InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Alba Iulia

Modificare actiune versus majorare catime pretentii. Distinctie. Consecinte

(Decizie nr. 633 din data de 06.12.2012 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia)

Domeniu Despagubiri, penalitati | Dosare Curtea de Apel Alba Iulia | Jurisprudenta Curtea de Apel Alba Iulia

Modificare actiune versus majorare catime pretentii. Distinctie. Consecinte.

Potrivit art. 132 la prima zi de infatisare instanta va putea da reclamantului un termen pentru intregirea sau modificarea cererii, precum si pentru a propune noi dovezi. In acest caz, instanta dispune amanarea pricinii si comunicarea cererii modificate paratului, in vederea facerii intampinarii. Cererea nu se socoteste modificata si nu se va da termen, ci se vor trece in incheierea de sedinta declaratiile verbale facute in instanta cand reclamantul mareste sau micsoreaza catimea obiectului cererii.

Sectia I civila - Decizia civila nr. 633/06 decembrie 2012
   
Prin actiunea civila inregistrata pe rolul Judecatoriei Medias sub dosar nr. 685/257/2011, reclamantul TA a solicitat in contradictoriu cu paratii DDI si DOV, sa se constate ca intre parti au fost incheiate doua conventii la data de 01.07.2007 prin care paratii s-au obligat sa-i plateasca reclamantului cota de 16,5% din dividendele SC AG SRL si 17% din dividendele SC A SRL si sa fie obligati paratii la plata sumei de cate 15000 de lei fiecare, reprezentand dividende pentru perioada 01.07.2007 – 17.02.2011, precum si obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata.
La termenul din 12.01.2012, reclamantul a depus o cerere de majorare a catimii obiectului cererii prin care a solicitat obligarea paratilor la plata sumei de 400.000 lei, reprezentand: cota de 33 % din dividendele SC AG SRL, 34% din dividendele SC A SRL si cotele din profitul ce trebuia repartizat cu titlu de dividende pentru anii in care nu au fost repartizate sume cu titlu de dividende.
Prin sentinta civila nr.  251/2011 Judecatoria Medias a admis in parte actiunea formulata de reclamant, asa cum a fost majorata.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, prima instanta a retinut urmatoarele:
Pentru a recompensa contributia reclamantului in activitatea anterioara, partile au decis sa incheie doua conventii prin care partile s-au inteles ca reclamantul sa sustina activitatea societatii AR, urmand ca paratii sa-l recompenseze fiecare cu o cota din suma totala a dividendelor platite de societate, in termen de 5 zile de la incasarea acestora. 
In legatura cu cele doua conventii incheiate de parti, instanta de fond a retinut in ce priveste recompensa stabilita de parati, ca cota-parte procentuala din dividende se refera exclusiv la acestea si nu are in vedere profitul realizat de societati sau alte categorii de venituri.
Instanta de fond a considerat ca sumele obtinute cu titlu de profit nu intereseaza in acest proces, avand in vedere cadrul procesual limitat la cererea reclamantului la cele doua conventii indicate, care fac trimitere la dividende, nu la profit. Alte discutii privind obligativitatea distribuirii unui anumit procent din profit cu titlu de dividende, exced prezentei cauze. Prin urmare, solicitarile reclamantului din cererea de majorare a obiectului actiunii referitoare la pretentiile pentru cota-parte din profit nu au fost luate in discutie, intrucat o astfel de cerere nu constituie o majorare a pretentiilor initiale, ci reprezinta o cerere noua, formulata tardiv, mult dupa primul termen de infatisare.
Impotriva acestei sentinte au declarat apel ambele parti.
Prin decizia civila nr. 193/2012, Tribunalul Sibiu a admis ambele apeluri, a desfiintat sentinta atacata si a trimis cauza spre rejudecare aceleasi instantei. Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de apel a retinut dispozitiile art. 297 alin. 1 C. pr. civ.. Sustinerea de necercetare, in parte, a fondului cauzei de catre prima instanta a fost apreciata ca intemeiata, retinandu-se ca reclamantul a investit prima instanta cu o actiune in pretentii, ulterior reclamantul si-a modificat actiunea (nu asa cum sustine in apel ca si-a majorat cuantumul pretentiilor) solicitand sume de bani reprezentand cota de 33%, respectiv 34% din  profitul ce trebuia repartizat cu titlu de dividende de la SC AR SRL.
Dispozitiile art. 132 C. pr. civ. indica faptul ca modificarea cererii de chemare in judecata se poate face numai pana la prima zi de infatisare. In cazul in care paratii s-au opus modificarii actiunii  intervenita  la aproape un an de la declansarea procesului, instanta de fond ar fi trebuit sa dispuna disjungerea sau, dupa caz, inregistrarea separata a acesteia. Neprocedand in acest sens si lasand la dosar cererea reclamantului se presupune ca instanta s-a considerat investita cu solutionarea acesteia, situatie in care nu putea prin hotarare sa respinga aceste pretentii cu motivarea ca sumele ce se impuneau a fi repartizate din profit, pretinse de reclamant, nu intereseaza instanta, si ca discutiile privind obligativitatea distribuirii unui anumit procent din profit cu titlu de dividende, exced cauzei. S-a apreciat ca in mod gresit prima instanta nu a analizat solicitarile reclamantului din cererea de majorare a obiectului actiunii referitoare la pretentiile pentru cota parte din profit, pe care a apreciat-o tardiv formulata, aceasta fiind, in opinia Tribunalului, dovada faptului ca referitor la aceste pretentii instanta nu a analizat fondul cauzei.
Impotriva acestei decizii au declarat recurs paratii, care au solicitat casarea in intregime a hotararii atacate si trimiterea cauzei spre rejudecarea apelului intrucat tribunalul a solutionat procesul fara a cerceta fondul.
Analizand legalitatea deciziei atacate prin prisma criticilor formulate, Curtea a respins recursul, retinand urmatoarele:
Potrivit art. 132 alin. 1 C. pr. civ., reclamantul isi poate intregi sau modifica cererea pana la prima zi de infatisare, nerespectarea acestui termen atragand decaderea, conform art. 103 alin. 1 C. pr. civ. Contrar sustinerilor recurentilor, aceasta sanctiune nu intervine de drept, ci ea trebuie dispusa de instanta atunci cand constata ca actul de procedura a fost indeplinit cu nerespectarea termenului defipt de lege. Sanctiunea decaderii vizeaza dreptul reclamantului de a beneficia de solutionarea impreuna a actiunii introductive si a cererii de modificare a actiunii, astfel ca urmarea constatarii decaderii este disjungerea cererii de modificare a actiunii si solutionarea ei separata, iar nu respingerea ca tardiva.
La termenul din 12.01.2012, cand reclamantul a formulat cererea de majorare a catimii obiectului, prima instanta nu a constatat decaderea, astfel ca, asa cum corect a retinut Tribunalul, se prezuma ca instanta de fond a ramas investita atat cu cererea initiala, cat si cu cea depusa la 12.01.2012.
Aparte de aceste aspecte, Curtea a constatat ca prin cererea de sesizare a instantei, reclamantul a precizat ca suma solicitata initial este indicata provizoriu, urmand ca pretentia finala sa fie majorata dupa efectuarea expertizei contabile.
Dupa administrarea acestei probe, reclamantul a formulat o cerere intitulata de majorare a catimii obiectului actiunii, prin care si-a precizat cuantumul pretentiilor cu titlu de dividende la cota de 33%, respectiv 34% si a solicitat cota din dividendele ce i s-ar fi cuvenit din profitul care trebuia repartizat cu acest titlu.  Curtea constata ca, cel putin in ce priveste majorarea cotei-parti din dividende, aceasta cerere nu reprezinta o modificare a actiunii, ci, asa cum a numit-o reclamantul, este o cerere de majorare a pretentiilor solicitate cu titlu de dividende, izvorate din cele doua conventii incheiate de parti. In ce priveste cota din profitul ce trebuia repartizat cu titlu de dividende, cererea reclamantului cuprinde, intr-adevar petite noi, intrucat aceasta solicitare presupune ca instanta sa constate ca o parte din profit trebuia repartizata ca dividende si apoi sa stabileasca daca si ce suma i s-ar fi cuvenit reclamantului cu titlu de dividende, petite cu care instanta nu a fost sesizata initial.
Ca urmare, calificarea data de cele doua instante cererii depuse de reclamant la data de 12.01.2012 este gresita in privinta primelor doua petite, acestea neavand natura unei cereri de modificare a actiunii (obiectul ramanand acelasi: pretentii cu titlu de dividende datorate in baza celor doua conventii incheiate de parti), ci a unei cereri de majorare a cuantumului pretentiilor, admisibila si dupa prima zi de infatisare, potrivit art. 132 alin. 2 pct. 2 C. pr. civ.
Fata de cele ce preced, solutia instantei de apel este cu atat mai justificata, Curtea privind ca nefondate criticile recurentilor sub acest aspect.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Despagubiri, penalitati

Revizuire. Inscrisuri doveditoare. - Decizie nr. 106 din data de 20.06.2018
Revizuire. Existenta unor hotarari potrivnice. - Decizie nr. 405 din data de 25.04.2018
Personal bugetar. Salarizare. Sporuri. - Decizie nr. 716 din data de 27.06.2018
Expropriere. Termenul de emitere a hotararilor de stabilire a cuantumului despagubirilor de catre expropriator - Decizie nr. 522 din data de 16.05.2018
Concediere. Desfiintare post. Cauza reala si serioasa. - Decizie nr. 433 din data de 25.04.2018
Amnistie potrivit Legii nr.125/2014. Neincludere indemnizatie aferenta stabilirii domiciliului obligatoriu. - Decizie nr. 435 din data de 25.04.2018
Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Salarizare. Existenta unor hotararii judecatoresti irevocabile prin care s-a stabilit dreptul de a avea inclus in indemnizatie indexarile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 10/2007. - Decizie nr. 219 din data de 07.03.2018
Competenta materiala. Aplicarea Deciziei (RIL) nr. 18/2016 a Inaltei Cur?ii de Casa?ie ?i Justi?ie. - Sentinta civila nr. 34 din data de 13.02.2018
Salarizare. Situatia in care se pastreaza salariul de baza aferent lunii iulie 2016. - Decizie nr. 13 din data de 09.02.2018
Actiune in constatare. Competenta materiala. - Sentinta civila nr. 32 din data de 08.02.2018
Legalitatea ordinului prefectului avand ca obiect cuantumul sporului pentru condi?ii vatamatoare acordat func?ionarilor publici in baza art. 3^1 alin. 1 din OUG 57/2015. - Decizie nr. 4718 din data de 27.11.2017
Limitele dreptului de apreciere al organului fiscal in stabilirea cuantumului onorariului de avocat. - Decizie nr. 3313 din data de 13.10.2017
Recunoa?terea dreptului de deducere cu privire la cheltuielile aferente edificarii imobilelor care au facut obiectul unor tranzac?ii. Importan?a folosirii imobilului ca locuin?a personala. - Decizie nr. 3385 din data de 18.10.2017
Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Modificare documenta?ie de urbanism vs. indreptare eroare materiala. - Decizie nr. 2746 din data de 26.09.2017
Masurile de remediere luate de autoritatea contractanta in conf. cu art.3 din Legea nr.101/2016. Posibilitatea de revenire asupra raportului procedurii aprobat de conducatorul acesteia. - Decizie nr. 2295 din data de 23.08.2017
Obliga?ia ter?ului poprit de a plati penalita?i de intarziere. Momentul datorarii acestora. - Decizie nr. 2288 din data de 09.08.2017
Timbrul de mediu achitat pentru transcrierea unui autoturism cumparat din Romania. Legalitatea refuzului de restituire. - Hotarare nr. 1883 din data de 14.06.2017
Posibilitatea emitentului procesului - verbal de contraven?ie de a solicita instan?ei de contencios administrativ anularea acestuia. Inadmisibilitatea ac?iunii intemeiata pe prevederile art.1 alin. 6 din Legea nr.554/2004. - Hotarare nr. 1489 din data de 19.05.2017