InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Moinesti

Somatie de plata

(Sentinta civila nr. 1427 din data de 18.04.2013 pronuntata de Judecatoria Moinesti)

Domeniu Cereri | Dosare Judecatoria Moinesti | Jurisprudenta Judecatoria Moinesti

Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele :
Prin actiunea inregistrata pe rolul Judecatoriei Moinesti sub nr. 5132/260/2012 din data de 01.11.2012, reclamanta creditoare prin cabinet individual de practician in insolventa a chemat in judecata pe debitorul solicitand instantei emiterea unei ordonante care sa cuprinda somatia de plata pentru suma de 531,97 lei din care 453,87 lei cu titlu de pret reprezentand contravaloare facturi si 78,10 lei cu titlu de penalitati.
in motivarea actiunii, aceasta a aratat ca si-a executat obligatiile de furnizare a serviciului de alimentare cu apa si canalizare iar utilizatorul nu si-a achitat contravaloarea serviciului, acumuland in perioada martie 2008-noiembrie 2010 un debit de 531,97 lei, la care s-au calculat penalitati in valoare de 78,10 lei.
Reclamanta-creditoare a mentionat ca in repetate randuri a solicitat debitorului sa achite suma datorata dar acesta a refuzat sa isi indeplineasca de buna voie obligatia, motiv pentru care a introdus prezenta cerere de chemare in judecata.
Conform prevederilor art. 1 pct. 3 lit. k) din Legea nr. 51/2006, serviciile de utilitati publice sunt furnizate/prestate pe baza principiului beneficiarul plateste.
intrucat sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 1 din O.G. nr. 5/2001 privind caracterul cert, lichid si exigibil al creantei solicita admiterea actiunii asa cum a fost formulata.
in drept, actiunea este intemeiata pe dispozitiile O.G. nr. 5/2001 si Legea nr. 51/2006.
La cerere, in conformitate cu art. 112 cod procedura civila, s-au atasat inscrisuri.
in temeiul art. 242 c. proc. civ. s-a solicitat judecarea cauzei in lipsa,
Debitorul, legal citat, nu a formulat intampinare.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarea situatie de fapt: intre parti s-au derulat raporturi contractuale conform facturilor emise pentru perioada martie 2008-noiembrie 2010 si depuse de creditoare la dosarul cauzei. Factura este privita ca un act sub semnatura privata, ce face proba contractului pe care il constata. Independent de orice semnatura, factura dovedeste fata de emitent incheierea si conditiile de existent ale operatiunii comerciale pe care o mentioneaza. Pentru a avea forta probanta fata de debitor, aceasta trebuie sa fie semnata sau acceptata de catre aceasta. Acceptarea poate fi facuta expres, in scris sau verbal, sau tacit, prin fapte concludente. Or, in speta de fata, debitorul nu a contestat facturile reprezentand servicii de apa si canalizare depuse de creditoare la dosarul cauzei.
Potrivit art. 1 alin. 1 din O.G. nr. 5/2001, procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, in scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris. insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.
Astfel, procedura somatiei de plata este o procedura speciala care necesita, pe langa conditiile generale, indeplinirea unor conditii speciale de admisibilitate a cererii prin care se declanseaza aceasta procedura: in primul rand creditorul trebuie sa aiba o creanta ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta din contract sau alt inscris insusit de parti; in al doilea rand, creanta trebuie sa fie certa, lichida si exigibila; iar in al treilea rand, pot fi folosite drept mijloace de proba doar inscrisurile.
 
in materie contractuala, sarcina dovedirii executarii obligatiei revine debitorului, creditorul fiind tinut sa probeze numai existenta obligatiei.
intrucat debitorul nu a facut dovada actului juridic al platii prin inscris emanat ori recunoscut de creditoare, se constata ca acesta datoreaza suma de 453,87 lei reprezentand contravaloarea serviciilor de apa si canalizare.
Astfel, instanta retine ca reclamanta creditoare care avea sarcina dovedirii existentei obligatiei debitorului de plata a serviciilor prestate, obligatie derivata din raporturile contractuale derulate intre parti, a facut pe deplin aceasta dovada, debitorul neiacand dovada achitarii acestor obligatii sau a neexecutarii, la randul sau de catre creditoare a obligatiilor contractuale, desi sarcina dovezii in acest caz revenea debitorului.
De asemenea, conditia referitoare la necesitatea existentei unei creante certe, lichide si exigibile este indeplinita.
Art. 379 alin. 3 din Codul de procedura civila, prevede ca este certa creanta „a carei existenta rezulta din insasi actul de creanta sau si din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau insusite de dansul". Instanta constata ca, in cauza, creanta a carei valorificare se urmareste rezulta din facturile emise de creditoare si necontestate de debitor, existenta sa fiind neindoielnica.
Cu privire la caracterul lichid al creantei, art. 379 alin. 4 din codul de procedura civila prevede ca o creanta „este lichida atunci cand catimea ei este determinata prin insusi actul de creanta sau cand este determinabila cu ajutorul actului de creanta sau si a altor acte neautentice, fie emanand de la debitor, fie recunoscute de dansul, fie opozabile lui (...)". Instanta constata ca si aceasta conditie este indeplinita, deoarece catimea creantei este determinata in cuprinsul facturilor emise pentru perioada martie 2008-noiembrie 2010 si depuse la dosar.
In privinta exigibilitatii creantei, o creanta este exigibila sau scadenta daca termenul prevazut in favoarea debitorului s-a implinit sau, in conditiile legii, debitorul este decazut din beneficiul termenului. Astfel, in speta de fata, pe fiecare dintre facturile emise este trecuta atat data emiterii cat si data scadentei, toate facturile solicitate devenisera scadente la data introducerii cererii de chemare in judecata.
In ceea ce priveste ultima conditie ce se urmareste a fi indeplinita, referitoare la existenta unui inscris constatator al creantei, instanta constata ca, in speta de fata, la dosar creditoarea a depus facturile a caror contravaloare o solicitaffila 6-12 dosar).
Prin urmare, instanta constata ca fiind intemeiata cererea creditoarei de obligare a debitorului la plata sumei de 453,87 lei cu titlu de contravaloare servicii apa si canalizare.
in privinta cererii creditoarei de obligare a debitorului la plata de penalitati de intarziere calculate pentru perioada 30.09.2008-30.09.2011, instanta retine urmatoarele :
Penalitatile de intarziere reprezinta daune-interese, echivalentul prejudiciului suferit de creditor pentru neexecutarea obligatiei de catre debitorul sau. Evaluarea acestor despagubiri poate fi legala, judiciara sau conventionala.
in speta de fata debitorul datoreaza penalitati in temeiul Legii nr. 51/2006, deoarece aceasta lege reprezinta dreptul comun care reglementeaza serviciile comunitare de utilitati publice.
Potrivit art. 42 alin. 10 din Legea nr. 51/2006, neachitarea facturii de catre utilizator in termen de 30 de zile de la data scadentei atrage penalitati de intarziere stabilite conform reglementarilor legale in vigoare, dupa cum urmeaza: a) penalitatile se datoreaza incepand cu prima zi dupa data scadentei; b) penalitatile sunt egale cu nivelul dobanzii datorate pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare; c) valoarea totala a penalitatilor nu va depasi valoarea facturii si se constituie in venit al operatorului.
Instanta retine ca reclamanta a depus la dosarul cauzei modalitatea de calcul a penalitatilor in cuantum de 78,10 lei, confonn art. 42 alin. 10 din Legea nr. 51/2006, situatie in care va admite capatul de cerere privind obligarea debitorului la plata sumei de 78,10 lei reprezentand penalitati calculate pentru perioada 30.09.2008-30.09.2011.
Fata de considerentele aratate, instanta urmeaza sa admita cererea de chemare in judecata si in temeiul art. 6 din O.G. nr. 5/2001 urmeaza sa emita ordonanta care sa contina somatia de plata pentru suma de 531,97 lei reprezentand debit si penalitati, acordand debitorului un termen de plata de 20 de zile de la comunicarea prezentei, temien stabilit conform art. 6 alin. 3 din O.G. nr. 5/2001.
in temeiul art. 274 cod procedura civila ia act ca reclamanta creditoare nu solicita cheltuieli de judecata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cereri

Cerere de chemare in garantie. Conditii de admisibilitate. - Decizie nr. 232 din data de 07.03.2018
Anulare proces verbal de contraventie - Hotarare nr. 1438 din data de 17.10.2017
Obligatia de a face - Contencios - Hotarare nr. 622 din data de 16.06.2017
Cerere valoare redusa - Hotarare nr. 157 din data de 13.02.2018
Cerere de valoare redusa - Hotarare nr. 97 din data de 30.01.2018
Autovehicul instrainat. Obligatia cumparatorului de transcriere a dreptului de proprietate - Decizie nr. 342 din data de 29.04.2015
Solicitarea cheltuielilor de judecata pe cale separata - Sentinta civila nr. 610 din data de 10.12.2014
Cerere de reexaminare a incheierii prin care s-a respins ajutorul public judiciar - Hotarare nr. 9730 din data de 10.12.2012
actiune in constatare - Sentinta civila nr. 542 din data de 22.10.2009
Exceptia de nelegalitate – respingere - Decizie nr. 177/R din data de 29.07.2005
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6866 din data de 17.06.2013
Institutia Prefectului Judetului Alba - Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Cerere avand ca obiect obligarea acesteia la inmatricularea autoturismului reclamantului fara plata taxei pentru emisiile poluant - Decizie nr. 6497 din data de 10.06.2013
Cerere de chemare in garantie. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 889 din data de 02.09.2010
Cererea creditorului de numire a lichidatorului judiciar in baza art. 31 din Legea nr.359/2009 in procedura dizolvarii de drept nu intrerupe cursul prescriptiei extinctive. - Decizie nr. 895 din data de 05.11.2010
Cerere formulata de catre creditor prin care se solicita deschiderea procedurii insolventei, bazata pe creanta,rezultata din contractul de vanzare - cumparare . - Decizie nr. 814 din data de 28.10.2009
Cerere de inlocuire a administratorului judiciar formulata de catre creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea creantelor. - Decizie nr. 820 din data de 28.10.2009
Inadmisibilitatea cererii de interventie in lipsa actiunii principale. - Decizie nr. 545 din data de 19.06.2009
Conditiile de admisibilitate a cererii de deschidere a procedurii insolventei. - Decizie nr. 577 din data de 26.06.2009
Actele si procedura de urmat pentru intocmirea carnetului de somaj. Organele competente. - Decizie nr. 728 din data de 11.06.2009
Respingerea nejustificata a cererii de amanare formulata de petitionar - Decizie nr. 533 din data de 06.09.2007