarilor publici din cadrul Primariei comunei Mihalt.

(Decizie nr. 8099 din data de 11.09.2013 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia)

Domeniu Salarizare | Dosare Curtea de Apel Alba Iulia | Jurisprudenta Curtea de Apel Alba Iulia

Drepturi salariale acordate nelegal functionarilor publici din cadrul Primariei comunei Mihalt.
 

         Functionarii publici beneficiaza de prime si alte drepturi salariale, in conditiile legii. Salarizarea functionarilor publici se face in conformitate cu prevederile legii privind stabilirea sistemului unitar de salarizare pentru functionarii publici.
Fata de aceste dispozitii legale , se constata ca functionarii publici nu pot beneficia de alte drepturi de natura salariala , in speta prime , decat cele stabilite in mod expres de lege . Normele legale in materia salarizarii functionarilor publici, OG nr. 6/2007 si 9/2008 , nu prevad acordarea acestor prime , astfel ca aceste drepturi au fost acordate in mod nelegal, astfel cum a constatat si Curtea de Conturi.
         Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane.
Codul fiscal cuprinse dispozitiile legale enuntate anterior si trateaza aceste drepturi salariale din punctul de vedere al fiscalitatii , dispozitiile legale nefiind relevante din punctul de vedere la drepturilor salariale sau de alta natura la care este indreptatit salariatul si mai ales sub aspectul legalitatii acestora.

Sectia de contencios administrativ si fiscal – Decizia nr. 8099/11 septembrie 2013


Reclamanta S.M. a solicitat in contradictoriu cu paratul Consiliul Local al comunei M. , anularea Dispozitiei nr. 182/03 12 2012 , prin care s-a dispus restituirea de catre reclamanta a sumei de 900 lei.
In motivarea actiunii se arata ca actul atacat a fost emis nelegal, in urma controlului de audit efectuat de Curtea de Conturi , iar reclamanta a beneficiat de aceste drepturi salariale neimpozabile, in temeiul art. 55 din Codul fiscal , avand in vedere ca reprezinta cadouri de sarbatori legale , avand copii minori in intretinere , fiind acordata suma de 150 lei. Drepturile salariale au fost acordate de catre parat in temeiul unor acte ce au fost suspuse controlului de legalitate de catre Prefectul judetului Alba, dar nu s-a solicitat desfiintarea.
Sectia a II-a Civila,de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului Alba prin sentinta nr. 3648/CAF/ 2013 a respins actiunea in contencios administrativ. Instanta a retinut prin considerentele expuse ca dispozitia a fost emisa in mod legal , in baza controlului efectuat de Curtea de Conturi, functionarii publici neavand decat drepturile salariale stabilite prin OG nr. 6/2007 si OG nr. 9/2008 , potrivit dispozitiilor cuprinse in Legea nr. 188/1999. In privinta reclamantei nu pot fi aplicate dispozitiile Legii  nr.84/2012 , deoarece veniturile nu sunt de natura salariala.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs reclamanta, solicitand modificarea hotararii si admiterea actiunii, desfiintarea actului atacat , iar , in subsidiar , aplicarea dispozitiilor Legii nr.84/2012. Prin motivele de recurs se arata ca in mod gresit a retinut instanta de judecata ca aceste drepturi sunt nelegale, deoarece nu a fost incheiat cu Primarul vreun acord sau contract colectiv de munca , drepturile fiind acordate in temeiul dispozitiilor art. 55 al. 4 din Codul fiscal .  Destinatia sumelor o reprezinta ajutoare de Craciun , Pasti si 8 Martie , fiind stimulente si nu venituri de natura salariala, ce au fost acordate potrivit dispozitiilor art. 29 pct. 2 din Legea nr. 188/1999. Actele in baza carora s-a realizat plata acestor drepturi au fost supuse controlului de legalitate din partea Prefectului, dar nu a fost formulata actiune in instanta prin care sa solicite desfiintarea actelor. Reclamanta sustine ca cererea subsidiara este admisibila , existand functionari publici ai Primariei in privinta carora a fost aplicata amnistia fiscala.
In drept s-au invocat dispozitiile art. 304 pct. 8,9 , 312 al. 3 din Codul de procedura civila .
Primarul a depus intampinare prin care solicita respingerea recursului, sentinta tribunalului fiind temeinica si legala, in cauza fiind emise acte de impunere pentru functionarii publici ai primariei, si nu sunt aplicabile dispozitiile legii privind amnistia fiscala.
Curtea, analizand sentinta atacata sub aspectul recursului declarat de reclamanta , constata ca este nefondat pentru urmatoarele considerente:
Reclamanta are calitatea de functionar public, angajat al Primariei Comunei M. Primarul comunei a emis Dispozitia de imputare nr. 182/2012 , prin care   s-a dispus recuperarea sumei de 900 lei acordata nelegal cu ocazia sarbatorilor de Pasti, 1 Decembrie , Craciun. Temeiul in drept al emiterii actului il constituie procesul verbal de constatare nr. 5102/2012 emis de Camera de Conturi a judetului A. , pct. 6 din Decizia nr. 51/2012 emisa de Camera de Conturi , art. 68,115 din Legea nr. 215/2001.
In urma auditului financiar realizat de Curtea de Conturi-Camera de Conturi a judetului Alba, s-a stabilit prin Decizia nr.51/2012 ca au fost acordate in perioada 2010-2012, unele drepturi in mod nelegal angajatilor din primarie si s-a stabilit obligatia pentru ordonatorul de credite de a lua masuri pentru recuperarea prejudiciului.
Din punctul de vedere al legalitatii actului emis de Primar , se constata ca acesta s-a conformat dispozitiilor Curtii de Conturi, care isi desfasoara activitatea potrivit  art.140 din Constitutie, Legii nr.94/1992 si Regulamentului de organizare si functionare.
Curtea de Conturi exercita functia de control asupra modului de formare, administrare si intrebuintare a resurselor financiare ale statului si ale sectorului public, furnizand Parlamentului si, respectiv, autoritatilor publice deliberative ale unitatilor administrativ-teritoriale rapoarte privind utilizarea si administrarea acestora, in conformitate cu principiile legalitatii, regularitatii, economicitatii, eficientei si eficacitatii. Obiectivul general al auditului financiar la institutiile publice este acela de a obtine asigurarea ca  modul de administrare a patrimoniului public si privat al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale, precum si executia bugetelor de venituri si cheltuieli de catre entitatea verificata sunt in concordanta cu scopul, obiectivele si atributiile prevazute in actele normative prin care a fost infiintata entitatea si respecta principiile legalitatii, regularitatii, economicitatii, eficientei si eficacitatii.
In cazul constatarii de abateri de la legalitate si regularitate care au determinat ori nu producerea unor prejudicii, de fapte pentru care exista indicii ca au fost savarsite cu incalcarea legii penale sau unor cazuri de nerespectare a principiilor economicitatii, eficientei si eficacitatii, acestea vor fi expuse clar si concis in raportul de control si vor fi sustinute de probe relevante. In urma constatarii unor abateri, Curtea de conturi va  comunica  conducerii entitatii controlate  existentei unor erori sau abateri de la legalitate si regularitate care au determinat producerea unor prejudicii si dispunerea catre aceasta sa stabileasca intinderea prejudiciului si sa ia masuri pentru recuperarea acestuia, sens in care se emite decizia in care sunt mentionate si termenele pana la care entitatea verificata trebuie sa comunice conducatorului structurii de specialitate care a emis decizia modul de aducere la indeplinire a masurilor dispuse.
In art. 31 din Legea nr. 188 din 8 decembrie 1999 privind Statutul functionarilor publici,se stabileste ca pentru activitatea desfasurata, functionarii publici au dreptul la un salariu compus din:
    a) salariul de baza;
    b) sporul pentru vechime in munca;
    c) suplimentul postului;
    d) suplimentul corespunzator treptei de salarizare
  Functionarii publici beneficiaza de prime si alte drepturi salariale, in conditiile legii. Salarizarea functionarilor publici se face in conformitate cu prevederile legii privind stabilirea sistemului unitar de salarizare pentru functionarii publici.
Fata de aceste dispozitii legale , se constata ca functionarii publici nu pot beneficia de alte drepturi de natura salariala, in speta prime , decat cele stabilite in mod expres de lege . Normele legale in materia salarizarii functionarilor publici, OG nr. 6/2007 si 9/2008 , nu prevad acordarea acestor prime , astfel ca aceste drepturi au fost acordate in mod nelegal, astfel cum a constatat si Curtea de Conturi.
Reclamanta invoca in sprijinul apararii sale prevederile art. 55 lit. d din Codul fiscal , potrivit caruia exista sume care nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile , si anume  veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
    Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane.
Codul fiscal cuprinse dispozitiile legale enuntate anterior si trateaza aceste drepturi salariale din punctul de vedere al fiscalitatii , dispozitiile legale nefiind relevante din punctul de vedere la drepturilor salariale sau de alta natura la care este indreptatit salariatul si mai ales sub aspectul legalitatii acestora.
Instanta apreciaza ca in cazul in care a fost emisa de Curtea de Conturi decizia privind verificarea modului in care sunt cheltuite resursele bugetare , iar aceasta entitate a stabilit ca anumite sume au fost cheltuite in mod nelegal si a obligat ordonatorul de credite la luarea masurilor necesare in vederea recuperarii prejudiciului , iar decizia nu a fost desfiintata , paratul nu avea alta posibilitate legala decat sa emita actul in recuperarea sumelor achitate . De altfel , prima instanta de fond a realizat si un control de fond al legalitatii emiterii dispozitiei de imputare si a constatat ca sumele au fost achitate nelegal.
Eventualul control de legalitate a actelor emise nu impiedica Curtea de conturi si instanta de judecata sa cenzureze legalitatea acordorii acestor drepturi, in conformitate cu legile speciale aplicabile.
Reclamanta a formulat cerere in subsidiar prin care solicita aplicarea dispozitiilor legale privind amnistia fiscala , in baza dispozitiilor  Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice. Legea mentionata prin articolul 2 aproba exonerarea de la plata pentru sumele reprezentand venituri de natura salariala stabilite in conditiile art. 1 pe care personalul din sectorul bugetar trebuie sa le restituie ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori drept consecinta a constatarii de catre Curtea de Conturi a unor prejudicii. Dar exonerarea de la plata sumelor incasate se refera doar la etapa executarii deciziilor de impunere emise , fara sa influenteze cercetarea judecatoreasca  a legalitatii actului emis din punctul de vedere al apararilor in fapt si in drept formulate de reclamanta, astfel ca instanta de judecata trebuie sa se pronunte asupra obiectului cauzei cu care a fost investita.
In consecinta, s-a respins ca nefondat recursul declarat de reclamanta S.M. impotriva sentintei nr. 3648/CAF/2013 pronuntata de Sectia a II-a Civila,de Contencios Administrativ si Fiscal a Tribunalului Alba.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Salarizare

Salarizare in sistemul de invatamant. Acordare spor raportat la salariul de baza din ianuarie 2017 - Sentinta civila nr. 533 din data de 26.09.2018
Revizuire. Inscrisuri doveditoare. - Decizie nr. 106 din data de 20.06.2018
Revizuire. Existenta unor hotarari potrivnice. - Decizie nr. 405 din data de 25.04.2018
Personal bugetar. Salarizare. Sporuri. - Decizie nr. 716 din data de 27.06.2018
Expropriere. Termenul de emitere a hotararilor de stabilire a cuantumului despagubirilor de catre expropriator - Decizie nr. 522 din data de 16.05.2018
Concediere. Desfiintare post. Cauza reala si serioasa. - Decizie nr. 433 din data de 25.04.2018
Amnistie potrivit Legii nr.125/2014. Neincludere indemnizatie aferenta stabilirii domiciliului obligatoriu. - Decizie nr. 435 din data de 25.04.2018
Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Salarizare. Existenta unor hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a stabilit dreptul de a avea inclus in indemnizatie indexarile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 10/2007. - Decizie nr. 219 din data de 07.03.2018
Competenta materiala. Aplicarea Deciziei (RIL) nr. 18/2016 a Inaltei Cur?ii de Casa?ie ?i Justi?ie. - Sentinta civila nr. 34 din data de 13.02.2018
Salarizare. Situatia in care se pastreaza salariul de baza aferent lunii iulie 2016. - Decizie nr. 13 din data de 09.02.2018
Actiune in constatare. Competenta materiala. - Sentinta civila nr. 32 din data de 08.02.2018
Legalitatea ordinului prefectului avand ca obiect cuantumul sporului pentru condi?ii vatamatoare acordat func?ionarilor publici in baza art. 3^1 alin. 1 din OUG 57/2015. - Decizie nr. 4718 din data de 27.11.2017
Limitele dreptului de apreciere al organului fiscal in stabilirea cuantumului onorariului de avocat. - Decizie nr. 3313 din data de 13.10.2017
Recunoa?terea dreptului de deducere cu privire la cheltuielile aferente edificarii imobilelor care au facut obiectul unor tranzac?ii. Importan?a folosirii imobilului ca locuin?a personala. - Decizie nr. 3385 din data de 18.10.2017
Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Modificare documenta?ie de urbanism vs. indreptare eroare materiala. - Decizie nr. 2746 din data de 26.09.2017
Masurile de remediere luate de autoritatea contractanta in conf. cu art.3 din Legea nr.101/2016. Posibilitatea de revenire asupra raportului procedurii aprobat de conducatorul acesteia. - Decizie nr. 2295 din data de 23.08.2017
Obliga?ia ter?ului poprit de a plati penalita?i de intarziere. Momentul datorarii acestora. - Decizie nr. 2288 din data de 09.08.2017
Timbrul de mediu achitat pentru transcrierea unui autoturism cumparat din Romania. Legalitatea refuzului de restituire. - Hotarare nr. 1883 din data de 14.06.2017