InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

perfectare vanzare-cumparare

(Sentinta civila nr. 335 din data de 02.02.2012 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Vanzari-Cumparari | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU

Dosar nr. 2665/270/2010                                                                  perf. v-c
Inreg. 20.04.2010

Sentinta civila nr. 335
Sedinta publica din data de 02.02.2012
Completul de judecata format din :
Presedinte  -   …
Grefier   -    ….

Astazi a fost pe rol judecarea cauzei civile formulata de reclamantul …. impotriva paratilor ….., …., …si .., avand ca obiect hotarare care sa tina loc de act autentic – perfectare vanzare-cumparare.
     La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns: avocat …. pentru reclamant, paratele … personal, … asistata de avocat …., lipsa reclamantul si paratii … si …..
     Procedura legal indeplinita.
     S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta, care invedereaza ca procedura de citare este legal indeplinita.
     Aparatorul reclamantului solicita majorarea petitului actiunii, in sensul ca, solicita a se dispune perfectarea pentru suprafata de 3226 mp; depune cererea in scris. Cu privire la expertiza, arata ca nu s-a tinut cont de incheiere; in momentul lotizarii expertul face loturile cum ar fi vorba de doar doi mostenitori. Mostenitoarea lui … este si …., care a semnat si perfectarea vanzarii. Solicita a se reveni la expert pentru a se face o noua lotizare, sa tina cont de incheiere, sa faca loturile 1/2 pentru …. si 1/2 pentru …..
     Aparatorul paratelor lasa la aprecierea instantei.
     Instanta respinge obiectiunile formulate de aparatorul reclamantei, intrucat instanta poate remedia atribuirea loturilor.
     La interpelarea instantei, aparatorii partilor, pe rand, arata ca nu au cereri noi de formulat.
      Nemaifiind cereri de formulat, probe de administrat si exceptii de invocat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.
     Aparatorul reclamantului solicita admiterea actiunii, partajarea averii dupa defunctii …. si …..; sa se dispuna perfectarea vanzarii-cumpararii pentru suprafata de 3226 mp teren instrainat prin antecontractul de vanzare-cumparare, la atribuire sa se atribuie lui .. 1/2 si lui …. 1/2; sa fie obligati mostenitorii lui …. si …. cheltuieli de judecata; depune chitanta nr. 55/13.10.2011 in suma de 750 reprezentand onorariu avocat.
     Aparatorul paratei ….. arata ca, cererea este introdusa la 3 ani de cand s-a perfectat antecontractul. De ce a asteptat atat reclamantul? Parata impreuna cu sotul acesteia au fost siliti de imprejurari sa accepte conditiile reclamantului, parata l-a inteles pe reclamant ca nu are toti banii, s-au dus la agentia imobiliara unde au incheiat antecontractul pe care l-a semnat fara sa-l citeasca. Ea avea absoluta nevoie de bani, a primit doar 2700 lei de la reclamant. Cat i-a dat lui ……. nu stie, diferenta nu a mai primit-o. Martorii propusi de reclamant se contrazic. In 2007, 10000 de euro erau 350 milioane ROL, de ce s-a mai dus sa-i dea lui Ioan 1000 de euro?; exista inadvertente in ceea ce spune reclamantul, nu-i dadea reclamantul suma fara sa o puna sa semneze, ca stie ca este procesomana. Pretentia reclamantului ca ar fi dat suma in prezenta lui …… nu este adevarata; din probele administrate nu a rezultat plata pretului; solicita respingerea actiunii, admiterea cererii  reconventionale, anularea antecontractului, obligarea paratei …..si a mostenitorilor lui …… sa restituie contravaloarea celor 1000 euro.
     In replica, aparatorul reclamantului, arata ca parata nu este genul de om sa poata fi pacalita, a primit banii, i-a cheltuit, normal ca era sa-i spuna martorului …. ca nu a luat banii si nu are de unde sa-i dea. Reaua credinta este dovedita deoarece in timpul procesului parata s-a dus sa vanda terenul dar nu a putut deoarece reclamantul l-a inscris in cartea funciara.
     In cuvantul pe fond parata … arata ca parata …., mama sa, nu a primit decat 2700 lei.
     Dezbaterile fiind terminate, instanta retine cauza spre solutionare.
     
                                                 I N S T A N T A

     Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Onesti la data de 20.04.2010 sub nr. 2665/270/2010 reclamantul …., domiciliat in …, a chemat in judecata pe paratii …., domiciliata in ….., …, domiciliat in …, … si …, domiciliati in ….. solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa se dispuna perfectarea vanzarii-cumpararii care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare asupra terenului de 2900 mp teren arabil situat in ….., T. 37, P. 861/106, la punctul ….. megiesit cu: ….. in valoare de 31.000 lei.
Cererea a fost timbrata cu 1851 lei taxa timbru,  iar in motivarea acesteia se arata ca terenul a apartinut defunctului …… si ca a incheiat cu paratii un antecontract de vanzare cumparare ce a fost incheiat la agentia imobiliara ….. In prezent paratii refuza sa se prezinte la notar pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare.
In drept cererea este intemeiata pe prevederile art. 969 si 1075 din Codul civil.
In dovedirea cererii reclamantul a depus in copie antecontractul si titlul de proprietate nr. 79155/19.10.1994.
Paratii …. si ….. au formulat intampinare si cerere reconventionala aratand ca nu sunt de acord cu actiunea reclamantului deoarece acesta nu a achita pretul vanzarii. Sub aspect reconventional se solicita rezolutiunea antecontractului de vanzare-cumparare din 20 aprilie 2007 si sa se constate ca prin nerespectarea antecontractului reclamantul a pierdut arvuna platita la data incheierii antecontractului.
In drept sunt invocate prevederile art. 969 si 1075 din Codul civil.
Ceilalti parati nu au depus intampinarea.
Prin Incheierea din 15.12.2010 instanta a admis cererea de ajutor public judiciar formulata de paratii … si …. si a dispus scutirea acestora de plata taxei judiciare de timbru in valoare de 3542 lei.
La termenul din 16.12.2010 reclamantul si-a completat actiunea in sensul ca in situatia in care se va dispune rezolutiunea antecontractului de vanzare-cumparare din 20 aprilie 2007, solicita repunerea in situatia anterioara incheierii antecontractului in sensul obligarii paratilor …… si ….. sa-i restituie avansul platit in suma de 30.000 lei.
Intrucat terenul din litigiu nu a fost partajat de mostenitori, reclamantul si-a modificat actiunea in sensul ca solicita pe calea actiunii oblice partajarea terenului ramas de pe urma defunctilor …, decedat la 06.05.1976 si …., decedat la 19.06.1994.
Pentru aceasta modificare reclamantul a timbrat cererea cu 930 lei taxa timbru si 5 lei timbru judiciar.
La data de 11.05.2011 a survenit decesul paratului …. si au fost introdusi in cauza mostenitorii acestuia, respectiv: …., … si ……
Instanta a incuviintat si au fost administrate probele cu acte si martori.
Analizand materialul probator administrat in cauza, prin incheierea din 06.10.2011 instanta a retinut urmatoarele:
La data de 20.04.2007 reclamantul …. a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare cu numitii …, …. si …. pentru suprafata de 2900 mp teren arabil extravilan, T. 37, P. 861/106, situat in …… la un pret de 31.000 lei.
Terenul in cauza este inscris in  TP 79155/19.10.1994 emis pe numele defunctilor ….. si …. ca mostenitori ai defunctului …. Defuncta ….. are ca fiica pe parata ….., iar defunctul …. are ca mostenitori in calitate de descendenti pe …. si ….
In timpul judecatii paratul …. a decedat, mostenitorii acestuia fiind …. in calitate de sotie supravietuitoare, … si …., in calitate de fiu si fiica.
Asadar, instanta a retinut ca de pe urma defunctului ….., decedat la 06.05.1976,  au ramas ca mostenitori defunctul …… si parata …in calitate de nepoata (tulpina ……).
De pe urma defunctului …., decedat la 19.06.1994, au ramas ca mostenitori paratul …… si paratii …., …. si .. (tulpina …., fiu post decedat).
La aparitia Legii nr. 18/1991 … si …. au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor ce au apartinut defunctului ... Printre terenurile reconstituite se afla si suprafata de 2900 mp teren arabil extravilan.
      Instanta a retinut ca masa succesorala se compune din 2900 mp teren arabil extravilan, T. 37, P. 861/106, inscris in TP 79155/19.10.1994, situat in comuna …..
Cotele de partajat retinute au fost de  1/2  pe tulpina.
Reclamantul a solicitat pe calea actiunii oblice perfectarea vanzarii pentru suprafata de 2900 mp teren arabil extravilan, T. 37, P. 861/106, situat in comuna ….. la un pret de 31.000 lei. Actiunea oblica este reglementata de art. 974 Cod civil si reprezinta acea actiune in justitie pe care creditorul, in cazul nostru, reclamantul, o exercita pentru valorificarea unui drept care apartine debitorului sau.
Pentru a putea intenta actiunea oblica este necesara indeplinirea unor conditii cum ar fi: debitorul sa fie inactiv, adica sa nu intenteze el insusi actiunea pe care o poate intenta; creditorul sa aiba un interes serios si legitim pentru a intenta actiunea, iar creanta sa fie certa, adica ferma, lichida, adica sa aiba cuantumul determinat si exigibila, adica sa fi ajuns la termen.
Prin intampinare paratii au solicitat respingerea actiunii reclamantului. Au solicitat respingerea actiunii intrucat reclamantul nu ar fi achitat pretul vanzarii. Paratii recunosc ca antecontractul de vanzare cumparare a fost incheiat la sediul agentiei imobiliare ….. apartinand ….
Administratorul acestei agentii, … si …, salariat al agentiei, au fost audiati ca martori in aceasta cauza. Martorul …. a fost propus de ambele parti. Din depozitiile celor doi martori rezulta ca la agentie nu s-a dat nici un ban, partile venind intelese la agentie cu privire la pret. Parata …. a semnat antecontractul fara sa faca obiectiuni cu privire la suma primita. In aceeasi zi parata impreuna cu martorul ….. s-au deplasat la Penitenciarul ….. unde antecontractul a fost semnat de …... Martorul a declarat ca reclamantul i-a dat lui …. suma de 1000 euro, bani care au fost scosi de la ….
Din depozitia martorului … reiese ca nici parata ….. nu a facut nici o discutie despre bani atunci cand a semnat antecontractul de vanzare.
Martorul …., propus de parati, a declarat in instanta ca a aflat ca parata a primit de la reclamant suma de 3000 lei. Parata avea o datorie catre martor de 40 milioane lei vechi si i-a promis ca atunci ca reclamantul ii va da diferenta de bani ii va plati datoria. Discutia despre bani a avut loc dupa ce reclamantul plecase.
Instanta nu va lua in calcul aceasta declaratie deoarece martorul a relatat doar o sustinere a paratei si nu cunoaste adevaratele relatii dintre parti.
     Prin cerere reconventionala paratii ….. si …… au solicitat rezolutiunea antecontractului de vanzare-cumparare din 20 aprilie 2007 si sa se constate ca prin nerespectarea antecontractului reclamantul a pierdut arvuna platita la data incheierii antecontractului.
Din cele de mai sus instanta a retinut ca pretul vanzarii a fost achitat, asa incat urmeaza ca instanta sa respinga cererea reconventionala formulata de parata ….. si defunctul …..n si continuata de mostenitorii acestuia.
La termenul de astazi reclamantul si-a majorat petitul actiunii in sensul ca solicita perfectarea vanzarii-cumpararii pentru suprafata totala de 3226 mp. Este adevarat ca din raportul de expertiza rezulta ca terenul in cauza are suprafata de 3226 mp, insa intelegerea partilor a fost numai pentru 2900 mp.
Avand in vedere interesul reclamantului, cat si existenta creantei, precum si pasivitatea celor doi parati in a-si onora obligatia asumata prin actul sub semnatura privata, instanta in temeiul art. 974 Cod civil, va admite in parte actiunea reclamantului.
In consecinta, se va dispune iesirea din indiviziune a paratilor si va atribui terenul in lotul paratilor vanzatori.
Va fi perfectata vanzarea cumpararea intervenita la data de 20.04.2007 intre reclamantul …., in calitate de cumparator si paratii …., … si mostenitorii defunctului …, in calitate de vanzatori pentru suprafata de 2900 mp teren arabil extravilan  situat in ….., T.37; P.861/160 megiesit cu: … (conform schitei anexa nr. 3 raport expertiza ing. ….) la pretul de 31000 lei. 
     Fiind in culpa procesuala, conform art. 274 Cod procedura civila vor fi obliga paratii sa achite reclamantului cheltuieli de judecata in suma de 4100 lei, dupa cum urmeaza: 2050 lei parata …., 1025 lei paratul ….. si 1025 lei paratii …., …. si …., reprezentand taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat si onorariu expert.
     Potrivit art. 19 din OUG nr. 51/2008 privind ajutor public judiciar in materie civila cheltuielile de judecata in suma de 3542 lei, reprezentand ajutor public judiciar in favoarea paratilor …. si …. vor ramane in sarcina statului.
Pentru aceste motive
In numele Legii,
 H O T A R A S T E:

Admite in parte actiunea asa cum a fost modificata, formulata de reclamantul …., domiciliat in ….. impotriva paratilor …..cu domiciliul in …. .. cu domiciliul in …., …., ….., ambele cu domiciliul in …. si …, cu domiciliul in ….
Respinge cererea reconventionala formulata de parata .. si defunctul …. si continuata de mostenitorii acestuia.
Dispune iesirea din indiviziune a paratilor prin atribuire de loturi conform expertizei ing. …..modificata, dupa cum urmeaza:
Lotul nr. 1 se atribuie paratei … mostenitoarea tulpinei … si se compune din 1450 mp teren arabil extravilan in valoare de 507,50 lei situat in …., T.37; P.861/160 megiesit cu: ….. (conform schitei anexa nr.3).
Valoarea totala a lotului este de 507,50 lei si are dreptul la bunuri in valoare de 507,50 lei.
Lotul nr. 2 se atribuie mostenitorilor tulpinei …… (paratilor …, .. si …..) si se compune din 1450 mp teren arabil extravilan in valoare de 507,50 lei situat in …., T.37; P.861/160 megiesit cu: …. (conform schitei anexa nr.3).
Valoarea totala a lotului este de 507,50 lei.
     Are dreptul la bunuri in valoare de 253,75 lei si da sulta lotului nr. 3 …. suma de 253,75 lei.
     Lotul nr. 3 se atribuie paratului ….. si se compune din suma de 253,75 lei sulta de la lotul nr. 2 tulpina ………
     Perfecteaza vanzarea cumpararea intervenit la data de 20.04.2007 intre reclamantul ….., in calitate de cumparator si paratii …., …. si mostenitorii defunctului ……, in calitate de vanzatori pentru suprafata de 2900 mp teren arabil extravilan  situat in …T.37; P.861/160 megiesit cu: … (conform schitei anexa nr. 3 raport expertiza ing. …..) la pretul de 31000 lei. 
     Dispune plata catre expertul tehnic …. a onorariului definitiv in suma de 800.
     In temeiul art. 54 alin. 2 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 dispune comunicarea in 3 zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a prezentei hotarari la ……
     Cheltuielile de judecata in suma de 3542 lei, reprezentand ajutor public judiciar in favoarea paratilor … si ….. raman in sarcina statului.
     Conform art. 274 Cod procedura civila obliga paratii sa achite reclamantului cheltuieli de judecata in suma de 4100 lei, dupa cum urmeaza: 2050 lei parata …, 1025 lei paratul …. si 1025 lei paratii .., ….. si …….
     Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
     Pronuntata in sedinta publica azi, 02.02.2012.
     
Presedinte,                                                                                           Grefier,


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Vanzari-Cumparari

Nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare a unui imobil. - Decizie nr. 161 din data de 17.02.2012
Constatarea nulitatii absolute a actului aditional la contractul de vanzare-cumparare si restabilirea situatiei anterioare - Decizie nr. 973 din data de 03.12.2010
Despagubiri solicitate ca urmare a constatarii nulitatii unui contract de vanzare-cumparare avand ca obiect imobil - Decizie nr. 516 din data de 13.12.2010
Constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare cumparare incheiat cu scop ilicit - Decizie nr. 377 din data de 18.10.2010
Obligatie de a face - Sentinta civila nr. 207 din data de 12.03.2009
Restituire arvuna. Conditii. - Decizie nr. 234/R din data de 24.09.2008
Contencios Fiscal. Aplicarea in timp a legii contenciosului administrativ - Decizie nr. 131/R din data de 23.05.2006
Raspunderea pentru evictiune; calitate procesuala pasiva. - Decizie nr. 4/Ap din data de 20.01.2009
Conditiile admiterii in principiu a cererii de interventie principala. - Hotarare nr. 108 din data de 04.04.2015
Opozitia la vanzare. Termen de formulare. Comunicarea notificarii. - Decizie nr. 457 din data de 19.05.2010
Obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1752 din data de 22.06.2010
Contencios administrativ-fiscal. Operatiuni de vanzare de bunuri imobile cu caracter repetat efectuate de o persoana fizica. Sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata. Calitate de persoana impozabila. - Decizie nr. 498 din data de 25.03.2011
Societate comerciala. Antecontract de vanzare – cumparare de bunuri imobile concretizat in factura. Lipsa drepturilor privind sustinerea uneia dintre parti, precum ca nu s-a indeplinit conditia suspensiva pentru incheierea actului in forma autentica. - Decizie nr. 90 din data de 11.11.2008
CONTRACT DE VANZARE CUMPARARE. LIPSA PRET. PRET NESERIOS. LIPSA HOTARARII ADUNARII GENERALE A ASOCIATILOR. CONSECINTE. - Decizie nr. 48 din data de 27.06.2008
ANTECONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE TEREN. INTERPRETAREA CONTRACTULUI. DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENTEI VANZATORULUI. ACTIUNEA IN PERFECTARE A VANZATORULUI. OBLIGATIA INSTANTEI. - Decizie nr. 46 din data de 27.06.2008
Emitere instrumente de plata fara acoperire - Sentinta penala nr. 13 din data de 15.01.2010
Civil-Actiune in constatare. - Sentinta civila nr. 1004 din data de 19.01.2012
Incheiere contract de vanzare-cumparare cu primaria, a unei locuinte inchiriat. - Sentinta civila nr. 8010 din data de 30.05.2011
Anulare contract pentru lipsa de discernamant a vanzatorului - Sentinta civila nr. 10047 din data de 04.11.2008
Conditii necesare pentru pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Sentinta civila nr. 21383 din data de 01.11.2013