InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

revocare suspendare executare pedeapsa

(Sentinta penala nr. 240 din data de 24.04.2013 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Revocare | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

     
     
     R O M A N I A
     JUDECATORIA ONESTI
     JUDETUL BACAU
     Dosar nr. 364/270/2013                 - revocare susp.executare pedeapsa  -
     Inreg. 01.11.2012
     
     SENTINTA PENALA NR. 240
     Sedinta publica din data de 24.04.2013
     COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
         Presedinte –
                Grefier –
     Ministerul Public reprezentat de procuror –
     
     Astazi a fost pe rol judecarea sesizarii Compartimentului Executari penale din cadrul Judecatoriei Onesti privind revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere aplicata condamnatului ---, prin sentinta penala nr. 162/20.03.2012 a Judecatoriei Onesti.
     Desfasurarea sedintei de judecata s-a inregistrat cu mijloace tehnice audio, conform prevederilor art. 304 c.p.p.
     La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta condamnatul asistat de avocat Enea Andreea din oficiu.
     Procedura de citare este legal indeplinita .
     S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta, care invedereaza instantei ca procedura de citare este legal indeplinita, iar Administratia Nationala a Penitenciarelor a depus prin fax adresa nr. 33712/16.04.2013, dupa care,
     Avocat --- pentru condamnat depune delegatie pentru asistenta juridica obligatorie seria oL01 nr. 227/15.04.2013 si referatul privind plata onorariului de avocat din oficiu.
     Condamnatul invedereaza instantei ca nu s-a prezentat la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bacau intrucat nu a avut posibilitati materiale.
     Instanta dispune reaudierea condamnatului , declaratia acestuia fiind consemnata si atasata la dosar, dupa citire si semnare.
     Reprezentantul Ministerului Public precizeaza ca nu are alte cereri de formulat.
     Avocat --- pentru condamnat nu are alte cereri de formulat.
     Nefiind formulate cereri noi, instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca  si acorda cuvantul in fond.
     Reprezentantul Ministerului Public, avand cuvantul, solicita admiterea sesizarii, avandu-se in vederea reaua-credinta a condamnatului, a se dispune in baza art. 864 al. 2 Cod penal  executarea in intregime a pedepsei aplicata condamnatului prin sentinta penala nr. 162/2012 a Judecatoriei Onesti, in baza art. 71 al. 2 Cod penal a se interzice condamnatului drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal, obligarea condamnatului la cheltuieli judiciare catre stat.
     Avocat --- pentru condamnat, avand cuvantul,solicita respingerea sesizarii, cu onorariu de avocat din fondurile Ministerului de Justitie.
     Condamnatul, avand cuvantul, precizeaza ca ii pare rau si promite ca se va prezenta la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bacau.
     Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.
     
     I N S T A N T A
     Deliberand,
     
     Asupra cauzei penale de fata,
     Constata ca la data de 22.01.2013, Compartimentul Executari Penale prin judecatorul delegat a sesizat instanta in vederea revocarii suspendarii executarii sub supraveghere a pedepsei de 2(doi) ani inchisoare aplicata condamnatului --- , prin sentinta penala nr. 162/14.03.2012 pronuntata de Judecatoria Onesti in dosarul nr. 7097/270/2011.
     In motivarea sesizarii se  invoca neindeplinirea, cu rea – credinta, de catre condamnat a masurii de supraveghere prevazute de art. 863 al. 1 lit. a Cod penal.
     Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, instanta astfel sesizata retine urmatoarele :
     Prin sentinta penala nr. 162/14.03.2012 pronuntata de  Judecatoria Onesti in dosarul nr. 7097/270/2011 , definitiva , prin nerecurare pentru --- la 18.04.2012, acest inculpat a fost condamnat la pedeapsa de 2(doi) ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat in forma continuata, prevazuta de art. 208 – 209 lit. a, g, i Cod penal, cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal raportat la art. 74 al. 1 lit. c Cod penal cu aplicarea art. 76 al. 1 lit. c Cod penal.
     In baza art. 71 Cod penal i s-a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 alin.1 lit. a teza a II a si lit. b Cod Penal pe durata executarii pedepsei principale.
        In baza art. 861 Cod Penal instanta a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe o durata de 5 ani  reprezentand termen de incercare, potrivit art. 862  Cod Penal.
     Totodata, instanta a stabilit ca pe durata termenului de incercare inculpatul --- este obligat sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere:
                 - sa se prezinte la sediul Serviciului de probatiune de pe langa Tribunalul Bacau la termenele  fixate de consilierii de probatiune;
                 - sa anunte, in prealabil, Serviciului de probatiune de pe langa Tribunalul Bacau orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
                - sa comunice Serviciului de probatiune de pe langa Tribunalul Bacau si sa justifice schimbarea locului de munca;
               - sa comunice Serviciului de probatiune de pe langa Tribunalul Bacau informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
     In baza art. 359 Cod procedura penala i s-a atras atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 864 Cod penal privind revocarea suspendarii pedepsei sub supraveghere.
                  In baza art. 71 alin.5 Cod Penal pe durata suspendarii  executarii pedepsei sub supraveghere instanta a suspendat  si executarea pedepselor accesorii.
     Persoana condamnata --- a fost luata in eviden?a Serviciului de Proba?iune de pe langa Tribunalul Bacau la data de 04.05.2012 ,astfel cum rezulta din  con?inutul adresei nr.1566/04.09.2012.
     In cursul intalnirii cu consilierul de probatiune condamnatului i s-au adus la cunostinta scopul, obiectivele si modul de desfasurare a supravegherii, consecintele  neindeplinirii masurilor sau obligatiilor stabilite de instanta.
     Cu toate acestea, Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bacau a sesizat Judecatoria Onesti , ca instanta de executare , cu privire la imposibilitatea mentinerii si derularii supravegherii persoanei condamnate ---intrucat aceasta nu s-a mai prezentat la intrevederile cu consilierul din data de 06.08.2012.
     Din continutul adresei nr. 65/07.01.2013 rezulta ca, in fapt, condamnatul nu a respectat termenul de prezentare de la a doua intrevedere, fiind necesar a se solicita de catre consilier sprijinul politiei locale pentru a putea fi contactat cu o intarziere de 4 saptamani.
     Ulterior, persoana  condamnata --- nu s-a prezentat la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bacau nici la intrevederile programate pentru datele de 06.08.2012 si 21.12.2012, desi politia locala a colaborat in sensul ca a contactat pe condamnat si familia acestuia, carora le-a explicat necesitatea respectarii obligatiilor impuse de instanta.
     Consilierul de probatiune s-a deplasat la Postul de  Politie al comunei Stefan cel Mare pentru a-i inmana persoanei condamnate cel de-al doilea avertisment inregistrat sub nr. 4701/14.12.2012 si pentru a-i reaminti ca are obligatia prezentarii la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bacau in data de 21.12.2012.
     --- nu s-a conformat nici de aceasta data ceea ce a determinat serviciul de probatiune ca, dupa aplicarea a doua avertismente, sa sesizeze instanta cu privire la neindeplinirea cu rea – credinta a masurii de supraveghere prevazuta de art. 863 al. 1 lit. a Cod penal – a se vedea filele 2 – 11, 17, 18, 22 dosar.
     Prezent in instanta, la datele de 06.02.2013 si , respectiv, 24.04.2013, condamnatul a recunoscut nerespectarea obligatiei prevazute de art. 863 al. 1 lit. a Cod penal, invocand lipsa resurselor financiare indispensabile prezentarii periodice, la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bacau.
     Sustinerile persoanei condamnate urmeaza a fi inlaturate, insa, ca aparari de circumstanta din moment ce pe durata supravegherii el a lucrat, ce – i drept, fara forme legale la o societate comerciala, fiind remunerat cu aproximativ 1.200 lei/lunar.
     Reaua – conduita a persoanei condamnate --- in ceea ce priveste respectarea obligatiei impuse de instanta in conformitate cu art. 863 al. 1 lit. a Cod penal este evidenta, acesta recunoscand la termenul din data de 24.04.2013 ca nu a raspuns convocarilor primite de la consilierul de probatiune nici macar pe durata solutionarii prezentei cauze.
     Fata de considerentele mai – sus retinute si in baza art. 447 al. 2 Cod procedura penala coroborat cu art. 864 al. 2 Cod penal, instanta va admite sesizarea Compartimentului Executari Penale si, in consecinta,  va dispune revocarea suspendarii conditionate a executarii  pedepsei de 2 ani inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. 162/14.03.2012, pedeapsa pe care o va executa in intregime
     Pe durata executarii pedepsei i se va interzice persoanei condamnate --- exercitiul drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a teza a – II – a si lit. b Cod penal in conditiile art. 71 al. 2 Cod penal.
     Cheltuielile judiciare ocazionate de prezenta cauza vor fi suportate de stat in conformitate cu dispozitiile art. 192 al. 3 Cod procedura penala.
     
     Pentru aceste motive,
     In numele legii,
     H O T A R A S T  E:
     
     In baza art. 447 al. 2 Cod procedura penala si art. 864 alin.2 Cod penal admite sesizarea Compartimentului executari penale privind pe condamnatul ---- si  in consecinta:
     Dispune executarea, in intregime, a pedepsei de 2(doi) ani inchisoare aplicata persoanei condamnate --- prin sentinta penala nr. 162/14.03.2012 a Judecatoriei Onesti, definitiva , prin nerecurare, la data de 18.04.2012.
     In baza art. 71 al. 2 Cod penal pe durata executarii pedepsei inchisorii, interzice condamnatului exercitiul drepturilor civile prevazute de art. 64 lit. a teza a – II – a si lit. b Cod penal.
     In conformitate cu prevederile art. 192 al. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia.
     Cu recurs in termen de 10 zile de la pronuntare.
     Pronuntata in sedinta publica   azi   24.04.2013.
     
     
     PRESEDINTE ,                                                                          GREFIER
     
     
     
     
     



Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Revocare

Respingerea sesizarii Biroului executari penale din cadrul judecatoriei pentru revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei .Cauze - Decizie nr. 12 din data de 10.03.2014
Rejudecare dupa extradare [art 522 ind 1 cpp , legea 302/2004 , legea 224/2006 ] .Revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere urmare a neindeplinirii masurilor de siguranta impuse Respingerea cererii de rejudecare - Sentinta penala nr. 56 din data de 12.03.2010
Revocare, dupa intrarea in vigoare a noului Cod penal, a suspendarii conditionate pronuntate in temeiul art. 81 din Codul penal din 1969. Art. 15 alin. 2 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a noului Cod penal. - Decizie nr. 82/A din data de 03.03.2014
Revocare contract donatie pentru neindeplinirea clauzelor de intretinere asumate de donator - Hotarare nr. 168 din data de 08.02.2008
Revocare dispozitie emisa in baza legii 10/2001 - Decizie nr. 72 din data de 21.06.2010
INADMISIBILITATEA RECURSULUI IMPOTRIVA INCHEIERII PRIN CARE PRIMA INSTANTA SAU INSTANTA DE APEL A RESPINS CEREREA DE REVOCARE, INLOCUIRE SAU INCETARE DE DREPT A MASURII PREVENTIVE. - Decizie nr. 197 din data de 24.04.2007
Cauzele legale de revocare a donatiei pentru ingratitudine - Sentinta civila nr. 22248 din data de 18.11.2013
revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere (art.447 C.p.p. si art.86 ind 4 C.p.) - Sentinta penala nr. 78 din data de 20.10.2016
actiune oblica/partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 589 din data de 15.03.2017
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 528 din data de 10.03.2017
actiune in anulare - Sentinta civila nr. 542 din data de 09.03.2017
actiune pauliana - Sentinta civila nr. 678 din data de 28.03.2017
recunoastere reciproca a sanctiunilor financiare - Sentinta penala nr. 240 din data de 14.03.2017
anulare partiala decizie de impunere si obligatia de a face - Sentinta civila nr. 576 din data de 15.03.2017
pretentii - Sentinta civila nr. 457 din data de 01.03.2017
contestatie la executare - Sentinta civila nr. 608 din data de 21.03.2017
divort - Sentinta civila nr. 525 din data de 08.03.2017
exercitare autoritate parinteasca - Sentinta civila nr. 532 din data de 27.03.2017
art. 383 al. 2 din Cod penal - Sentinta penala nr. 255 din data de 20.03.2017
inselaciune, fals material - Sentinta penala nr. 303 din data de 30.03.2017