InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Bucuresti

ORDONANTA DE PLATA

(Sentinta civila nr. 4318 din data de 30.07.2015 pronuntata de Tribunalul Bucuresti)

Domeniu Societati comerciale | Dosare Tribunalul Bucuresti | Jurisprudenta Tribunalul Bucuresti

Dosar nr. 26443/3/2015
R O M A N I A
TRIBUNALUL BUCURESTI SECTIA A-VI-A CIVILA
Sentinta civila nr. 4318
    Sedinta publica de la 30 Iulie 2015
Completul constituit din:
PRESEDINTE: I B
                Grefier:  C V S

Pe rol se afla solutionarea cauzei civile privind pe reclamanta-creditoare A A S SRL in contradictoriu cu parat-debitoare P S P SRL, avand ca obiect ordonanta de plata.
La apelul nominal facut in sedinta publica, la ordine, se prezinta reclamanta-creditoare prin avocat B C M, conform delegatiei de substituire, fila 3 dosar, emisa in baza imputernicirii avocatiale nr. 1645868/2015 de Cab. Av. „V A Au”, fila 4 dosar, lipsind parata-debitoare.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta care invedereaza instantei ca parata-debitoare nu a formulat intampinare, dupa care:
Tribunalul, pune in discutie competenta Tribunalului Bucuresti.
Reclamanta-creditoarea, prin avocat, apreciaza ca Tribunalul Bucuresti Sectia a VI a Civila este competent, general si material sa solutioneze prezenta cauza. Referitor la competenta teritoriala, arata ca potrivit art. 28 din contract, partile au stabilit ca litigiile aparute vor fi solutionate de instantele judecatoresti de la sediul creditoarei.
Tribunalul, verificandu-si competenta conform dispozitiilor art. 131 NCPC, constata ca este competent general, material si teritorial sa solutioneze prezenta cauza in temeiul art. 1016 C.pr.civ. raportat la  art. 95 pct. 1 si art. 94 pct. 1 lit. k, valoarea obiectului cererii fiind mai mare de 200.000 lei, precum si in raport de dispozitiile art. 126 C. pric civ, partile convenind prin art. 28 din contract ca litigiile izvorate din contract vor fi solutionate de instantele competente din Bucuresti.
Creditoarea, prin avocat, depune la dosar cerere precizatoare privind cuantumul penalitatilor de intarziere, in sensul ca acestea au fost calculate pana la data de 30.07.2015.
Tribunalul, acorda cuvantul asupra probelor solicitate prin cererea de chemare in judecata.
Reclamanta-creditoarea, prin avocat, solicita incuviintarea probei cu inscrisurile depuse la dosar.
Tribunalul, in temeiul art. 1021 C.pr.civ. raportat la art. 258 alin. 1 si  art. 255alin 1 C.pr.civ, incuviinteaza  creditoarei proba cu inscrisurile depuse la dosar, apreciind proba ca fiind admisibila, pertinente si concludente solutionarii cauzei.
Nemaifiind alte cereri prealabile de solutionat, sau probe de administrat, tribunalul constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul asupra fondului cererii.
Reclamanta-creditoarea, prin avocat, solicita admiterea cererii si  emiterea ordonantei de plata prin care debitoarea sa fie obligata la plata  sumei  de 399.356,02 lei, reprezentand debit principal, la plata sumei de 82.324 lei reprezentand penalitati de intarziere aferente  debitului, calculate pana la data de 30.07.2015, precum si la plata penalitatilor de intarziere in continuare, pana la data platii integrale a creantei. Arata ca debitul este cert, lichid si exigibil, facturile emise fiind acceptate de catre societatea debitoare prin semnare si parafare. Precizeaza ca ultima factura nr. 3564/01.09.2014  a devenit scadenta la data de 29.04.2015, data la care a fost comunicata si somatia prin executorul judecatoresc, suma fiind introdusa in tabelul privind creantele datorate. Mentioneaza ca solicita cheltuieli de judecata reprezentand taxa judiciara de timbru si pe cale separata, onorariul de avocat.
Tribunalul, in temeiul art. 394 alin. 1 C.pr.civ., declara inchise dezbaterile si retine cauza in pronuntare.

TRIBUNALUL:

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti Sectia a VI-a Civila la data de 14.07.2015, sub nr. 26443/3/2015, creditoarea A A S SRL a chemat in judecata pe debitoarea P S P SRL, solicitand emiterea unei ordonante de plata prin care debitoarea sa fie obligata al plata urmatoarelor sume:
- 399.356,02 lei, reprezentand debit principal neachitat aferent unui numar de 12 facturi emise de creditoare pentru produsele livrate debitoarei in perioada mai - octombrie 2014;
- 75.534,95 lei, reprezentand penalitati contractuale aferente debitului neachitat pana in prezent, calculate incepand cu data scadentei fiecarei facturi pana la data formularii prezentei cereri;
- penalitati de intarziere, aferente debitului principal neachitat, calculate incepand cu data  prezentei cereri pana la data platii efective a debitului principal, precum; cheltuieli de judecata
In motivarea cererii, creditoarea a aratat ca a incheiat cu debitoarea Contractul de vanzare-cumparare nr. 5 din data de 8 ianuarie 2014, prin care creditoarea s-a obligat sa livreze debitoarei mai multe produse, urmand ca aceasta sa-i achite contravaloarea produselor livrate, in termenele convenite de parti pentru fiecare livrare in parte.
Creditoarea si-a onorat toate obligatiile asumate in baza contractului mentionat mai sus si a livrat debitoarei, in termen, toate produsele solicitate. Fiecare livrare a fost insotita de documentele prevazute de lege, inclusiv de facturile fiscale emise de creditoare, facturi care au fost acceptate de debitoare prin semnarea si parafarea acestora.
Societatea debitoare P S P SRL nu si-a respectat integral obligatiile de plata asumate prin contractul incheiat intre parti, respectiv nu a achitat integral 12 facturi emise de creditoare pentru contravaloarea produselor livrate debitoarei in perioada mai - octombrie 2014.
Asa cum reiese din situatia facturilor restante, prezentata detaliat in Anexa I la prezenta cerere, in prezent, debitoarea are de achitat creditoarei un debit restant in cuantum de 399.356,02 lei, debit care a fost confirmat de debitoare prin parafarea si semnarea tuturor facturilor, precum si prin efectuarea unor plati partiale.
Intrucat debitul mai sus mentionat nu a fost achitat la data scadenta, devin incidente dispozitiile art. 20 din contract care stipuleaza ca „pentru intarzierea in executarea obligatiilor contractuale, partea in culpa va plati celeilalte parti penalitati de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere". Prin urmare, debitoarea datoreaza in prezent creditoarei, cu titlu de penalitati contractuale, si suma de 75.534,95 lei, conform calculelor prezentate in Anexa I la prezenta cerere.
In plus, la aceasta suma se adauga si penalitatile de intarziere, ce urmeaza a fi calculate conform prevederilor contractuale, pana la data platii efective a debitului principal.
Creditoarea sustine ca a urmat procedura prevazuta de art. 1014 NCPC, comunicand debitoarei, prin intermediul executorului judecatoresc, o somatie prin care i s-a pus in vedere sa plateasca suma datorata in termen de 15 zile de la data comunicarii somatiei, insa debitoarea nu a inteles sa dea curs acestei solicitari.
Mai sustine creditoarea ca sunt indeplinite conditiile art. 1013 NCPC, respectiv (i) creanta este certa, in sensul ca existenta sa rezulta din contractul incheiat intre parti, creanta fiind recunoscuta de debitoare prin parafarea si semnarea facturilor in discutie; (ii) creanta este lichida, fiind vorba de o suma de bani, al carui cuantum este determinat prin actele care constata obligatia de plata, respectiv facturi emise conform prevederilor contractuale; (iii) creanta astfel determinata este exigibila intrucat obligatia de plata a devenit scadenta; si (iv) obligatia debitoarei rezulta dintr-un raport contractual stabilit intre profesionisti.
In concluzie, creditoarea considera ca pretentiile sale sunt justificate, creanta fiind certa, lichida si exigibila si, pe cale de consecinta, solicita admiterea cererii de chemare in judecata astfel cum a fost formulata
In drept, cererea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 1.013 si urm. NCPC, Codul civil.
In dovedirea cererii s-a solicitat incuviintarea administrarii probei cu inscrisuri.
In conformitate cu prevederile art. 411, alin. (1), pct. 2 din NCPC, s-a solicitat  judecarea cererii in lipsa.
La data de 30.07.-2015 reclamanta creditoare a depus la dosar cerere precizatoare, prin care a aratat ca in perioada cuprinsa intre data formularii cererii de chemare in judecata si data formularii cererii precizatoare, debitoarea nu a mai achitat nicio suma din debitul principal. Prin urmare, valoarea penalitatilor contractuale, calculate conform art. 20 din contract, s-a majorat corespunzator de la suma de 75.534,95 lei, la suma de 82324 lei.
Parata debitoare nu a formulat intampinare.
In cauza a fost administrata proba cu inscrisuri.
Analizand actele si lucrarile dosarului, tribunalul retine urmatoarele:
Potrivit art. 1.014 alin. (1) NCPC, procedura ordonantei de plata este aplicabila creantelor certe, lichide si exigibile constand in obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta dintr-un contract civil, inclusiv din cele incheiate intre un profesionist si o autoritate contractanta, constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege.
Asadar, admisibilitatea cererii prin care se declanseaza procedura emiterii ordonantei de plata depinde de indeplinirea, pe langa conditiile generale necesare exercitarii oricarui mijloc procesual si a conditiilor speciale: creditorul trebuie sa aiba o creanta a carei obligatie corelativa sa constea in indatorirea debitorului de a plati o suma de bani; creanta sa fie certa, lichida si exigibila.
Potrivit art. 663 alin. (2)-(4) NCPC, creanta este certa cand existenta ei neindoielnica rezulta din insusi titlul executoriu; este lichida atunci cand obiectul ei este determinat sau cand titlul executoriu contine elementele care permit stabilirea lui si este exigibila daca obligatia debitorului este ajunsa la scadenta sau acesta este decazut din beneficiul termenului de plata.
In mod evident, pentru admisibilitatea cererii de ordonanta nu este necesar un titlu executoriu, fiind suficient un inscris din care sa rezulte caracterul cert si lichid al creantei, intrucat in cazul in care inscrisul ce constata obligatia de plata a unei sume de bani constituie, conform legii, titlu executoriu, cererea creditorului de emitere a ordonantei de plata este lipsita de interes si trebuie respinsa ca atare.      
Din probatoriul administrat in cauza, rezulta ca intre reclamanta-creditoare A AS SRL (fosta  M A M SRL), in calitate de vanzator, si parata –debitoare P S P SRL, in calitate de cumparator, s-a incheiat Contractul de vanzare - cumparare nr. 5/08.01.2014, avand ca obiect vanzarea-cumpararea produselor in sortimentele, cantitatile si la preturile stabilite in anexele la contract, care fac parte integranta din acesta.
S-a stabilit prin art. 18 din Contract, ca  acesta expira la data de 31.12.2014, putand fi prelungit prin acordul scris al partilor contractante, cu cel putin 30 de zile inainte de expirare. 
Conform prevederilor art. 4 din Contract, facturile comunicate se considera acceptate de cumparator, fara a fi necesara semnatura de primire, exemplarul original al facturii urmand a fi transmis prin posta sau curier. Partile contractante au convenit ca facturile pot fi comunicate prin orice mijloc care asigura dovada comunicarii, inclusiv prin fax sau e-mail. 
Pentru produsele livrate paratei-debitoare in perioada mai-octombrie 2014, conform avizelor de insotire a marfii depuse la dosar, reclamanta –creditoare a emis urmatoarele facturi fiscale: nr. 22894/16.05.2014, nr. 3147/27.05.2014, nr. 33339/01.06.2014, 33400/12.06.2014, nr. 3250/18.06.2014, nr. 22969/20.06.2014, nr. 33463/27.06.2014, nr. 3303/27.06.2014, nr. 3308/30.06.2014, nr. 3331/09.06.2014, nr. 33784/09.09.2014, nr. 3564/01.10.2014, in valoare totala de 399.356,02 lei 
Facturile fiscale mai sus mentionate au fost insusite de parata debitoare prin  semnatura, aplicandu-se  si stampilei societatii. 
Prin urmare, existenta creantei in suma de 399.356,02 lei, rezulta cu certitudine din actele care o constata, respectiv avizele de insotire a marfii si facturile fiscale emise pentru contravaloarea marfurilor livrate, insusite de debitoare.    
De asemenea, creanta este lichida, deoarece cuantumul ei este determinat prin facturile fiscale  mai sus mentionate si este exigibila,  intrucat obligatia de plata  a debitoarei parate  este ajunsa la scadenta, termenele de plata fiind mentionate in cuprinsul fiecarei facturi.  
In ceea ce priveste creanta in suma de 82324 lei, reprezentand penalitati contractuale aferente debitului neachitat, calculate de la data scadentei fiecarei facturi pana la data de 30.07.2015, conform cererii precizatoare, tribunalul constata ca si aceasta indeplineste conditiile prevazute de art. 1014 C. proc civ., fiind certa, lichida si exigibila.
Astfel, conform prevederilor art. 20 din Contractul de vanzare-cumparare nr. 5/08.01.2014, pentru intarzierea in executarea obligatiilor contractuale, partea in culpa va plati celeilalte parti penalitati de 0.1% pentru fiecare zi de intarziere. Cuantumul penalitatilor poate depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate. In cazul in care cumparatorul are de platit contravaloarea mai multor facturi, din care unele sunt intarziate la plata, alocarea sumelor platite se va face de catre vanzator pentru cea mai veche datorie depasita. Daca sunt mai multe datorii cu aceeasi scadenta, alocarea se va face cronologic, in functie de numarul si data facturii.      
Tribunalul constatata ca desi in cuprinsul fiecarei facturi fiscale au fost mentionate termene de plata diferite pentru o parte din debit si respectiv pentru restul debitului (cu titlu de exemplu,  pentru factura fiscala nr. 22894/16.05.2014, in valoare de 56.548,96 lei, s-a stabilit primul termen de plata la data de 12.11.2014  pentru suma de 13571,75 lei,  iar pentru restul debitului de 42977,21 lei, s-a stabilit termenul de plata la data de 12.12.2014), penalitatile de intarziere au fost calculate in raport de ultimul termen scadent mentionat in facturi ( cu titlu de exemplu, in cazul facturii nr. 22894/16.05.2014, de la data de 12.12.2014), astfel cum rezulta din modul de calcul prezentat de creditoare in Anexa nr. 1 la cererea  de chemare in judecata, mod de calcul necontestat de catre debitoare .
De altfel, debitoarea nu a depus intampinare la dosar, necontestand creanta pretinsa de creditoare, astfel ca, in temeiul art. 1019 alin. 3 C. proc. civ., tribunalul va considera aceasta, ca o recunoastere a pretentiilor creditoarei, avand in vedere imprejurarile cauzei, respectiv semnarea avizelor de insotire a marfii de catre de catre destinatar si insusirea de catre debitoare a facturilor fiscale emise pentru marfa livrata.
 Avand in vedere cele retinute mai sus si dispozitiile art. 1014 C. proc. civ. precum si faptul ca prin contract partile au  convenit ca penalitatile de intarziere curg pentru fiecare zi de intarziere  a platii debitului, tribunalul va admite cererea creditoarei si va emite ordonanta de plata prin care  va  obliga debitoarea-parata sa plateasca reclamantei-creditoare: debitul in suma de 399.356,02 lei, reprezentand contravaloarea produselor livrate in perioada mai-octombrie 2014,  penalitati de intarziere in cuantum de 82.324 lei, calculate de la data scadentei fiecarei facturi, pana la data de 30.07.2015, in raport de debitul datorat, penalitatile de intarziere care vor curge in continuare, pana la data achitarii integrale a debitului, in termen de 30 de zile de la comunicarea ordonantei.
In temeiul art. 453 alin 1 NCPC raportat la art. 451 alin. 1 C. proc. civ. tribunalul va obliga parata-debitoare la plata cheltuielilor de judecata in suma de 200 lei, catre reclamanta-creditoare, suma reprezentand taxa judiciara de timbru. 
 Avand in vedere principiul disponibilitatii si prevederile art. 453 alin. 1 NCPC, tribunalul va lua act ca reclamanta - creditoare isi rezerva dreptul de a solicita cheltuielile de judecata, reprezentand onorariul avocatului, pe cale separata.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:

Admite cererea precizata formulata de reclamanta-creditoare A A S SRL cu sediul in Voluntari,  in contradictoriu cu parat-debitoare P S P SRL cu sediul in judetul Sibiu.
Obliga parata-debitoare sa achite reclamantei-creditoare debitul in suma de 399.356,02 lei, reprezentand contravaloarea produselor livrate in perioada mai-octombrie 2014 si penalitati de intarziere in cuantum de 82.324 lei, calculate de la data scadentei fiecarei facturi pana la data de 30.07.2015, in raport de debitul mai sus mentionat, precum si penalitatile de intarziere care vor curge in continuare, pana la data achitarii integrale a debitului, in termen de 30 de zile de la comunicarea ordonantei.
Obliga parata debitoare la plata cheltuielilor de judecata in suma de 200 lei catre reclamanta creditoare.
Ia act ca reclamanta creditoare isi rezerva dreptul de a solicita onorariul avocatului pe cale separata.
Cu drept de cerere in anulare in termen de 10 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, astazi, 30.07.2015.

        PRESEDINTE,                            GREFIER,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Societati comerciale

Nulitate act juridic - Hotarare nr. 615 din data de 19.09.2017
Debite intre societati comerciale - Hotarare nr. 403 din data de 14.07.2017
Litigiu Curtea de Conturi - Hotarare nr. 176 din data de 01.03.2018
Ordonanta presedintiala - Hotarare nr. 2 din data de 22.01.2018
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 84 din data de 02.02.2016
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Decizie nr. 238 din data de 15.03.2015
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Decizie nr. 775 din data de 19.06.2015
PROCEDURA INSOLVENTEI - Sentinta comerciala nr. 1124/C din data de 19.11.2014
PROCEDURA INSOLVENTA - Sentinta comerciala nr. 753 din data de 24.06.2014
Nulitate absoluta a obiectului de activitate a societatii comerciale - Sentinta comerciala nr. 1900/C din data de 08.12.2009
Societati comerciale - Sentinta comerciala nr. 1900 din data de 08.12.2009
Amanare hotarare AGA - Sentinta comerciala nr. 28/CC din data de 14.07.2009
Anulare hotarare AGA - Sentinta comerciala nr. 116/CC din data de 19.11.2009
somatie de plata - Sentinta civila nr. 376 din data de 19.08.2009
Insolventa. Confirmare plan reorganizare. In reorganizare este necesar ca cel putin o categorie de creante sa primeasca mai mult decat in cazul falimentului, altfel reorganizarea nu si-ar avea ratiunea. Nu este insa neaparat necesar ca toti creditorii sa - Decizie nr. 224 din data de 26.02.2014
Termenul de perimare a judecarii recursului prevazut de art 248 cod procedura civila curge de la data legalei citari a recurentului, a carei analiza se realizeaza si prin prisma dispozitiilor art 98 cod procedura civila. - Decizie nr. 3753/R din data de 06.09.2013
Modificarea unilaterala a Contractului Individual de Munca determinata de incompatibilitatea detinerii functiei in conditiile inceperii urmaririi penale - Decizie nr. 2010/R din data de 06.11.2013
Accident de munca/accident de traseu - Decizie nr. 2092/R din data de 25.11.2013
Procedura insolventei. Contestatie impotriva tabelului preliminar al creantelor. Creante sub conditie suspensiva art. 64 alin. 4 din Legea nr. 85/2006. Fata de clauza din contractul de credit, creanta creditorului asociat este o creanta sub conditia suspe - Decizie nr. 2129/R din data de 04.12.2013
Un prim aspect este cel retinut de instanta de fond potrivit caruia pentru a opera compensarea trebuie sa existe raporturi juridice reciproce directe intre partile implicate, ceea ce in speta nu s-a realizat. - Decizie nr. 463/R din data de 31.01.2013