InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

contestatie la executare

(Sentinta civila nr. 3474 din data de 01.10.2012 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti


ROMANIA
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU

DOSAR NR. 474/270/2009*                                     contestatie la executare 
Inreg. 19.09.2012  
                                                
Incheiere de amanarea pronuntarii
Sedinta publica din data de 29 octombrie  2012
Completul de judecata compus din:
Presedinte – …..
Grefier  - …

      Pe rol se afla solutionarea cauzei civile privind pe contestatoarea …, cu sediul in …. in contradictoriu cu intimatele  …si …, cu sediul in …,  avand ca obiect contestatie la executare.
      La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns avocat …. reprezentand  contestatoarea, lipsind fiind  intimatele.
      Procedura de citare legal indeplinita .
      S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta care invedereaza instantei ca procedura de citare este legal indeplinita, cauza e venita spre rejudecare.
      Avocat … depune imputernicire avocatiala pentru contestatoare.
      Potrivit dispozitiilor art. 1591 alin. 4 Cod procedura civila, avand in vedere obiectul cauzei si prevederile art. 373 alin.2 si 3 Cod procedura civila, instanta se declara competenta material si teritorial sa judece prezenta cauza.
      Instanta invoca din oficiu exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta a intimatei …
      Avocat .. pentru contestatoare solicita admiterea exceptiei lipsei capacitatii procesuale de folosinta a intimatei …..
      Instanta admite exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta a intimatei ….. constata ca …. nu are capacitate de folosinta, intimata fiind ……
      Instanta acorda cuvantul pentru formularea probatoriilor.
      Avocat …. pentru contestatoare solicita proba cu inscrisurile depuse la dosar.
     Instanta admite proba c u inscrisurile depuse la dosar si probele administrate in ciclurile procesuale anterioare si nemaifiind cereri noi de formulat, exceptii de invocat sau probe de administrat, constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fondul cauzei.
      Avocat …. avand cuvantul pe fondul cauzei pentru contestatoare solicita admiterea contestatiei, a se dispune anularea acelor somatii care au fost cuprinse in contestatia la executare in 2007. Trebuie verificate actele emise dupa actul de control din 31.03.2003. Societatea avea sediul fiscal schimbat de la … la …. la data controlului. Ulterior actului de control in aprilie 2003 are loc o instrainare, o  vanzare, societatea …. fiind cumparata de …, care apartine aceluiasi administrator, aceasta preia si datoria si o plateste statului. Solicita a se avea in vedere expertiza contabila efectuata in dosarele anterioare. S-a verificat daca au fost achitate datoriile la stat si s-a stabili9t ca nu exista un debit real. In momentul schimbarii domiciliului fiscal din …. in …. nu i se dadea dosarul daca avea datorii la stat, … nu mai aparea cu datorii la stat. Desi in luna august 2003 dosarul se inregistra la ….. nu se face nimic din 2003, de-abia in luna august 2007 in urma controlului s-a stabilit datoria si penalitatile. Dupa 4 ani de ramanere in nelucrare s-au emis somatii pentru ….. Este cert ca sumele nu sunt datorate de catre societatea contestatoare.  Nu a formulat contestatie la executare cu privire la actul de control, ci contestatia la executare priveste executarea titlurilor executorii, un act de executare fiscal, somatia din august 2007. In concluzie, solicita admiterea contestatiei la executare, fara cheltuieli de judecata.
      Cauza a ramas in pronuntare.
      
I N S T A N T A
Din lipsa de timp pentru deliberare;

D I S P U N E :

     Amana pronuntarea la data de  01.11.2012 – pentru cand partile au termen in cunostinta.  
     Pronuntata in sedinta publica, azi 29.10.2012.
     
     P R E S E D I N T E ,                                             G R E F I E R ,









R O M A N I A
JUDECATORIA O N E S T I
JUDETUL B A CA U

DOSAR NR. 474/270/2009*                                     contestatie la executare 
Inreg. 19.09.2012  

SENTINTA CIVILA NR.3474
Sedinta publica din data de 1 noiembrie  2012
Completul de judecata compus din:
Presedinte – …
Grefier  - …
     
Astazi a avut loc pronuntarea in dosarul civil nr. 474/270/2009*, promovat de contestatoarea …., cu sediul in … in contradictoriu cu intimatele  . … si . … cu sediul in …,  avand ca obiect contestatie la executare.
     La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit partile.
       Procedura de citare legal indeplinita.
     S-a expus referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, care invedereaza instantei ca procedura de citare este legal indeplinita.
    Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din data de 29 octombrie 2012 si au fost consemnate in incheierea de amanare a pronuntarii de la acea data, care fac parte integranta din prezenta hotarare.
    Cauza a ramas in pronuntare.
     
I N S T A N T A

Deliberand asupra prezentei contestatii la executare, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Onesti sub nr. 4754/21.08.2007 contestatoarea …., a formulat, in contradictoriu cu intimata .…. – . …, contestatie la executare prin care contesta titlul executoriu emis de Ministerul Finantelor in baza dosarului fiscal nr. 8007/03.08.2007, motivele fiind urmatoarele: nu s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale, societatea nu mai are activitate din anul 2003; pana la data primirii somatiei din 03.08.2007 nu i-au fost comunicate obligatiile restante la bugetul de stat; la data efectuarii controlului sediul social al societatii era in judetul .. si nu in …; dupa schimbarea sediului social contestatoarea a vandut intreg activul situat in orasul …catre ….; la baza stabilirii valorii activului a stat si factura de lucrari si reparatii si constructii pe care …. le-a efectuat la …
Contestatia nu este motivata in drept.
Cererea este timbrata cu 39 de lei taxa de timbru.
Intimata a depus intampinare prin care solicita respingerea contestatiei motivat de faptul ca impotriva procesului verbal de control nu s-a facut contestatie in termenul legal prevazut de OG 92/2003.
Prin sentinta civila nr. 2961/03.10.2007 pronuntata in dosarul 4754/2007 instanta a respins contestatia la executare motivat de faptul ca societatea contestatoare nu a formulat contestatie impotriva procesului verbal de control, iar in cadrul executarii silite au fost respectate normele legale.
Aceasta sentinta a fost casata si cauza trimisa spre rejudecare prin decizia Tribunalului Bacau nr. 145/07.10.2008, retinand in considerente ca prima instanta nu s-a pronuntat asupra cererii deduse judecatii, contestatoarea formuland o contestatie la titlu, iar prin sentinta recurata instanta a respins contestatia la executare.
In cadrul cererii de recurs contestatoarea a solicitat si suspendarea executarii hotararii, conform art. 300 alin. 2 Cod procedura civila, formandu-se dosarul nr. 5918/110/2007 pe rolul Tribunalului Bacau. Prin incheierea din 20.11.2007 Tribunalul Bacau a respins aceasta cerere, motivat de faptul ca de fapt contestatoarea solicita suspendarea executarii contestate ce formeaza obiectul dosarului fiscal nr. 8007/2007 mal ……. si nu executarea hotararii. Prin incheierea din 26.02.2008 pronuntata in acelasi dosar s-a dispus restituirea cautiunii in valoare de 825 lei, achitata de catre contestatoare.
Pe fond, cauza a venit spre rejudecare la Judecatoria Onesti, formand obiectul dosarului nr. 474/270/2009 solutionat prin sentinta civila nr. 3910/8.12.2009 in sensul admiterii contestatiei la executare si anularii executarii silite insesi, constatandu-se ca s-a dispus suspendarea executarii silite prin incheierea din 16.04.2009. Considerentele acestei sentinte sunt in sensul ca debitul nu este real, astfel cum a rezultat din expertiza contabila efectuata in cauza. Trebuie mentionat ca prin incheierea din 16.04.2009 din dosarul nr. 474/270/2009 s-a dispus ca recipisa CEC de plata a cautiunii nr. 469821/1/07.11.2007 sa fie restituita contestatoarei la data solutionarii irevocabile a contestatiei la executare, desi, recipisa fusese restituita contestatoarei la data de 7.03.2008 astfel cum rezulta din mentiunea in acest sens facuta pe fila 32 verso din dosarul Tribunalului Bacau nr. 5918/110/2007.
Ti impotriva sentintei 3910/8.12.2009 s-a declarat recurs solutionat de Tribunalul Bacau prin decizia civila nr. 560/22.06.2010 care a admis recursul, a casat sentinta recurata si a trimis cauza spre rejudecare la Judecatoria Onesti, retinand in considerente ca in speta de fata nu poate fi analizat titlul de creanta care nu a fost contestat in termenul legal, ci doar executarea propriu zisa efectuata conform art. 145 Cod procedura fiscala.
In rejudecare, instanta a invocat din oficiu exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta a intimatei . …, iar pe fond, contestatoarea a precizat ca isi insuseste probele cu inscrisuri si cu expertiza contabila administrate in celelalte cicluri procesuale.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In primul rand, asupra exceptiei lipsei capacitatii procesuale de folosinta a intimatei AFP ….
Instanta va admite aceasta exceptie, avand in vedere doua considerente de drept: art. 2 din HG 109/2009 care prevede ca „in subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala functioneaza Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor, directiile generale ale finantelor publice judetene si Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, ca institutii publice cu personalitate juridica”, nefiind incluse si administratiile finantelor publice, iar pe de alta parte prin Ordinul ANAF nr. 2224/2011 AFP … a fost desfiintata.
Pe fondul cauzei, instanta retine:
In urma unei verificari de fond efectuate la …..L. ……. a incheiat procesul – verbal de control din data de 31.03.2003.
     La data controlului, contestatoarea avea sediul in ….
     Procesul – verbal de control a fost semnat de organul de control si de reprezentantul legal al contestatoarei, administrator …., fara nici un fel de obiectie.
     Conform mentiunii din procesul – verbal, impotriva masurilor stabilite, se poate face contestatie in conditiile prevazute de O.G. nr. 13/2001, modificata.
     Contestatoarea nu a formulat contestatie impotriva procesului – verbal.
     In consecinta, .. …., fata de schimbarea sediului societatii contestatoare si potrivit art. 145 din O.G. nr. 92/2003, a emis titlul executoriu nr. 8006/03.08.2007 si somatia nr. 4/40/6/2007/   408 din care rezulta un debit de 8246 lei reprezentand: 4686 lei TVA, 3369 lei dobanzi si penalitati, 191 lei impozit pe venitul microintreprinderilor.
     Contestatoarea a contestat titlul executoriu si somatia motivand ca nu datoreaza aceste sume intimatei, avand in vedere ca in luna aprilie 2003 a vandut activele catre …., iar aceasta a preluat si datoriile catre stat.
     Conform dispozitiilor art. 315 alin. 1 Cod procedura civila, in caz de casare, hotararile instantei de recurs sunt obligatorii pentru judecatorii fondului.
     Astfel cum am aratat si in preambul, Tribunalul Bacau a stabilit prin decizia de casare nr. 560/22.06.2012 ca instanta de fond nu avea competenta legala de a analiza titlul de creanta in cadrul unei contestatii la executare care vizeaza doar formele de executare efectuate conform prevederilor art. 145 din OG 92/2003.
     In consecinta, in cele ce urmeaza, instanta, plecand de la aspectul transat de instanta de recurs ca titlul de creanta este valabil atata timp cat nu a fost contestat, va analiza executarea propriu zisa efectuata de creditoare. Astfel, motivele invocate de contestatoare pentru anularea actelor de executare silita sunt motive ce tin de valabilitatea titlului de creanta, contestatoarea nefacand dovada, asa cum sustine, ca s-a efectuat plata obligatiilor fiscale catre stat.
     In ceea ce priveste executarea propriu zisa, instanta retine ca intimata a respectat normele legale in vigoare la data de 03.08.2007, adica art. 141 respectiv art. 145 din OG 92/2003, emitand un titlu executoriu in baza titlului de creanta valabil, si apoi somatia nr. 4/40/6/2007/408 din 03.08.2007.
     In ceea ce priveste cererea de suspendare a executarii silite, fata de solutia pronuntata asupra contestatiei la executare, instanta va respinge cererea de suspendare, urmand a constata ca prin incheierea pronuntata la data de 26.02.2008 de Tribunalul Bacau in dosarul nr. 5918/110/2007 s-a dispus restituirea cautiunii in valoare de 825 de lei achitata la CEC … potrivit recipisei de consemnare nr. 469821/1/07.11.2007 catre contestatoare.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
HOTARASTE:

     Admite exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta a intimatei …
     Respinge contestatia formulata de contestatoarea S…, cu sediul in … in contradictoriu cu intimata …., ca fiind introdusa impotriva unei persoane fara capacitate procesuala de folosinta.
     Respinge contestatia la executare formulata de contestatoarea …, cu sediul in …. in contradictoriu cu intimatele  ….si .., cu sediul in ..
     Respinge cererea de suspendare a executarii silite.
     Constata ca prin incheierea pronuntata la data de 26.02.2008 de Tribunalul Bacau in dosarul nr. 5918/110/2007 s-a dispus restituirea cautiunii in valoare de 825 de lei achitata la CEC …potrivit recipisei de consemnare nr. 469821/1/07.11.2007 catre contestatoare.
     Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
     Pronuntata in sedinta publica azi, 01.11.2012.                        

     P R E S E D I N T E ,                                             G R E F I E R ,







     









1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013