InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bacau

Contestatie la executare

(Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017 pronuntata de Tribunalul Bacau)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Tribunalul Bacau | Jurisprudenta Tribunalul Bacau


Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau nr. 665/P/2016, din 22.11.2016 s-a dispus  trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatului B.C.I., pentru savarsirea infractiunii de tentativa de omor, prev. de art. 32 alin.1 din C.p. rap. la art. 188 alin.1 din C.p. cu aplic. art. 113 alin.3 din C.p., deoarece, la data de 12.09.2016, in jurul orei 21 :30, in timp ce se afla in apropierea barului denumit de localnici N.R., situat pe strada T.V. din orasul Buhusi, i-a aplicat persoanei vatamate G.R.M., cu intentie directa, trei lovituri cu un cutit tip briceag in zona abdominala, provocandu-i leziuni ce au fost de natura sa puna in primejdie viata victimei.
Cauza a fost inregistrata la Tribunalul Bacau la nr. 3849/110/2016 la data de  23.11.2016.
Pe parcursul cercetarii judecatoresti au fost audiati:  persoana vatamata,  si martorii.
          Persona vatamata H.M., a fost audiata, declaratie in care a aratat ca se  constituie  parte civila in cauza cu suma de 8.000 lei (RON) reprezentand daune materiale, respectiv tratamentul medicamentos efectuat pentru refacerea starii de sanatate. Totodata a aratat ca nu doreste daune morale.  
          Unitatile sanitare implicate in dosar au aratat prin inscrisurile comunicate, inca de pe parcursul urmaririi penale, faptul ca se constituie parti civile in cauza. Aceste sume reprezinta contravaloarea transportului efectuat cu ambulanta de la domiciliu . Solicitarile au fost reiterate si pe parcursul cercetarii judecatoresti, atasandu-se cererile de constituire ca parti civile precum si acte medicale doveditoare: filele 25-27, 31-34 ds. Instanta. Aceste sume sunt: 7535,49 lei solicitate de catre S.j., 719,80 lei de catre S.A.J.B.  si 73,34 lei de  catre S.O.B..
          Inculpatul B.C.I., nu a fost prezent in fata instantei de judecata. A fost citat la domiciliul cunoscut  in orasul Buhusi, precum si prin afisare la usa instantei. Din cuprinsul proceselor verbale intocmit de agentul procedural, rezulta ca acesta se gaseste in Anglia/Italia (filele 7-9 ds. 3849/110/2016/a1.1, fila 4 din dosar nr. 3849/110/2016/a2)..
          Aceleasi informatii au fost furnizate si de Serviciul de Probatiune Bacau, prin adresa la data de 06.03.2017  (fila 28 ds.), astfel ca Referatul solicitat, in baza dispozitiilor art. 32 si urmatoarele din Legea nr. 252/2013  nu a putut fi intocmit.
          Odata cu sesizarea instantei de judecata cu solutionarea cauzei, procurorul, prin acelasi rechizitoriu a solicitat si arestarea preventiv a a inculpatului. Prin Incheierea din 10.01.2017, instanta a respins propunerea de arestare in lipsa a inculpatului minor. Urmare a contestatiei formulate de Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau, Curtea de Apel Bacau, prin Decizia penala nr. 4/C/2017 din 18.01.2017 a dispus arestarea preventiva a inculpatului , pentru o durata de 30  de zile de la momentul punerii in executare.
              
         Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
I. LATURA PENALA
1. La data de 12.09.2016 persoana vatamata G.R.M., nascut la data de 02.06. a sesizat organele de cercetare penala din cadrul Politiei Orasului Buhusi cu privire la faptul ca, la aceeasi data, in jurul orei 21 :30, in timp ce se afla pe strada M. din localitatea de domiciliu, a fost injunghiat cu un cutit in zona abdominala si toracica de catre numitul B.C.I..
In urma cercetarilor efectuate au rezultat urmatoarele :
In seara de 12.09.2016, persoana vatamata G.R.M. se afla la locuinta sa, situata pe strada M., orasul Buhusi, jud. Bacau. La un moment dat, G.R.M. a fost anuntat de mama acestuia, ca prietenul sau - H.F.B. este agresat in strada, fiind alergat de unele persoane acestia avand asupra lor obiecte contondente. Persoana vatamata a iesit din casa si s-a deplasat la locul in care se desfasura conflictul, in apropierea barului cunoscut de localnici sub denumirea de N.R., situat pe strada T.V. din orasul Buhusi. In aceasta locatie s-a intalnit cu H.F.B. care era impreuna cu prietenul sau si le-a cerut acestora sa inceteze cu actele de agresiune, moment in care, inculpatul B.C.I. s-a apropiat de persoana vatamata, prin spatele unei masini parcate in zona pentru a nu fi observat. In continuare, in timp ce persoana vatamata G.R.M. discuta cu L.R. si L.C., inculpatul, profitand de neatentia acesteia, i-a aplicat trei lovituri cu un briceag (tip fluturas), cu lama de aproximativ 10 cm, in zona abdominala. Dupa ce a constatat ca persoana vatamata a inceput sa sangereze, inculpatul le-a zis celor cu care era ca l-a taiat pe G.R.M. si impreuna au fugit de la fata locului. Persoana vatamata a luat din mana martorului H.F.B. o bara metalica si a intentionat sa-l urmareasca pe inculpat, insa dupa parcurgerea unei distante mici, intrucat se simtea rau,  s-a oprit,  aruncand bara in directia inculpatului, fara a-l lovi.
Persoana vatamata a fost ajutata de H.F.B. si de fratele sau -  G.I.T., venit intre timp la fata locului, sa se deplaseze la domiciliu, de unde a fost preluat de un echipaj de ambulanta si transportat la S.O.B., ulterior fiind transferat la  S.J.U.B..
Din concluziile Raportului de Expertiza Medico-Legala  - cu examinarea persoanei – nr. A1D/250/28.09.2016, a rezultat ca : persoana vatamata G.R.M. a prezentat un traumatism abdominal cu 3 plagi injunghiate, din care una penetranta in cavitatea peritoneala cu interesarea stomacului si hemoperitoneu pentru care s-a intervenit chirurgical; leziunile s-au putut produce prin lovire cu corp intepator-taios, posibil cutit, putand data din 12.09.2016 si necesita 25-30 de zile de ingrijiri medicale; plaga injunghiata penetranta abdominala cu interesarea stomacului a fost de natura sa puna in primejdie viata victimei.

          Situatia de fapt rezulta din probatoriul administrat la urmarirea penala   -declaratii persoana vatamata G.R.M.; Raport Expertiza Medico-Legala  - cu examinarea persoanei – nr. A1D/250/28.09.2016; inscrisuri medicale; plansa foto executata cu prilejul ridicarii de la persoana vatamata a tricoului pe care il purta la data savarsirii faptei; declaratii martor H.F.G.; declaratii martor S.F.A.; declaratii martor G.V.; declaratii martor G.I.T.; declaratii martor G.I.; declaratie martor P.M.
2. I n drept:
  Fapta acestuia constand in aceea ca la data de 12.09.2016, in jurul orei 21 :30, in timp ce se afla in apropierea barului denumit N.R., situat pe strada T.V. din orasul Buhusi i-a aplicat persoanei vatamate G.R.M., cu intentie directa, trei lovituri cu un cutit tip briceag in zona abdominala, provocandu-i leziuni ce au fost de natura sa puna in primejdie viata victimei, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de tentativa de omor, prev. de art. 32 alin.1 din C.p. rap. la art. 188 alin.1 din C.p. cu aplic. art. 113 alin.3 din C.p.
          La individualizarea masurii educative ce urmeaza a fi aplicata inculpatului minor, instanta va avea in vedere, potrivit art. 115 alin. (2) C. pen., criteriile generale de individualizare prevazute de art. 74 C. pen., respectiv imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si mijloacele folosite, starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita, natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii, motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit,   conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal si nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala.
         In concret, avand in vedere ca nu s-a putut intocmi  referatul de evaluare a inculpatului minor de catre  Serviciul de Probatiune Bacau, tocmai pentru ca se sustrage judecatii - instanta retine ca pentru acest inculpat sunt aplicabile dispozitiile  art. 113 alin 3 C.pen. art. 115 pct. 2 lit. b C.pen si va lua  masura educativa privativa de libertate a internarii intr-un centru de detentie, cu incepere de la data ramanerii definitive a prezentei hotarari.
Persona vatamata G.R.M., s-a constituit parte civila in cauza inainte de citirea actului de sesizare ala instantei, dorind sa fie despagubit cu suma de 8.000 RON  cu titlu de daune materiale reprezentand  refacerea starii de sanatate, tratamentul medicamentos, deplasarile facute la spital. Dovedirea lor, a cuantumului solicitat s-a facut prin audierea   martorului S.M. (depozitie, fila 38 ds. instanta),   Apreciem asadar,  ca parte din cheltuieli solicitate au fost dovedite. Suma solicitata este mare, dovada acestora nu a fosta facuta in totalitate, astfel incat acordarea lor in totalitate ar constitui o imbogatire fara justa cauza.
De asemenea, constatand intrunite conditiile generale si speciale ale raspunderii civile delictuale, respectiv art. 19, 397 C.pr.pen. si art. 113  din Legea nr. 95/2006 ,  urmeaza sa admitem solicitarea unitatii sanitare, respectiv a S.J.U.,  S.A.J.B. si S.O.B.  si sa-l obligam pe inculpat in solidar cu partea responsabila civilmente – mama sa -  la plata cheltuielilor ocazionate cu acordarea serviciilor medicale persoanei vatamate  G.R.M. la plata sumei de 8328,63  RON cu titlu de despagubiri  civile, formata din: 7535,49 lei solicitata de catre S.j., (filele 105 urm.pen. si fila 25 instanta),  719,80 lei solicitata de catre S.A.J.B.  (filele 103 ds. urm. pen si fila  27 instanta) precum si suma de   73,34 lei solicitata de catre S.O.B., (filele  )32, 105 ds. urm. pen. si filele 31-34 dosar instata). Toate aceste valori  reprezentand contravaloarea tratamentului medical efectuat peroanei vatamate G.R.M. precum si contravaloarea transportului efectuate de la domiciliu catre unitatile sanitare.
          In baza art 162 alin 3 Cpp va dispune pastrarea mijloacelor materiale de proba aflate la Camera de Corpuri delicte a Tribunalului Bacau si consemnate in  registrul de corpuri delicte la nr. 51 din 23.11.2016,  pana la data ramanerii definitive a hotararii, dupa care se va dispune distrugerea sau restituirea (dupa caz) a unui tricou maro care a fost predat de H.F.G.  (despre care declara ca a fost purtat de persoana vatamata G.R.M.).
Fiind in culpa procesuala si procedurala, in baza art 274 alin 1 din C.pr.pen. va obliga pe inculpatul minor in solidar cu partea responsabila civilmente   B.A. (mama),  la plata de cheltuieli judiciare catre stat in valoare de 1.500 lei, suma in care s-a inclus si suma de 800 lei de la urmarirea penala. Instanta,
  In baza art 114 alin 2 lit b, art 115 pct 2 lit b si art 125 alin 2 teza I din C.pen. ia masura educativa privativa de libertate si dispune internarea intr-un centru de detentie pe o perioada de 4 (patru) ani a inculpatului  B.C.I., pentru savarsirea infractiunii de „tentativa de omor” prev. de art 32 din C.pen. rap la art 188 alin 1 din C.pen.  cu aplic art 113 alin 3 Cp.
             In temeiul art.20, 397 C.pr.pen. art. 1357 C.civ., admite in parte  pretentii civile formulate de partea civila  G.R.M. si in consecinta obliga pe inculpatul minor in solidar cu partea responsabila civilmente  B.A. (mama), sa plateasca  acestei parti civile  6.000 lei RON cu titlu de daune materiale.
         In temeiul art.20, 397 C.pr.pen. art.1357 C.civ. constata ca persoana vatamata G.R.M. nu s-a consituit parte civila cu privire la  daunele morale.
In temeiul art.19,  397 C.pr.pen. art.1357 C.civ., cu art. 313 din Legea nr. 95/2006 modificata, admite pretentii civile formulate de partile civile S.J.U.B.,  S.A.J.B. si S.O.B. si in consecinta:
Obliga pe inculpatul minor in solidar cu partea responsabila civilmente    B.A. (mama),   sa plateasca  suma de 8328,63  RON cu titlu de despagubiri  civile din care: 7535,49 lei catre S.j., 719,80 lei catre S.A.J.B.  si 73,34 lei catre S.O.B., reprezentand contravaloarea tratamentului medical efectuat peroanei vatamate G.R.M. precum si contravaloarea transportului efectuate de la domiciliu catre unitatile sanitare.
          In baza art 162 alin 3 Cpp dispune pastrarea mijloacelor materiale de proba aflate la Camera de Corpuri delicte a Tribunalului Bacau si consemnate in  registrul de corpuri delicte la nr. 51 din 23.11.2016,  pana la data ramanerii definitive a hotararii, dupa care se va dispune distrugerea sau restituirea (dupa caz) a unui tricou maro care a fost predat de H.F.G.  (despre care declara ca a fost purtat de persoana vatamata G.R.M.).
In baza art 274 alin 1 din C.pr.pen. obliga pe inculpatul minor in solidar cu partea responsabila civilmente   B.A. (mama),  la plata de cheltuieli judiciare catre stat in valoare de   1.500 lei, suma in care s-a inclus si suma de 800 lei de la urmarirea penala.
Cu drept de apel in 10 zile de la comunicare.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1417 din data de 17.10.2017
Anulare act administrativ - Hotarare nr. 867 din data de 02.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Anulare act - Hotarare nr. 721 din data de 04.05.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Faliment - Hotarare nr. 669 din data de 21.12.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Nulitate act juridic - Hotarare nr. 615 din data de 19.09.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
Faliment - Hotarare nr. 484 din data de 28.09.2017
Debite intre societati comerciale - Hotarare nr. 403 din data de 14.07.2017
Reziliere contract - Hotarare nr. 262 din data de 23.03.2018