InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Onesti

furt

(Sentinta penala nr. 565 din data de 05.10.2011 pronuntata de Judecatoria Onesti)

Domeniu Furt | Dosare Judecatoria Onesti | Jurisprudenta Judecatoria Onesti


R O M A N I A
JUDECATORIA ONESTI
JUDETUL BACAU

Dosar nr. 3861/270/2011
Din 15.06.2011                                                                                                               furt

SENTINTA PENALA NR. 565
Sedinta separata si nepublica din data de 05.10.2011
COMPLETUL DE JUDECATA FORMAT DIN:
Presedinte – …..
Grefier – ….

Ministerul Public reprezentat de procuror – …….
        
        
        Astazi a avut loc pronuntarea hotararii in cauza penala pusa in miscare prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti impotriva inculpatilor ……, ….., ……. trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunii de furt.
        Dezbaterile in fond au avut loc la data de 03.10.2011 si au fost consemnate in incheierea de amanare a pronuntarii de la acea data care face parte integranta din prezenta hotarare.

        I N S T A N T A
        Deliberand,
        
        Asupra cauzei penale de fata,
        Constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Onesti, inregistrat la aceasta instanta sub nr.3861/270/2011, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor:
        1) …… pentru comiterea infractiunii de furt calificat in forma continuata prev. de art. 208-209 al. 1 lit. a, e, g, i Cod penal cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal, art. 99 si urm. Cod penal.
        S-a retinut in esenta in sarcina inculpatului ca in perioada martie-aprilie 2011, singur sau impreuna cu alte persoane, pe timp de noapte si prin efractie, a comis un numar de 10 furturi din magazine situate pe raza municipiului Onesti si a statiunii Tg. Ocna, precum si din autoturisme parcate in locuri publice.
        2) ……… pentru comiterea infractiunii de furt calificat in forma continuata prev. de art. 208-209 al. 1 lit. a, e, g, i Cod penal cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal, art. 99 si urm. Cod penal., constand in aceea ca in perioada martie-aprilie 2011 , impreuna cu alte persoane pe timp de noapte si prin efractie, a comis 2 furturi din magazine situate pe raza municipiului Onesti;
        3) …….. pentru comiterea infractiunii de furt calificat prev. de art.208-209 al. 1 lit. a, e, g, i Cod penal cu aplicarea art. 99 si urm. Cod penal, constand in aceea ca in luna martie 2011, impreuna cu ……., pe timp de noapte si prin efractie, a comis un furt dintr-un magazin situat pe raza municipiului Onesti.
        La termenul de judecata din data de 18.07.2011, inainte de inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatii …. si …….. au solicitat personal ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, pe care le cunosc si insusesc.
        Au declarat ca recunosc in totalitate faptele asa cum au fost retinute in actul de sesizare.
        Inculpatul …….., s-a sustras de la judecata, iar la data de 31.08.2011 a fost arestat in alta cauza.
        A declarat ca recunoaste fapta pentru care este trimis in judecata, pe care o regreta.
        In cauza penala de fata a fost administrat urmatorul material probatoriu: in cursul urmaririi penale - proces verbal de constatare a infractiunii flagrante, proces verbal de reconstituire cu planse foto, declaratiile martorilor …. , ….., …., declaratiile invinuitilor care au recunoscut fapta, dovezi de predare primire, iar in cursul judecatii: declaratii inculpati , parti responsabile civilmente, referate de evaluare.
        Printr-un alt rechizitoriu inregistrat la instanta sub nr. 5549/270/2011, s-a dispus:
        - trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a inculpatului …… .. pentru comiterea infractiunii de furt calificat in forma continuata prev. de art. 208-209 al. 1 lit. e, g, i Cod penal cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal, art. 99 si urm. Cod penal si tainuire prev. de art. 221 al. 1 Cod penal cu aplicarea art. 99 Cod penal, constand in aceea ca, in perioada 17-28.08.2011, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, prin efractie, noaptea, in loc public, a sustras sau incercat sa sustraga bunuri de la ……., ….. ……, …… si a primit in scopul valorificarii un laptop de la ……….
        - punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului …….. pentru comiterea infractiunii de furt calificat prev. de art. 208-209 al. 1 lit. e Cod penal cu aplicarea art. 99 si urm. Cod penal, constand in aceea ca, in ziua de 25.08.2011, a sustras un laptop din incinta magazinului apartinand de …….., apartinand partii vatamate …….
        La termenul de judecata din data de 03.10.2011, inainte de inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatii ….. si ….. au solicitat personal ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, pe care le cunosc si insusesc.
        Au declarat ca recunosc faptele pentru care sunt trimisi in judecata.
        In faza de urmarire penala a fost administrat urmatorul probatoriu: proces verbal de constatare a infractiunii flagrante, proces-verbal de cercetare la fata locului, proces verbal de reconstituire cu planse foto, declaratiile martorilor …., ……, ….., declaratii invinuit si inculpat, dovezi de predare primire, iar in cursul judecatii: declaratii inculpati, parti responsabile civilmente, referate de evaluare.
        Intre aceste doua cauze existand o stransa legatura, faptele deduse judecatii fiind concurente, la termenul de judecata din data de 05.10.2011, s-a dispus conexarea.
        Analizand actele si lucrarile dosarelor, instanta retine urmatoarele:
        l. Intr-una din noptile lunii martie 2011, in urma unei intelegeri prealabile, inculpatii ……. si ….. s-au deplasat pe B-dul Oituz din Onesti, in zona „Complexului Brasov" si prin distrugerea geamului de la usa de acces, au patruns intr-un magazin apartinand …… si au sustras din interior bauturi alcoolice, tigari, produse alimentare si nealimentare si un aparat electronic, cauzand un prejudiciu total de 3700 lei. In timpul cer4cetarii a fost recuperat aparatul electronic.
        Partea vatamata ……., nu s-a constituit parte civila in procesul penal.
        2. In noaptea de 27/28.03.2011, inculpatul …… s-a deplasat pe str. G. Calinescu din Onesti si prin distrugerea usii de acces, confectionata din material termopan, a patruns in incinta ……. ….. si a sustras dintr-un sertar si din casa de marcat suma de 628 lei.
        Partea vatamata s-a constituit parte civila cu suma de 628 lei.
        3. In noaptea de 28/29.03.2011, inculpatul ……… a patruns in aceeasi societate, prin distrugerea usii de acces, insa a renuntat la activitatea infractionala, intrucat nu a gasit bani.
        Partea vatamata nu s-a constituit parte civila (f. 5 d.u.p.).
        4. In noaptea de 31.03/01.04.2011, inculpatul ……, a patruns in magazinul apartinand ….., situat pe …… si prin fortarea usii de acces in unitate, a patruns in interior de unde a sustras suma de 150 lei, produse cosmetice, cafea, dulciuri si 158 pachete tigari de diferite marci, cauzand un prejudiciu de 3000 lei.
        In timpul cercetarilor, inculpatul a restituit administratorului societatii …….., cafea si o parte din produsele cosmetice sustrase.
        Partea vatamata s-a constituit parte civila cu suma de 2828 lei (f. 33, 34 d.u.p.).
        5. In noaptea de 03/04.04.2011, in urma unei intelegeri prealabile, inculpatii ….. si …….., s-au deplasat la magazinul apartinand ……, situat pe ….. si in timp ce minorul …… a asigurat paza, primul inculpat a patruns in interior, prin fortarea usii de acces cu o surubelnita si a sustras din sertarul casei de marcat suma de 15 lei.
        Administratorul societatii - …… nu s-a constituit parte civila in procesul penal (f. 39 d.u.p.).
        6. n aceeasi noapte, cei doi invinuiti s-au deplasat la magazinul apartinand ….., situat pe ……, si in timp ce minorul ….. a asigurat paza, primul inculpat a patruns in interior, prin fortarea usii de acces cu o surubelnita si a sustras cafea, bauturi alcoolice si dulciuri, in valoare de 850 lei.
        Dupa comiterea faptei, minorul …… a fost prins in flagrant de catre organele de politie, astfel ca bunurile au fost recuperate si predate administratorului societatii - ……
        Partea vatamata s-a mai constituit parte civila cu suma de 650 lei, reprezentand contravaloare sistemului de inchidere al usii de acces.
        7. In aceeasi noapte, inculpatul ……, singur, s-a deplasat la magazinul apartinand ……., situat pe …… si prin fortarea usii de acces a patruns in interior, de unde a sustras un numar de 48 pachete tigari diferite marci, in valoare de 600 lei, care au fost predate in timpul cercetarilor administratorului societatii - ……., astfel ca nu s-a mai constituit parte civila in procesul penal.
        8. In noaptea de 15/16.04.2011, inculpatul ….. s-a deplasat pe raza orasului ……, si din autoturismul marca „VW CADDY" cu nr. de inmatriculare ….., parcat pe …….., a sustras o cheie pentru roti si un incarcator auto, in valoare de 50 lei.
        Partea vatamata ……. nu s-a constituit parte civila in procesul penal, intrucat in timpul cercetarilor a recuperat bunurile sustrase.
        9. In aceeasi noapte, inculpatul ....... a descuiat cu
o cheie potriva, usa de acces in magazinul apartinand ……. ……, str. …..si a patruns in interior, cu intentia de a
sustrage bunuri, insa a renuntat la activitatea infractionala, intrucat nu a gasit sume de
bani, iar materialele de constructie depozitate in interior nu au fost de natura sa-i
creeze interes.
        Administratorul societatii ….. nu s-a constituit parte civila in procesul penal.
        10. In aceeasi noapte, inculpatul Cinpeanu Ionut Catalin a fortat usa
de acces in magazinul apartinand SC DISCOVIL CASINO SRL Tg. Ocna, situat la
parterul blocului nr. 49 bis, de pe str. Victoriei din Tg. Ocna, a patruns in interior cu
intentia de a sustrage bunuri si in timp ce incerca sa deschida sertarul casei de marcat
a fost surprins si imobilizat de administratorul societatii Vilescu Vasile, care a sesizat
organele de politie.
        Partea vatamata s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 200 lei, reprezentand contravaloarea usii distruse.
        11. In noaptea de 23/24.04.2011, inculpatul …… s-a deplasat pe ……, a fortat usa de acces in magazinul apartinand …., …… si a sustras din interior bunuri in valoare de 2888,55 lei, suma cu care administratorul societatii ……. s-a constituit parte civila in procesul penal (f. 116 d.u.p.).
        In drept, fapta inculpatului …… care in perioada martie - aprilie 2011, singur sau impreuna cu inculpatii ….. si …….., pe timpul noptii, prin efractie si in loc public a sustras sau a incercat sa sustraga bunuri de la 10 parti vatamate in conditiile mai sus aratate, iar a inculpatului ……. de a sustrage bunuri in aceleasi imprejurari impreuna cu inculpatii ……. si ….. de la partile vatamate ….. si …….. intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev. de art. 208-209 al. 1 lit. a ,e, g, i Cod penal.
        Avand in vedere modalitatea concreta de comitere a actelor materiale, prin acelasi mod de operare si la interval scurt de timp, se retine ca la baza lor a stat o singura rezolutie delictuoasa, urmand sa se faca aplicarea dispozitiilor art. 41 al. 2 Cod penal.
        Fapta comisa de inculpatul ……… intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev. de art. 208-209 al.1 lit. a, e, g, i Cod penal.
        In baza aceleiasi rezolutii infractionale, in perioada 17-28.08.2011, inculpatul …… a comis un numar de 4 acte materiale, dupa cum urmeaza:
        12. in noaptea de 17/18.08.2011, a fortat cu o surubelnita usa de la intrarea in magazinul ……. de pe …….., de unde a sustras suma de 20 de lei. Punctul comercial este supravegheat cu camere video si la vizionarea imaginilor s-a constatat cine este autorul furtului, de altfel recunoscut de inculpat.
        ……… nu s-a constituit parte civila in cauza.
        13. In dimineata zilei de 21.08.2011, inculpatul a jucat jocuri de noroc la ……... Profitand de faptul ca in local nu se afla alta persoana, iar barmana …….. iesise afara, a mers in spatele tejghelei si a sustras dintr-un fisic de bani, prins intr-un elastic, sumele de 800 lei si 100 dolari. A fost vazut de …….., care nu 1-a luat in seama crezand ca vrea sa schimbe muzica de la casetofon.
        Partea vatamata ……, gestionara la bar, s-a constituit parte civila in cauza cu sumele de 800 de lei si 100 de dolari.
        14. In noaptea de 26/27.08.2011, prin fortarea usii de acces, inculpatul a patruns intr-un restaurant situat in zona ….., apartinand …… si dintr-un dulap a sustras 117 pachete de tigari diferite marci, pe care le-a vandut.
        Partea vatamata ……. s-a constituit parte civila cu suma de 1321,6 lei.
        15. In noaptea de 27/28.08.2011, a incercat sa patrunda in patiseria apartinand ……, de pe ……. A fortat un geam de termopan dar s-a declansat alarma si a fugit, tara a sustrage bunuri.
        ……. s-a constituit parte civila cu suma de 560,85 lei, contravaloarea distrugerii.
        In drept, fapta inculpatului care in perioada 17-28.08.2011, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, pe timpul noptii, prin efractie si in loc public a sustras sau a incercat sa sustraga bunuri la ……, ……, ……, ….. intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat in forma continuata prev. de art. 208-209 al. 1 lit. e, g, i Cod penal cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal.
        16. In ziua de 25.08.2011, in jurul orelor 13:15, ….. care lucreaza intr-un magazin al ……., de pe ……., discuta cu martora …….dupa un paravan in magazin.
        Inculpatul ……. aflat in magazin i-a sustras laptop-ul si, in aceeasi zi, i 1-a pus la dispozitia inculpatului ……., cu scopul de a-1 valorifica in schimbul sumei de 20 lei. Nu a mai avut timp sa-1 valorifice intrucat a fost recuperat de politie si restituit partii vatamate care nu s-a mai constituit parte civila.
        In drept, fapta inculpatului …….. intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev. de art. 208-209 al. 1 lit. e Cod penal iar a inculpatului ……. a infractiunii de tainuire prev. de art. 221 Cod penal.
        Retinand vinovatia inculpatilor, se va dispune in baza textelor de lege mentionate, sanctionarea.
        Intrucat toti inculpatii sunt minori se vor aplica dispozitiile art. 99 si urm Cod penal.
        La alegerea sanctiunii in ceea ce-i priveste pe inculpatii minori …….. si …….., conform dispoz. art. 100 Cod penal, se va avea in vedere pericolul social concret al faptelor, comise pe timpul noptii si in locuri publice, valoarea prejudiciilor recuperate partial cat si persoana inculpatilor.
        Sunt tineri, pe parcursul procesului penal au manifestat sinceritate, au recunoscut comiterea faptelor, s-au prezentat constant la solicitarea organelor judiciare si nu au antecedente penale.
        Din referatul de evaluare intocmit de Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Bacau rezulta ca minorul …… se afla la prima abatere de natura penala, ca relatiile din cadrul familiei sunt armonioase, imaginea familiei in comunitate fiind una buna.
        Minorul este un adolescent comunicativ si deschis, ulterior comiterii faptelor pentru care este cercetat distantandu-se de anturaj si s-a angajat ca manipulant.
        S-a concluzionat ca acesta nu are un comportament infractional si ca familia dispune de resurse morale si afective care sa ii asigure o buna adaptare si reintegrare in familie, scoala si societate.
        De alt fel si partile responsabile civilmente ……. si …… au declarat ca minorul poate fi supravegheat indeaproape actiunile lui datorandu-se anturajului nepotrivit de care s-a detasat in mod ferm.
        Ca urmare, instanta se va orienta spre aplicarea masurii educative prev. de art. 102 Cod penal.
        I se va atrage atentia asupra pericolului social al faptelor savarsite, sa dea dovezi de indreptare si asupra consecintelor comportarii sale in sensul ca daca va savarsi din nou o infractiune, se va lua fata de el o masura mai severa sau i se va aplica o pedeapsa.
        Si minorul ….. se afla la prima abatere de natura penala, iar relatiile din cadrul familiei sunt relativ bune , la fel si imaginea familiei in comunitate.
        In ceea ce-l priveste pe minor incepe sa se contureze o personalitate rebela, deschisa la influentele anturajului. Este o persoana stapana pe ea , cu dorinta de a fi independenta, fara sa puna in umbra autoritatea parintilor.
        S-a apreciat ca acesta nu are un comportament infractional structurat, implicarea sa in infractiune datorandu-se in special firii influentabile si incapacitatii sale de a gasi alternative la dorintele sale.
        Si partile responsabile civilmente …… si …… au precizat ca pana in prezent minorul nu le-a creat probleme, ca s-a lasat influentat de cercul de asa zisi prieteni si ca vor face eforturi pentru a-l supraveghea indeaproape desi simt atitudinea rebela si mai greu de stapanit a fiului lor.
        In consecinta, acestui minor i se va aplica masura educativa prev. de art. 103 Cod penal.
        Se va dispune lasarea sa pe timp de un an sub supravegherea deosebita a parintilor ……si …….
        Se va pune in vedere parintilor ca au indatorirea de a veghea indeaproape asupra minorului , in scopul indreptarii lui si ca au obligatia sa instiinteze de indata instanta daca minorul se sustrage de la supravegherea ce se exercita in asupra lui sau are purtari rele ori a savarsit din nou o fapta prevazuta de legea penala.
        Se va atrage atentia minorului asupra consecintelor comportarii sale.
        Inculpatul ……. a manifestat sinceritate si s-a sustras de la judecata el fiind cercetat in stare de arest preventiv.
        Nu este la prima abatere de acest gen, anterior fiind cercetat pentru savarsirea a doua fapte de furt si vandalizarea a doua autoturisme, insa a fost scos de sub urmarire penala.
        In prezent mai este cercetat de catre Politia Onesti in dosarele nr. 1022/P/2011, nr. 915/P/2011 pentru comiterea mai multor fapte de furt calificat.
        Totodata, prin sentinta penala nr. 222/04.04.2011 a Judecatoriei Onesti, ramasa definitiva la data de 27.04.2011, a fost condamnat la pedeapsa inchisorii de 1 an pentru comiterea infractiunii prev. de art. 208-209 al. 1 lit. e, g, i Cod penal cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal, 99 si urm. Cod penal.
        In baza art. 86/1 Cod penal, combinat cu art. 110/1 Cod penal s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de incercare de 2 ani si 6 luni.
        Prin adresa nr. 2595/20.06.2011, Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bacau a comunicat ca sunt in imposibilitatea luarii in evidenta a minorului, ca urmare a dezinteresului manifestat de acesta fata de punerea in executare a sentintei penale sus mentionate. In urma demersurilor efectuate de consilierul responsabil de caz, de contactare a minorului, acesta nu s-a prezentat la sediul serviciului de probatiune in vederea luarii in evidenta, desi i s-a adus la cunostinta acest aspect.
        Din referatul intocmit de serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bacau rezulta ca minorul nu este scolarizat si ca are un comportament infractional adoptat pe fondul supravegherii diminuate din familie, al dezinteresului parintilor fata de situatia sa si a carentelor socio-educative.
        Minorul locuieste impreuna cu parintii si fratii intr-un bloc ce apartine …….., spatiul de locuit fiind neadecvat din punct de vedere igienico-sanitar, camerele nu sunt racordate la reteaua de curent electric, nu au apa calda.
        Situatia materiala si financiara a familiei este precara, mijloacele de existenta constand doar din alocatiile de stat ale copiilor.
        Minorul nu are interiorizate nomele sociale si regulile de conduita acceptate de societate, experienta mediului stradal orientandu-i conduita catre un stil de viata independent si nonconformist.
        S-a concluzionat ca perspectiva aplicarii unei sanctiuni penale mai severe va grabi procesul constientizarii modului in care incalcarea normelor sociale si juridice se poate rasfrange asupra libertatii personale si ar putea determina intreruperea cursului vietii infractionale.
        De alt fel si mama minorului a declarat ca nu-l poate supraveghea si ca nu stie ce metode sa adopte astfel incat comportamentul minorului sa se indrepte.
        Ca urmare, pentru comiterea celor doua infractiuni de furt calificat in forma continuata prev. de art. 208-209 al. 1 lit. a, e, g, i Cod penal cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal, art. 99 si urm. Cod penal, art. 208-209 al. 1 lit. e, g, i Cod penal cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal, art. 99 si urm Cod penal si tainuire, instanta se va orienta spre aplicarea masurii educative prev. de art. 104 Cod penal, singura in masura sa asigure supravegherea si in cadrul careia inculpatul minor poate continua studiile si dobandi o calificare.
        Din consultarea dosarului penal nr. 7488/270/2010 al Judecatoriei Onesti, rezulta ca, prin sentinta penala nr. 222/04.04.2011 a Judecatoriei Onesti, ramasa definitiva la data de 27.04.2011, a fost condamnat la pedeapsa de 1 an inchisoare  pentru comiterea infractiunii prev. de art. 208-209 al. 1 lit. e, g, i Cod penal cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal, 99 si urm. Cod penal.
        In baza art. 86/1 Cod penal, combinat cu art.110/1 Cod penal s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de incercare de 2 ani si 6 luni.
        Infractiunea dedusa judecatii si care a format obiectul dosarului penal nr.783/P/2011 , a fost comisa in perioada martie - aprile 2011, inainte de ramanerea definitiva a acestei sentinte penale, faptele fiind concurente, fiind incidente asadar dispozitiile art. art. 86/5 Cod penal cu ref. la art. 85 al. 1 Cod penal.
        In consecinta, se va anula suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 1 an inchisoare aplicata inculpatului prin sentinta penala nr. 222/04.04.2011 a Judecatoriei Onesti, ramasa definitiva la data de 27.04.2011, pentru comiterea infractiunii prev. de art. 208-209 al. 1 lit. e, g, i Cod penal cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal, 99 si urm. Cod penal si in temeiul art. 33 lit. a, 34 lit. b Cod penal se va contopi pedeapsa de un an cu masura educativa ce se va aplica prin prezenta.
        Chiar daca art. 33 si urm. nu cuprinde nicio dispozitie referitoare la contopirea masurii educative cu pedeapsa, a nu proceda astfel ar echivala cu adoptarea sistemului cumulului aritmetic, care insa nu poate fi acceptat, deoarece ar crea minorului o situatie mai grea, cu privare de libertate pe o perioada mai lunga fata de infractorii majori.
        Mai mult de atat trebuie avut in vedere ca atat pedepsele, cat si masurile educative luate in cazul minorului urmaresc in egala masura reeducarea sa si se dispun, in ambele situatii, ca urmare a savarsirii unor fapte penale.
        Cum singura reglementare data modului in care trebuie sa se procedeze in cazul concursului de infractiuni savarsite de persoana fizica este aceea cuprinsa in art. 34 din Codul penal, se impune ca dispozitiile acestui text de lege sa se aplice si atunci cand fata de un minor se aplica atat pedepse cat si masuri educative , pentru infractiuni concurente in sensul prevederilor art. 33 din Codul penal.
        Cum in speta durata masurii educative este mai lunga decat a pedepsei, in aplicarea dispozitiilor art. 33 lit. a, 34 lit. b Cod penal, i se va aplica petentului masura educativa.
        Infractiunile deduse judecatii si care au format obiectul dosarului penal 2133/P/2011, au fost comise in luna august 2011, dupa ramanerea definitiva a sentinta penala nr. 222/2011 a Judecatoriei Onesti.
        In acelasi timp, acestea sunt concurente cu faptele deduse judecatii si care au fost comise in perioada martie-aprilie 2011.
        Se constata asadar ca instanta este investita cu judecarea a trei infractiuni intentionate, savarsite de acelasi inculpat, din care una anterior si celelalte ulterior ramanerii definitive a hotararii de condamnare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere si pe cale de consecinta se va da eficienta doar dispozitiilor art. 86/5 Cod penal referitoare la anularea suspendarii.
        Astfel, masura educativa rezultata in urma contopirii pedepsei a carei executare a fost suspendata sub supraveghere cu masura educativa care a atras anularea, se va contopi cu masura educativa stabilita pentru fapta savarsita in termenul de incercare.
        Se va constata ca inculpatul a fost retinut pe o durata de 24 ore, incepand cu data de 30.08.2011 si arestat preventiv incepand cu 31.08.2011.
        In baza art. 350 Cod procedura penala ,se va revoca masura arestarii preventive a inculpatului si se va dispune punerea de indata in executare a masurii educative.
        Sub aspectul laturii civile este de precizat ca inculpatii si partile responsabile civilmente nu au contestat pretentiile civile formulate de partile civile .
        Pe cale de consecinta, dand eficienta principiului disponibilitatii, se retine ca prejudiciile cauzate partilor civile sunt consecinta directa a faptelor inculpatilor, in cauza fiind indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale.
        In baza art.14, 346 al. 1 Cod procedura penala, 1000 al. 2 Cod civil va fi obligat in solidar inculpatul ……. cu partea responsabila civilmente …… la plata despagubirilor civile catre partile civile dupa cum urmeaza: 3514,55 lei catre SC …….., 2820 lei catre …….., 200 lei catre ……., la plata sumei de 800 lei si contravaloarea in lei la data executarii a sumei de 100 dolari catre ……, 1321,6 lei catre ….. si la 560,85 lei catre ……..
        Vor fi obligati in solidar inculpatii ……, …… si fiecare dintre ei in solidar cu partile responsabile civilmente ….. si ……. si ……la plata sumei de 650 lei catre partea civila ……
        Se va lua act ca partile vatamate …., ……, ……., …… nu s-au constituit parti civile.
        Se vor constata recuperate prejudiciile cauzate partilor vatamate …., ……. , ……., ..
        In baza art. 118 lit.e Cod penal, se va dispune confiscarea de la inculpatul ……..   a sumei de 35 lei (20 lei de la SC Geta Fluor SRL si 15 lei de la SC Umco 96 SRL).
        In baza art. 189 Cod pr. pen. se va dispune plata din fondurile Ministerului de Justitie a onorariilor in suma de cate 300 lei pentru av. …….., ……, …, de cate 100 lei pentru av. …., …… desemnati din oficiu la instanta, 600 lei pentru av. …. desemnata din oficiu la urmarirea penala.
        In baza art. 191 al. 3 Cod pr. pen. va fi obligat inculpatul …. in solidar cu partea responsabila civilmente ….. la plata cheltuielilor judiciare catre stat in suma de 2000 lei, inculpatul …. in solidar cu partile responsabile civilmente …. si … la 900 lei, iar inculpatul ….. la 1000 lei cheltuieli judiciare catre stat.
        
        Pentru aceste motive,
        In numele legii,
        H O T A R A S T E:
        
        1) In baza art. 104 Cod penal, aplica masura educativa a internarii intr-un centru de reeducare inculpatului minor ….., fiul lui  ….., nascut la data de …. in …, cu acelasi domiciliu, …, fara forme legale in ….., fara studii, fara ocupatie, necunoscut cu antecedente penale, CNP-….., pentru comiterea infractiunii de furt calificat in forma continuata prev. de art. 208-209 al. 1 lit. a, e, g, i Cod penal, cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal, 99 si urm. Cod penal.
        In baza art. 86/5 Cod penal cu ref. la art. 85 al. 1 Cod penal, dispune anularea suspendarii sub supraveghere a pedepsei de 1 an inchisoare aplicata inculpatului prin sentinta penala nr. 222/04.04.2011 a Judecatoriei Onesti, ramasa definitiva la data de 27.04.2011, pentru  comiterea infractiunii prev. de art. 208-209 al. 1 lit. e, g, i Cod penal cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal, 99 si urm. Cod penal.
        In baza art. 86/5 Cod penal cu ref. la art. 85 al. 1 Cod penal, 33 lit. a, 34 lit. b Cod penal, contopeste masura educativa aplicata prin prezenta cu pedeapsa de 1 an inchisoare aplicata prin sentinta penala nr. 222/04.04.2011 a Judecatoriei Onesti si aplica sanctiunea cea mai grea.
        Executa masura educativa a internarii intr-un centru de reeducare.
        2) In baza art. 104 Cod penal, aplica masura educativa a internarii intr-un centru de reeducare inculpatului minor pentru comiterea infractiunilor  de furt calificat in forma continuata art. 208-209 al. 1 lit. e, g, i Cod penal cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal, 99 si urm. Cod penal, si tainuire prev. de art. 221 al.1 Cod penal cu aplicarea art. 99 si urm. Cod penal, toate cu aplic. art. 33 lit. a Cod penal.
        In baza art. 33 lit. a, 34 lit. b Cod penal, contopeste cele doua masuri educative
        Inculpatul minor ….. executa masura educativa a internarii intr-un centru de reeducare.
        Constata ca inculpatul a fost retinut pe o durata de 24 ore, incepand cu data de 30.08.2011 si arestat preventiv incepand cu 31. 08 .2011.
        In baza art. 350 Cod procedura penala, revoca masura arestarii preventive a inculpatului dispusa in baza mandatului de arestare preventiva nr. 15/31.08.2011 emis de Judecatoria Onesti si dispune punerea de indata in executare a masurii educative.
        2) In baza art. 103 Cod penal, aplica masura educativa a libertatii supravegheate inculpatului minor ….., fiul lui …si ….., nascut la data de …. in …, cu acelasi domiciliu, str. ….., fara forme legale in …., elev, studii 6 clase, necunoscut cu antecedente penale, CNP -…… pentru comiterea infractiunilor de furt calificat prev. de art. 208-209 al. 1 lit. a, e, g, i Cod penal, cu aplicarea art. 99 si urm. Cod penal si de art. 208-209 al. 1 lit. e Cod penal, cu aplicarea art. 99 si urm. Cod penal , 33 lit. a Cod penal.
        Dispune lasarea minorului pe timp de un an sub supravegherea deosebita a parintilor …. si ……
        Pune in vedere parintilor ca au indatorirea de a veghea indeaproape asupra minorului, in scopul indreptarii lui si ca au obligatia sa instiinteze de indata instanta daca minorul se sustrage de la supravegherea ce se exercita in asupra lui sau are purtari rele ori a savarsit din nou o fapta prevazuta de legea penala.
        Atrage atentia minorului asupra consecintelor comportarii sale .
        3) In baza art. 102 Cod penal, aplica masura educativa a „mustrarii” inculpatului minor …, fiul lui … si ……, nascut la data de …. in …i, domiciliat in ….., fara forme legale in ….., elev, studii 6 clase, necunoscut cu antecedente penale, CNP-…..7 pentru comiterea infractiunii de furt calificat in forma continuata prev. de art. 208-209 al. 1 lit. a, e, g, i Cod penal, cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal, 99 si urm. Cod penal.
        Atrage atentia minorului  asupra pericolului social al faptelor savarsite, sa dea dovezi de indreptare si asupra consecintelor comportarii sale in sensul ca daca va savarsi din nou o infractiune, se va lua fata de el o masura mai severa sau i se va aplica o pedeapsa.
        In baza art. 14, 346 al. 1 Cod procedura penala, 1000 al 2 Cod civil obliga in solidar pe inculpatul ….. cu partea responsabila civilmente …..  la plata despagubirilor civile catre partile civile dupa cum urmeaza : 3514,55 lei catre …., judetul Bacau, 2820 lei catre SC ….., 200 lei catre ….., la plata sumei de 800 lei si contravaloarea in lei la data executarii a sumei de 100 dolari catre ….., 1321,6 lei catre ….. si la 560,85 lei catre …….
        Obliga in solidar pe inculpatii ….., ….. si pe fiecare dintre ei in solidar cu partile responsabile civilmente …. si ….. si …… la plata sumei de 650 lei catre partea civila …..
        Ia act ca partile vatamate ….., …., ……, …. nu s-au constituit parti civile.
        Constata recuperate prejudiciile cauzate partilor vatamate …., ….., ….., …
        In baza art. 118 lit. e Cod penal, dispune confiscarea de la inculpatul  …. a sumei de 35 lei.
        In baza art. 189 Cod pr. pen. dispune plata din fondurile Ministerului de Justitie a onorariilor in suma de cate 300 lei pentru av. …. , …., …., de cate 100 lei pentru av. ….., …. desemnati din oficiu la instanta, 600 lei pentru av. … desemnata din oficiu la urmarirea penala.
        In baza art. 191 al. 3 Cod pr. pen. obliga pe inculpatul … in solidar cu partea responsabila civilmente ….. la plata cheltuielilor judiciare catre stat in suma de 2000 lei, pe inculpatul …. solidar cu partile responsabile civilmente …. si ….la 900 lei, iar pe inculpatul …… la 1000 lei cheltuieli judiciare catre stat.
        Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare pentru  inculpatii ……, ….., partile responsabile civilmente ….., …., ….., …., … si de la comunicare pentru celelalte parti.
        Pronuntata in sedinta publica, azi 05.10.2011.
        
        
        PRESEDINTE                                                                                   GREFIER
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        Red. D.P. – 11.10.2011
        Dact. G.A.  – 12.10.2011
        Exemplare – 4

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Furt

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
furt calificat - Hotarare nr. 944 din data de 08.06.2017
Furt calificat (art.209 C.pen.) - Sentinta penala nr. 7 din data de 29.01.2014
Furt calificat - Decizie nr. DP245/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. Dp208/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP61/A/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat - Decizie nr. DP6/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp. Inceperea urmaririi penale - Decizie nr. DP185/R/2008 din data de 31.03.2009
Furt calificat in forma continuata Pluralitatea actelor de executare .Gresita pronuntare a 2 solutii diferite de instanta de fond [ achitare si condamnare ] – inexistenta unei pluralitati de infractiuni .Inlaturarea in recurs a actelor de executare ... - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Furt calificat Neindeplinirea conditiilor suspendarii conditionate a executarii pedepsei - Decizie nr. 205 din data de 16.08.2010
Furt calificat . Imposibilitatea inculpatilor de a se prezenta la judecarea fondului si de a instiinta despre aceasta imposibilitate [.art 385 ind 9 , pct 21 ] Desfiintarea in recurs a hotararii instantei de fond si trimiterea cauzei spre rejudecare - Decizie nr. 214 din data de 14.06.2010
Furt calificat Concurs real de infractiuni Anularea suspendarii conditionate a pedepselor aplicate anterior - Decizie nr. 32 din data de 17.02.2010
Furt calificat Retinerea circumstantelor agravante la stabilirea pedepsei - Decizie nr. 18 din data de 27.01.2010
Retinerea corecta a starii de fapt si a vinovatiei fata de ansamblul materialului probator - Decizie nr. 52 din data de 03.03.2010
Furt calificat Violoare de domiciliu Aprecierea corecta a probatoriului administrat in cauza la stabilirea vinovatiei inculpatului si la incadrarea juridica - Decizie nr. 43 din data de 24.02.2010
Furt calificat in forma continuata . Unitate legala de infractiune .Excluderea actelor materiale inexistente . Pluralitate de inculpati .Inlaturarea achitarii unora dintre inculpati in apel - Decizie nr. 37 din data de 17.02.2010
Concurs de infractiuni .Contopirea pedepselor . Dozarea cuantumului pedepsei - Decizie nr. 1 din data de 06.01.2010
Furt calificat .- Taiere fara drept de arbori , art 108 , alin 1 , Legea 46 / 2008 Confiscare speciala , art 118, alin 4 , Cod Penal - Decizie nr. 2 din data de 13.01.2010