InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Fagaras

Civil - ordonanta presedintiala

(Sentinta civila nr. 1127/2009 din data de 16.06.2009 pronuntata de Judecatoria Fagaras)

Domeniu Ordonanta Presedintiala | Dosare Judecatoria Fagaras | Jurisprudenta Judecatoria Fagaras

            
                                               ROMANIA
JUDECATORIA FAGARAS
JUDETUL BRASOV

                               
Sedinta publica din 16 iunie 2009

   Pe rol fiind cererea de ordonanta presedintiala formulata de reclamantul C ”P-P Pi-G” cu sediul ales in mun. Fagaras, str., nr. , jud. Brasov, in contradictoriu cu paratul S A domiciliat in loc. B, nr. , com. R, jud. Brasov.
      La apelul nominal facut in sedinta publica a fost prezent presedintele composesoratului R S, asistat de  avocat B C,  si paratul asistat de avocat A G.
Procedura  de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei, dupa care se constata depus la dosar prin serviciul registratura  extrasul de C.F. nr. x R. A fost administrata proba cu interogatoriul paratului, raspunsurile acestuia fiind consemnate in fila de interogatoriu de la dosar.
Reprezentantul judiciar al paratului arata ca renunta la proba cu interogatoriul reclamantului si depune la dosar contractul de administrare nr. 5/2007 din care arata ca reiese ca activitatea reclamantului nu are de suferit deci urgenta invocata de reprezentantii composesoratului nu subzista.
Reprezentanta reclamantului precizeaza ca nu mai solicita obligarea paratului la predarea actelor privind amenajamentul silvic. 
Reprezentantii partilor declara ca nu mai au alte cereri de formulat sau probe de solicitat.
Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata cauza in stare de judecata, iar in temeiul dispozitiilor art.150 cod procedura civila, declara inchise dezbaterile si acorda cuvantul in fond.
Reprezentanta judiciara a reclamantei solicita admiterea actiunii astfel cum a fost formulata si precizata intrucat in cauza s-a dovedit ca refuzul paratului de a preda toate actele pe care le detine, cheile cabanei si stampila composesoratului, blocheaza activitatea acestuia. Mai arata ca padurarul de care paratul a facut vorbire la interogator a fost schimbat.
      Reprezentanta paratului arata ca nu subzista motivele invocate in cerere, care nu s-au dovedit, si de asemenea nu este indeplinita conditia urgentei, ceruta de Codul de procedura civila pentru admiterea unei ordonante presedintiale, interenul reprezentantilor reclamantului fiind in realitate acela de a obtine accesul la cabana in scop de agrement, astfel ca se impune respingerea cererii.

                                   I N ST A N T A

Prin cererea inregistrata la aceasta instanta sub nr. de mai sus, astfel cum a fost precizata in sedinta publica de azi, reclamantul Composesoratul P-PP-G” prin reprezentantii sai legali, a chemat in judecata pe paratul S A, solicitand obligarea acestuia, ca de urgenta, sa predea documentele financiar-contabile, stampila, actele bancare si certificatul de inregistrare fiscala al composesoratului, precum si cheile si actele de proprietate ale cabanei de vanatoare „V R”.
       In motivarea actiunii s-a aratat ca paratul a fost presedintele composesoratului, iar prin actul aditional la actele constitutive ale acestei asociatii, autentificat sub nr. 645/16.04.2009 de B.N.P. PD s-a dispus printre altele si schimbarea consiliului de administratie, astfel ca paratul, in baza hotararii adunarii extraordinare din data de 05.04.2009, a fost demis din functia de presedinte.
      Desi dupa aceasta demitere i s-a solicitat in nenumarate randuri sa predea catre noul consiliu de administratie toate actele composesoratului, acesta a refuzat blocand in acest fel cu rea vointa desfasurarea normala a activitatii composesoratului.
      Prin atitudinea sa paratul incearca sa faca rau composesoratului, provocand pagube imense intrucat noul consiliu de administratie nu poate avea control asupra conturilor bancare ale composesoratului si nu poate semna acte in numele acestuia neavand stampila.
      In drept intemeiaza cererea pe art. 581 Cod proc. civ.
           Examinand actele dosarului instanta retine in fapt urmatoarele:
           Din cuprinsul statutului Composesoratului P-P P-G” (f.4-9 ale dos.), rezulta ca la momentul infiintarii acestuia, paratul facea parte din consiliul de administratie, fiind numit in functia de presedinte.
Asa cum reiese din actul aditional la actele constitutive ale composesoratului, autentificat sub nr. 645/16.04.2009 de notar public PD (f.3 a dos.), membrii acestuia au hotarat in Adunarea generala extraordinara care a avut loc la data de 05.04.2009, schimbarea consiliului de administratie, presedinte fiind numit un alt membru al composesoratului, fara ca paratul  sa mai faca parte din conducere.
Prin hotararea pronuntata in dosarul civil nr. 1361/226/2009 al acestei instante la data de 05.05.2009 (f. 10 a dos.), s-a dispus ca modificarea in acest sens a statutului composesoratului sa fie inscrisa in registrul special tinut la Judecatoria Fagaras.
Reclamantul a recunoscut la interogatoriu ca detine inca, atat actele contabile si stampila composesoratului, cat si actele de proprietate si cheile cabanei de vanatoare „Valea Radului”, aceasta fiind proprietatea composesoratului, asa cum rezulta din extrasul de C.F. nr. 100273 Recea nr. cad. 597, insa nu este de acord sa le restituie.
Instanta constata ca in prezent paratul nu mai are nicio calitate sa detina documentele contabile, stampila composesoratului si cheile cabanei, refuzul acestuia de a le restitui constituind un abuz, care se impune a fi inlaturat de urgenta pe calea procedurii ordonantei presedintiale.
In consecinta instanta apreciind ca in speta urgenta, ca o conditie necesara pentru admiterea unei cereri de ordonanta presedintiala, exista implicit ca urmare a refuzului paratului de a preda actualilor membrii ai consiliului de administratie al composesoratului documentele de mai sus, stampila composesoratului si cheile cabanei, pe care le-a detinut in calitate de presedinte al acestuia, continuarea detinerii acestora fara drept facand ca pericolul si urgenta sa fie justificate prin insusi acest fapt, deoarece reclamantul este lipsit in mod abuziv de respectivele lucruri si documente.
Asa fiind, urmeaza ca instanta sa admita cererea de ordonanta presedintiala, astfel cum a fost precizata, formulata de reclamantul C ”P-P Pi-G”, in contradictoriu cu paratul S A si-n consecinta, sa oblige pe parat sa predea reprezentantilor reclamantului documentele financiar-contabile si stampila composesoratului, actele de proprietate ale imobilului inscris in C.F. nr. x R nr. cad. 597, contand in constructie de cabana si cheile acestuia.
Instanta va mai dispune ca prezenta hotarare sa fie executorie fara somatie sau trecerea unui termen.
Nu s-au cerut cheltuieli de judecata.

Pentru aceste motive
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E

Admite cererea de ordonanta presedintiala, astfel cum a fost precizata, formulata de reclamantul C ”P-P Pi-G” cu sediul ales in mun. F, str. L, nr., jud. Brasov, in contradictoriu cu paratul S A domiciliat in loc. B, nr., com. R, jud. Brasov si-n consecinta:
Obliga pe parat sa predea reprezentantilor reclamantului documentele financiar-contabile si stampila composesoratului, actele de proprietate ale imobilului inscris in C.F. nr. x R nr. cad. 597, contand in constructie de cabana si cheile acestuia.
Executorie fara somatie sau trecerea unui termen
Fara cheltuieli de judecata.



Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Ordonanta Presedintiala

Ordonanta presedintiala - Decizie nr. 541 din data de 31.07.2017
Obligarea parintelui la exprimarea acordului de vointa in vederea parasirii teritoriului tarii a copilului minor - Sentinta civila nr. 734 din data de 12.12.2016
Conditii de admisibilitate. Efectuarea unor lucrari de intretinere imobil. Urgenta justificata prin producerea unui prejudiciu si cauzarea unor costuri suplimentare viitoare - Decizie nr. 947 din data de 02.12.2015
Suspendarea unei decizii de debit privind recuperarea sumelor incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale pe calea ordonantei presedentiale - Sentinta civila nr. 434 din data de 22.04.2013
Suspendarea deciziei de recalculare a pensiei prin ordonanta presedentiala - Sentinta civila nr. 1110 din data de 09.11.2010
Neindeplinirea conditiilor de admisibilitate in cazul ordonantei presedintiale avand ca obiect evacuarea - Decizie nr. 533 din data de 08.07.2010
Neindeplinirea conditiilor ordonantei presedentiale - Decizie nr. 534 din data de 08.07.2010
Cerere de ordonanta presedintiala. Conditii de admisibilitate. - Sentinta civila nr. 45 din data de 16.01.2009
Ordonanta presedintiala pentru modificarea programului de vizitare a minorului. Neindeplinirea conditiilor ordonantei presedintiale. - Decizie nr. 96 din data de 11.02.2010
Ordonanta presedintiala - Sentinta comerciala nr. 1263/C din data de 13.10.2009
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1415 din data de 16.11.2011
Evacuare - Sentinta civila nr. 1276 din data de 09.12.2010
Ordonanta presedintiala - Sentinta comerciala nr. 55 din data de 30.04.2009
Ordonanta presedentiala de suspendare a hotararii adunarii creditorilor in procedura insolventei - Hotarare nr. 2367/sind din data de 04.09.2009
Insolventa- ordonanta presedentiala- suspendare organizare prima sedinta a adunarii creditorilor - Sentinta civila nr. 2367 din data de 04.12.2009
Insolventa- ordonanata presedentiala- ridicare interdictie blocare conturi debitor in perioada de observatie - Sentinta civila nr. 20/CC din data de 18.12.2009
Evacuare pe calea ordonantei presedintiale. Conditii de admisibilit - Decizie nr. 540/R din data de 23.08.2007
Luarea unor masuri urgente in cazuri grabnice pe calea ordonantei presedintiale. - Decizie nr. 13 din data de 13.01.2012
Ordonanta presedintiala. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 337 din data de 14.02.2011
Ordonanta presedintiala. Obligarea societatii furnizoare de gaz sa incheie cu reclamantul contract de furnizare de gaze naturale. - Decizie nr. 373 din data de 29.04.2009