InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

contestatie la executare

(Sentinta civila nr. 710 din data de 05.03.2012 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA O N E S T I
JUDETUL B A CA U
Dosar nr. 7636/270/2011                                                  contestatia la executare                                                 
Inreg. la  29.12.2011                                     
SENTINTA CIVILA NR.710
Sedinta publica din data de  5 martie  2012
Completul de judecata compus din:
Presedinte – ….
Grefier  - ……

Pe rol se afla solutionarea cauzei civile  promovate de contestatoarea  .., cu sediul in   ….. impotriva intimatului …. , domiciliat in  ….., avand ca obiect   contestatie la executare.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns: avocat …. reprezentand contestatoarea, avocat ….. reprezentand debitorul.
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a expus referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta,  care invedereaza instantei ca s-a depus  dosarul de executare privind partile de la BEJ …….,  lipsesc relatiile solicitate de la Societatea Civila de Avocati …… din ..
Avocat ……. depune la dosar imputernicire avocatiala pentru intimat, referitor la depunerea contractului de asistenta juridica si la contestarea calitatii de reprezentant considera ca instanta in extenso si-a depasit atributiile pentru care a fost sesizata, depune la dosar precizari in acest sens; precizeaza ca dovada calitatii de reprezentant, inclusiv pentru faza de executare silita, o face cu imputernicirea avocatiala si nicidecum cu contractul de asistenta juridica, daca va fi nevoie va depune acest contract la instanta de recurs.
Instanta acorda cuvantul pentru formularea probatoriilor.
Avocat …… pentru contestatoare  depune la dosar xerocopia contractului de asistenta juridica seria GL nr.005373 din 26.10.2011, solicita proba cu inscrisurile depuse la dosar si arata ca nu mai are alte cereri de formulat.
Avocat …… pentru intimat nu  are alte cereri de formulat.
Instanta incuviinteaza administrarea probei cu inscrisurile depuse la dosar, nemaifiind cereri noi de formulat, exceptii de invocat sau probe de administrat,  constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fondul cauzei.
     Avocat …… pentru contestatoare solicita admiterea capatului de cerere privind suspendarea executarii silite, a se dispune suspendarea executarii silite pana la solutionarea irevocabila a contestatiei la executare; solicita admiterea contestatiei la executare, anularea tuturor formelor de executare; respingerea capatului de cerere privind restabilirea situatiei anterioare ca fiind ramas fara obiect avand in vedere ca nu s-au mai facut acte de executare impotriva debitoarei, executarea silita fiind suspendata provizoriu de presedintele instantei; fara cheltuieli de judecata.
Avocat ….pentru intimat avand cuvantul pe fondul cauzei solicita admiterea in parte a contestatiei la executare, nu s-a achitat intreaga suma, ci doar o parte, indreptarea actelor de executare. Depune la dosar concluzii scrise.

I N S T A N T A

Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata in data de 29.12.2011 pe rolul Judecatoriei Onesti sub nr. 7636/270/2011 contestatoarea S….. a formulat, in contradictoriu cu intimatul …., contestatie la executare impotriva executarii silite ce face obiectul dosarului de executare nr. 1667/2011 aflat pe rolul Biroului Executorului Judecatoresc …., solicitand suspendarea executarii silite pana la solutionarea irevocabila a contestatiei la executare, anularea tuturor actelor de executare efectuate, restabilirea situatiei anterioare executarii prin restituirea sumelor executate, obligarea intimatului la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea in fapt contestatoarea a aratat, in esenta, urmatoarele: suma de bani pe care o datoreaza intimatului in baza titlului executoriu decizia civila nr. 1611/14.11.2011 pronuntata de Curtea de Apel Bacau in dosarul nr. 517/110/2009 a fost achitata de catre debitoare; executarea silita este nelegala pentru ca a fost inceputa de avocat ….. din cadrul SCPA … fara a avea mandatul creditoarei in acest sens; creanta astfel cum a fost stabilita prin expertiza extrajudiciara efectuata in faza executarii silite are un cuantum determinat in mod gresit; procesele verbale de constatare a cheltuielilor de executare au fost incheiate in mod abuziv si nelegal, onorariul executorului judecatoresc fiind intr-un cuantum excesiv.
In drept, au fost invocate dispozitiile art. 399, 274 alin. 3, art. 3711, art. 388 alin. 1 si 2 si art. 403 din Codul de procedura civila.
Legal citat, intimatul nu a depus intampinare insa avocat ….. pentru intimat a formulat concluzii de admitere in parte a contestatiei la executare avand in vedere ca nu s-a achitat intreaga suma, ci doar o parte, cuantumul total al creantei fiind stabilit prin expertiza contabila efectuata in cadrul dosarului de executare silita.
La solicitarea instantei, BEJ ….. a depus la dosarul cauzei copia certificata a dosarului de executare silita nr. 1667/2011, conform dispozitiilor art. 402 alin. 1 Cod procedura civila.
In cauza a fost administrata proba cu inscrisuri.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
     Prin decizia civila nr. 1611/14.11.2011 pronuntata de Curtea de Apel Bacau-sectia I civila in dosarul nr. 517/110/2009 contestatoarea a fost obligata sa plateasca mai multor reclamanti, printre care si intimatului, partea cuvenita din cota de 5% profit realizat pe anii 2005, 2006, 2007 actualizata cu indicele de inflatie incepand cu data scadentei si pana la data platii efective.
     Avand in vedere acest titlu executoriu, debitoarea a consemnat la dispozitia creditorului suma reprezentand drepturi salariale, pentru cuantumul careia nu exista dovada la dosar (procesul verbal de consemnare), ci in acest sens este doar o adresa din partea contestatoarei catre BEJ ….. (fila 37) prin care ii aduce la cunostinta faptul ca a procedat la consemnarea sumei catre toti creditorii din hotararea judecatoreasca mentionata, precum si faptul ca avocat …… pentru intimat a solicitat admiterea in parte a contestatiei si indreptarea actelor de executare pentru diferenta sumei, rezultand implicit ca intimatul a primit o anumita suma de bani.
     Cu toate acestea, ulterior, in baza aceluiasi titlu executoriu, avocat ….., in numele creditorului intimat, formuleaza cerere pentru punerea in executare a acestui titlu, cerere adresata BEJ ….
     In urma acestei cereri s-a format dosarul de executare silita nr. 1667/2011 al BEJ …..
     Prin incheierea data in camera de consiliu si pronuntata in sedinta publica din data de 09.12.2011 de Judecatoria Onesti in dosarul nr. 7240/270/2011 a fost incuviintata executarea silita a debitoarei in baza titlului executoriu anterior mentionat.
     Prin somatia nr. 1667/2011 din 20.12.2011 debitoarei i s-a pus in vedere ca in termen de o zi de la primirea somatiei sa achite creditoarei suma de 8939 lei, suma rezultata din raportul de expertiza intocmit de expert contabil …., si suma de 2473 lei cheltuieli de executare conform procesului verbal nr. 1667/20.12.2011, suma totala fiind de 11.412 lei.
     Prin adresa din 20.12.2011 emisa de BEJ …… debitoarea a fost instiintata ca in conformitate cu dispozitiile art. 454 Cod procedura civila s-a procedat la infiintarea popririi asupra conturilor debitoarei pana la incasarea sumei de 3540 lei.
     Debitoarea a formulat la data de 29.12.2011 atat prezenta contestatie la executare cat si cerere de suspendare provizorie a executarii silite, cerere admisa de presedintele instantei prin incheierea pronuntata la data de 10.01.2012 in dosarul nr. 7632/270/2011.
     Contestatoarea invoca in prezenta contestatie mai multe motive de nulitate a executarii silite declansate de BEJ ……., un prim motiv fiind acela ca intimatul creditor a primit suma datorata in temeiul titlului executoriu. Instanta, avand in vedere situatia expusa anterior, precum si faptul ca debitoarea nu a facut dovada sumei consemnate la dispozitia creditorului, nu va retine acest motiv de nulitate a executarii silite.
     Un alt motiv invocat de catre contestatoare este acela ca avocat ….. nu avea un mandat valabil din partea creditorului in vederea solicitarii executarii silite a titlului executoriu. Pentru a analiza daca acest motiv este intemeiat instanta a emis o adresa catre avocat (fila 70) pentru a depune la dosarul cauzei copia contractului prin care a fost imputernicit de creditor sa solicite punerea in executare a hotararii. Prezenta in sala, d-na avocat a precizat expres ca nu va depune acest contract, invocand principiul confidentialitatii acestui contract.
     Analizand actele dosarului de executare silita, instanta retine ca intr-adevar cererea de punere in executare a hotararii mentionate este formulata si semnata de catre avocat ….. pentru creditor, care a prezentat imputernicirea avocatiala seria B nr. 633579/2011, cu mentiunea la semnatura client „conform contract”. Avand in vedere refuzul de a prezenta contractul in baza caruia a fost eliberata imputernicirea avocatiala, instanta nu poate retine ca acest avocat a facut dovada ca a avut un mandat valabil din partea creditorului pentru punerea in executare a titlului executoriu, cu atat mai mult cu cat exista mai multe cauze pe rolul acestei instante cu acelasi obiect in care creditori in baza aceluiasi titlu executoriu precizeaza ca nu au dat mandat avocatului ……pentru sesizarea organului de executare.
     In consecinta, instanta, in temeiul art. 399 Cod procedura civila, va admite prezenta contestatie la executare si va anula toate actele de executare din dosarul nr. 1667/2011 al BEJ …..
     In ceea ce priveste cererea de suspendare a executarii silite, instanta va dispune suspendarea executarii pana la ramanerea irevocabila a prezentei contestatii, avand in vedere solutia pronuntata in contestatie si considerentele ce au stat la baza pronuntarii in acest sens.
     In ceea ce priveste cautiunea, instanta retine ca debitoarea contestatoare a achitat o cautiune totala de 97.523,30 lei cu recipisa nr. 3381/28.12.2011 pentru cererea de suspendare a executarii silite in dosarele de executare nr. 1596-1694/2011 ale BEJ ……, ce fac obiectul contestatiilor la executare inregistrate pe rolul Judecatoriei Onesti intre nr. 7634-7665/2011 si nr. 7669-7736/2011. In consecinta, cautiunea aferenta prezentei cereri de suspendare a executarii este in cuantum de 975,233 de lei, instanta urmand a dispune ca Judecatoria Onesti – Camera de valori sa restituie contestatoarei, in conditiile art. 7231 Cod procedura civila, suma de 975,233 lei din recipisa  de consemnare nr. 3381/28.12.2011 prin care contestatoarea a consemnat cautiune la dispozitia instantei.
     Privitor la capatul de cerere pentru restabilirea situatiei anterioare declansarii executarii silite, instanta il  va respinge ca ramas fara obiect avand in vedere precizarile contestatoarei in sensul ca executorul nu a mai emis acte de executare a debitoarei.


PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
H O T A R A S T E :

     Admite in parte contestatia formulata de …, cu sediul social in …., in contradictoriu cu intimatul ……, cu domiciliul in ….
Anuleaza actele de executare silita din dosarul nr. 1667/2011 al B.E.J. …….
Respinge capatul de cerere privind restabilirea situatiei anterioare declansarii executarii silite ca ramas fara obiect.
Dispune suspendarea executarii silite in dosarul nr. 1667/2011 al B.E.J. ….. pana la solutionarea irevocabila a prezentei contestatii.
Dispune ca Judecatoria Onesti – Camera de valori sa restituie contestatoarei, in conditiile art. 7231 Cod procedura civila, suma de 975,233 lei din recipisa  de consemnare nr. 3381/28.12.2011 prin care contestatoarea a consemnat cautiune la dispozitia instantei.
Ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica azi 05.03.2012.

     P R E S E D I N T E ,                                             G R E F I E R ,
     
     
     
     






1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013