InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Medias

Actiune in despagubiri pentru daune rezultate dintr-o fapta penala

(Sentinta civila nr. 3117 din data de 05.12.2011 pronuntata de Judecatoria Medias)

Domeniu Despagubiri, penalitati | Dosare Judecatoria Medias | Jurisprudenta Judecatoria Medias


Despagubiri; penalitati
Actiune in despagubiri pentru daune rezultate dintr-o fapta penala
S.C. - 3117/05.12.2011

Constata ca prin actiunea civila inregistrata la instanta la data de 9 decembrie 2010, asa cum ulterior a fost precizata, reclamanta S.C. A. B. DE A. SRL, cu sediul in S., str. C. I. nr.-, jud. S., ORC nr. J32/660/1995, CUI 7819240, in numele si pentru P. G., domiciliat in S., str. C. I. nr.-, si U. A. V., domiciliata in M., str. A. de S. nr.-A, jud. S., cheama in judecata pe parata S.C. E. S.A., cu sediul in B., b-dul D. P. nr.-, si intervenientul M. C. A., domiciliat in M., str. C. nr.-, sc.-, ap.-, jud. S., solicitand:
Obligarea paratei S.C. E. S.A. la plata catre P. G. a sumei de 1.970 EURO sau echivalentul in lei la data platii, reprezentand daunele produce asupra autoturismului marca VW cu nr. -, consecinta a accidentului rutier din 25.04.2009 provocat de intervenientul M. C. A., asiguratul paratei;
Obligarea paratei S.C. E. S.A. la plata catre U. A. V. a sumei de 10.000 euro, din care 5.000 euro daune materiale si 5.000 euro daune morale, ca urmare a leziunilor pe care le-a suferit in urma accidentului care a avut loc la data de 25.04.2009,
Obligarea paratei S.C. E. S.A. la plata penalitatilor de intarziere in cuantum de 0,1% pe zi incepand cu data de 28.11.2009;
Obligarea paratei S.C. E. S.A la plata cheltuielilor de judecata.
Dupa efectuarea expertizei tehnice auto, reclamanta a majorat pretentiile fata de P. G. la suma de 3.190,50 EURO.
Actiunea este scutita de plata taxei judiciare de timbru, fiind rezultata dintr-o fapta penala.
Prin intampinare, intervenientul M. C. A.solicita admiterea doar in parte a actiunii, in sensul obligarii la plata despagubirilor ce se vor dovedi doar a paratei S.C. E. S.A
Parata S.C. E. S.A nu formuleaza intampinare si nici nu-si trimite reprezentant la instanta.
Examinand cauza instanta retine:
In fapt, asa cum rezulta din rezolutia Parchetului de per langa Judecatoria Medias din 28.07.2009 (fila 28 dosar), la data de 25.04.2009, in jurul orei 14:00, numitul M. C. A., intervenient in cauza, conducand autoturismul marca VW cu nr. de inmatriculare provizoriu  –, pe DN 14, din directia S. - M., la km 46 + 500, la iesire din orasul C. M., s-a angajat in depasirea unui lat autoturism, fara sa se asigure, si a intrat in coliziune cu autovehiculul marca VW  Passat, cu nr. de inmatriculare -, condus de numitul P. G., care circula din sens opus. In urma accidentului a rezultat vatamarea corporala a 2 persoane din autoturismul condus de  M. C. A., respectiv C. D. si M. I. O., si 2 persoane din autoturismul condus de P. G., respectiv U. A. V. si P. D. A..
Organele de cercetare penala au efectuat acte premergatoare sub aspectul savarsirii infractiunilor de vatamare corporala din culpa, prev. si ped. De art. 184 alin. 1 si 3 Cod penal, dar intrucat partile vatamate nu au dorit sa formuleze plangere, nedorind trimiterea in judecata a faptuitorului, s-a dispus neinceperea urmaririi penale.
Intrucat autoturismul condus  M. C. A., persoana responsabila de producerea accidentului, era asigurat la S.C. E. S.A., reprezentantii acestei societati au intocmit dosarul de dauna nr. EJ 46007 (filele 84 – 121 dosar), dar au refuzat sa acorde vreo despagubire persoanelor pagubite, fara sa-si motiveze in vreun fel refuzul, desi, prin adresa nr. 307/31.08.2009 (filele 7 si 20 dosar), reclamanta a solicitat plata unor despagubiri in valoare de 1970 Euro sau echivalentul in lei la data accidentului, suma ce reprezenta plata despagubirii ce se cuvenea numitului P. G. pentru avariile produse la autoturismul proprietatea sa, din vina asiguratului M. C. A..
Prin adresa inregistrata la societatea parata sub nr. 152/05.02.2010 (fila 8 dosar) aceasta a fost convocata si la conciliere, dar nu a dat curs convocarii.
Prin raportul de constatare medico-legala din 11 iunie 2009 (filele 9 si 10 dosar) efectuat de Serviciul de Medicina Legala Judetean S. s-a constatat ca numita U. A. V. a suferit un politraumatism prin accident rutier constand in fractura epifiza distala radius stang, fracturi metacarp III, IV si V mana dreapta, disjunctii articulatii sternocostale II, III, IV, V,   ce necesita pentru vindecare 50 – 55 zile ingrijiri medicale.
Susnumita a fost examinata si in cursul procesului, iar prin raportul de expertiza medico-legala din 22 septembrie 2011 (filele 154 – 156 dosar) s-a stabilit ca se mentin zilele de ingrijiri medicale la un total de 50 – 55 zile; ca, in urma leziunilor suferite, in perioada 27 aprilie – 7 august 2009 s-a aflat in incapacitate de munca; si ca nu exista elemente de ordin obiectiv si medico-legal in baza carora sa se poata sustine ca, ulterior acestei perioade, inclusiv in prezent, ar prezenta o diminuare a capacitatii de munca.
In perioada 27.04 2009 – iulie 2009 numita U. A. V. a beneficiat de indemnizatie de boala pentru o perioada de 48 de zile (fila 41, 53 - 58 dosar), fiind angajata in functia de inspector resurse umane la S.C. C. – M. SRL M., pe aceasta perioada veniturile fiindu-i diminuate cu suma de 533,04 lei, ce reprezinta diferenta dintre salariul pe care l-ar fi incasat si indemnizatia de boala, precum si bonurile valorice de care a fost lipsita in aceasta perioada.
Prin raportul de expertiza judiciara tehnica auto, necontestat de parti (filele 162 -187 dosar), s-a stabilit ca, in urma avariilor suferite, costurile estimate ale reparatiei autoturismului cu nr. - sunt de 6.704,54 Euro, iar valoare maxima de despagubire RCA este de 3.190,50 lei.  Expertul a mai st
abilit ca valoarea autoturismului la data accidentului este de 4254 Euro, iar valoarea maxima ramasa dupa accident nu poate depasi 25% din aceasta valoare, fiind vorba de o dauna totala, situatie in care repararea autoturismului nu mai este oportuna.
Relativ la starea de fapt descrisa, avand in vedere ca autoturismul condus de persoana responsabila de producerea accidentului era asigurat la S.C. E. S.A,  se constata ca, potrivit dispozitiilor art. 9 din Legea nr. 136/1995, in vigoare la data producerii accidentului, prin contractul de asigurare asiguratul se obliga sa plateasca o prima asiguratorului, iar acesta se obliga ca, la producerea unui anume risc, sa plateasca asiguratului sau beneficiarului despagubirea sau suma asigurata, in limitele si termenele convenite. Conform dispozitiilor art. 42 alin. 2 din lege, si el in vigoare la data producerii evenimentului, asiguratorul poate fi chemat in judecata de persoanele pagubite in limitele obligatiei ce-i revin acestuia din contractul de asigurare.
In cazul asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule, conform dispozitiilor art. 49 din Legea nr. 136/1995, asiguratorul acorda despagubiri, in baza contractului de asigurare, pentru prejudiciile de care asiguratii raspund fata de terte persoane pagubite prin accidente de vehicule, precum si pentru cheltuielile facute de asigurati in procesul civil. Potrivit dispozitiilor art. 50 din lege:    „Despagubirile se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuielile de judecata persoanelor pagubite prin vatamare corporala sau deces, precum si prin avarierea ori distrugerea de bunuri.
    In caz de vatamare corporala sau deces, despagubirile se acorda atat pentru persoanele aflate in afara vehiculului care a produs accidentul, cat si pentru persoanele aflate in acel vehicul, cu exceptia conducatorului vehiculului respectiv.”
In fine, potrivit dispozitiilor art. 54 din lege „in cazul stabilirii despagubirii prin hotarare judecatoreasca, drepturile persoanelor pagubite prin accidente produse de vehicule aflate in proprietatea persoanelor asigurate in Romania se exercita impotriva asiguratorului de raspundere civila, in limitele obligatiei acestuia, stabilita in prezentul capitol, cu citarea obligatorie a persoanei/persoanelor raspunzatoare de producerea accidentului in calitate de intervenienti fortati.”
Conform dispozitiilor art. 50 din Ordinul nr. 20/07.11.2008, aplicabil situatiei juridice deduse judecatii, „(1) Despagubirile pentru vehicule nu pot depasi cuantumul pagubei, valoarea vehiculului la data producerii accidentului si nici limita de despagubire prevazuta in polita de asigurare RCA.
    (2) Prin valoare ramasa se intelege valoarea acelor parti din vehicul ramase neavariate, demontabile si valorificabile, cuprinsa intre 0,1% si cel mult 25% din valoarea vehiculului la data producerii accidentului.
    (3) Cuantumul pagubei la vehicule este egal cu costul reparatiilor partilor componente sau ale pieselor avariate ori cu costul de inlocuire a acestora, inclusiv cheltuielile pentru materiale, precum si cele de demontare si montare aferente reparatiilor si inlocuirilor necesare ca urmare a pagubelor produse prin respectivul accident de vehicul, stabilite la preturile practicate de unitatile de specialitate, la care se adauga cheltuielile cu transportul vehiculului, precum si cele efectuate pentru limitarea pagubelor, dovedite cu documente justificative, potrivit art. 55. Prin unitati de specialitate se intelege persoanele juridice legal autorizate, care au in obiectul lor de activitate comercializarea de vehicule, parti componente, piese inlocuitoare si de materiale pentru acestea, cu exceptia celor in regim de consignatie, si/sau executarea de lucrari de intretinere si reparatie la vehicule.”
……………………………………………………………………………………………………………….
(12) Despagubirile nu pot depasi:
    a) cuantumul despagubirii, valoarea vehiculului la data producerii evenimentului si nici limita de despagubire prevazuta in polita de asigurare RCA, in cazul unei daune totale, in situatia in care pagubitul face dovada repararii vehiculului;
    b) cuantumul despagubirii, diferenta dintre valoarea vehiculului la data producerii accidentului si valoarea ramasa si nici limita de despagubire prevazuta in polita de asigurare RCA, in cazul unei daune totale, in situatia in care pagubitul nu face dovada repararii vehiculului, si in cazul daunelor partiale.
    (13) Dauna totala se defineste ca fiind situatia in care cuantumul daunei, asa cum a fost definit la alin. (3), depaseste 75 % din valoarea vehiculului la data producerii evenimentului.
Potrivit dispozitiilor art. 37 din acelasi ordin, daca asiguratorul RCA nu isi indeplineste obligatiile in termenul prevazut de art. 36 sau si le indeplineste defectuos, inclusiv daca diminueaza nejustificat despagubirea, la suma de despagubire cuvenita se aplica o penalizare de 0,1% pe zi de intarziere.

Raportat la starea de fapt si de drept descrisa, tinand seama de faptul ca responsabil de producerea accidentului se face intervenientul M. C. A., asiguratul paratei S.C. E. S.A., in temeiul dispozitiilor legale sus-mentionate actiunea va fi admisa in parte, urmand ca parata S.C. E. S.A. sa fie obligata sa plateasca despagubiri dupa cum urmeaza:
-suma de 533,04 lei cu titlu de despagubiri materiale si suma de 3.500 EURO sau echivalentul in lei la data executarii, cu titlu de daune morale.
-suma de 3.190,50 EURO sau echivalentul in lei la data executarii, cu titlu de despagubire pentru avariile produse la autoturismul asigurat
-penalitati de intarziere de 0,1% pe zi, calculate asupra sumelor de mai sus, incepand cu data de 28.11.2009 pana la data platii efective a acestora.
In ce privesc despagubirile materiale solicitate pentru U. A. V., s-a dovedit ca fiind certe doar pentru veniturile diminuate pe perioada incapacitatii de munca, respectiv suma de 533,04 lei, nefiind dovedite alte cheltuieli, martorii audiati la filele 49 si 50 dosar neavand cunostinta despre astfel de cheltuieli.
Cat privesc daunele morale, instanta a considerat ca suma de 3.500 euro este in masura sa acopere suferinta indurata de persoana vatamata atat pentru tratamentele aplicate cat si pentru suportarea mediului de spital.
In baza dispozitiilor art. 274 Cod pr. civila  parata S.C. E. S.A. va fi obligata sa plateasca reclamantei suma de 4.663 lei cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentand 3.000 lei onorariu de avocat (filele 198-201 dosar), 16oo lei onorariu expert (fila 189 dosar) si 63 lei costul expertizei medico legale (fila 154 dosar).

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Despagubiri, penalitati

DREPTURI SALARIALE ALE PERSONALULUI DIDACTIC. APLICAREA DISPOZITIILOR LEGALE PRIVIND PLATA AJUTORULUI FINANCIAR PENTRU ACHIZITIONAREA DE CARTI SI PROGRAME EDUCATIONALE IN FORMAT ELECTRONIC - Sentinta civila nr. 1921/LM/2011 din data de 15.11.2011
Despagubiri din asigurare de raspundere in cazul accidentelor de circulatie. Subrogatie. Neaplicarea solidaritatii. - Decizie nr. speta 5 din data de 08.01.2008
Repararea pagubei materiale sau a daunei morale in cazul condamnarii pe nedrept sau al privarii ori restrangerii dreptului de libertate in mod nelegal (art.504-507 Cod proc. penala). Data de la care incepe sa curga termenul de exercitare a actiunii p... - Sentinta civila nr. speta 2 din data de 04.01.2008
Despagubiri pentru lipsa de folosinta corelativ cu dreptul de retentie - Decizie nr. 88 din data de 05.03.2015
Folosinta teren agricol. Despagubiri acordate la valoarea corespunzatoare a folosului de tras - Decizie nr. 660 din data de 04.12.2014
LITIGIU CU PROFESIONISTI - Sentinta comerciala nr. 1049 din data de 04.11.2014
Solicitare pe cale separata a cheltuielilor de judecata. Reducere onorar de avocat. - Decizie nr. 219 din data de 03.04.2014
Despagubiri solicitate in baza Legii 221 din 2009. Constatarea caracterului politic a deportarii - Sentinta civila nr. 240 din data de 07.03.2011
Despagubiri - Decizie nr. 60 din data de 28.01.2011
Despagubiri - Sentinta civila nr. 138 din data de 04.02.2011
Despagubiri solicitate in baza Legii 221/2009 reprezentand contravaloarea unor bunuri confiscate abuziv de regimul comunist, fara ca masura confiscarii sa aiba caracter politic. - Sentinta civila nr. 969 din data de 15.10.2010
Esalonarea platilor stabilite prin titlul executoriu. - Decizie nr. 152 din data de 04.03.2010
Despagubiri - Sentinta civila nr. 1 din data de 15.09.2008
Pretentii - Sentinta civila nr. 330 din data de 05.05.2010
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 17 din data de 13.01.2010
Evacuare - Sentinta civila nr. 181 din data de 26.02.2009
Fonduri europene. Natura de acte administrative a proceselor-verbale de constatare a neregulilor si de stabilire a creantei bugetare si consecintele ce decurg din aceasta cu privire la prezumtiile legale si sarcina probei. - Decizie nr. 658/R din data de 04.06.2015
Validarea de catre vicepresedintele A.N.R.P. a hotararii unei comisii judetene de aplicare a Legii nr. 9/1998. A.N.R.P. nu se poate apara invocand propria culpa in negasirea resurselor financiare efectuarii platii acestor despagubiri. - Decizie nr. 71/R din data de 16.01.2015
Art. 41 din Legea nr. 165/2013 interpretare notiunea de hotarare judecatoreasca prin care s-a stabilit cuantumul despagubirilor. - Decizie nr. 284/R din data de 03.03.2015
Competenta legala de luare a masurii alocarii unor judecatori de la alte sectii la constituirea completurilor de judecata ale unei sectii, in mod exceptional. Diferenta intre aceasta masura, pe de o parte si delegare/detasare/transfer, pe de alta parte. - Decizie nr. 2110/R din data de 19.09.2014