InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

contestatie la ExECUTARE

(Sentinta civila nr. 891 din data de 07.06.2013 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

ROMANIA
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU
DOSAR NR. 591/270/2013                                            contestatie la executare   
                                                                                          suspendare executare    
                                              
SENTINTA CIVILA NR. 891
Sedinta publica din data de 12.03.2013
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
PRESEDINTE – --
GREFIER - --

      Pe rol se afla solutionarea cauzei civile privind pe contestatorii --- in contradictoriu cu intimata --- avand ca obiect contestatie la executare si suspendare executare.
      La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta contestatorul ---, in nume propriu si in calitate de administrator pentru ---, lipsind celelalte parti.
      Procedura completa.
      S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta care invedereaza instantei ca prin serviciul registratura intimata a depus intampinare, in doua exemplare, dupa care:
      Instanta inmaneaza contestatorului --- un exemplar al intampinarii depuse de intimata.
      Contestatorul --- precizeaza faptul ca a luat cunostinta de continutul intampinarii si nu solicita termen pentru studiul acesteia. Depune la dosarul cauzei timbru judiciar de 3,5 lei si recipisa de consemnare a cautiunii nr. 814128/1 din data de 11.03.2013.
      Instanta dispune inaintarea recipisei de consemnare a cautiunii la camera de valori a instantei.
      Nemaifiind cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe exceptia prescrierii si pe fond:
      Contestatorul --- solicita admiterea cererii de suspendare a executarii silite, pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti irevocabile si anularea tuturor actelor de executare ca fiind intocmite in baza unui titlu executoriu prescris. Dupa cinci ani de zile intimata a cerut plata unei sume de bani. Precizeaza ca --- a incheiat cu o firma din America si o Firma din Germania un contract de leasing. In baza acestui contract, trebuia ca o banca corespondenta din Romania sa garanteze pentru ---. Astfel, s-a ales B.C.R-ul. Toate biletele la ordin au fost achitate, in arhiva societatii nu mai exista dovezi din 2005, dar societatea nici nu este obligata sa pastreze aceste inscrisuri din 2005. Garanti Bank percepea o dobanda anuala de 9,2 %, iar BCR o dobanda de trei ori mai mare. In urma unui control ierarhic al bancii, s-au constatat dobanzi si comisioane incasate abuziv, iar BCR a propus compensarea acestora cu restul de plata, 2200 euro valoarea reziduala. In intampinare intimata a precizat ca s-a emis somatie, dar nu exista asa ceva. Intimata a mai aratat ca nu se ia in calcul ianuarie 2008, ci noiembrie 2008, dar chiar si asa este tardiv. Solicita anularea tuturor formelor de executare emise de B.E.J. Bindileu Eugen in baza unui titlu executoriu prescris. Fara cheltuieli de judecata.
      Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.
      
                                                  I N S T A N T A
                                                     Deliberand,
      Asupra cauzei civile de fata, constata ca:
     Prin cererea inregistrata pe rolul instantei la data de 30.01.2013 si inregistrata sub nr. 591/270/2013 contestatorii --- a chemat in judecata pe intimata ---, solicitand admiterea exceptiei prescrierii dreptului de a cere executarea silita a contractului de credit nr. ---, a contractului de ipoteca si a contractului de fidejusiune nr. --, anularea tuturor actelor de executare din dosarul nr. --- al B.E.J. ---si suspendarea executarii silite.
In motivare se arata ca dreptul de a cere executarea silita s-a nascut la data de 30.01.2008 cand era scadenta ultima obligatie de plata. Creditorul a solicitat executarea silita in luna decembrie 2012, peste termenul de 3 ani in care ar fi avut dreptul sa-si valorifice creanta.
In drept, cererea a fost motivata pe dispozitiile art. 399, 400, 405 si urmatoarele Cod Procedura Civila si Decretul nr. 167/1958.
Contestatia a fost timbrata cu 194 lei si 10 lei taxe judiciare de timbru si 5,3 lei timbre judiciare. Prin recipisa de consemnare --- contestatorii au facut dovada platii cautiunii in suma de 1485 lei.
Intimata a depus intampinare prin care a precizat ca prin actul aditional nr. --- s-a stabilit scadenta finala a creditului in suma de 2200 euro la data de 28.11.2008 si de la aceasta data se va calcula termenul de prescriptie, nu de la data acordarii creditului.
In probatiune, contestatorul a depus la dosar: somatia nr.--i dovezile de comunicare, cererea de executare silita formulata de creditoare. Intimata  a depus actul aditional nr. ---
B.E.J. Bindileu Eugen a depus dosarul de executare nr. ---
In baza art. 167 Cod Procedura Civila instanta a incuviintat proba cu inscrisuri ca fiind utila, pertinenta si concludenta cauzei.
In conformitate cu dispozitiile art. 137 Cod Procedura Civila instanta va da rezolvare mai intai exceptiei prescrierii dreptului de a cere executarea silita formulata de contestatori care face de prisos cercetarea pricinii in fond:
Intimata  a solicitat executorului judecatoresc Bindileu Eugen punerea in executare silita a titlurilor executorii reprezentate de contractul de credit nr. ---, de contractul de ipoteca si de contractul de fidejusiune nr. --- pana la concurenta sumei de 3361,27 euro.
Executorul judecatoresc a solicitat instantei, la data de 04.12.2012, incuviintarea executarii silite a titlurilor executorii reprezentate de contractul de credit nr. ---, de contractul de ipoteca si de contractul de fidejusiune nr. --- privind pe debitorii--- Cererea a fost admisa prin incheierea din data de 21.12.2012 pronuntata in dosarul nr. 7048/270/2012 al Judecatoriei Onesti, iar executorul judecatoresc a alcatuit dosarul executional nr. --- in care a emis si comunicat: procesul verbal de stabilire cheltuieli, somatii, proces-verbal de situatie.
Potrivit art. 405 al. 1 din Codul de Procedura Civila anterior, in vigoare la data incheierii contractului de credit nr. ---, a contractului de ipoteca si a contractului de fidejusiune nr. ---, dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. Termenul de prescriptie, se mentioneaza in alineatul al doilea, incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita.
Prin actul aditional nr. --- la contractul de credit nr. ---, incheiat intre intimata, in calitate de creditoare si contestatori, in calitate de debitori, creditul in suma de 2200 euro a fost esalonat in 10 rate, ultima rata fiind scadenta la data de 28.11.2008. De la aceasta, asa cum recunoaste si intimata, se va socoti termenul in care creditoarea-intimata ar fi avut dreptul sa ceara executarea silita.
Dupa cum s-a aratat, creditoarea s-a adresat executorului  judecatoresc cu cerere de executare silita la data de 04.12.2012 si, fata de data de 28.11.2008, de cand s-a nascut dreptul creditoarei de a cere executarea silita, instanta va constata ca s-a prescris dreptul acesteia de a cere executarea silita a titlurilor executorii reprezentate de contractul de credit nr. ---, de contractul de ipoteca si de contractul de fidejusiune nr. ---, cererea creditoarei depasind termenul de 3 ani defipt de lege.
Asa fiind, exceptia va fi admisa, iar formele de executare din dosarul executional nr. 393/E/2012 vor fi desfiintate.
Cu privire la cererea de suspendare a executarii, instanta va constata ca este intemeiata, ca prin executarea inceputa s-ar crea debitorilor un prejudiciu iminent si ca, fata de rezolvarea ce s-a dat contestatiei la executare, se impune admiterea acestei cereri.
Cautiunea platita de contestatori se va inainta la Grefa Judecatoriei Onesti, urmand a fi restituita in conditiile art. 7231  Cod Procedura Civila anterior.
Se va lua act ca nu se solicita cheltuieli de judecata.
      
Pentru aceste motive,
In numele legii,
H O T A R A S T E :
      
      Admite exceptia prescrierii dreptului de a cere executarea silita formulata de contestatorii ----
           Admite contestatia la executare formulata de contestatorii ---- impotriva intimatei ---
Desfiinteaza formele de executare din dosarul nr. ---
Constata ca este prescris dreptul de a cere executarea silita a contractului de credit nr. --, a contractului de ipoteca nr. --- si a contractului de fidejusiune nr. ---
Dispune suspendarea executarii silite din dosarul nr.--- al B.E.J. ---pana la solutionarea definitiva si irevocabila a prezentei contestatii la executare.
Inainteaza la Grefa Judecatoriei Onesti cautiunea in suma de 1485 lei, platita cu recipisa de consemnare --- si dispune restituirea acesteia catre contestatori in conditiile art. 7231  al. 3 din Codul de procedura civila anterior.
Ia act ca nu se solicita cheltuieli de judecata.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi, 12.03.2013.
      PRESEDINTE,                                                        GREFIER,



Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013