InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Curtea de Apel Bucuresti

Administrarea dovezilor.Expertiza.

(Decizie nr. 162 din data de 05.04.2012 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti)

Domeniu Expertize | Dosare Curtea de Apel Bucuresti | Jurisprudenta Curtea de Apel Bucuresti

      Domeniu: Aspecte de Drept material aplicabile in litigiile cu profesionisti
      
    Administrarea dovezilor.Expertiza.
      
      Pentru a putea fi retinute concluziile expertului acestea nu trebuie sa se rezume doar la prezentarea devizelor emise de anumite societati comerciale
      
- Art.201Cod civil.
      

  Curtea nu poate retine concluziile formulate de domnul expert B, intrucat acestea in realitate nu sunt concluziile sale, ci reiau preturile la care diverse societati comerciale s-au oferit sa efectueze reparatiile. Or, lasand la o parte ca determinarea c/val reparatiilor nu poate fi lasata la latitudinea unei societati comerciale, aceasta fiind sarcina expertului, Curtea considera ca nu poate tine seama de preturile din devizele emise de acestea.
      
(CURTEA DE APEL BUCURESTI - SECTIA A V-A CIVILA,
DECIZIA CIVILA NR.162 din 05.04.2012)


      Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti - Sectia a VI-a Comerciala sub nr.37005/3/2008 din 7.10.2008, reclamanta P. M. a chemat in judecata pe parata SC T.R. SA, solicitand instantei ca prin sentinta ce va pronunta sa dispuna obligarea paratei la plata prejudiciului cauzat ca urmare a evenimentului de navigatie din data de 17.05.2006 in portul O., prin care impingatorul "B.r. 96" al armatorului SC T. R. SA a avariat grav ambarcatiunea de agrement in constructie, yacht tip "Roberts Spray 55" inregistrata cu numarul 11-OL, proprietatea reclamantei.
      Prin sentinta comerciala nr. 3474/3.03.2009 Tribunalul Bucuresti - Sectia a VI-a Comerciala a respins exceptia de necompetenta materiala si a admis exceptia de necompetenta teritoriala, declinand cauza in favoarea Tribunalului Calarasi spre competenta solutionare.
       La data de 15.01.2009, G SA si G Tau formulat cerere de interventie accesorie in interesul paratei SC T R SA, solicitand admiterea cererii de interventie si respingerea ca nelegala si netemeinica a cererii de chemare in judecata a reclamantei P M.
       Prin sentinta comerciala nr. 2534/12.10.2010, pronuntata de Sectia Civila a Tribunalului Calarasi in dosarul nr. 2924/116/2009, a fost admisa in parte actiunea formulata de reclamanta P M. impotriva paratei SC T. R. SA Constanta, a fost obligata parata SC T R SA Constanta la plata sumei de 56.100 euro reprezentand daune materiale si 1500 euro reprezentand daune morale si a fost respins capatul de cerere privind rata inflatiei euro solicitata de reclamanta prin actiune. De asemenea, a fost respinsa exceptia lipsei calitatii procesuale a intervenientului in interesul paratei G SA, exceptie invocata de parata. A fost respinsa cererea de interventie in interesul paratei formulata de intervenientele G SA si G T, fiind obligata parata la plata catre reclamanta a sumei de 5.701,12 lei cu titlu de cheltuieli de judecata.
       Pentru a pronunta aceasta sentinta prima instanta a retinut ca expertul S T O a stabilit ca prejudiciul cauzat urmare a producerii accidentului, reprezentat de c/val. reparatiilor necesare aducerii navei in stadiul anterior producerii accidentului, este de 56.100 euro (valoare finala stabilita in suplimentul la raportul de expertiza - paginile 259-260 dosar).
       In raspunsul la obiectiuni expertul a aratat ca a avut in vedere numai avariile pe care le-a identificat in prezenta partilor si pe care le-a retinut in procesul-verbal incheiat cu ocazia efectuarii expertizei si semnat de toate partile fara obiectiuni, iar la stabilirea valorii prejudiciului s-au avut in vedere modalitati de calcul specifice domeniului reparatiilor de nave.
        In raport situatia de fapt retinuta in considerente, tribunalul a constatat ca parata SC T R SA se face vinovata de avarierea ambarcatiunii reclamantei P M in urma accidentului naval produs la 17.05.2006 in Portul O si pe cale de consecinta, in baza art.998-999 Cod civil, urmeaza a o despagubi pe reclamanta pentru prejudiciul produs.
       Avand in vedere ca ambarcatiunea reclamantei este o ambarcatiune de agrement, destinata petrecerii timpului liber, tribunalul a obligat-o pe parata catre reclamanta si la plata sumei de 1.500 euro cu titlu de daune morale.
       In ceea ce priveste capatul de cerere din actiunea reclamantei privind obligarea paratei la plata despagubirilor pentru prejudiciul produs plus rata inflatiei euro de la data pronuntarii hotararii judecatoresti pana la data platii efective, instanta l-a respins, avand in vedere ca inflatia este un indicator financiar ce se calculeaza la nivelul fiecarei tari si se refera la economia fiecarui stat si implicit la moneda nationala a acestuia.
       Impotriva sentintei comerciale nr. 2534/2010 pronuntata de Tribunalul Calarasi Sectia Civila au formulat apel atat reclamanta P M, cat si parata SC T R SA si intervenienta G T - F.
       Prin apelul sau, reclamanta P M a criticat sentinta ca netemeinica si nelegala si a solicitat admiterea apelului si drept consecinta modificarea sentintei, in sensul de a fi obligata parata la plata prejudiciului efectiv cauzat, actualizat cu rata inflatiei la moneda euro, plus daunele morale solicitate, actualizarea pretentiilor rezultate cu rata inflatiei la moneda euro, plus cheltuieli de judecata.
       In motivare, apelanta reclamanta a aratat ca actiunea se intemeiaza pe raspundere civila delictuala.
      Din actele depuse la dosar de reclamanta, cit si din cele depuse de parata, rezulta ca aceasta a savarsit fapta, ca a fost savarsita cu vinovatie, ca prin fapta piritei s-a avariat grav nava reclamantei, si s-a dovedit legatura de cauzalitate intre aceste elemente.
       S-a aratat ca in procedura de conciliere parata a recunoscut avariile prevazute in acest raport de expertiza, (contestand doar valoarea estimata a reparatiilor), desi in intimpinarea depusa la dosar pirita a recunoscut inca o data aceste avarii, dar nu estimarea costurilor reparatiei, desi in prima incheiere de sedinta din la Tribunalul Giurgiu, s-au mai recunoscut o data de catre pirita prin reprezentant, atat vinovatia cat si avariile constatate in acest raport de expertiza, aratand ca nu sunt multumiti de valoarea prejudiciului.
      Cu toate acestea, instanta de fond, desi prin incheierea din 28.01.2010 a solicitat expertului desemnat sa evalueze avariile deja recunoscute de parti din raportul anterior de expertiza, plus alte avarii daca le constata personal, totusi noul expert a facut o expertiza neprofesionala, incalcand acest obiectiv si a stabilit doar unele avarii, agreate de parata, despre care arata el ca partile prezente la convocare le-au agreat, si facand referire la un inscris olograf.
      Dupa cum se poate observa din lecturarea raportului de expertiza, acesta se dovedeste a fi partinitor, in favoarea piritei, se vorbeste foarte des despre "avarii agreate de T", iar expertul nu are nici o dovada de costuri sau un deviz estimativ emis de unitatile de reparatii navale.
       A mai sustinut apelanta reclamanta ca, cu toate obiectiunile sale juste si intemeiate, instanta a omologat acest raport de expertiza intocmit cu neprofesionalism si a obligat parata sa plateasca ca prejudiciu doar ce a stabilit expertul, fara a avea un suport tehnic material, oferte, devize de lucrari. Aceasta valoare nu o multumeste, pentru ca nu poate sa repare nava cu aceasta suma, iar prejudiciul produs nu poate fi acoperit cu aceasta suma. Pentru acest motiv s-a solicitat tribunalului sa nu omologheze raportul de expertiza efectuat de expertul judiciar S, acesta fiind efectuat cu incalcarea normelor legale in materie si a codului etic profesional, expertul manifestand partinire pentru pirita si lipsa de profesionalism in efectuarea lucrarii de expertiza. Aceste aspecte au condus la stabilirea unui prejudiciu de catre expert, conform indicatiilor paratei, fara a anexa la expertiza nici o oferta privind vreun eventual deviz de reparatii a avariilor, efectuate de un agent economic specializat in domeniul reparatii nave.
       A fost reiterat in apel acest aspect al analizarii materialului probator, depus la dosar, admiterea probelor prorogate de instanta de fond dupa efectuarea expertizei si respinse ulterior de aceasta, dar si o noua expertiza, care sa evalueze avariile din prima expertiza, cit si cele rezultate ulterior prin deprecierea navei, ca urmare a scurgerii timpului si a faptului ca aceasta sta pe ape de atunci si se deterioreaza in fiecare zi.
       Cu privire la daunele morale, apelanta a solicitat ca instanta de apel sa admita solicitarea sa privind cuantumul acestora, aratand ca a solicitat valoarea infima de 5000 euro, strict pentru nu timbra mai mult. Daunele morale solicitate in suma de 5000 euro reprezinta consecintele daunatoare care nu pot fi evaluate ca avand un continut economic, si care rezulta din atingerile si incalcarile drepturilor personale nepatrimoniale - in speta suferintele, neplacerile, durerea psihica provocata ca urmare a avarierii bunului sau, bun in care reclamanta si-a investit toate economiile, accident care i-a provocat restrangerea posibilitatilor preconizate de a se bucura de calatorii de croaziera, intrucat nava urma sa se finalizeze si familia sa plece in calatorii de placere, de petrecere a timpului liber. De asemenea, in categoria daunelor morale solicitate se includ si suferintele si traumele psihice cauzate de comportamentul piritei fata de reclamanta, de la data accidentului pana in prezent.
       De asemenea, apelanta reclamanta a solicitat si admiterea capatului de cerere privind actualizarea prejudiciului rezultat in moneda euro cu rata inflatiei Ia aceasta moneda, capat de cerere respins de instanta de fond ca neintemeiat.
      S-a aratat ca, o data cu introducerea in anul 1999 a monedei euro in cadrul Uniunii Europene, bancile europene au considerat necesara introducerea unei noi rate interbancare, comune bancilor care activeaza in zona monetara a UE, inlocuind ratele interbancare nationale. Astfel a aparut euribor (Euro Inter-Bank Offered Rate), indicator ce reprezinta ratele de dobanzi pentru imprumuturile in euro la care bancile participante in zona monetara UE isi acorda imprumuturi.
       Inflatia masurata prin preturile de consum in zona euro este calculata lunar de Eurostat. Indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC) acopera, in medie, aproximativ 700 de bunuri si servicii, reflectand cheltuielile medii ale gospodariilor populatiei din zona euro pentru un cos de produse.
       Prin apelul lor, parata SC T R SA si intervenienta G T - F au solicitat instantei ca prin hotararea ce va pronunta sa dispuna admiterea apelului, schimbarea in parte a sentintei apelate in sensul respingerii cererii reclamantei privind obligarea subscrisei SC T R SA la plata daunelor morale si a contravalorii daunelor care nu au rezultat ca urmare a accidentului, cu obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecata.
       In motivare, s-a aratat ca prin cererea de chemare in judecata reclamanta a solicitat obligarea subscrisei la plata prejudiciului reprezentand daunele cauzate prin evenimentul de navigatie din 17.05.2006 in portul Oltenita.
        Or, avand in vedere faptul ca la momentul cercetarii locale din data de 27.04.2010, expertul a observat ca ambarcatiunea suferise daune rezultate atat din accident cat si din afara accidentului, datorita gresitei ancorari, manipulari, ulterior producerii accidentului, in raportul de expertiza a stabilit separat contravaloarea reparatiilor (materiale si manopera) pentru ambele tipuri de daune.
      Cu toate ca prin cererea de chemare in judecata reclamanta a solicitat contravaloarea prejudiciului cauzat prin accident, instanta a obligat parata T R SA si la plata sumei de 2.993 euro reprezentand echivalentul reparatiilor pentru daune care nu sunt datorate accidentului.
        Astfel, prin hotararea pronuntata, instanta a acordat reclamantei mai mult decat aceasta a solicitat, pronuntand o hotarare nelegala. In acest sens, oricum T R SA nu poate fi obligata decat la acoperirea prejudiciului cauzat prin accident, iar nu la acoperirea unor daune cauzate ulterior accidentului, fara a avea legatura cauzala cu accidentul propriu zis.
        Totodata, instanta a admis cererea reclamantei de plata a daunelor morale, fara insa a motiva hotararea astfel pronuntata.
       In virtutea principiului "onus probandi incumbit actori" reclamanta trebuia sa faca dovada prejudiciului moral suferit, precum si a cuantumului acestuia. In fata primei instante, reclamanta nu a facut nici o dovada in acest sens, instanta admitand in mod neintemeiat cererea reclamantei.
       La data de 17.03.2011 apelantele SC T R SA si G T - F si intimata G SA au formulat intampinare, prin care au solicitat respingerea apelului formulat de apelanta reclamanta P M, cu cheltuieli de judecata.
       La randul sau, apelanta reclamanta P M a depus intampinare la data de 22.03.2011, prin care a solicitat respingerea apelului formulat de apelantele SC T R SA si G T - Franta ca nefondat, cu cheltuieli de judecata.
       In apel a fost administrata proba cu inscrisuri si expertiza tehnica, raportul de expertiza fiind efectuat de domnul expert B V A.
       Analizand apelurile formulate de parti prin prisma criticilor formulate de acestia, fata de actele si lucrarile dosarului si de dispozitiile art. 294 si urm. C.proc.civ., Curtea apreciaza ca apelurile sunt fondate si le va admite.
       Inainte de toate se impune precizarea in sensul ca prin cererile de apel nu a fost pusa in discutie intrunirea cumulativa a conditiilor raspunderii civile delictuale, partile fiind de acord cu privire la circumstantele in care a fost avariata ambarcatiunea apelantei reclamante si la persoana vinovata de producerea accidentului, aspectele contestate privind doar cuantumul prejudiciului material si moral.
       Referitor la evaluarea prejudiciului, retine Curtea ca atat la prima instanta cat si in faza apelului au fost efectuate cate o expertiza tehnica prin care s-a urmarit sa se determine intinderea acestuia.
       La prima instanta raportul de expertiza a fost efectuat de catre domnul expert S T O (F 168 si urm. dosar Tribunal Calarasi) care in raspunsul la obiectiuni (F 251 si urm.) a stabilit o valoare finala de 56.073 euro a prejudiciului produs apelantei reclamante ca urmare a producerii accidentului, reprezentat de contravaloarea reparatiilor necesare readucerii navei in stadiul anterior producerii accidentului, aceasta valoare fiind avuta in vedere de prima instanta la pronuntarea sentintei apelate.
       In faza apelului raportul de expertiza a fost efectuat de domnul expert B V A (filele 88 si urm.), care a procedat la intocmirea unei Specificatii de lucrari necesare repararii iahtului avariat (Specificatie ce reprezinta Anexa 16 la raportul de expertiza), si pe care a inaintat-o unui santier naval din Giurgiu. Pe baza acestei Specificatii, santierul naval (SC S A.T.G. G) a intocmit un deviz de reparare a iahtului in care a indicat suma de 127.490,60 euro (cu TVA). Pe cale de consecinta, aceasta suma a fost considerata de catre expert ca reprezinta contravaloarea reparatiilor ambarcatiunii necesare pentru aducerea acesteia in starea premergatore producerii evenimentului de navigatie din noaptea de 17.05.2006.
       Ulterior, ca urmare a incuviintarii unui supliment la raportul de expertiza tehnica, in cadrul acestui supliment (filele 239 si urm.), domnul expert a prezentat inca doua devize de reparatii emise in baza aceleiasi Specificatii de lucrari de alte doua santiere navale din tara, respectiv de SC A SA C (deviz in valoare de 136.869,96 euro cu TVA) si SC A SRL C (deviz in valoare de 79.412,85 euro cu TVA).
       Se mai impune observatia ca prin obiectivul fixat de instanta de apel s-a pus in vedere domnului expert B sa aiba in vedere avariile constatate prin procesul-verbal din data de 27.04.2010 intocmit de expertul S T, reiesind asadar ca prin ambele rapoarte de expertiza judiciara au fost avute in vedere aceleasi avarii.
      Analizand rapoartele de expertiza judiciara efectuate in fata primei instante si in apel, Curtea apreciaza ca metoda utilizata de domnul expert S T este cea corecta, intrucat domnul expert, folosindu-se de cunostintele sale de specialitate,  a determinat ce anume operatiuni tehnologice sunt necesare pentru repararea iahtului, cantitatile de materiale si timpul de manopera aferente reparatiilor, pretul acestora si costurile suplimentare, in functie de toate acestea stabilind intinderea prejudiciului.
      Spre deosebire de acesta, Curtea constata ca in raportul de expertiza efectuat de domnul expert Butca acesta nu a determinat el insusi contravaloarea prejudiciului, ci a solicitat unor santiere navale sa efectueze cate un deviz pentru lucrarile din Specificatia intocmita, insusindu-si apoi pretul din deviz.
      Apreciaza Curtea ca concluziile raportului de expertiza intocmit de expertul B nu pot fi retinute, intrucat acesta nu a stabilit efectiv contravaloarea reparatiilor necesare iahtului, prin raportare la cunostintele sale, la cantitatile de materiale si lucrari pe care sa le stabileasca el insusi sau la numarul de ore de manopera necesare dupa aprecierea sa, sub acest aspect reiesind ca metoda de evaluare aplicata de expertul S T este cea corecta.
      Curtea nu poate retine concluziile formulate de domnul expert B, intrucat acestea in realitate nu sunt concluziile sale, ci reiau preturile la care diverse societati comerciale s-au oferit sa efectueze reparatiile. Or, lasand la o parte ca determinarea c/val reparatiilor nu poate fi lasata la latitudinea unei societati comerciale, aceasta fiind sarcina expertului, Curtea considera ca nu poate tine seama de preturile din devizele emise de acestea.
      Aceasta deoarece aceste devize au fost emise avandu-se in vedere si o serie de criterii economice, fiecare dintre societati urmarind (ceea ce este de altfel cat se poate de normal) obtinerea unui profit - mai mare sau mai mic, de unde concluzia ca nu reflecta pretul real al reparatiilor, iar pe de alta parte ele reprezinta simple puncte de plecare in eventuale negocieri, cunoscut fiind faptul ca in conditiile unei economii de piata pretul se stabileste in urma intalnirii cererii cu oferta.
      In consecinta, Curtea apreciaza ca modalitatea avuta in vedere de domnul expert S T, care a stabilit in mod direct intinderea prejudiciului, prin raportare la necesarul real de lucrari, materiale si numarul de ore manopera si la valoarea reala a acestora, fara a se folosi de preturile practicate de terti, este cea corecta.
      Fata de cele de mai sus, Curtea apreciaza ca nefondate criticile formulate de apelanta-reclamanta, prin care aceasta critica solutia primei instante sub aspectul intinderii daunelor morale si solicitarea acesteia din apel de a se retine ca prejudiciul material este in cuantum de 127.490 euro (astfel cum s-a mentionat de catre dl expert B in raportul sau).
      Se are in vedere ca expertul a prezentat si argumentat punctul sau de vedere, nefiind nicidecum partinitor astfel cum sustine apelanta, iar in ceea ce priveste avariile constatate de acesta Curtea retine ca acestea sunt recunoscute de catre apelanta nu doar prin semnarea Procesului-verbal din data de 27.04.2010 ci si prin solicitarea ca instanta de apel sa tina seama de valoarea stabilita de expertul B in baza aceluiasi proces-verbal (deci pentru aceleasi avarii cu cele evaluate de expertul S!).
       Desi Curtea apreciaza ca metoda de lucru folosita de domnul expert S T este corecta, nu poate fi de acord intrutotul cu valoarea de 56.073 euro indicata de acesta in raspunsul la obiectiuni, apreciind ca criticile formulate de apelantele SC T R SA si G T - F cu privire la gresita acordare si a daunelor care nu au rezultat din accidentul de navigatie din noaptea de 17.05.2006 sunt intemeiate.
       Aceasta deoarece, dupa cum este bine cunoscut, una dintre conditiile pentru a opera raspunderea civila delictuala este legatura de cauzalitate dintre prejudiciu si fapta ilicita.
      Or, dupa cum se poate observa din raspunsul formulat de domnul expert S T la obiectiunile partilor, valoarea de 56.073 euro (rotunjit 56.100 euro - cat a acordat prima instanta) cuprinde atat reparatia avariilor produse in timpul accidentului, cat si a celor produse in afara accidentului (acestea din urma fiind in cuantum de 2.993 euro - suma contestata de parata si intervenienta prin motivele de apel).
      Or, fata de faptul ca din suplimentul la raportul de expertiza reiese ca repararea etravei pentru etansarea corpului navei, desi este necesar a fi efectuata, nu este consecinta accidentului, reiese ca suma de 2.993 euro mentionata in Anexa 5 la supliment in mod gresit a fost inclusa de prima instanta in cuantumul despagubirilor, intrucat nu exista legatura de cauzalitate.
      In consecinta, Curtea apreciaza ca fondate sustinerile apelantelor SC T R SA si G T cu privire la acest aspect si constata ca prejudiciul material este in cuantum de 53.080 euro (diferenta dintre 56.073 euro reprezentand valoarea totala a prejudiciului material indicata in raportul de expertiza si 2.993 euro - c/val reparatiilor necesare pentru avariile produse in afara accidentului).
      Referitor la solutia data de prima instanta pe capatul de cerere privind daunele morale, care a fost criticata in ambele apeluri, Curtea retine ca ambarcatiunea care a fost avariata in accidentul din data de 17.05.2006 era un vas de agrement aflat in constructie, proprietatea apelantei-reclamante.
      Se observa ca timp indelungat de la data producerii accidentului naval (respectiv pana la data pronuntarii sentintei apelate) reclamanta a fost in imposibilitate de a finaliza constructia ambarcatiunii si de a o folosi in scop de agrement, intrucat nu a primit nici un fel de despagubiri care sa ii permita sa repare ambarcatiunea, aceasta de altfel nefiind adusa nici in prezent la starea anterioara producerii accidentului.
      Abia de la pronuntarea sentintei (12.10.2010) apelanta reclamanta a fost in posesia unui titlu executoriu impotriva intimatei parate pentru suma de 56.100 euro reprezentand daunele materiale acordate de prima instanta.
      Curtea apreciaza fondate criticile apelantei reclamate cu privire la admiterea in parte a capatului de cerere privind daunele morale si ca nefondate criticile formulate de apelanta parata si apelanta intervenienta, considerand ca suma de 1.500 euro daune morale acordata prin sentinta atacata este intr-un cuantum prea mic.
      Apreciaza Curtea ca, fata de faptul ca prin avarierea ambarcatiunii apelanta reclamanta a fost lipsita foarte mult timp de posibilitatea de a o termina si apoi de a efectua calatorii de agrement - aceasta fiind de altfel natura ambarcatiunii - i s-a produs un prejudiciu moral constand in privarea de placerea ocazionata de astfel de calatorii si de posibilitatea de relaxare oferita de navigare si ca suma de 5.000 euro solicitata de catre apelanta reclamanta este rezonabila si este de natura sa acopere suferintele psihice si starea de nemultumire a acesteia.
      In sfarsit, cat priveste motivele de apel formulate de apelanta reclamanta cu privire la respingerea capatului de cerere prin care se solicita actualizarea prejudiciului cu rata inflatiei de la data pronuntarii hotararii si pana la data platii efective, Curtea apreciaza ca acestea nu sunt intemeiate.
      Se are in vedere ca in Romania moneda nationala este leul, Institutul National de Statistica fiind in masura sa stabileasca rata inflatiei doar pentru moneda nationala nu si pentru alta moneda si ca, astfel cum reiese din adresa nr. 33118/11.08.2011 emisa de aceasta institutie (F 78 dosar Curte) rata inflatiei pentru euro poate fi calculata numai pentru tarile care fac parte din zona euro - deci nu si pentru Romania.
      Fata de cele de mai sus, admitand apelurile, Curtea va schimba in parte sentinta apelata in sensul ca va obliga parata la plata catre reclamanta a sumei de 53.080 euro daune materiale si la suma de 5.000 euro daune morale, ambele sume in echivalent in lei la cursul BNR de la data platii, precum si la plata sumei de 5.437 lei cheltuieli de judecata (calculate prin raportare la suma de 53.080 euro respectiv 191.088 lei in echivalent in lei la cursul de la data formularii actiunii), urmand a pastra celelalte dispozitii ale sentintei apelate.
      Referitor la cheltuielile de judecata din apel (taxe judiciare de timbru si onorariu expert), fata de faptul ca ambele parti au efectuat cheltuieli si ca ambele apeluri vor fi admise, in temeiul art. 276 C.proc.civ. Curtea l-a compensat.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Expertize

Expertiza medico-legala psihiatrica. Conditii de admisibilitate a probei. - Decizie nr. 325 din data de 27.05.2010
cerere de intrerupere executare pedeapsa. efectuarea expertizei medico-legale. - Hotarare nr. 353 din data de 07.06.2010
Amanarea executarii pedepsei pe motive medicale. Conditii. - Sentinta penala nr. 372 din data de 15.07.2009
Plangere impotriva actelor porcurorului. Expertiza contabila efectuata in faza actelor premergatoare. Incalcarea garantiilor prevazute de art. 118 c.p.p. Nelegalitate. - Sentinta penala nr. 625 din data de 27.08.2008
Internare medicala - Sentinta penala nr. 603 din data de 29.09.2009
Legea nr. 571/2003, art. 140 alin. (2) lit. f), art. 141 alin. (2) lit. e) - Decizie nr. 3496 din data de 20.09.2017
Domeniu. Drept administrativ Obligare emitere act administrativ - Decizie nr. 3302 din data de 11.09.2017
Prin obligatia autoritatii publice de a comunica informatiile de interes public solicitate nu se intelege obligatia acesteia de a evalua probleme de drept sau de fapt, ci doar de a comunica date privind activitatea desfasurata. - Decizie nr. 3255 din data de 07.09.2017
O oferta neconforma sau inacceptabila nu poate ocupa un anume loc in cadrul clasamentului efectuat de comisia de elaborare ulterior deschiderii ofertelor deoarece nu este o oferta apta a asigura executarea contractului ce ar urma a fi incheiat. - Decizie nr. 3145 din data de 10.08.2017
Domeniu. Drept administrativ Litigiu privind achizitiile publice - Decizie nr. 3138 din data de 27.07.2017
Domeniu. Drept administrativ Litigiu privind achizitiile publice - Decizie nr. 3130 din data de 21.07.2017
Contencios administrativ. Conflict de competen?a, instan?a competenta sa solu?ioneze o cerere formulata de un magistrat, avand ca obiect obligarea paratilor la stabilirea unor drepturi salariale ?i plata acestor drepturi - Decizie nr. 1187 din data de 04.04.2017
Contencios administrativ, func?ionar public; Legea nr. 188/1999, Legea nr.554/2004, H.G. nr. l 185/2014, Ordinul MADR nr.321/06.02.2015, Ordinul MADR nr. 397/18.02.2015 - Decizie nr. 501 din data de 08.02.2017
Contencios administrativ ?i fiscal; art. 348 C.fisc. coroborat cu pct. 8 alin. (39) lit. b) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227 /2015 privind noul C.fisc., referitoare la reducerea cu 75 % a garantiei dispuse a fi constituita pentru antre - Decizie nr. 197 din data de 27.01.2017
Condi?iile prevazute de art. 214 alin. (1) lit. a) din O.G. nr. 92/2003 pentru suspendarea contesta?iei administrative, justificarea conditionalita?ii ca infractiunile sesizate sa aiba o inraurire hotaratoare asupra solutiei ce urmeaza sa fie data in proc - Decizie nr. 196 din data de 27.09.2017
Societati. Constatarea legalitatii fuziunii. Necesitatea formei autentice a hotararii de aprobare a fuziunii prin absorbtie, in cazul terenurilor. - Decizie nr. 703A din data de 10.04.2017
Procedura de insolventa. Cesionarea creantei unui creditor. Nedobandirea calitatii de membru al comitetului creditorilor de catre creditorul cesionar. - Decizie nr. 871A din data de 10.05.2017
Cererea de obligare a Fondului de Garantare a Asiguratilor la despagubiri ca urmare a producerii unor riscuri acoperite de asigurarea RCA. Procedura speciala de reglementare a legii. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 863A din data de 18.05.2017
Procedura de insolventa. Deschiderea procedurii generale. Cererea debitorului formulata in lipsa unei hotarari a asociatilor. - Decizie nr. 839A din data de 08.05.2017
Procedura de insolventa. Denuntarea contractelor in derulare de catre administratorul judiciar. Notificarea denun?arii. Termen de prescriptie. - Decizie nr. 805A din data de 27.04.2017