InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti

Contestatie la executare-scrisoare de garantie bancara.

(Sentinta civila nr. 9346 din data de 21.06.2011 pronuntata de Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti

 SENTINTA CIVILA NR. 9346/21.06.2011

Prin contestatia la executare silita inregistrata pe rolul Tribunalului Maramures sub nr. 9165/100/2010 contestatoarea SC M SRL a solicitat in contradictoriu cu intimatele SC CPP SRL si BANCA …… anularea executarii silite insasi, dar si a titlului executoriu (scrisoare de garantie, nr.), cu obligarea la cheltuieli de judecata; iar pana la solutionarea irevocabila a prezentei contestatii, suspendarea executarii silite.
In motivarea cererii, contestatoarea a aratat urmatoarele:
Cu privire la executarea propriu zisa, invoca in principal nulitatea titlului executoriu, frauda, inexistenta conditiilor de executare a garantiei, in baza caruia s-a pornit executarea silita si in subsidiar, contesta intinderea, intelesul sau lamurirea titlului, in conditiile art. 399 alin. 1 teza a II-a, cu raportare la art. 400 alin. 2 din Codul de procedura civila.
Cu privire la cererea de suspendare precizeaza ca aceasta este necesara in raport de multitudinea de demersuri ce urmeaza a se desfasura si sunt in curs de desfasurare, care vor putea modifica substantial starea de fapt dar si juridica.
 In derularea contractului cu titlu de contract sui generis s-a solicitat societatii lor, o scrisoare de garantie bancara cu numarul din partea bancii cu o valoare totala de 264538,38 euro. A executat lucrarile in intregime, acestea au fost acceptate fara nici o obiectie (nici calitativa, nici a termenului de executie), prin semnarea proceselor verbale de receptie 1 din 12.03.2010 si nr. 2 din 17.05.2010, dupa care atunci cand au emis actele de plata acestea au fost refuzate la plata, fara nici o motivatie.
In conditiile date, a formulat cerere pentru emiterea unei ordonante de plata, potrivit anexei, pe rolul Tribunalului Bucuresti, sectia a VI-a comerciala, cauza inregistrata sub numarul  , cu termen de judecata la data de 13 mai 2011.
Cu toate acestea, creditoarea a inceput demersurile si a solicitat plata scrisorii de garantie bancare, la banca, in conditiile in care creanta lor de recuperat depaseste dublul valorii scrisorii de garantie.
Desi au acceptat realizarea lucrarilor, refuza sa le plateasca pretul lucrarilor prestate, dar executa o scrisoare fara legatura cu activitatea prestata (scrisoare de performanta). Frauda este evidenta, urmand ca demersurile ulterioare sa o dovedeasca.
Pe petitul subsidiar solicita suspendarea executarii sentintei pana la solutionarea irevocabila s contestatiei, tocmai in considerarea elementelor de mai sus, cu mentiunea ca separat a formulat cerere de suspendare provizorie pe cale de ordonanta presedintiala, a executarii scrisorii de garantie.
In drept, s-au invocat prevederile art. 2 alin. 1 lit. „i”, pct. 4, art. 339 si urm. din Codul de procedura civila.
La data de 17.01.2011 intimata SC CPR SRL a depus intampinare prin care a solicitat pe cale de exceptie admiterea exceptiei necompetentei generale a instantelor judecatoresti si in consecinta respingerea cererii de chemare in judecata ca nefiind de competenta instantelor de judecata in temeiul art. 159 raportat la art. 3434 alin. (3) din Codul de procedura civila si respectiv ale art. 20.6 din Contractul CC 3100; pe cale de exceptie, sub rezerva art. 3434 Cod procedura civila admiterea exceptie inadmisibilitatii contestatei la executare formulata de M; pe fond, sub rezerva art. 3434 Cod procedura, au solicitat respingerea contestatiei deoarece conditiile de executare a garantiei sunt indeplinite.
In motivare arata ca intre parti s-a incheiat la data de 22.05.2008 Contractul de Antrepriza nr. CC-300 prin care M s-a obligat sa execute lucrari de proiectare, producere si livrare si executare a fatadei tip perete cortina in cadrul unui proiect imobiliar, iar pe fondul neexecutarii lucrarilor termenele au fost constant decalate. Cu toate acestea M nu si-a indeplinit obligatiile nici pana in prezent.
In executarea obligatiilor contractuale SC M SRL a pus la dispozitia intimatei scrisoarea de garantie bancara nr.. In contextul intarzierile majore inregistrate in efectuarea lucrarilor precum si al refuzului continuu al contestatoarei de a-si indeplini obligatia de reparare a lucrarilor efectuate, intimata a solicitat prin scrisoarea nr.198/140910 penalitati de intarziere. La data de 13.12.2000 a solicitat bancii emitente executarea scrisorii de garantie bancara.
Asupra exceptiei inadmisibilitatii invedereaza ca o veritabila contestatie la executare reprezinta un mijloc procedural prin care o parte sau o terta persoana vatamata prin executare se pot plange instantei competente in scopul de a obtine desfiintarea actelor ilegale de executare. Punerea in executare a scrisorii de garantie bancara este doar o modalitate de indeplinire a obligatiilor contractuale asumate de catre contestatoare. Scrisoarea de garantie bancara este un contract nenumit, natura raportului obligational derivand dintr-o scrisoare de garantie bancara se grefeaza pe mecanismul stipulatiei pentru altul si p cel al delegatiei imperfecte, avand aceeasi functie de plata ca si acestea.
Asadar aceasta este o modalitate alternativa de plata iar nu un act de executare silita, iar in consecinta nu poate fi atacat pe calea contestatiei la executare.
Pe fond invedereaza ca sunt neintemeiate sustinerile contestatoarei, intrucat sunt indeplinite conditiile de fond si de forma pentru executarea scrisorii de garantie bancara. Astfel, lucrarile au fost executate in mod defectuos, o parte esentiala nefiind inca executate.
In sedinta publica din 17.02.2011, intimata SC CPP SRL a invocat si exceptia de necompetenta materiala si teritoriala a Tribunalului Maramures.
Intimata Banca nu si-a exprimat pozitia procesuala.
Prin sentinta civila nr. Tribunalul Maramures Sectia Comerciala, de Contencios Administrativ si Fiscal a respins exceptia necompetentei generale invocata de intimata SC CPP SRL, a admis exceptia necompetentei teritoriale exclusive a Tribunalului Maramures si a declinat competenta de solutionare in favoarea Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti.
Cauza a fost inregistrata la data de 03.03.2011 pe rolul Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti sub nr. 7872/301/2011.
In sedinta publica din data de 19.04.2011, contestatoarea SC M SRL a depus cerere modificatoare a cadrului procesual cu privire la contestatia la executare cat si cu privire la suspendare, in sensul citarii in calitate de intimata a SC Banca SA.
La data de 09.05.2011, prin Serviciul Registratura, intimata Banca SA a depus intampinare prin care solicita respingerea contestatiei la executare ca fiind nelegala si netemeinica. Pe cale de exceptie invoca exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a intimatei Banca SA si exceptia lipsei calitatii procesuale active a contestatoarei invederand instantei ca nu este parte in raportul juridic de garantare. De asemenea a invocat si exceptia inadmisibilitatii contestatiei la executare intrucat partile nu sunt intr-o procedura de executare silita.
Analizand cu prioritate, in temeiul art. 137 alin. 1 C. proc. civ., exceptia inadmisibilitatii fata de exceptiile lipsei calitatii procesuale active a SC M SRL si lipsei calitatii procesuale pasive a Banca SA si de fondul cererii de chemare in judecata, o constata intemeiata pentru urmatoarele motive:
La data de 22.05.2008 intre SC CPP SRL in calitate de angajator si SC M SRL in calitate de contractant a intervenit contractul nr.CC3100 ( filele 99-104 dosar nr. 9165/100/2010). In executarea obligatiilor contractuale SC M SRL a pus la dispozitia intimatei scrisoarea de garantie bancara nr. din 16.10.2008.
La data de 10.12.2010 SC CPP SRL a solicitat bancii SA plata integrala si imediata a  scrisorii de garantie bancara nr..
Prin prezenta cerere SC M SRL a formulat contestatie la executare sustinand ca a avut loc o executare silita in baza scrisorii de garantie bancara nr..
Potrivit reglementarii din art. 399 cod proc. civ. “impotriva executarii silite, precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie la executare de catre cei interesati sau vatamati prin executare”. Contestatia la executare este un mijloc procedural special creat pentru procedura de executare silita prin care se obtine anularea sau indepartarea unor acte de executare ori chiar anihilarea efectului executoriu al unui titlu executoriu.
Scrisoarea de garantie bancara este un contract nenumit, avand rolul de a garanta executarea obligatiilor asumate prin contract. Prin intermediul acestui angajament de plata o banca se obliga ( urmare a solicitarii ordonatorului de emitere a scrisorii de garantie bancara in contul sau) sa plateasca in beneficiarului o suma de bani in cazul in care ordonatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul incheiat cu beneficiarul.
In lipsa unei reglementari speciale si a unor dispozitii exprese care sa ii confere aceste caracter, instanta retine ca scrisoarea de garantie bancara nu este titlu executoriu.
Totodata, instanta apreciaza ca solicitarea intimatei SC CPP SRL adresata bancii este o simpla cerere de plata voluntara in vederea indeplinirii angajamentului asumat, in baza conditiilor prevazute in scrisoarea de garantie bancara, iar nu un act de executare silita.
Pentru considerentele expuse avand in vedere ca in speta nu a fost demarata procedura executarii silite, instanta, vazand dispozitiile art. 399 cod proc.civ, va admite exceptia inadmisibilitatii si va respinge contestatia la executare ca inadmisibila.




Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013