InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bucuresti

Litigiu privind functionarii publici

(Sentinta civila nr. **** din data de 14.10.2015 pronuntata de Tribunalul Bucuresti)

Domeniu Acte ale autoritatilor publice | Dosare Tribunalul Bucuresti | Jurisprudenta Tribunalul Bucuresti

Dosar nr. …..
R O M A N I A

TRIBUNALUL BUCURESTI
SECTIA A II-A CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL

Sentinta civila  Nr. ….
Sedinta publica de la 14 Octombrie 2015
Tribunalul constituit  din:
PRESEDINTE PETRICA GHERGHESANU
GREFIER  TANIA IULIANA RIZA



Pe rol solutionarea cauzei de contencios administrativ si fiscal privind pe reclamanta ….. si pe parata ….., avand ca obiect litigiu privind functionarii publici (Legea Nr.188/1999) ordin nr….. si nr……
La apelul nominal facut in sedinta publica raspunde reclamanta, reprezentata de avocat, in baza imputerniciri avocatiale aflate la dosarul cauzei si parata, reprezentata de consilier juridic,  care depune delegatie de reprezentare la dosarul cauzei.
Procedura de citare este  legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta care invedereaza faptul ca prin serviciul registratura s-a depus la data de ….. de catre parata cerere de conexare, dupa care,
Reclamanta prin avocat, depune la dosar dovada achitarii taxei de timbru.
Tribunalul aduce la cunostinta reclamantei faptul ca in sarcina sa nu a fost stabilita o astfel de obligatie.
Tribunalul in temeiul art. 131 cod de procedura civila, procedeaza din oficiu la verificarea competentei de solutionare a prezentei cauze si acorda cuvantul partilor.
Partile prin reprezentanti avand pe rand cuvantul arata prezenta instanta este competenta sa solutioneze prezenta cauza.
Tribunalul constata ca este competent general material si teritorial sa solutioneze prezenta cauza.
In temeiul art. 238 cod de procedura civila fata de complexitatea cauzei, tribunalul estimeaza durata cercetarii procesuale ca fiind de 1 termen, dupa care pune in discutie exceptia tardivitatii introducerii plangerii prealabile, fata de actul administrativ Ordinul Inspectoratului Sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean nr. …...
Reclamanta, prin avocat, invedereaza ca prin ordinul nr. …. s-a dispus revenirea in parte la ordinul nr. …., in sensul ca s-a constatat repunerea in situatia anterioara emiterii documentelor de chemare in randul cadrelor militare  active si acordarii gradului militar, confirmandu-se astfel ca reclamanta revine asupra situatiei militare avute anterior participarii la concursul organizat de Inspectoratul de Jandarmi …. in perioada …….  De asemenea arata ca exceptia invocata in raport de ordinul nr. …. din …..  este neintemeiata de vreme ce a fost modificat prin ordinul nr. …. din ….., motiv pentru care solicita respingerea acesteia.
Parata, prin consilier juridic, solicita admiterea exceptiei avand in vedere faptul ca aceasta se refera la primul ordin de trecere in rezerva, respectiv ordinul nr. …… in sensul ca plangerea prealabila a fost formulata cu depasirea termenul de 30 zile prevazut de dispozitiile art. 7 alin. 1 din legea 554/2004, respectiv reclamanta a formulat plangere in data de 21.05.2015, neavand cunostinte de emiterea unui alt ordin care face referire la situatia sa militara.
Nemaifiind alte cereri prealabile de formulat sau exceptii de invocat, Tribunalul acorda cuvantul asupra probelor.
Reclamanta, prin avocat, solicita incuviintarea probei cu inscrisuri in dovedire pregatirii si evolutiei profesionale  a acestei si depune la dosar un set de ….  inscrisuri, intr-un exemplar.
Parata, prin consilier juridic, solicita incuviintarea probei cu inscrisuri.
Tribunalul in temeiul art. 258 cod de procedura civila incuviinteaza partilor proba cu inscrisuri.
Paratul, prin consilier juridic, arata ca nu solicita amanarea cauzei pentru a lua cunostinta de inscrisurile depuse la acest termen.
Reclamanta, prin avocat invedereaza ca decizia emisa de … ….., a fost luata cu majoritate de voturi, existand totusi si o opinie separata, in vederea obtinerii careia a efectuat demersuri, care au ramas fara rezultat, motiv pentru care solicita emiterea unei adrese in acest sens.
La interpelarea Tribunalului, reclamanta arata ca solicita emiterea acestei adrese in cadrul probei cu inscrisuri.
Tribunalul pune in vedere reclamantei prin avocat,  faptul ca a fost incuviintata proba cu inscrisuri, fiind depuse la dosarul cauzei toate inscrisurile aflate in posesia partilor la acest moment,  precum si faptul ca a avut timp suficient in vederea efectuarii de demersuri, de astfel reclamanta declarand si cale de atac ce a fost respinsa prin acea hotarare.
Reclamanta, prin avocat invedereaza faptul ca in dosarul …. a fost depusa o cerere de conexare, precum si faptul ca apreciaza ca se impune conexarea prezentului dosar cu dosarele mentionate in cererea de conexarea formulata de parata.
Tribunalul aduce la cunostinta reclamante, prin avocat, faptul ca aceasta exceptie se discuta in dosarul …., precum si faptul ca nu sunt intrunite conditiile pentru a fi dispusa masura conexarii, in cele doua dosare fiind vorba de reclamanti diferiti.
Reclamanta, prin avocat, solicita amanarea cauzei pentru a avea posibilitatea de a efectua demersuri in vederea obtinerii opiniei separate.
Tribunalul aduce la cunostinta reclamantei, prin avocat, faptul ca s-a pronuntat asupra acestui aspect,constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul asupra fondului,
Reclamanta, prin avocat, solicita admiterea actiunii astfel cum a fost formulata si motivata si revocarea celor doua ordine, invederand totodata faptul ca nu a avut calitate in cauza penala in care s-a pronuntat sentinta penala prin care s-a dispus condamnarea celor … cadre militare, desfiintarea  inscrisurile declarate ca fiind false si repunerea in situatia anterioara. In continuare arata ca a declarat apel impotriva hotararii penale, primind calitatea de intimat desi nu a fost subiect al raportului juridic penal. De asemenea arata ca nu poate fi acceptata  sustinerea paratei potrivit careia cele doua ordine contestate nu au fost  emise din propria vointa ci pentru a se pune in executie sentinta penala, intrucat reclamanta nu a fost subiect de drept in respectivul proces prin care s-a dispus trecerea in rezerva si revenirea la situatia anterioara desfasurarii concursului. A mai aratat ca anterior nu a avut calitate militara, iar prin emiterea ordinelor s-a produs o degradare militara care contravine dispozitiilor legii 89/1995.  A mai invederat ca nu se poate afirma ca nu este o degradare militara atata vreme cat ii este inlaturat gradul militar.  Totodata a aratat la baza celor doua ordine impotriva carora s-a indreptat prezenta plangere  sta sentinta penala, insa prezenta situatie nu a fost prevazuta de legiuitor care arata in art. 87 din legea 89/1995 ca trecerea in rezerva  se dispune in cazul cadrelor militare in activitate condamnate prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva la pedeapsa inchisorii cu executare a acesteia.  A mai sustinut ca parata are obligatia de a pune in executare hotararea judecatoreasca, insa are si obligatia de a respecta si dispozitiile legale, respectiv legea cadrelor militare, care are prioritate. Arata ca solicita cheltuieli de judecata pe cale separata.
Parata, prin consilier juridic, solicita respingerea actiunii ca neintemeiata, invederand faptul ca instantele militare au dispus restabilirea situatiei anterioare stabilirii infractiunii, si anularea totala sau partiala a unor documente in care reclamanta era inscrisa, respectiv borderouri si clasificarea finala la concursul de admitere, instanta apreciind faptul ca acest examen a fost promovat prin savarsirea unor infractiuni de fals si coruptie, infractiuni care nu au fost savarsite de reclamanta ci de membrii comisiei de examinare, membrii care de altfel au fost condamnati. Referitor la sustinerile reclamantei ca nu a avut calitate procesuala in aceasta cauza si referitor la opozabilitatea hotararii penale, arata ca desi reclamanta a formulat cale de atac impotriva sentintei penale, nu a fost rasturnata  sentinta penala pronuntata  in acest sens, astfel efectele puterii de lucru judecat ale hotararii penale, rasfrangandu-se si asupra reclamantei prin emiterea actelor administrative de punere in executare a dispozitivului sentintei penale. In ceea ce priveste nepublicarea OMAI …., solicita sa se aiba in vedere faptul ca obligativitatea publicarii actelor nu se justifica decat in cazul celor cu aplicabilitate generala, ori in prezenta situatie OMAI …. se aplica unei categorii profesionale delimitate, si anume personalului MAI, sens in care invoca decizia nr. …. pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Tribunalul declara dezbaterile inchise si retine cauza spre solutionare.

TRIBUNALUL

Deliberand asupra cauzei de fata constata urmatoarele:
Prin cererea formulata reclamanta …. a chemat in judecata pe parata …. solicitand:
- Anularea Ordinului nr….. si a ordinului nr…..
- Reintegrarea in functia detinuta anterior cu plata despagubirilor aferente drepturilor salariale pentru toata perioada in care a fost pusa la dispozitie.
In fapt a aratat ca prin primul ordin, avand in vedere sentinta penala nr….. pronuntata de Tribunalul Militar in dosarul nr….. s-a constatat repunerea in situatia anterioara emiterii actelor de chemare in randul cadrelor militare active si acordarii gradului militar si se confirma faptul ca revine la situatia militara avuta anterior participarii la concursul organizat de Inspectoratul de Jandarmi …. in perioada ….. Prin al doilea ordin s-a constatat anularea ordinului …. privind chemarea in randul cadrelor militare si anularea Ordinului nr….. din …. privind numirea in functia de subofiter; s-ar fi dispus trecerea in rezerva, fara a beneficia de drepturile banesti prevazute a fi acordate la trecerea in rezerva.
Prin sentinta penala nr….. pronuntata de …. in dosarul nr….., in baza art.397 alin.1 si 3 raportat la art.25 alin.3 Cod procedura penala s-a dispus restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunilor si anularea totala sau partiala a inscrisurilor declarate false cum sunt aratate in hotarare. A invederat ca nu a avut nici o calitate in dosarul mentionat.
In motivare a aratat urmatoarele aspecte: 1. restabilirea situatiei anterioare cu privire la care instanta s-a pronuntat prin hotarare nu vizeaza valabilitatea incadrarii in cadrul IJJ …..; anularea ordinelor …. din …. si …. din …. este atributul exclusiv al instantei de judecata care nu a dispus expresis verbis desfiintarea acestor inscrisuri si nici nu a constatat nulitate acestora; 2. In privinsa ordinului nr….. acesta se fundamenteaza pe de o parte pe sentinta penala indicata iar pe de alta parte pe Ordinul ….; acest ordin nu ar fi fost publicat niciodata in monitorul oficial astfel incat este lipsit de efecte juridice.
In drept a invocat urmatoarele prevederi legale: art.1, art.8 si art.11 din Legea nr.554/2004.
A solicitat administrarea probei cu inscrisuri.
A atasat cererii de chemare in judecata urmatoarele inscrisuri: adresa nr….. (fila ….), confirmari (filele ….), plangere prealabila (fila ….), ordinul Inspectorului Sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean …. nr….. (fila …), ordinul nr….. (fila ….), sentinta penala nr….. (fila ….. si urm.), Decizia nr….. (fila …. si urm).
2. Pozitia procesuala a paratei
Parata a formulat intampinare (fila ….) prin care a invocat exceptia tardivitatii plangerii prealabile. Cu privire la fond a solicitat respingerea actiunii ca neintemeiata. A invederat ca prin hotararile instantelor de judecata s-a dispus restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunilor si anularea totala a documentelor intocmite cu prilejul incadrarii la Inspectoratul de Jandarmi Judetean ….. In privinta nepublicarii Ordinului MAI nr….. a invederat ca era aplicabila reglementarea de la art.28 alin.3 din Anexa 1 la HG nr.50/2005. A mai invocat in acest sens jurisprudenta ICCJ.
In drept a invocat urmatoarele prevederi legale: art.205 si urm. Cod procedura civila, Legea nr.554/2004, hotararile penale indicate.
A solicitat administrarea probei cu inscrisuri.
A fost anexata documentatia aferenta actelor administrative contestate.
Tribunalul a administrat proba cu inscrisuri.
  3. Starea de fapt
Prin ordinul Inspectorului Sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean …. nr….. (fila ….), avand in vedere sentinta penala nr…… pronuntata de Tribunalul Militar …. in dosarul penal nr….. definitiva prin Decizia nr….. pronuntata de …., prin care s-a dispus in baza art.397 alin.1 si 3 raportat la art.25 alin.3 Cod procedura penala, restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunilor si anularea documentelor intocmite cu prilejul incadrarii la Inspectoratul de Jandarmi Judetean …. a celor …. candidati ale caror documente au fost falsificate si a Ordinului MAI nr…..: se revine in parte asupra ordinului nr….. in sensul ca incepand cu data de …. se constata repunerea in situatie anterioara emiterii documentelor de chemare in randul cadrelor militare active si acordarii gradului militar si se confirma faptul ca partea reclamanta revine la situatia militara avuta anterior participarii la concursul organizat de Inspectoratul de Jandarmi Judetean …. in perioada …..
Prin ordinul nr….. (fila …..) se precizase ca incepand cu data de …. se constata anularea ordinului …. privind chemarea in randul cadrelor militare active a partii reclamante si anularea ordinului nr…….
Cele doua ordine au avut in vedere sentinta penala nr….. pronuntata de Tribunalul Militar …. in dosarul penal nr….. definitiva prin Decizia nr….. pronuntata de …. (fila …. si urm.).
Plangerea prealabila a fost respinsa pe fond (fila ….) astfel incat orice sustinere, in fata instantei privind tardivitatea formularii plangerii prealabile, nu mai prezinta relevanta in acest stadiu procesual.
5. Asupra fondului cererii
1. Prin Hotararile judecatoresti amintite s-a constat ca in perioada …. Inspectoratul de Jandarmi Judetean … a organizat concurs pentru ocuparea de …. de posturi de subofiteri in specializarea paza si protectie institutionala, ordine publica si monitorizare. Concursul a avut 2 probe: evaluarea performantelor fizice si sustinerea unui test scris tip grila. In urma analizarii materialului probatoriu s-a constatat ca este cert ca mentiunea „admis” din dreptul candidatilor …., …., …., …., …., …. si …. respectiv …., atesta o imprejurare necorespunzatoare adevarului, cata vreme admiterea primilor candidati mentionati se datoreaza faptului ca lucrarile lor scrise le-au fost falsificate, fiind refacute si inlocuite (fila …..).
S-a dispus restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunilor (fila …. verso) si anularea urmatoarelor inscrisuri: (…) documentele intocmite cu prilejul incadrarii la Inspectoratul de Jandarmi Judetean …. a urmatorilor candidati: …., ….., …., …., …., …., …. si …..
Apelul declarat de partea reclamanta – …. a fost respins ca neintemeiat (fila … verso).
Asadar instanta a dispus anularea concursului si a actelor de incadrare iar prin ordinele contestate acestea doar au fost identificate (anterior acestea erau identificabile), parata respectand intocmai dispozitiile instantei de judecata, pentru restabilirea legalitatii.
In contextul in care o instanta de judecata a dispus aceste masuri, iar actiunile paratei respecta dispozitiile instantei, s-a revenit la situatia anterioara participarii la concurs, concurs care a fost promovat prin frauda, conform celor retinute de instanta penala.
2. In privinta Ordinului MAI nr….., constata Tribunalul faptul ca dispozitiile art. 35 alin. (3) din Anexa la H.G. nr. 50/2005 vizeaza exceptiile de la regula publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, respectiv „ordinele, instructiunile si alte acte cu caracter normativ care au ca obiect reglementari din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala”, Asadar, ordinul MAI nr….. isi produce efectele chiar daca nu a fost publicat in Monitorul Oficial. In acest sens este si jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie - Decizia nr. 4654/10.12.2008
Avand in vedere toate cele aratate anterior, actiunea promovata urmeaza a fi respinsa ca neintemeiata.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE


Respinge actiunea privind pe reclamanta ….. si pe parata ….., ca neintemeiata.
Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Bucuresti, sectia a II-a
Pronuntata in sedinta publica azi 14.10.2015.

PRESEDINTE   PETRICA GHERGHESANU      
                                                                       GREFIER TANIA IULIANA RIZA                                
           

Red. Jud. P.G./4 ex

Prin decizia civila nr. ….. pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a Contencios Administrativ si Fiscal a fost respins recursul declarat impotriva sentintei civile nr. ……. pronuntata de Tribunalul Bucuresti – Sectia a II-a Contencios Administrativ si Fiscal.








Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Acte ale autoritatilor publice

SOCIETATI COMERCIALE - Sentinta civila nr. 2593 din data de 20.09.2017
Modificare documenta?ie de urbanism vs. indreptare eroare materiala. - Decizie nr. 2746 din data de 26.09.2017
Masurile de remediere luate de autoritatea contractanta in conf. cu art.3 din Legea nr.101/2016. Posibilitatea de revenire asupra raportului procedurii aprobat de conducatorul acesteia. - Decizie nr. 2295 din data de 23.08.2017
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 774 din data de 20.09.2016
PRETENTII - Sentinta civila nr. 167 din data de 20.04.2016
ANULARE NOTA LA PURTARE - Sentinta civila nr. 2098 din data de 04.12.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 689 din data de 15.07.2016
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 458 din data de 06.05.2016
ANULARE NOTA LA PURTARE - Sentinta comerciala nr. 2098 din data de 04.12.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 689 din data de 15.07.2016
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 458 din data de 06.05.2016
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 545/CA din data de 06.06.2016
Anulare partiala dispozitie emisa de viceprimar si obligarea acestuia la - Sentinta civila nr. 2116 din data de 04.12.2015
LITIGIU CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL - Sentinta comerciala nr. 2059 din data de 30.10.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 1875 din data de 30.10.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 610/CA/2015 din data de 24.03.2015
LITIGIU PRIVIND FUNCTIONARII PUBLICI - Sentinta civila nr. 728/CA/2015 din data de 07.04.2015
ANULARE PROCES VERBAL - Decizie nr. 458 din data de 30.04.2015
ANULARE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta comerciala nr. 229/CA din data de 17.02.2015
ANULARE ACT EMIS DE AUTORITATI PUBLICE LOCALE - Sentinta comerciala nr. 2956/CA/2014 din data de 02.12.2014