InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

plangere impotriva solutiei procuror

(Sentinta penala nr. 513 din data de 25.09.2013 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Plangeri prealabile | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti


R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU

Dosar nr. 5130/270/2013
Din 05.09.2013                                                                                     plangere solutie procuror

SENTINTA PENALA NR. 513
Sedinta publica din data de 25.09.2013
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
Presedinte – DANIELA POPA
Grefier – GILIOLA RAMONA AVRAM

Ministerul Public reprezentat de procuror – LIDIA MARIN


Astazi a avut loc pronuntarea hotararii in plangerea la solutia procurorului formulata de petentul -----
Dezbaterile in fond au avut loc la data de 25.09.2013 si au fost consemnate in incheierea de amanare a pronuntarii de la acea data care face parte integranta din prezenta hotarare.

I N S T A N T A
Deliberand,

Asupra cauzei penale de fata,
La data de 05.09.2013 s-a inregistrat  pe rolul acestei instante sub nr. 5130/270/2013 plangerea formulata de petentul ----  impotriva ordonantei nr. ---- a Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti, solicitand exonerarea de plata amenzii si restituirea armei de vanatoare confiscate.
In motivarea plangerii arata in esenta ca nu se face vinovat de comiterea faptei intrucat munitia a fost depozitata in conditii corespunzatoare, iar dispozitiile Legii 295 nu i-au fost aduse la cunostinta.
In cauza s-a administrat proba cu inscrisuri, s-a consultat dosarul penal nr. ---- al Parchetului de pe langa judecatoria Onesti si din analiza actelor si lucrarilor dosarului instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
La data de 02.11.2012 organele de politie din cadrul Serv. AESP Bacau au efectuat un control la domiciliul invinuitului ---- pentru a verifica modul de pastrare a armei si munitiei  acesta avand dreptul de port arma si folosire a armelor letale conform permisului de arma tip.  ----, eliberat la data de 14.05.1990 de catre IPJ Bacau.
Cu ocazia controlului  arma si parte din munitie au fost gasite pastrate corespunzator in lazi metalice, insa intr-o noptiera din lemn au mai fost gasite 16 cartuse, alice, matrice de confectionat cartuse, dispozitiv de sertizat cartuse iar intr-o alta incapere,  tot intr-o noptiera, au mai fost gasite 190 capse, 100 gr. pulbere si 78 cartuse, calibrul 16 mm.
In acest sens s-a intocmit un proces verbal de control si ulterior la data de 10.04.2013 s-a intocmit un proces verbal de contraventie unde ca si sanctiune s-a stabilit Avertisment, iar ca masura complementara s-a dispus anularea dreptului de port si folosire arme letale.
In urma celor constatate, organele de politie au intocmit o dispozitie de anulare a dreptulu de port si folosire a armelor  letale si retragerea permisului de arma, inregistrata cu nr. 249640/2013, dispozitie care la data de 19.04.2013 i-a fost adusa la cunostinta numitului ----. Acesta era obligat ca in termen de 10 zile de la data luarii la cunostinta a masurii anularii dreptului de port si folosire a armelor letale, sa depuna arma si munitia, la un armurier autorizat.
Ulterior, in petitia formulata si inaintata catre IPJ BACAU, numitul ---- precizeaza ca refuza sa depuna arma si munitia la un armurier si intentioneaza sa se adreseze unei instante.
La data de 22.05.2013, dupa aproximativ o luna de zile, intrucat susnumitul nu s-a prezentat cu dovada depunerii armei la un armurier, organele de politie s-au deplasat la domiciliul acestuia in vederea ridicarii armei si munitiei, ocazie cu care petentul a refuzat predarea acestora.
Ca urmare a celor constatate, la data de 29.05.2013,Parchetul de pe langa Judecatoria Onesti, la solicitarea organelor de politie, dispune incepere urmaririi penale fata de invinuitul ----, sub aspectul comiterii infractiunii  prev. de art. 279 Cod penal si totodata solicita Judecatoriei Onesti emiterea unei autorizatii de perchezitie la domiciliul acestuia, in vede3rea ridicarii armei si munitiei detinute ilegal.
In baza autorizatiei emisa de Judecatoria Onesti,m la data de 29.05.2013 a fost efectuata perchezitia domiciliara la locuinta invinuitului ocazie cu care arma de vanatoare marca ----, cal. 16 si munitia aferenta au fost ridicare in vederea cercetarilor, acestea fiind detinute ilegal, f. 24.
Prin ordonanta data de procuror la data de 02.08.2013 s-a dispus in temeiul art.11 pct. 1 lit. b Cod pr. pen. si art. 10 lit. b/1 Cod pr. pen. art. 90 si 91 Cod penal, art. 118 lit. f. Cod penal, scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului ---- pentru infractiunea prev. de art. 279 al. 1 Cod penal si aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ constand in amenda in suma de 1000 lei precum si confiscarea armei marca ----, 58 de cartuse  si 8 tuburi cartuse toate calibrul 16.
In considerentele rezolutiei s-a retinut in esenta ca potrivit art. 30 din Legea 295/2004, exercitarea unei cai de atac impotriva masurii de anulare a dreptului de detinere a armelor nu suspenda obligatia persoanei de a depune armele la un armurier autorizat.
In data de 22.05.2013 intrucat invinuitul nu s-a prezentat cu dovada depunerii armei la un armuriere, lucratorii A.E.S.P. s-au deplasat la domiciliul acestuia pentru ridicarea armei si munitiei, invinuitul refuzand predarea acestora.
S-a solicitat in aceasta situatie autorizarea instantei de efectuare a unei perchezitii domiciliare pentru ridicarea armei si munitiei aferente, ocazie cu care, in urma autorizarii perchezitiei din 29.05.2013 lucratorii A.E.S.P. au ridicat arma de vanatoare marca ----calibru 16 si munitia aferenta (f. 24).
Avand in vedere imprejurarile concrete ale comiterii faptei precum si persoana invinuitului, care nu poseda antecedente penale, varsta acestuia (77 ani), s-a apreciat ca fapta sa nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni, iar aplicarea unei sanctiuni administrative este de natura a crea convingerea ca acesta, pe viitor, nu va mai comite fapte de natura penala.
Aceasta solutie a fost mentinuta si de prim procuror prin rezolutia nr.423/II/2/2013.
Instanta legal investita cu solutionarea plangerii constata si retine ca solutia data este intemeiata din urmatoarele considerente:
In forma prevazuta de art. 279 alin. 1 Cod penal  infractiunea de nerespectarea regimului armelor si munitiilor se realizeaza prin actiunea de a detine arme si munitie respectiv de a le avea in posesie, fara drept.
Legea nr. 295/2004 reglementand regimul armelor si munitiilor stabileste, in primul rand, conditiile referitoare la detinerea si portul armelor. Astfel, persoanele fizice pot detine arme numai cu autorizarea organelor prevazute de lege.
Or, in cauza, potrivit dispozitiei nr.249640/2013, petentului i s-a anulat dreptul de port si folosire a armei si s-a dispus si retragerea permisului de port arma, dispozitie comunicata acestuia la data de 19.04.2013.La aceeasi data i s-a pus in vedere ca in termen de 10 zile de la data luarii la cunostinta a masurii, sa depuna arma si intreaga munitie la un armurier  autorizat si sa predea permisul de port arma.
La data de 25.04.2013, petentul a mentionat expres, printr-o petitie, ca refuza predarea armei, iar la data de 22.05.2013, a refuzat predarea armei si munitiei catre lucratorii A.E.S.P care s-au prezentat la domiciliul sau.
Se constata asadar ca petentul a detinut fara drept arma si munitia, intrucat conform art. 30 din legea nr. 295/2004 „detinatorul armelor este obligat ca in termen de 10 zile de la data care i-a fost adusa la cunostinta masura prevazuta la art. 29 alin. 1, sa depuna armele la un armurier autorizat, in vederea instrainarii sau depozitarii, cu exceptia cazului in care sunt ridicate de organul de politie competent. Intr-o atare situatie, exercitarea cailor de atac prevazute de lege impotriva masurii de anulare, nu suspenda obligatia persoanei de a depune armele la un armurier autorizat.”
Cum invinuitul nu s-a conformat dispozitiei primite, in mod corect s-a retinut in sarcina sa comiterea faptei.
In ceea ce priveste individualizarea sanctiunii se constata ca la stabilirea cuantumului s-au avut in vedere atat imprejurarile concrete ale comiterii faptei, invinuitul manifestand o vadita inversunare in a preda arma si munitia, cat si persoana invinuitului (persoana in varsta, lipsita de antecedente penale).
Solutia data este temeinica si sub aspectul masurii de siguranta a confiscarii speciale, fiind indeplinite conditiile art. 118 lit. f Cod penal.
Astfel, invinuitul a comis o fapta prevazuta de legea penala, iar pentru aceste bunuri nu a avut o autorizatie legala de detinere, existenta pericolului social decurgand din incalcarea prevederilor legale referitoare la regimul armelor.
In consecinta in baza art. 278/1 al. 8 lit. a Cod procedura penala, se va respinge ca neintemeiata plangerea  formulata de petent impotriva solutiei data de procuror in dosarul nr. ---- al Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti.
Se va mentine solutia din ordonanta atacata.
In baza art.192 al 2 Cod procedura penala petentul va fi obligat la cheltuieli judiciare catre stat.
Pentru aceste motive,
In numele legii,
H O T A R A S T E:

In temeiul art. 278 /1 alin. 8 litera a Cod procedura penala respinge plangerea formulata de petentul ----, impotriva ordonantei de scoatere de sub urmarire penala data de procuror in dosarul nr. ---- al Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti.
Mentine  ordonanta  atacata.
In temeiul art. 192 al. 2 Cod procedura penala, obliga petentul la 40 lei cheltuieli judiciare catre stat.
Definitiva.
Pronuntata in sedinta publica, azi 25.09.2013.


PRESEDINTE                                                                   GREFIER

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plangeri prealabile

plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
Plangere impotriva rezolutiei procurorului de neincepere a urmaririi penale Competenta prim procurorului adjunct in solutionarea plangerii - Decizie nr. 141 din data de 19.04.2010
Plangere contra solutiei procurorului. Casare cu trimitere pentru nerespectarea dispozitiilor art.278/1 al.8 lit.b. Nemotivare. - Decizie nr. 298 din data de 18.12.2009
- Sentinta penala nr. 78 din data de 28.05.2008
abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prev. de art.246 C.pen. ?i favorizarea infractorului prev. de art.264 C.pen - Sentinta penala nr. 1 din data de 21.03.2012
Plangerea petentului vizeaza un act al procurorului, efectuat in cursul urmaririi penale, care nu poate fi atacat decat in fata procurorului ierarhic superior, nu si in fata instantei de judecata. Legea nu permite atacarea in fata instantei de judecata, d - Hotarare nr. 558/R din data de 07.06.2013
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/F din data de 16.03.2011
Santaj. Elemente constitutive. - Sentinta penala nr. 1/R din data de 16.03.2011
PLANGERE ORDONANTA PROCUROR, ADMITERE - Sentinta penala nr. Sedinta Camerei de Consiliu din data de 16.05.2013
Plangere contraventionala - Decizie nr. 188/R din data de 15.02.2013
Respins recurs plangere contaventionala OPC. - Decizie nr. 253/R din data de 18.02.2010
Recurs, infractiune urmaribila la plangerea prealabila a partii vatamate. - Decizie nr. 127 din data de 05.04.2012
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 332/S din data de 30.11.2011
Art. 2781 Cod Procedura Penala. - Sentinta penala nr. 337/S din data de 07.12.2011
Plangere prealabila, momentul in care incepe sa curga termenul prevazut de art. 284 alin. 1 Cod Procedura Penala. Cu opinie separata. - Sentinta penala nr. 577/R din data de 16.12.2011
Recurs plangere rezolutie procuror. Respins - Sentinta penala nr. 3 din data de 29.10.2009
Recurs plangere rezolutie procuror – respins - Sentinta penala nr. 1 din data de 29.10.2009
Plangere impotriva deciziei C.N.S.C. Inaplicabilitatea dispozitiilor O.U.G. nr.34/2006. Desfiintarea deciziei atacate si trimiterea contestatiei spre solutionare instantei competente. - Decizie nr. 2160 din data de 27.07.2011
Anularea din oficiu a procedurii de atribuire de catre C.N.S.C.Conditii. - Decizie nr. 1 din data de 05.01.2010