InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

contestatie la executare

(Sentinta civila nr. 2928 din data de 07.10.2011 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti

R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU
Dosar nr. 4882/270/2011                                                                 - contestatie executare  -
Inreg. 03.08.2011                                                                      

SENTINTA CIVILA NR.2928
Sedinta publica din 07.10.2011

COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:

PRESEDINTE – ….
  GREFIER  -  …….

Pe rol fiind judecarea  contestatiei la executare, formulata de contestatorul ….., in contradictoriu cu intimatii …. si …..
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns: contestatorul  asistat de avocat ….; avocat …. pentru intimatul …. si avocat ….. pentru intimatul …..
Procedura  de citare este legal indeplinita.
      S-a facut referatul cauzei de grefierul de sedinta, dupa care, instanta comunica partilor copii de pe actele depuse de intimata …., iar partile nu solicita termen pentru studiul acestor acte.
      Avocat …. pentru contestator arata ca, nu are alte cereri de formulat.
      Avocat …. nu are cereri de formulat.
      Avocat ….., de asemenea, precizeaza ca nu are cereri noi de formulat.
      Vazand ca nu sunt alte cereri de formulat, instanta declara dezbaterile inchise si acorda cuvantul in fond.
      Avocat …, pentru contestator, solicita admiterea contestatiei, sa se dispuna anularea procesului verbal de vanzare la licitatie din data de 26.07.2011, intrucat motivele pentru care se solicita anularea vizeaza atat formele procedurale cat si fondul. Sub aspect procedural, actul executorului nu poate produce efecte juridice, fiind lovit de nulitate absoluta. Precizeaza ca, banii au fost opriti din pensie si inaintati executorului judecatoresc, iar din imprumut s-au oprit 3000 lei pentru fondul de garantie, suma care se afla la dispozitia lor. Debitul este de 11.692 lei si este diferit de suma la care acesta a fost executat silit. Solicita a se avea in vedere ca chitanta nu se regaseste in dosarul executorului judecatoresc. In concluzie, solicita admiterea contestatiei si anularea procesului verbal de vanzare la licitatie. Cu cheltuieli de judecata.
      Avocat ….., pentru intimatul ……, mentioneaza ca, dupa participarea la licitatie a fost adjudecat bunul, situatie fata de care, citarea acestuia trebuia sa se faca numai pentru a-i fi opozabila hotararea, asa incat, la termenul de azi invoca exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a intimatului ….., acesta fiind tert in raport cu procesul de fata.
      Instanta acorda cuvantul referitor la exceptia invocata.
      Avocat …… solicita respingerea exceptiei, intrucat este tardiv formulata.
      Avocat ……, intrucat, aceasta nu este o exceptie de procedura ci o exceptie de fond, poate fi invocata oricand in timpul procesului. Solicita admiterea exceptiei, deoarece acest intimat nu este parte in procesul executional, iar tertii nu au ce cauta in calitate de intimati. Solicita respingerea actiunii, cu cheltuieli de judecata. Pe fond, solicita a se avea in vedere ca se contesta intinderea debitului numai cu privire la vanzarea la licitatie.
      Avocat …, pentru intimatul ……, invoca exceptia tardivitatii, intrucat potrivit art. 401 Cod procedura civila, contestatia trebuia  sa fie formulata in 15 zile.
      Instanta acorda cuvantul in legatura cu exceptia ridicata.
      Avocat …., cu privire la exceptia invocata, precizeaza ca, a formulat contestatia in termenul procedural, solicita respingerea exceptiei, fiind invocata tardiv.
      Avocat ….. solicita respingerea contestatiei ca nefiind fondata, intrucat debitul a fost corect stabilit, inclusiv onorariul de executor. In concluzie, solicita respingerea contestatiei pe exceptie si pe fond. Cu cheltuieli de judecata.
      Dezbaterile fiind terminate, cauza a ramas in pronuntare.
        
                                               I  N  S  T  A  N  T  A
                                           Deliberand,
      
      Asupra cauzei civile de fata;
      Constata ca la data de 03.08.2011 … a formulat contestatie la executare impotriva procesului verbal de vanzare la licitatie  din data de 26.07.2011 in contradictoriu cu intimatii: …. si ….., solicitand  anularea acestuia.
      Contestatia a fost legal timbrata cu 194 lei, iar in motivare se arata ca, executarea silita este nelegala, debitul nefiind  real.
      Prin cererea de la fila 108 (completata ulterior), contestatorul a formulat precizari la contestatie, prin care mentioneaza ca debitul stabilit de executor nu este real avand  in vedere ca in baza aceluiasi titlu s-au retinut prin poprire sume de bani atat de la contestator cat si de la giranti, fiind poprita si pensia sotiei contestatorului. In debitul mentionat in procesul verbal au fost incluse si cheltuieli de executare desi nu s-a facut dovada platii acestora.
      De asemenea, contestatorul arata ca procesul verbal de vanzare la licitatie  nu cuprinde domiciliul debitorului si sediul creditorului urmaritor ala cum prevede pct. 5 al art. 388 al. 1 Cod procedura civila, nu are stampila  executorului judecatoresc, conform art. 388 al. 1 pct. 13, mentiune care potrivit aliniatului 2 al aceluiasi articol sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii.
      Prin intampinarea de la filele 105-106 solicita respingerea contestatiei la executare, iar instanta invoca exceptia tardivitatii formularii contestatiei.
      Intimatul …. invoca exceptia lipsei calitatii procesuale  pasive,  solicitand respingerea contestatiei pe exceptie.
      In ceea ce priveste exceptiile ridicate, acestea vor fi respinse conform art. 137 Cod procedura civila, pentru urmatoarele considerente:
      In cauza, …… a formulat contestatie la executare prin care solicita anularea procesului verbal de vanzare la licitatie incheiat la data de 26.07.2011 in dosarul de executare nr. 286/ 2010 al BEJ ……
      Fata de data incheierii actului atacat si data inregistrarii contestatiei – 3.08.2011, rezulta ca, a fost respectat termenul de 15 zile prevazut de art.  401 Cod procedura civila.
      Din cuprinsul aceluiasi proces verbal rezulta ca, executarea silita a contestatorului s-a declansat la cererea intimatei ….., precum si la staruinta lui ……, in calitate de licitant, asa incat a fost intocmit procesul verbal de vanzare la licitatie, situatie  in care, instanta constata ca acesta are calitate procesuala pasiva.
      La dosar s-au depus acte din analiza carora instanta retine in fapt urmatoarele:
      In baza contractului de  imprumut nr. 300259/ 4.04.2009 perfectat intre contestator si intimata ….., la cererea intimatei s-a declansat procedura executarii silite prin intermediul B.E.J. ….., in dosarul nr. 286/ 2010.
      La data de 26.07.2011, executorul judecatoresc a incheiat procesul verbal de vanzare la licitatie, vanzare la care a participat si intimatul …… ( fila 5 dosar).
      Conform art. 388 Cod procedura civila, pentru toate actele de executare, executorul judecatoresc este obligat sa incheie procese-verbale ce trebuie sa cuprinda anumite mentiuni, printre care si cea referitoare la numele si domiciliul, ori, dupa caz denumirea debitorului si creditorului urmaritor (pct. 5), precum si stampila executorului judecatoresc (pct. 13), mentiuni care sunt prevazute  sub sanctiunea nulitatii.
      Din cuprinsul actului de la fila 5 dosar ( a carui anulare se solicita), rezulta ca, executorul judecatoresc nu a respectat textul de lege mentionat mai sus in sensul celor prezentate.
      In acelasi dosar de executare (286/ 2010) exista procesul verbal constatator din 23.07.2010 ( fila 19 dosar executare), prin care executorul a stabilit debitul total  in suma de 12.214, 30 lei, act ce constituie asa cum prevede  art. 3717 al. 4 Cod procedura civila – titlu executoriu.
      In debitul total este inclusa si suma de 1.200 lei reprezentand onorariu executor judecatoresc.
Potrivit art. 3717 cod procedura civila, partea care solicita indeplinirea unui act
sau alte activitati care intereseaza executarea silita, este obligata sa avanseze cheltuielile necesare in acest scop, iar sumele ce urmeaza sa fie platite se stabilesc de catre executorul judecatoresc prin procesul verbal in baza dovezilor prezentate de partea interesata in conditiile legii. Acelasi articol in aliniatul 4 prevede ca, pentru sumele stabilite potrivit acestui text de lege, procesul verbal constituie titlu executoriu.
Articolul 3731 alin. 9 cod procedura civila modificat prin Legea 202/2010, statueaza ca: in situatia prevazuta de articolul 3717, executorul judecatoresc este dator sa puna in vedere partii sa-si indeplineasca de indata obligatia de avansare a cheltuielilor de executare.
Rezulta asadar conform textelor de lege mai sus mentionate ca, principiul pe care legea il consacra prin motivarea executarii silite este cel al avansarii cheltuielilor de catre partea care solicita indeplinirea unui act sau al altei activitati care intereseaza executarea silita.
Cum creditorul este cel care ia initiativa declansarii executarii silite si tot el este interesat in realizare, este firesc ca, in principal cheltuielile de executare sa fie avansate de catre creditor.
      In cauza nu s-a facut dovada platii in totalitate a cheltuielilor de executare, la data intocmirii procesului verbal, respectiv 23.07.2010, fiind depusa chitanta doar pentru suma de 248 lei, achitata la 14.07.2010.
       In ceea ce priveste chitanta cu diferenta onorar executare din 06.07.2011, cum aceasta suma a fost  achitata ulterior intocmirii procesului verbal cand s-a stabilit debitul total (23.07.2010), nu va fi luata in considerare de catre instanta avand in vedere textele de lege mentionate mai sus.
      Fata de cele expuse, urmeaza ca in temeiul art. 399 Cod procedura civila sa se  admita contestatia la executare si in  consecinta va fi anulat procesul verbal de vanzare la licitatie.
      Totodata, in conformitate cu prevederile art. 23 al. 1, lit. e, din Legea 146/ 1997  se va dispune restituirea catre contestator  a taxei judiciare de timbru la ramanerea irevocabila a prezentei, iar in temeiul art. 274 Cod procedura civila vor fi obligati intimatii la cheltuieli  de judecata catre contestator, reprezentand onorar avocat.
      
                                                            Pentru aceste motive,
                                                                In numele legii,
                                                        H  O  T  A  R  A  S  T  E:
      
      Respinge exceptia calitatii procesuale pasive invocata de catre intimatul …..
      Respinge exceptia tardivitatii formularii  contestatiei invocata de intimata …..
      Admite contestatia la executare formulata de contestatorul …., domiciliat in ……, impotriva procesului verbal de vanzare la licitatie din data de 26.07.2011 din dosarul de executare nr. 286/ 2010 al B.E.J. ……, in contradictoriu cu intimatii: ……….., domiciliat in ……, …….
      Anuleaza procesul verbal de vanzare la licitatie nr. 286/ 26.07.2011, mentionat mai sus.
      In baza art. 23 lit. e, din Legea 146/ 1997 dispune restituirea catre contestator a taxei judiciare de timbru in suma de 194 lei, la ramanerea  irevocabila a prezentei.
      Obliga intimatii sa plateasca contestatorului cheltuieli de judecata in suma de 800 lei, reprezentand onorar avocat.
      Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
      Pronuntata in sedinta publica azi 07.10.2011 .

                     PRESEDINTE,                                                                       GREFIER,








1


Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 31 Camera Consiliu din data de 02.07.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 115 din data de 12.03.2013
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 270 din data de 13.08.2013
Contestatie la executare - Hotarare nr. 810 din data de 24.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 703 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Hotarare nr. 613 din data de 24.04.2018
Faliment - contestatie - Hotarare nr. 582 din data de 13.11.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 143 din data de 13.04.2017
Contestatie la executare - Sentinta penala nr. 387 din data de 06.10.2017
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 710 din data de 20.09.2017
Recurs nul - oral - Hotarare nr. 1913 din data de 25.01.2010
Conflict de drepturi. Contestatii la titlu - Sentinta civila nr. 16/lm/2008 din data de 17.02.2009
Sechestru asigurator asupra bunurilor imobile proprietate comuna - Decizie nr. 930 din data de 26.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Sentinta civila nr. 900 din data de 19.11.2015
Anulare proces verbal de distributie a pretului - Decizie nr. 900 din data de 19.11.2015
Plangere contraventionala admisa. Obligatia de restituire a amenzii achitate. - Decizie nr. 118 din data de 02.04.2014
Anularea incheierii de incuviintare a executarii silite - Decizie nr. 60 din data de 30.01.2014
Acte de executare emise de autoritatile germane de tragere la raspundere a reprezentantei contestatoarei - Sentinta civila nr. 287 din data de 18.04.2013
Contestatie impotriva deciziei de instituire a masurilor asiguratorii - Decizie nr. 175 din data de 14.03.2013