InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

Minori

(Sentinta civila nr. 846 din data de 01.06.2017 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia) | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

Constata ca prin actiunea inregistrata pe rolul acestei instante la data de
30.01.2017, sub nr. 367/260/2017, reclamantul  D.M.,  cu domiciliul in ………..a  chemat in judecata pe  parata  N.N.,  cu domiciliul in ……………,  solicitand  stabilirea programului de vizita a minorei D.M.S.
            Actiunea a fost legal timbrata, cu chitanta anulata la dosar.
            Analizand actele dosarului, instanta retine urmatoarele:
           Constata ca reclamantul a  formulat o cerere privind modificarea programului de vizita  si de relatii personale  cu minora din casatorie M S, nascuta  in 21.12. 2006.
            Instanta prin sentinta  civila nr.  1317/2009, a stabilit un program de relatii  personale  a tatalui cu minora de  doua  ori pe luna la domiciliul  mamei,  motivat de faptul ca  la acea data  minora avea o varsta  frageda , nu intelegea ce se intampla  intre parinti si luarea acesteia din mediul cunoscut de la mama, ar fi produs tulburari in comportamentul si intelegerea minorei.
          In prezent,  minora are varsta de 11 ani,  este eleva  in clasa a V- a, s-a prezentat in fata instantei aratand o serie de diplome, medalii, din care rezulta  ca  este un copil  silitor si premiant la scoala. Minora a aratat ca  doreste sa  aiba  o relatie doar cu mama si ca aceasta si bunica ei au contribuit la rezultate sale de copil eminent.
          Prin  intampinare,    parata a  aratat ca  minora se teme de tatal ei, care are un comportament agresiv si care   nu a venit decat de cateva ori sa-si vada  minora de la pronuntarea sentintei de divort.
          In cauza  s-au efectuat anchete sociale la domiciliul partilor unde se poate aprecia ca  exista  conditii  decente in ce priveste cresterea si educarea minorei la ambii parinti.
           Instanta a audiat cate un martor pentru fiecare parte in cauza. Din declaratiile acestora se poate retine ca  reclamantul a  dorit sa-si vada  copilul dar ca  s-a  izbit de opozitia mamei.
          Reclamantul plateste pensie alimentara pentru minora. A mers la copil la domiciliul mamei  pentru a  avea legaturi cu acesta  si i-a cumparat haine, dulciuri. Din declaratia martorei propusa de parata, care ii este vecina, se poate retine ca  minora refuza sa  aiba  relatii persoane cu tatal.
          In cauza  s-a solicitat modificarea unui program de relatii personale  care in fapt a fost realizat in parte atat datorita  reclamantului care a avut o relatie sporadica  cu fiica sa,  dar si datorita  paratei si opozitiei acesteia.
           Din audierea minorei instanta a constatat o vadita  influentare a  minorei de catre mama si  rudele acesteia in ce priveste relatia cu tatal prin prezentarea acestuia negativ.
            Instanta considera ca  parintele raportat la art.  496 pct.  5 C. civ. are dreptul de a avea legaturi personale  cu minora. Acest drept insa trebuie apreciat si sub aspectul interesului major al minorei,  dincolo de vointa si de comportamentul parintilor.
            Minora - fata, are nevoie sa-si cunoasca  tatal, sa  aiba  un reper in acesta, aspect ce asigura  o crestere  normala  din punct de vedere psihosomatic si o dezvoltare intelectuala  raportat la valorile  pe care parintii pot si trebuie sa le impartaseasca  copilului lor.  Din acest punct de vedere,  cauza de fata scoate in evidenta  faptul ca mama a vrut sa  izoleze fetita de o relatie cu tatal,  dar si ca  acesta nu a  manifestat  un interes mai pronuntat in  relatia  cu fiica sa.
          In  momentul de fata  se poate aprecia ca  tatal a inceput sa  manifeste un astfel de interes. Acest interes  este apreciat de instanta  in corelatie  cu interesul copilului de a  avea bune relatii cu ambii parinti, motiv pentru care instanta  va admite actiunea reclamantului. Va stabili un nou program de relatii persoanele ale tatalui cu minora la domiciliul tatalui,  fara prezenta mamei,  astfel incat relatia tata – fiica sa se poata  desfasura in conditii  normale, tatal  sa-si  poata exprima liber sentimentele fata  de copil,  care in prezent este suficient de mare si poate aprecia daca doreste  sau nu astfel  de relatii.
            Instanta recomanda  tatalui ca  in situatia de fata a stabilirea unei relatii cu fiica sa sa se faca  in mod progresiv,  prin vizite la scoala,  prin intalniri in alte locuri -  oras, film,  cu minora, prin care sa  se stabileasca  o  baza relationala  inainte de a lua copilul la domiciliul  sau, acest lucru pentru a  evita  stresarea copilului care trebuie  sa  vina  intr-un mediu nou, necunoscut si pentru a-i capta increderea si nu in ultimul rand afectivitatea.
           Relatiile tatalui cu fiica sa conform programului stabilit  prin sentinta civila nr. 1317 , nu pot reprezenta in momentul  de fata  o baza relationala  corecta  intre tata  si fiica.
           Instanta va stabili un program de relatii personale ale tatalui cu minora  data  pe luna,   de sambata de la orele 10, pana duminica  la orele 18 la domiciliul  tatalui, in prima saptamana  a lunii, o saptamana in   vacanta de iarna - prima saptamana  si doua  saptamani  in vacanta de vara  in luna august - in primele  doua  saptamani,  tot la locuinta tatalui.
         Va lua act ca  partile nu au solicitat cheltuieli  de judecata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Familie (infractiuni si alte probleme in legatura cu familia)

Ordin de protectie - Sentinta civila nr. 5C din data de 03.10.2012
Reincredintare minor - stabilire program vizita - Sentinta civila nr. 147 din data de 19.11.2011
Stabilire domiciliu minor - pensie intretinere - Sentinta civila nr. 141 din data de 19.01.2011
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1111 din data de 10.11.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 635 din data de 25.08.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 634 din data de 25.08.2010
Pensie intretinere major - Sentinta civila nr. 490 din data de 03.06.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 223 din data de 15.04.2010
Divort - Sentinta civila nr. 160 din data de 11.03.2010
Pensie intretinere - stabilire pensie - Sentinta civila nr. 176 din data de 24.03.2010
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 26 din data de 14.01.2010
pensie intretinere - Sentinta civila nr. 429 din data de 07.10.2009
Majorare pensie - Sentinta civila nr. 313 din data de 17.06.2009
Recunoastere hotarare de divort pronuntata intr-un stat tert fata de cetatenia ambilor soti. Art. 166 din Legea nr. 105/1992 - Decizie nr. 77/R din data de 30.01.2014
Divort. Exercitarea drepturilor parintesti asupra minorilor dupa divort. - Decizie nr. 276/R din data de 12.03.2014
Legea nr. 272/2004. Delegarea exercitarii drepturilor si obligatiilor parintesti. - Decizie nr. 30/R din data de 14.06.2006
Stabilirea paternitatii. Valoarea probatorie a expertizelor medico-legale de stabilire a legaturii de filiatie. - Decizie nr. 24/R din data de 21.04.2006
Dreptul familiei. Pastrarea numelui avut in timpul casatoriei. Intelesul notiunii de „motive temeinice” pentru care instanta poate admite cererea. - Decizie nr. 50/R din data de 06.05.2005
Dreptul familiei. Ocrotirea minorului prin masura plasamentului in regim de urgenta. Necesitatea cenzurarii masurii si dupa luarea acesteia prin aplicarea principiului interesului superior al copilului - Decizie nr. 39-R din data de 25.03.2005
Drept civil. Exercitarea autoritatii parintesti dupa divort atunci cand unul din parinti locuieste in alta tara. - Decizie nr. 494 din data de 16.12.2014