InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Medias

Executarea benevola a unei obligatii stabilite printr-o hotarare judecatoreasca nu poate fi impiedicata prin vointa creditorilor de a nu urmari realizarea creantei

(Sentinta civila nr. 825 din data de 17.04.2013 pronuntata de Judecatoria Medias)

Domeniu Plati | Dosare Judecatoria Medias | Jurisprudenta Judecatoria Medias

Sentinta civila nr. 825/17.04.2013
Plati
Executarea benevola a unei obligatii stabilite printr-o hotarare judecatoreasca nu poate fi impiedicata prin vointa creditorilor  de a nu urmari realizarea creantei.

La data de 24 octombrie 2012 s-a inregistrat la Judecatoria Medias  actiunea civila formulata de  reclamantii B. I. si B. M. cu domiciliul in M., str, B., nr. , jud S.   impotriva paratului B. C.  domiciliat in M., str. T., nr., jud S. prin care  au solicitat  sa se dispuna
- Anularea procesului verbal de constatare  incheiat de executor judecatoresc T. V. P.  la data de 08.10.2012  in dosar executional nr 20/2012  prin care a admis oferta reala de plata  urmata de consemnarea sumei de 30438 lei depusa la CEC B.  la dispozitia reclamantilor
- Obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata .
In motivarea actiunii se arata ca nu exista titlu executoriu in cauza  prin care numitul B. C.  sa fie obligat sa plateasca  suma de 30348 lei .Executorul judecatoresc a procedat la  procedura ofertei reale de plata urmata de consemnarea sumei  desi B. C. nu este debitor  al reclamantilor . Astfel , in mod vadit nelegal , executorul a emis o somatie  prin care reclamantii au fost invitati  sa primeasca de la parat o prestatie  care nu era datorata de acesta  situatie in care somatia este lovita de nulitate . Aceste imprejurari au fost aduse la cunostinta executorului judecatoresc personal si in prezenta avocatului. Procesul verbal de constatare este vadit nelegal deoarece  inainte de consemnarea sumei  executorul nu a emis o noua somatie in care sa arate  ora si locul unde suma va fi depusa. Paratului i s-a respins si cererea sa pentru investirea cu formula executorie  a sentintei civile nr 881/2010  ca fiind facuta de o persoana fara calitate . Actul notarial ca fiind prezentat  ca act de mostenire nu le este opozabil reclamantilor .
In drept , actiunea este motivata cu dispozitiile  art. 590/1, 586  Cod proc. civ.
Legal citat , paratul a depus Intampinare si Cerere Reconventionala  prin care a solicitat urmatoarele :
- respingerea actiunii ca nefondata  si lipsita de orice interes
- admiterea cererii reconventionale si intarirea  ofertei reale atacata in cauza  si a consemnarii sumei  in conformitate cu art. 589 Cod proc. civ.
- cheltuieli de judecata .
In sustinerea cererii reconventionale se arata ca potrivit hotararii judecatoresti , obligatia de plata era a parintilor paratului care sunt decedati  , paratul avand calitate de mostenitor legal . Potrivit art. 1472 din Codul civil , plata poate fi facuta de oricine , chiar si de catre un tert. Prin oferta reala de plata urmata de consemnarea sumei s-a acoperit integral debitul . Actiunea reclamantilor este sicanatorie  deoarece are la baza  dorinta nelegitima a reclamantilor  de a perpetua ocuparea in continuare a unui imobil  cu motivarea ca ar putea beneficia de un drept de retentie pana la plata  investitiilor . Actiunea este lipsita  de o baza legala . A fost introdusa cu rea-credinta , este un caz unic cand o persoana refuza sa primeasca ceea ce i se datoreaza  pentru a invoca in continuare  ca nu s-a stins datoria .
La data de 7 februarie 2013 , reclamantii au depus o Completare de actiune  prin care au solicitat
- sa se constate ca sentinta civila nr 881/2010  a Judecatoriei Medias  nu le este opozabila  fiind obtinuta prin fraudarea  dispozitiilor art. 67 Cod proc. civ. , art. 41 , 43 Cod proc. civ. , art. 4, 5 , 7  si 8 din Decretul nr 31/1954 .
- respingerea cererii reconventionale .
Reclamantii motiveaza ca hotararea indicata s-a pronuntat in contradictoriu cu  paratii B. V. si B. E.  care au fost obligati  la plata despagubirilor reprezentand investitii la imobilul proprietatea paratilor. La data pronuntarii sentintei , 28 aprilie 2010 , paratii erau decedati , imprejurare ce rezulta din inscrisurile de la filele 42- 44 dosar . Din acest motiv , sentinta nu le este opozabila reclamantilor . Considera astfel deoarece o persoana pentru a putea avea calitate de parat  trebuie sa aiba capacitate civila . Cum acestia erau decedati nu mai puteau avea capacitate  civila  si implici capacitate procesuala  pentru a putea sta in judecata in calitate de parati. Sentinta nu produce nici un efect deoarece a fost data in contradictoriu cu noi insine . Paratul a efectuat o plata nedatorata  pe care reclamantii au refuzat sa o primeasca . Cererea reconventionala este inadmisibila . S-a invocat si exceptiile  lipsei calitatii procesuale  active a reconventionalului  si lipsa de interes  in promovarea cererii reconventionale .
Paratul a solicitat respingerea cererii de completare a actiunii initiale formulata de reclamanti .
Examinand actele si lucrarile dosarului , instanta retine urmatoarele :
Prin sentinta civila nr 881/2010  a Judecatoriei Medias definitiva si irevocabila , Paratii reconventionali B. V. si B. E.  E.  au fost obligati sa plateasca reclamantilor reconventionali B. I. I. si B. M.  suma de 30438 lei , cu titlu de despagubiri .
Sentinta a fost pronuntata la data de 28 aprilie 2010 , data la care paratii reconventionali  B.  erau decedati . La filele  42- 49  dosar s-au depus acte notariale eliberate de notariatul  din Germania , in traducere legalizata , din care rezulta ca defuncta B. E. E. a decedat la data de 11.01.2010 , iar defunctul B. V. la data de 01.01.2010 , mostenitorii legali fiind G. G. si B. C., paratul reconventional din cauza .
Din dispozitivul sentintei civile  nr 881 /2010 rezulta ca paratii B. au fost reprezentati la proces  de un mandatar ales , numitul B. I.
Potrivit dispozitiilor art. 71 din Codul de procedura civila  , in vigoare la data pronuntarii hotararii ,
„Mandatul nu inceteaza prin moartea celui care l-a dat si nici daca acesta a devenit incapabil. Mandatul dainuieste pana la retragerea lui de catre mostenitori sau de catre reprezentantul legal al incapabilului. „
Prin urmare , decesul familiei B.  nu a atras implicit incetarea mandatului special acordat mandatarului B. I. , acesta fiind valabil pana la retragerea de catre mostenitori . In cauza , mostenitorul familiei B. , paratul B.C.  nu a invocat motive privind valabilitatea mandatului de reprezentare a parintilor sai de catre mandatarul B. I. , iar acesta raspunde pentru executarea culpabila a mandatului doar fata de mostenitorii defunctilor mandanti  si nu fata de reclamantii B.. In consecinta , se constata valabilitatea mandatului de reprezentare a defunctilor B. de catre mandatarul B. I. in  procesul in care s-a pronuntat sentinta civila nr 881/2010 a Judecatoriei Medias . Hotararea este opozabila reclamantilor care au avut calitatea de reclamanti si in dosarul  in care s-a pronuntat sentinta 881/2010 , pronuntarea fiind data si in contradictoriu cu acestia .
Instanta apreciaza  ca aceste motive  de nelegalitate a hotararii pot fi invocate de reclamanti eventual in caile legale de atac  cu ocazia promovarii acestora .
De asemenea , pronuntarea hotararii in contradictoriu cu defunctii B.  nu afecteaza legalitatea  hotararii datorita lipsei capacitatii  civile a defunctilor si implicit a lipsei calitatii procesuale active si pasive a acestora , de vreme ce defunctii au fost reprezentati printr-un mandatar special ales in timpul vietii , iar mandatul nu a fost retras  dupa decesul mandantilor de catre mostenitorii legali ai acestora .
Ca urmare , se vor respinge exceptiile invocate de reclamanti privind lipsa calitatii procesuale  a paratilor B.  V.  si B. E. E. sustinuta de lipsa capacitatii civile .
Se mai retine ca hotararea este definitiva si irevocabila nefiind atacata de  reclamanti sau mostenitorii legali ai defunctilor B.  .
Pentru executarea benevola a obligatiilor rezultate din sentinta civila nr 881/2010 nu era necesara existenta unui titlu executoriu impotriva debitorilor , era suficient ca hotararea sa aiba caracter irevocabil . Astfel nu are relevanta ca s-a respins cererea formulata de B. C. pentru investirea cu formula executorie a sentintei nr 881 deoarece titlul executoriu era necesar pentru executarea silita a debitorilor sai si nu pentru executarea benevola a propriilor obligatii .
Obiectul cauzei de fata il constituie tocmai verificarea legalitatii executarii benevole a obligatiei de plata  a despagubirilor stabilite prin sentinta civila nr 881  de catre unul dintre mostenitorii legali ai defunctilor B..
S-a invocat de catre reclamanti lipsa calitatii procesuale a lui B. C. , lipsa de interes a acestuia  in promovarea cererii reconventionale  .
Potrivit art. 1093 alin. 1 din Codul civil ( vechi ) , obligatia de plata poate fi  achitata de orice persoana interesata ,  coobligat sau fidejusor.
Dispozitiile art. 780 din Codul civil vechi  prevad ca titlurile executorii  obtinute impotriva defunctului  sunt personal executorii  si impotriva eredelui .  Insa , creditorii defunctului nu pot urmari  executarea titlului decat dupa 8 zile  de la notificarea titlului persoanei eredelui  sau la domiciliul sau .
Art. 777 din Codul civil vechi prevede obligatia  eredelui de a plati datoriile succesiunii .
Din interpretarea textelor legale de mai sus rezulta ca B. C. , in calitate de mostenitor legal  al defunctilor parinti B. are obligatia  legala de a plati datoria defunctilor care rezulta dintr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila . Astfel , calitatea procesuala ii este conferita de obligatia legala stipulata expres in textele de mai sus, iar interesul sau legitim nu are relevanta pe fondul existentei unei obligatii legale exprese. Pentru aceste motive se vor respinge cele doua exceptii invocate de reclamanti privind lipsa calitatii procesuale a lui B. C. , respectiv lipsa unui interes legitim .
B. C. a intentionat  sa procedeze la  executarea benevola a obligatiei de plata , insa datorita refuzului familiei B. de a accepta plata , in calitate de creditori ai obligatiei ,  a procedat la efectuarea platii prin oferta reala de plata prin executor judecatoresc T. V. P. urmata de consemnarea sumei datorata in conditiile art. 1114 din vechiul Cod civil .
Procedand la verificarea  actelor din dosarul  nr 20/2012  depuse si la dosarul cauzei incepand cu fila  24 dosar , se constata ca indeplinesc conditiile prevazute de art. 1115 din vechiul cod civil .
Astfel , la data de 3 octombrie 2012 , executorul comunica creditorilor  B. cererea lui B. C. privind intentia de oferta reala de plata  si consemnare a sumei datorate . Cererea este insotita de hotararea judecatoreasca din care rezulta obligatia de plata  a defunctilor parinti , inscrisuri doveditoare privind calitatea sa de mostenitor legal , eliberate de notariat din Germania , in traducere legalizate si apostilate  . La aceeasi data se emite de catre executor somatie  catre creditori pentru a se prezenta  in data de 8 octombrie 2010 , ora 10 la sediul sau in vederea ridicarii sumei de bani . La data de 8 octombrie 2010 , executorul incheie procesul verbal  de constatare din care rezulta refuzul creditorului de a primi suma .La fila 5 dosar este depusa copia recipisei de consemnare  a sumei de 32771 lei  la dispozitia creditorilor B. .
Deci , conditiile legale sunt indeplinite : procedura s-a efectuat prin executor judecatoresc ,  s-a efectuat pentru intreaga suma datorata , catre creditorii  care au capacitatea de a primi , la domiciliul lor ,  de o persoana capabila  de a plati , termenul de plata este implinit deoarece hotararea este irevocabila .Procesul verbal de constatare emis de executorul judecatoresc  la data de 8 octombrie 2010  este legal intocmit .
Pentru  considerentele expuse  se va respinge in totalitate actiunea civila promovata de reclamantii B. , inclusiv a exceptiilor invocate dupa cum s-a aratat deja  , insa se va admite cererea reconventionala a reclamantului reconventional B. C. si se va dispune validarea ofertei reale de plata efectuata in dosar nr 20/2012 al exec. judec. T. V. P. urmata de consemnarea sumei .
In baza art. 274 Cod proc. civ. ( in vigoare la data promovarii  cererilor ) , paratii  reconventionali vor fi obligati sa plateasca reclamantului reconventional cheltuieli de judecata in suma de 3118 lei reprezentand taxa de timbru si onorarii avocat .




Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plati

Pretentii - Lititgii cu profesionistii - Hotarare nr. 537 din data de 27.06.2017
PLATA IN ACORD GLOBAL. SOLICITARE ELIBERARE ADEVERINTA. INADMISIBILITATE. - Sentinta civila nr. 1679/LM/2009 din data de 14.05.2009
2. Plati compensatorii. Conditii de acordare raportat la prevederile Contractului Colectiv de Munca din ramura miniera. - Sentinta civila nr. speta 10 din data de 14.01.2008
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 1003 din data de 23.09.2015
Achitare factura neonorata - Sentinta civila nr. 521 din data de 09.06.2010
Pretentii - Sentinta civila nr. 356 din data de 12.05.2010
Pretentii - Sentinta comerciala nr. 50 din data de 15.04.2009
Daca intre data savarsirii unei infractiuni pentru care a fost condamnat la o pedeapsa de 2 ani si 3 luni inchisoare( savarsita la 17.02.2006) si data savarsirii celei de-a doua infractiuni (18.08.2009), a intervenit o hotarare definitiva de condamnare la - Decizie nr. 511/R din data de 28.05.2013
Legea nr. 544/2001. Comunicarea informatiilor de interes public ce au facut obiectul unui eveniment public, neconsemnate in vreun registru al unitatii administrativ teritoriale. - Decizie nr. 2426/R din data de 10.05.2013
Actiunea formulata de un beneficiar al prevederilor Legii nr. 290/2003, plata transelor prevazute de HG nr. 1120/2006 la termen, obligarea ANRP la respectarea prevederilor legale. Admisibilitatea actiunii in conditiile Legii nr. 290/2003, inaplicabilitat - Decizie nr. 1653/R din data de 02.04.2013
Contestarea deciziei de impunere emisa de CASJ B. Decizia de impunere trebuie sa fie emisa in conditiile Legii nr. 95/2006 si a Ordinului nr. 617/2007, cu respectarea stricta a conditiilor legale pentru emiterea si comunicarea acesteia contribuabililor - Decizie nr. 808/R din data de 19.02.2013
Datorie vamala stabilita ca urmare a efectuarii unui control ulterior . Obligare la majorari , dobanzi , penalitati . - Decizie nr. 122/R din data de 27.04.2007
Conform art. 89 din O.G. 92/2003” dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in 5 ani”. - Decizie nr. 264/R din data de 27.10.2006
Plata indemnizatiei de concediu pentru cresterea copilului precum si a decontarii cheltuielilor de transport in temeiul legii 303/2005 . Admisibilitate - Decizie nr. 4 din data de 04.01.2006
Dreptul de a solicita plata taxelor vamale termen de prescriptie - Decizie nr. 18/R din data de 31.01.2006
Vanzare spatii comerciale sau de prestari servicii in baza Legii nr. 550/2002 – natura juridica a litigiilor – nerespectare termen de actionare in judecata – consecinte. - Decizie nr. 8/R din data de 17.01.2006
Bilet la ordin. Transmiterea prin gir. Conditii. Admisibilitatea invocarii exceptiilor procesuale in cadrul actiunilor cambiale. - Decizie nr. 132/Ap din data de 26.07.2005
DREPTURI SALARIALE - Sentinta civila nr. 723/CA din data de 30.06.2009
Dreptul de acordare a compensa?iilor pentru lipsa de folosinta a terenurilor forestiere situate in zone de conservare totala din cadrul Retelei Natura 2000. - Decizie nr. 422 din data de 14.03.2016
Compensa?ii aferente anului 2014. Inciden?a Orientarilor UE 2014/C204/01 privind ajutoarele de stat in sectoarele agricol si forestier si in zonele rurale pentru perioada 2014-2020. - Decizie nr. 322 din data de 26.02.2016