InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

furt

(Sentinta penala nr. 91 din data de 06.02.2012 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti


R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU

Dosar nr. 6506/270/2011
Din 26.10.2011                                                                                                            furt                               


SENTINTA PENALA NR. 91
Sedinta publica din data de 06.02.2012
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
Presedinte – …..
Grefier – …..

Ministerul Public reprezentat de procuror – ….
       
       
       Astazi a fost pe rol judecarea cauzei penale pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatilor ……, ……, ….. trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunii de furt.
       La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns avocat …. care substituie pe avocat …. pentru inculpatii …. si …., avocat … pentru inculpatul …., martorii ….., ….., lipsa partile si ceilalti martori.
       Procedura completa.
       S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, dupa care, s-a procedat la audierea martorilor, sub prestare de juramant, declaratiile acestora fiind consemnate la dosar.
       In raport de probatoriul administrat, de declaratiile notariale ale inculpatilor, instanta pune in discutie necesitatea audierii martorilor din lucrari lipsa.
       Procurorul nu insista in audierea martorilor din lucrari lipsa.
       Avocat … pentru inculpatul … insista in audierea martorilor. Considera ca este necesara audierea acestora fata de declaratiile date de martorii prezenti la acest termen si de  faptul ca inculpatul pe care il asista nu a fost prezent.
       Avocat …. pentru inculpatii … si …. lasa la apreciere.
       Instanta apreciaza ca nu este necesara audierea martorilor din lucrari lipsa intrucat acestia au cunostinta despre aspectele ulterioare constatarii furtului si ca bunurile au fost recuperate.
       Avocat …. pentru inculpatul ….. solicita sa se consemneze ca a insistat in audierea martorilor din lucrari lipsa.
       Nefiind cereri de formulat instanta declara terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul pe fond.
       Procurorul, expune situatia de fapt, solicita condamnarea inculpatilor la pedeapsa inchisorii cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, sa se ia act ca partea vatamata nu s-a constituit parte civila, obligarea inculpatilor la plata cheltuielilor judiciare.
       Avocat ….. pentru inculpatii …. si ….. arata ca acestia au recunoscut faptele si solicita sa fie aplicata o pedeapsa sub minimul special prevazut de lege cu suspendarea conditionata a acesteia.
       Avocat ….. pentru inculpatul …. arata ca instanta urmeaza sa aprecieze asupra pedepsei inchisorii raportat la dosarul instantei, la faptul ca declaratiile martorilor nu includ numele inculpatului pe care il asista, sa fie aplicata o pedeapsa cu suspendarea conditionata a acesteia, cu onorariu.
       Dezbaterile in cauza de fata s-au desfasurat in conformitate cu dispozitiile art. 304 Cod pr. pen, in sensul ca au fost inregistrate cu ajutorul calculatorului pe suport magnetic si fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.
       I N S T A N T A
       Deliberand,
       Asupra cauzei penale de fata,
       Prin rechizitoriul nr. 2311/P/2011 al Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti au fost trimisi in judecata,in stare de libertate, inculpatii ……, …., …. pentru comiterea infractiunii de furt calificat  prev. de art. 208 - 209 al. 1, litera a, g si i Cod penal.
       In esenta, prin actul de sesizare al instantei s-a retinut in sarcina inculpatilor ca in noaptea de 14/15.09.2011, in jurul orelor 23,00, prin escaladarea gardului, la punctual de lucru din … apartinand de ……., au patruns intr-o baraca de unde au sustras mai multe scule si echipamente electrice, in valoare de 5000 lei.
       Pana la inceperea cercetarii judecatoresti, prin inscrisuri autentice(declaraiile notariale f.15, 16 dosar instanta), inculpatii  …, … au solicitat ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, pe care le cunosc si insusesc.
       Au declarat ca recunosc  in totalitate fapta  retinuta in actul de sesizare, pe care o regreta.
       In faza de urmarire penala si in faza de judecata a fost administrat urmatorul probatoriu: proces verbal de cercetare la fata locului, proces verbal de reconstituire, planse fotografice, dovezi predare-primire, declaratii invinuiti, declaratii inculpati, declaratiile martorilor …., …., …., …, …., …, …
       Examinand ansamblul materialului probator administrat in cauza in ambele faze ale procesului penal, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
       In seara de 14.09.2011, in jurul orei 21:00, cei trei inculpati s-au intalnit pe raza …. si s-au hotarat sa mearga in .. pentru a sustrage bunuri.
       Astfel, s-au urcat in autoutilitara cu numarul …., proprietatea inculpatului …si au ajuns in .., in jurul orei 22:00, cand au intrat pe ….. Au oprit in fata imobilului aflat in constructie de la nr.73.
       Acestia s-nu asigurat ca locul nu are paza, dupa care au sarit toti trei portile metalice in interiorul imobilului si cu ajutorul unui levier au spart lacatul unei baraci metalice aflata in curte. In aceasta baraca se aflau mai multe scule si echipamente electrice ale muncitorilor care lucrau la imobil, iar cei trei inculpati au sustras: un polizor unghiular Bosch, o bormasina cu percutie Bosch, un generator, un prelungitor, doua nivele, un ferastrau de mana, doua ciocane, doua portscule din piele si 20 de 1 motorina.
       Toate bunurile urmau sa fie impartite ulterior intre cei trei inculpati, insa la 16.09.2011 acestia au moi comis doua furturi si pe raza …., unde au fost printi in flagrant de catre organele de politie.
       La data de 16.09.2011 toate bunurile sustrase au fost ridicate de la locuinta numitei …., din …… predate pe baza de dovada partii vatamate (fl. 20, 21 d.u.p.).
       La urmarirea penala fiind audiati, cei trei inculpati au recunoscut fapta comisa.
       La data de 21.09.2011 au participat si la reconstituirea faptei, aratand modul de comitere a infractiunii (fl. 28-31 d.u.p.).
       Situatia de fapt retinuta a fost confirmata prin probele administrate nemijlocit in fata instantei si in faza de urmarire penala,respectiv declaratiile inculpatilor, declaratiile martorilor, procesele verbale de reconstituire, inscrisurile depuse etc.
       Astfel, fata de starea de fapt expusa,instanta retine ca cei trei inculpati in noaptea de 14/15.09.2011, in jurul orelor 23,00, au patruns prin escaladarea gardului, la punctual de lucru din …..  apartinand de ……, intr-o baraca de unde au sustras mai multe scule si echipamente electrice, in valoare de 5000 lei, fapta lor intrunind in drept, elementele constitutive ale infractiunilor de de furt calificat, prevazute si pedepsite  de art. 208 - 209 al. 1, litera a, g si i Cod penal.
       Furtul calificat,ca orice forma calificata a unei infractiuni presupune realizarea continutului legal al infractiunii tip-furt in prezenta unor imprejurari care ridica gradul de pericol social al faptei si care, din aceasta cauza sunt prevazute ca circumstante agravante.
       Sub aspectul laturii subiective toti inculpatii au actionat cu vinovatie, sub forma intentiei directe deduse din aceea ca au avut reprezentarea clara a faptelor savarsite si a rezultatului,urmarind producerea acestuia.
       Astfel, fiind administrate probe concludente si pertinente in cauza (declaratii inculpati, declaratii parti vatamate si declaratii martori, inscrisuri) din care rezulta vinovatia celor 3 inculpati in savarsirea infractiunilor deduse judecatii, instanta va dispune condamnarea acestora.
       Avand in vedere natura faptelor savarsite, instanta va interzice in baza art. 71 Cod penal exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 lit. a, teza a II-a si b Cod penal  .
       In ceea ce priveste pedeapsa accesorie, instanta va avea in vedere atat art. 71 si 64 Cod penal cat si prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului, a Protocoalelor aditionale si a jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului care in conformitate cu dispozitiile art. 11 al. 2 si art. 20 din Constitutia Romaniei fac parte din dreptul intern.
       La individualizarea in concret a pedepselor ce se vor aplica inculpatilor …., …., data fiind manifestarea de vointa in sensul recunoasterii in totalitate a faptei  pana la inceperea cercetarii judecatoresti, se va da eficienta si dispozitiilor art. 320/1 al 7 Cod procedura penala, in sensul reducerii cu o treime a limitelor de pedeapsa
       La individualizarea judiciara a pedepselor ce vor fi aplicate inculpatilor, instanta va tine seama de criteriile legale de individualizare prev. de art.72 Cod penal, respectiv gradul de pericol social al faptelor  savarsite, cat si persoana inculpatilor.
       Astfel, se afla la prima incalcare a legii penale, nu au mai fost cercetati pentru comiterea de infractiuni si nici amendati contraventional, pana in momentul implicarii in faptele ce constituie obiectul prezentului dosar.
       Instanta va tine seama si de pozitia sincera a inculpatilor pe parcursul procesului penal, acestia recunoscand faptele comise inca de la primele cercetari si manifestandu-si regretul fata de comportamentul lor antisocial si de faptul ca prejudiciul a fost acoperit,prin restituirea bunurilor sustrase.
       Astfel, avand in vedere cele aratate mai sus instanta apreciaza ca in cazul lor sunt suficiente temeiuri pentru retinerea circumstantelor personale atenuante prev. de art. 74 lit. a, b Cod penal.
       Referitor la modalitatea de executare a pedepselor ce se vor aplica inculpatilor apreciind in contextul celor deja mentionate, ca scopul pedepselor poate fi atins si fara privare de libertate, urmeaza a dispune suspendarea conditionata a executarii si va stabili un termen de incercare, conform art. 81 Cod penal combinat cu art. 82 Cod penal, apreciindu-se, in raport cu persoana acestora ca o astfel de modalitate de executare constituie un avertisment pentru inculpati si, chiar fara executarea pedepselor, acestia nu vor mai savarsi alte infractiuni.
       Totodata, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepselor se va suspenda si executarea pedepselor accesorii.
       Instanta va atrage atentia inculpatilor si asupra dispozitiilor art. 83 Cod pen., in conditiile art. 359 Cod pr. pen., privind revocarea suspendarii.
       Sub aspectul laturii civile urmeaza a se constata recuperat prejudiciul cauzat partii vatamate …..
       Se va constata ca inculpatii au avut aparatori alesi.
       Ca o consecinta a condamnarii, fiind in culpa procesuala, vor fi obligati inculpatii la cheltuieli judiciare catre stat in faza de urmarire penala si in faza de judecata.
       
       Pentru aceste motive,
       In numele legii,
       H O T A R A S T E:
       
       1. In baza art. 208-209 al. 1 lit. a, g, i Cod penal cu aplicarea art. 320/1 Cod procedura penala, 74 lit. a,b Cod penal, 76 lit. d Cod penal, pentru comiterea infractiunii de furt calificat, condamna pe inculpatul …, fiul lui …. si …, nascut la data de … in …, domiciliat in comuna …., studii 10 clase, fara ocupatie, necunoscut cu antecedente penale, CNP-….., la o pedeapsa de 1 (un) an inchisoare.
       In baza art. 71 Cod penal aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera „a”teza a II - a si litera „b” Cod penal.
       In baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de 3 ani.
       In baza art. 359 Cod pr. pen. atrage atentia inculpatului  asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal privind revocarea suspendarii.
       In baza art. 71 al. 5 Cod penal pe durata suspendarii executarii pedepsei, suspenda si executarea pedepselor principale.
       2. In baza art. 208-209 al.1 lit. a, g, i Cod penal cu aplicarea art. 320/1 Cod procedura penala, 74 lit. a, b Cod penal, 76 lit. d Cod penal, pentru comiterea infractiunii de furt calificat, condamna pe inculpatul …., fiul lui …. si …, nascut la data de …. in …, domiciliat in …., studii 10 clase, fara ocupatie, necunoscut cu antecedente penale, CNP-…., la o pedeapsa de 1 (un) an inchisoare.
       In baza art.71 Cod penal aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera „a”teza a II - a si litera „b” Cod penal.
       In baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de 3 ani.
       In baza art. 359 Cod pr. pen. atrage atentia inculpatului  asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal privind revocarea suspendarii.
       In baza art. 71 al. 5 Cod penal pe durata suspendarii executarii pedepsei, suspenda si executarea pedepselor principale.
       3. In baza art. 208-209 al. 1 lit. a, g, i Cod penal cu aplicarea art. 74 lit. a, b Cod penal, 76 lit. c Cod penal, pentru comiterea infractiunii de furt calificat, condamna pe inculpatul …., fiul lui …. si …, nascut la data de …. in …, domiciliat in ….., studii 10 clase, fara ocupatie, necunoscut cu antecedente penale, CNP-……, la o pedeapsa de 2 (doi) ani inchisoare.
       In baza art. 71 Cod penal aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 litera „a”teza a II - a si litera „b” Cod penal.
       In baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe durata termenului de incercare de 4 ani.
       In baza art. 359 Cod pr. pen. atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal privind revocarea suspendarii.
       In baza art. 71 al. 5 Cod penal pe durata suspendarii executarii pedepsei, suspenda si executarea pedepselor principale.
       Constata recuperat prejudiciul cauzat partii vatamate ……..
       Constata ca inculpatii au avut aparatori alesi.
       In baza art. 191 al. 2 Cod pr. pen. obliga inculpatii la cheltuieli judiciare catre stat in suma de 300 lei de catre inculpatul ….. si in suma de cate 150 lei de catre inculpatii …. si ..
       Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la comunicare.
       Pronuntata in sedinta publica, azi 06.02.2012.
       
       
       
       PRESEDINTE                                                                                   GREFIER
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       



1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010