InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti

Rectificare in cartea funciara. Plangerea impotriva incheierii de carte funciara.

(Sentinta civila nr. 12612 din data de 11.11.2011 pronuntata de Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti

  SENTINTA CIVILA NR.12612/11.11.2011
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instantei sub nr.de mai sus  la data de 07.05.2010   petenta SC T.I .SRL  in contradictotriu cu intimata TF si OCPI Bucuresti a formulat plangere impotriva incheierii de respingere nr. -… pronuntata de OCPI Bucuresti — Sector 3 in dosarul …., prin care s-a respins cererea introdusa de subscrisa privind radierea notarii dreptului de promisiune inscris in baza Contractului autentificat de BNP -… sub nr. -… in favoarea dnei. -.TF casatorita cu TM in partea a IlI-a Cartii Funciare nr. …deschisa la OCPI — Bucuresti Sectorul 3, plangere pe care  solicita ca instanta sa o  admita , sa desfiinteze incheierea atacata si  dispuna radierea din partea a IlI-a a Cartii Funciare nr. …. a dreptului de promisiune inscris in baza a Contractului autentificat de BNP -…. sub nr. -…. in favoarea dnei. TF. casatorita cu TM .
In fapt, petenta  a aratat ca este proprietarul terenului in suprafata de … mp situat in -…., identificat cu numar cadastral -…, intabulat in Cartea Funciara nr. -…a Sectorului 3 Bucuresti, in baza Contractului de vanzare-cumparare autentificat de BNP -… sub nr. -… .
In calitate de proprietar al terenului mai sus identificat, petenta a demarat realizarea pe acest teren a unui proiect imobiliar Proiectului „-…" ce este construit in etape, un bloc de locuinte in prima etapa Cladirea A si ulterior spatii de parcare si spatii de depozitare. Imobilul care face obiectul prezentei plangeri este situat in Cladirea .. cladire edificata in baza Autorizatiei de construire nr. .. emisa de Primaria Sectorului 3 Bucuresti, dreptul de proprietate dobandit de catre petenta asupra cladirii mai sus mentionate fiind intabulat in Cartea Funciara nedefinitiva nr. … a localitatii Bucuresti , in baza incheierii nr. …emisa de OCPI Bucuresti Sector 3. La data de … petenta, in calitate de Vanzator, a incheiat cu parata, in calitate de Cumparator, casatorita cu TM , Contractul de vanzare-cumparare autentificat de BNP …sub nr. … (denumit in continuare „Contract") avand ca obiect achizitionarea apartamentului nr. .. situat la din cadrul Proiectului „…" din…., al carui dezvoltator este S.C. TI. SRL. Avand in vedere ca transferul dreptului de proprietate asupra apartamentului urmeaza sa opereze conform art. 1.3.1 din Contract la momentul achitarii integrale si in prealabil de catre Cumparator a tuturor obligatiilor financiare ce-i incumba, Contractul de vanzare-cumparare a fost notat in partea a III-a a Cartii Funciare nr. … ca un drept de promisiune, S.C. TI  SRL ramanand in continuare unicul proprietar tabular al imobilului. Mai arata petenta ca la momentul semnarii Contractului de vanzare cumparare parata TF a achitat petentei un avans reprezentand 10% din pretul apartamentului urmand ca restul de pret sa fie achitat in mai multe transe astfel cum rezulta din Scadentarul de plati mentionat in Anexa 3 la Contract. In continuare arata instantei de judecata ca desi parata a fost informata si notificata cu privire la stadiul si la obligatia sa de a achita si restul de pret aceasta a refuzat in mod constant sa-si indeplineasca obligatiile contractuale, petenta  suportand costurile constructiei pana la finalizare din fonduri proprii, desi scopul semnarii Contractului si a achitarii pretului in transe pe faze de executie era tocmai acela de a fi acoperite costurile finantarii pe masura realizarii constructiei. Fata de aceasta atitudine prejudiciabila a paratei si in vederea limitarii prejudiciilor, petenta a luat hotararea de a incera Contractul Incheiat cu parata, iar in acest sens am trimis acesteia prin intermediul BEJ ..Notificarea nr…., urmand ca in termen de 5 zile de la primirea acesteia, conform cu art. 4.7, Contractul sa fie desfiintat cu efect imediat fara nicio alta formalitate.
Ulterior desfiintarii Contractului, la data de …, in temeiul art. 4.8, BNP …, in calitate de mandatar al partilor contractante, a solicitat OCPI — Sector 3 radierea din partea a IlI-a a Cartii Funciare nr. 101643 a dreptului de promisiune inscris in favoarea dnei.TF, casatorita cu TM . Petenta  apreciaza ca mentinerea notarii Contractului incheiat cu parata TF, in conditiile in care acest contract a fost rezolvit este netemeinica si nelegala. Mai apreciaza petenta ca solutia data de catre OCPI-Sector 3 cererii de radiere a Contractului de vanzare-cumparare inscris in partea a IlI-a a Cartii Funciare .. este nejustificata si reprezinta un abuz cu efect extrem de prejudiciabil pentru petenta care datorita acestei inscrieri la mai bine de la 2 ani de la semnarea Contractului si 6 luni de la desfiintarea acestuia este in imposibilitate de a vinde imobilul si de a-si recupera investitia. Desi este evident ca cererea formulata de catre subscrisa era vadit intemeiata si in ciuda faptului ca am depus toate dovezile din care rezulta in mod clar ca a rezolutionat Contractul in baza art. 4.7 din Contract, iar conform art. 4.8 din Contract „In executarea prevederilor art. 4.6 si 4.7, Vanzatorul si cumparatorul se declara de acord cu radierea din Cartea funciara a prezentului Contract in a sasea zi calendaristica calculata de la data transmiterii „Notificarii de Rezolutiune" si mandateaza Biroul Notarului Public care incheie acest contract sa indeplineasca aceasta procedura. /.../" , OCPI Bucuresti Sector 3, in mod total neintemeiat, a respins cererea ce face obiectul dosarului nr. …. pronutand incheierea atacata prin prezenta plangere. Contractul de vanzare-cumparare incheiat in forma autentica reprezinta tidu executoriu astfel incat este evident ca prevederile art. 4.8 prin care este mandatat de catre parti BNP …sa indeplineasca procedura radierii Contractului din Cartea Funciara in situatia intervenirii rezolutiunii Contractului, ce reprezinta un mandat veritabil, sunt executorii. Mai mult decat atat este evidenta reau-credinta a OCPI-Sector 3 in aplicarea prevederilor legale atata vreme cat petenta  a facut dovada faptuitii ca paratei i-a fost notificata rezolutiunea confomi prevederilor contractuale, care a fost termenul de la care putea fi efectuata aceasta radiere, precum si a acordului partilor in privinta mandatului Biroului Notarial de a efectua operatiunea de radiere.
De asemenea motivarea OCPI Bucuresti Sector 3 nu poate fi primita, neavand niciun temei legal  si/sau contractual atata vreme cat Contractul de vanzare-cumparare a fost rezolutionat din culpa exclusiva a paratei, care si-a incalcat in mod flagrant obligatiile contractuale, reclamanta  fiind pe deplin indreptatita in calitate de proprietar tabular sa solicite radierea notarii din Cartea Funciara a unui contract a carui efecte au incetat sa de mai produca de mai bine de 6 luni, avand si acordul celeilalte parti in acest sens.
In consecinta, pentru a pune de acord starea tabulara cu situatia juridica reala a imobilul, se impune desfiintarea incheierii atacate care este neconforma cu realitatea deoarece cuprinde respingerea radierii unui Contract rezolvit care daca, s-ar fi respectat spiritul si litera legii, trebuia radiat, mentinerea notarii conform dispozitiilor Legii cadastrului si a publicitarii imobiliare nr. 7/1996 fiind in totalitate nevalabila, din analiza documentelor rezultand cu evidenta ca pentru radierea acestei notari nu este necesara o hotarare definitiva si irevocabila a vreunei instante de judecata sau dovada faptuitii ca a fost incheiat Contractul de vanzare-cumparare sau desi somat Cumparatorul nu s-a prezentat la Notarul Public in vederea autentificarii contractului, fiind mai mult decat suficient acordul partilor a carui existenta si dovada a facut-o cu Contractul autentic care cuprinde acordul partilor.
In drept petenta a invocat  Legea cadastrului si a publicitarii imobiliare tir. 7/1996, Ordinul nr. 633/2006 de aprobare a Regulamentului privind continutul si modul de intocmire a documentatiilor cadastrale in vederea inscrierii in cartea funciara din 2006, Ordinul nr. 133/2009 de modificare a Regulamentului, art. 112 Cod proc. civila, precum toate celelte prevederi legale mentionate in corpul cererii de chemare in judecata.
In dovedirea  cererii petenta ataseaza cererii ,in copie. urmatoarele documente: incheierea nr. …emisa de OCPI Bucuresti Sector 3; Extras de Carte Funciara pentru informare; Contract de vanzare-cumparare autentificat de BNP …sub nr…., alte inscrisuri .
Instanta a administrat proba cu inscrisuri.
La termenul  din 04.11.2010 instanta a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a  intimatului OCPI Sector 3.
Cu privire la exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a OCPI, instanta apreciaza ca aceasta este intemeiata intrucat procedura in fata OCPI este o procedura necontencioasa, in cadrul careia de regula, cererea nu este indeptata impotriva unui parat. Acelasi caracter il pastreaza si procedura de solutionare a plangerii impotriva incheierilor date de OCPI, intrucat  Oficiul de cadastru si Publicitate Imobiliara Sector 3 in conformitate cu art 50-53 din legea nr 7/1996, indeplineste o activitate de natura jurisdictionala. De altfel, si Inalta Curte de Casatie si Justitie, in cadrul unui recurs in interesul legii ( decizia civila nr LXXII-72- din 15.10.2007- publicata in M Of, Partea I nr. 685 din 07/10/2008) a statuat ca, in cauzele care au ca obiect plangeri privind Cartea Funciara, intemeiate pe dispozitiile art 50 din legea nr 7/1996, OCPI nu are calitate procesuala pasiva.
In ce priveste fondul cauzei instanta retine urmatoarele:
La data de .. petenta, in calitate de Vanzator, a incheiat cu intimata  TF,  in calitate de Cumparator, casatorita cu TM , Contractul de vanzare-cumparare autentificat de BNP ….sub nr. …avand ca obiect achizitionarea apartamentului nr. ….din cadrul Proiectului „…" din…..
Partile au prevazut ca transferul dreptului de proprietate sa opereze in momentul predarii imobilului de catre vanzator  si achitarii integrale a pretului de catre cumparator.
Contractul a fost notat in partea a III-a a Cartii Funciare nr. … ca drept de promisiune , petenta ramanand in continuare proprietar tabular al imobilului.
Prin notificarea nr…. din …., petenta a notificat intimatei rezolutiunea contractului de vanzare cumparare  in temeiul art. 4.7 din contract , articol care cuprinde un pact comisoriu de gradul IV.
Considerand contractul desfiintat , petenta a adresat OCPI Sector 3 o cerere de radiere a dreptului de promisiune inscris in favoarea intimatei.
Prin incheierea nr…., OCPI Sector 3 a respins cererea de radiere.
Prin prezenta actiune petenta intelege sa formuleze plangere impotriva acestei incheieri , plangere reglementata de art. 50 din Legea nr.7/1996. Cu toate acestea , petenta a apreciat ca in cauza sunt aplicabile disp. art. 34 pct. 1 Legea nr.7/1996 privitoare la actiunea in rectificarea cartii funciare.
In temeiul principiului disponibilitatii analiza cauzei, instanta va analiza pricina strict in limitele obiectului si temeiului juridic  indicate de catre petenta . 
Asa fiind, instanta va proceda la analiza prezentei cereri ca plangere de carte funciara, urmand a analiza si in ce masura sunt indeplinite cerintele art. 34 din legea nr. 7/1996 in cauza.
Potrivit Art. 76 alin.1 indice 1  din Regulamentul de organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara  „Radierea notarii antecontractului din cartea funciara se va realiza din oficiu la inscrierea contractului incheiat intre aceleasi parti. In situatia in care contractul nu se incheie, radierea notarii antecontractului din cartea funciara se face cu acordul partilor, iar in lipsa acestuia, in baza unei hotarari judecatoresti irevocabile sau in baza incheierii de certificare fapte, potrivit art. 91 din Legea nr. 36/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, care atesta ca, desi somata, una dintre parti a refuzat sa se prezinte la notarul public in vederea autentificarii contractului”.
Instanta constata ca in mod corect OCPI Sector 3 a respins cererea de radiere intrucat  aceste conditii impuse de lege pentru radierea notarii   nu au  fost respectate.
Pe de alta parte , in cazul in care prin prezenta cerere de chemare in judecata , petenta a inteles sa formuleze o actiune in rectificare carte funciara in temeiul  art. 34 din legea nr. 7/1996 , actiune  avand ca finalitate radierea notarii din cartea funciara a dreptului de promisiune,  acesta este neintemeiata pentru urmatoarele motive :
Instanta retine csa  urmatoarele conditiile de admisibilitate ale actiunii in rectificare sunt strict reglementate de art. 34 din legea nr. 7/1996 republicata cu modificarile si completarile ulterioare.  
Astfel, potrivit acestui text “orice persoana interesata poate cere rectificarea inscrierilor din cartea funciara daca printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila s-a constatat ca:
    1. inscrierea sau actul in temeiul caruia s-a efectuat inscrierea nu a fost valabil;
    2. dreptul inscris a fost gresit calificat;
    3. nu mai sunt intrunite conditiile de existenta a dreptului inscris sau au incetat efectele actului juridic in temeiul caruia s-a facut inscrierea;
    4. inscrierea din cartea funciara nu mai este in concordanta cu situatia reala actuala a imobilului.”
Asadar, actiunea in rectificarea cartii funciare se deschide numai in cazul in care printr-o hotarare judecatoreasca s-a stabilit vreuna din situatiile expres prevazute de pct. 1-4 ale art. 34 din Legea nr. 7/1996.
Pretentia reclamantei privind rectificarea cartii funciare nr. 101643 a sectorului 3 Bucuresti pe motivul ca a intervenit rezolutiunea contractului incheiat intre parti si ca astfel au au incetat efectele actului juridic in temeiul caruia s-a facut inscrierea ( art. 34 alin.3 din Legea nr. 7/1996) , nu poate fi valorificata pe calea actiunii in rectificare de carte funciara. Din inscrisurile de la dosar nu rezulta ca s-ar fi stabilit in prealabil printr-o hotarare judecatoreasca faptul ca actul de vanzare- cumparare a fost rezolutionat. O astfel de hotarare judecatoreasca este necesara si in situatia in care   partile au prevazut un pact comisoriu de gradul IV, interventia instantei constand  in constatarea faptului ca    rezolutiunea contractului a operat de plin drept.  
In lipsa unei asemenea hotarari, actiunea in rectificare de carte funciara nu este admisibila. In cadrul actiunii in rectificare, instanta nu poate face asemenea verificari, intruct actiunea in rectificare are un caracter accesoriu fiind o cerere subsecventa actiunii principale care ocroteste dreptul subiectiv vatamat prin inscrierea situatiei juridice reale.
Pentru aceste motive instanta va respinge ca neintemeiata, actiunea formulata.







Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007