InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

perfectare vanzare-cumparare

(Sentinta civila nr. 2830 din data de 21.09.2012 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

     R  O  M  A  N  I  A
     JUDECATORIA ONESTI  
      JUDETUL BACAU
Dosar nr. 1608/270/2012
Inreg.  27.03.2012                                                     - perfectare vanz. – cump.–
     
SENTINTA CIVILA NR. 2830
Sedinta publica din data de 21.09.2012

INSTANTA CONSTITUITA DIN:

Presedinte –  .
Grefier – .
     
     Pe rol fiind judecarea actiunii civile avand ca obiect perfectare vanzare-cumparare formulata de reclamantii …, …, .. si … impotriva paratilor .., .. si …
     La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns reclamantii .. si … personal si asistati de avocat … care raspunde si pentru reclamantii lipsa … si .., lipsind paratii.
     Procedura legal indeplinita.
     S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, dupa care, avocat … depune la dosar doua chitante de plata taxa judiciara de timbru de 103 lei achitata de . si de 53 lei achitata de … si doua chitante de plata a diferentei de onorariu de expert de cate 200 lei achitate de aceleasi parti.
     Nemaifiind alte cereri de formulat si probe de administrat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.
     Avocat …. arata ca reclamantii in cauza solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata, a se perfecta vanzarea-cumpararea intervenita intre reclamantii .. si paratii ….si .. pentru cele 2 suprafete de teren si delimitarea acestora conform expertizei. Fata de faptul ca sunt indeplinite conditiile impuse de lege, solicita a se perfecta vanzarea cumpararea, exista la dosar un inscris care exprima vointa partilor, s-a platit un pret primit de parati. Avand in vedere si dispozitiile legale pentru instrainarea terenurilor – forma autentica, solicita admiterea actiunii, a se perfecta vanzarea-cumpararea pentru primii reclamanti pe suprafata de 10710 m.p. categoria de folosinta arabil si fanat, cu megiesii din schita 1 din expertiza topo … Pentru ceilalti reclamanti, respectiv ….solicita a se perfecta vanzarea cumpararea intervenita intre ei si paratii .. si … pentru suprafata gasita la masuratori de 5055 m.p. La dosar este un inscris sub semnatura privata, respectiv chitanta in care se mentioneaza suprafata, pretul achitat, confirmat de vanzatori, categoria de folosinta arabil si vie, cu megiesii indicati. Solicita ca expertiza efectuata in cauza sa faca parte integranta din hotarare. Nu solicita cheltuieli de judecata.
     Dezbaterile fiind terminate, instanta retine cauza spre solutionare.

                                                      INSTANTA
     
     Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 27.03.2012 sub nr. 1608/270/2012, reclamantii … si .., ambii cu domiciliul in …., si … si …, ambii cu domiciliul in …, au chemat in judecata pe paratii …, …, ambii cu domiciliul in …. si .., cu domiciliul in …, solicitand instantei ca prin hotararea ce va pronunta sa perfecteze vanzarea-cumpararea intervenita intre … si …, in calitate de cumparatori, si … si …antin, in calitate de vanzatori, pentru suprafata de 46 prajini teren situat in extravilanul ….., vanzarea-cumpararea intervenita intre reclamantii ….. si …, in calitate de cumparatori, si .., …, in calitate de vanzatori, pentru suprafata de 2500 m.p. teren situat la …, in extravilanul …, precum si vanzarea-cumpararea intervenita intre …. si …, in calitate de cumparatori, si paratii …. …., in calitate de vanzatori, pentru suprafata de 27 prajini teren situat la acelasi punct, in extravilanul ….
     In motivarea cererii, reclamantii au aratat ca au incheiat cu paratii mai multe inscrisuri sub semnatura privata intitulate „chitante”. La data de 2.10.1994 chitanta pentru suprafata de 8234 m.p. intre reclamantii ….si paratii … la pretul platit de 759.000 lei vechi, teren inscris in T 29, P 2114/2 din TP nr. 40734 din 04.07.1994. La aceeasi data intre reclamantii …si paratii …, … s-a incheiat o chitanta pentru terenul de 2500 m.p. achitandu-se integral pretul convenit, teren inscris in TP nr. 40732 din 04.07.1994. La aceeasi data, 2.10.1994, s-a mai incheiat un inscris intitulat chitanta pentru vanzarea intervenita intre reclamantii … si ….si paratii …., … pentru suprafata de 4833 m.p. teren, la pretul platit de 465.000 lei vechi, teren inscris in TP nr. 40732 din 04.07.1994. Toate cele trei suprafete de teren mentionate mai sus sunt situate in extravilanul comunei …. Nici pana la aceasta data nu au fost intocmite actele in forma prevazuta de lege.
     
     In drept, au fost invocate dispozitiile art. 1073-1077 Cod civil, art.5 al.2 titlul X din Legea 247/2005.
     In dovedirea cererii, reclamantii au depus, in copie, cele trei chitante incheiate la data de 2.10.1994 (file 11-13), T.P. nr. 40734 din data de 4.07.1994 (fila 14), T.P. nr. 40732/4.07.1994 (fila 15), acte de stare civila (file 16-19).
      Actiunea a fost timbrata  taxa judiciara de timbru in valoare de 310 lei si timbru judiciar de 1 leu.
       Instanta, in temeiul art. 32 din Legea nr. 146/1997 a solicitat certificat de sarcini si certificat fiscal institutiilor abilitate, raspunsul acestora fiind la filele 49, 51 dosar.
     
     La termenul de judecata din data de 04.05.2012 instanta a incuviintat ca fiind concludente, pertinente si utile solutionarii cauzei probele cu inscrisuri, cu interogatoriu, proba testimoniala si cu expertiza topo-cadastru. Avand in vedere raspunsurile la interogatoriu, precum si pozitia partilor, la termenul din 25.05.2012 instanta a apreciat ca nu se mai impune audierea martorilor.
     
     Analizand materialul probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:
     Prin inscrisul sub semnatura privata incheiat la data de 02.10.1994 intre …. si …., in calitate de vanzatori, si …., in calitate de cumparator (fila 11), s-a consfintit intelegerea partilor conform careia a fost vanduta o suprafata de 46 de prajini la pretul platit de 759.000 lei.
     De asemenea, prin inscrisul sub semnatura privata incheiat la data de 02.10.1994 intre ..a si …, in calitate de vanzatori, si …, in calitate de cumparator (fila 12), s-a consfintit intelegerea partilor conform careia a fost vanduta o suprafata de 2.500 mp la pretul platit de 264.000 lei.
     La aceeasi data, respectiv 02.10.1994, prin inscrisul sub semnatura privata incheiat intre … si …, in calitate de vanzatori, si …, in calitate de cumparator (fila 13), s-a consfintit intelegerea partilor conform careia a fost vanduta o suprafata de 27 de prajini la pretul platit de 465.000 lei.
     Reclamantii au notificat pe parati sa se prezinte in data de 22.03.2012, ora 12.30, la Biroul Notarial „Lex Voluntatis” …, pentru a incheia contractele de vanzare-cumparare in forma autentica, notificari trimise cu confirmare de primire (inscrisuri filele 25-30), insa acestia nu s-au prezentat.
     In ceea ce priveste natura actelor juridice incheiate intre parti, instanta retine ca necesitatea formei autentice pentru instrainarea terenurilor, era prevazuta la data de 02.10.1994 in art. 46 alin. 1 din Legea nr. 18/1991, articol care, avand in vedere circulatia juridica a terenurilor, prevedea ca terenurile situate in intravilan si extravilan pot fi instrainate, indiferent de intinderea suprafetei, prin acte juridice intre vii, incheiate in forma autentica.
      Faptul ca inscrisurile incheiate de parti nu au respectat forma autentica impusa de lege a impiedicat transmiterea dreptului de proprietate in mod valabil de la vanzatori la cumparatori, astfel incat actul incheiat de parti este apreciat de instanta in virtutea principiului conversiunii actelor juridice ca fiind in fapt un antecontract de vanzare-cumparare, act juridic prin care partile si-au asumat o obligatie de a face, adica de a incheia in viitor un contract de vanzare-cumparare in forma ceruta de lege, obligatie pe care vanzatorii nu a respectat-o.
     Insa, pentru ca acest contract de vanzare cumparare sa fie incheiat in mod valabil, trebuie indeplinite si anumite conditii de fond, printre care plata pretului de catre cumparator si aceea ca vanzatorul sa fie proprietarul bunului pe care il vinde.
     Din interogatoriile luate paratilor la propunerea reclamantilor (filele 35-38), paratii au recunoscut tranzactiile efectuate, faptul ca pretul solicitat de acestia a fost achitat de catre reclamanti si ca de la data achitarii acestuia reclamantii au stapanit si au muncit terenurile. Atat prin raspunsurile la interogatoriu, cat si in fata instantei, la termenul din 25.05.2012 paratii au aratat ca sunt de acord cu actiunea reclamantilor. 
       Privitor la conditia ca vanzatorul sa fie proprietarul bunului pe care il vinde, instanta retine ca si aceasta conditie este indeplinita, suprafetele vandute figurand in cele doua titluri de proprietate depuse la dosar (filele 14-15), aspect care a fost confirmat si de expertiza topo cadastru efectuata in cauza.
       Avand in vedere cele retinute, in temeiul art. 1073 Cod Civil in vigoare la data incheierii actului sub semnatura privata, respectiv art. 1077 Cod Civil, instanta va admite actiunea si va perfecta vanzarea-cumpararea, avand in vedere raportul de expertiza intocmit in cauza de expert ….. (filele 62-67), ce face parte integranta din prezenta, cu mentiunea ca lucrarea de expertiza tehnica a fost declarata admisa de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bacau, conform inscrisurilor de la dosar (filele 55-60).
      Fata de pozitia reclamantilor, prin aparator, se va lua act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
      Se va dispune ca B.L.E.T.J. din cadrul Tribunalului Bacau sa efectueze plata catre expertul tehnic judiciar …. a sumei de 1.200 lei, reprezentand onorariu pentru expertiza efectuata in cauza, din care suma de 600 lei depusa de reclamantii … si …, conform chitantei nr. 4639803/1 din 11.05.2012 si chitantei nr. 4920609/1 din 20.09.2012, iar suma de 600 lei depusa de reclamantii … si …, conform chitantei nr. 4639795/1 din 11.05.2012 si chitantei nr. 4919403/1 din 19.09.2012.  
     PENTRU ACESTE MOTIVE,
     IN NUMELE LEGII,
          HOTARASTE  

Admite actiunea formulata de reclamantii ….si .., cu domiciliul in …u si … si …, cu domiciliul in …, impotriva paratilor …, cu domiciliul in …, …, cu domiciliul in …. si …, cu domiciliul in …
Perfecteaza vanzarea-cumpararea intervenita intre paratii …. si …., in calitate de vanzatori, si reclamantii … si …, in calitate de cumparatori, precum si cea intervenita intre paratii …. si …., in calitate de vanzatori, si reclamantii …. si .., in calitate de cumparatori, pentru suprafata totala de teren de 10.710 mp, situata in extravilanul …., categoria de folosinta arabil si fanat, la pretul platit de 1.023.000 lei vechi, megiesit cu drum judetean …, respectiv perimetrul punctelor 122-115-114-113-112-97-96-95-94-93-62-63-64-65-66-67-68-69-133-71-72-134-74-75-76-77-78-79-80-104-103-102-101-100-99-98-106-107-108-109-110-111-132-127-126-124-122, culoarea galbena, din schita anexa nr. 1 a raportului de expertiza tehnica - fila nr. 64 dosar, care face parte componenta din prezenta.
     Perfecteaza vanzarea-cumpararea intervenita intre paratii … si …., in calitate de vanzatori, si reclamantii … si …., in calitate de cumparatori, pentru suprafata de teren de 5.055 mp, situata in extravilanul …., categoria de folosinta arabil si vie, la pretul platit de 465.000 lei vechi, megiesit cu …., respectiv perimetrul punctelor 135-83-84-85-89-91-92-90-50-51-52-53-54-55-56-57-58-59-60-61-135, culoarea roz, din schita anexa nr. 1 a raportului de expertiza tehnica - fila nr. 64 dosar, care face parte componenta din prezenta.
     Ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
     Dispune ca B.L.E.T.J. din cadrul Tribunalului Bacau sa efectueze plata catre expertul tehnic judiciar … a sumei de 1.200 lei, reprezentand onorariu pentru expertiza efectuata in cauza, din care suma de 600 lei depusa de reclamantii … si …, conform chitantei nr. 4639803/1 din 11.05.2012 si chitantei nr. 4920609/1 din 20.09.2012, iar suma de 600 lei depusa de reclamantii .. si …, conform chitantei nr. 4639795/1 din 11.05.2012 si chitantei nr. 4919403/1 din 19.09.2012.  
Cu drept la recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi 21.09.2012.

PRESEDINTE,                                                                          GREFIER,






































Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007