InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Uzucapiune

(Sentinta civila nr. 4661 din data de 06.07.2016 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Uzucapiune (Prescriptia achizitiva) | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau

Prin cerere inregistrata pe rolul Judecatoriei Bacau la data de … sub nr .. reclamantii M P si M Mau chemat in judecata pe parata UAT S  solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa constate ca au dobandit dreptul de proprietate, prin uzucapiune, asupra terenului in suprafata de 180 mp din intravilanul com ...
In motivare, reclamantii au aratat ca in anul 1992 au convenit cu numitul O. I.sa le vanda un teren in suprafata de 180 mp din .., intrucat la randul sau  era indreptatit la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren pe care acesta il stapanea, renuntand in favoarea acestuia. Au sustinut reclamantii ca in anul 1994 numitul O. I. a semnat un act sub semnatura privata  intitulat "declaratie"  prin care se obliga sa le vanda aceasta suprafata de teren imediat ce i se va elibera titlul de proprietate pentru acest teren.
Reclamantii au invederat ca din anul 1992 au intrat in stapanirea acestui teren, fiind cunoscuti la nivelul comunei ca si proprietari, in aceasta calitate, fiindu-le eliberate si actele necesare construirii unei locuinte de catre UAT Sascut, respectiv certificat de urbanism, autorizatie de constructie, memoriu justificativ, in baza carora au construit casa in care locuiesc in prezent.
S-a aratat de reclamanti ca au luat legatura cu numitul O.  I. pentru incheierea in forma autentica a contractului de vanzare-cumparare insa acesta le-a comunicat ca in titlul sau de proprietate nu a fost inscris terenul si neavand calitatea de proprietar nu le poate transmite un drept pe care nu il are in patrimoniu. Au sustinut ca s-au adresat si paratei, care, verificand Registrul Agricol, a constatat ca acest teren nu a fost inscris ca proprietatea lui O. I. si nici a autorilor sai, acesta fiind motivul pentru care nu i s-a eliberat titlul de proprietate, fiind stapanit fara titlu.
Reclamantii au pretins ca defunctul O. I. a stapanit sub nume de proprietar acest teren fara ca nimeni sa il tulbure, iar ulterior in anul 1992 posesia le-a fost transmisa continuand sa o exercite in mod public, netulburati, cunoscuti ca si proprietari, inscriind totodata terenul, pe care au platit impozit, la rolul agricol.
Reclamantii au invederat ca preluand posesia de la o persoana care a stapanit fara titlu, posesiile fiind de aceeasi natura, prin jonctiunea posesiilor s-a implinit termenul de 30 ani pentru a uzucapa.
In drept au invocat prevederile art 1890 C.civ.
In probatiune au solicitat incuviintarea probei cu inscrisuri si martori.
Cererea a fost timbrata cu taxa judiciara de timbru de 159 lei.
Parata nu a formulat intampinare.
La termenul din data de … instanta a incuviintat pentru reclamanti proba cu inscrisuri, doi martori si expertiza topo-cadastru, iar in baza art 208 C.proc.civ a constatat decazuta parata din dreptul de a propune probe si invoca exceptii de ordine privata.
La solicitarea instantei, parata a comunicat regimul juridic al terenului.
La termenul din data de .. a fost administrata proba testimoniala.
In cauza a fost efectuata expertiza topo-cadastru de expert B. M. fiind depuse rapotul de expertiza topo-cadastru si suplimentul la raport.
La termenul din data de … reclamantii si-au majorat petitul actiunii la suprafata de 213 mp.
Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra terenului a comunicat, la solicitarea instantei, date si inscrisuri din evidentele sale.
La termenul din data de .. instanta a invocat din oficiu exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei pentru suprafata de teren de 100 mp identificata pe perimetrul 1-2-10-9-8-7-1.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
La data de .. numitul O. I., in calitate de promitent vanzator si reclamantul M. P., in calitate de promitent cumparator au incheiat inscrisul sub semnatura privata intitulat "declaratie" avand ca obiect suprafata de 180 mp situata in intravilan, cu vecini O. C.,  M. G., V. I., promitentul vanzator obligandu-se sa incheie actele pentru suprafata mentionata dupa eliberarea titlului de proprietate.
Reclamantii M P si M Mau intrat in stapanirea unui teren situat in com .., conform sustinerilor lor in anul 1992. Potrivit declaratiilor martorilor S. L. si L.V. reclamantii stapanesc terenul pe care l-au preluat de la O. I., care la randul sau il avea de la O. G.,  pe teren fiind ridicata de reclamanti si o constructie dupa anul 1989. Martorii au mai aratat ca reclamantii nu au fost tulburati, stapanind terenul in mod continuu.
Potrivit raportului de expertiza topo-cadastru intocmit de expert B. M. (fl 64, schita anexa fl 65), avizat la OCPI (proces verbal de receptie nr 357/2016) terenul ce face obiectul cauzei in suprafata de 180 mp, la masuratori 213 mp a fost identificat pe perimetrul punctelor de contur 1-2-3-4-5-6-1, cu vecini la N-., E-., S-., V-drum satesc, fiind situat in T 4 P 255,  pe terenul imprejmuit fiind edificata si o constructie-casa. Expertul a concluzionat ca terenul face parte din zona cooperativizata, fiind inscris in TP . eliberat pe numelui lui O. I., in tarlaua 4 parcela 255, cu suprafata de 100 mp teren arabil intravilan.
Conform suplimentului la raportul de expertiza (fl 81, schita anexa fl 82)  suprafata de 100 mp din  TP .. eliberat pe numelui lui Ol. I., situata in tarlaua 4 parcela 255 a fost identificata pe perimetrul punctelor de contur 1-2-10-9-8-7-1.
La data de ..,  numitului O. I. i   s-a eliberat TP nr .. in faza de reconstituire a dreptului de proprietate ce cuprinde si suprafata de 100 mp din ...
In ceea ce priveste exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a UAT cu privire la suprafata de 100 mp identificata pe perimetrul punctelor de contur 1-2-10-9-8-7-1 , potrivit art248 C.proc.civ instanta se va pronunta cu prioritate asupra acestei exceptii.
Exceptia lipsei calitatii procesuale active este o exceptie de fond, absoluta si peremptorie, la fel ca si exceptia lipsei calitatii procesuale pasive. Calitatea procesuala reprezinta una din conditiile de exercitare a actiunii civile si presupune pe latura pasiva  existenta unei identitati intre  persoana paratului si  cel despre care se  pretinde ca este obligat in raportul juridic dedus judecatii.
Reclamantii fiind cei care pornesc actiunea, trebuie sa justifice  atat calitatea procesuala  activa, cat si pe cea pasiva – respectiv  indreptatirea  de a  introduce cererea  impotriva paratei, prin indicarea  obiectului cererii si a motivelor de fapt si de drept pe care se intemeiata  pretentia sa, deoarece raportul   de drept procesual nu se poate lega valabil  decat intre titularii   dreptului ce rezulta din raportul de drept material dedus judecatii. Uzucapiunea reprezinta unul din modurile de dobandire a proprietatii prin posedarea neintrerupta a lucrului in termen fixat de lege. Prin intermediul prescriptiei achizitive este sanctionata pasivitatea fostului proprietar al imobilului.
Din probele administrate rezulta ca pentru suprafata de 100 mp numitul O. I. detine titlu de proprietate. Dat fiind ca nu parata UAT S. este titular al vreun drept asupra terenului ci calitatea de proprietar revine numitului O. I., instanta va admite exceptia invocata si va respinge actiunea formulata in contradictoriu cu parata UAT S.  pentru suprafata de 100 mp identificata pe perimetrul punctelor de contur 1-2-10-9-8-7-1 (schita anexa fl 81 supliment raport) ca fiind formulata in contradictoriu cun o persoana lipsita de calitate procesuala pasiva.
 Pentru restul suprafetei de teren solicitate, instanta retine ca uzucapiunea reprezinta unul din modurile de dobandirea a proprietatii prin posedarea neintrerupta a lucrului in termen fixat de lege. Prin intermediul prescriptiei achizitive este sanctionata pasivitatea fostului proprietar al imobilului.
Pentru a opera uzucapiunea in vederea dobandirii proprietatii, potrivit art 1846 si art 1890 C.civ este necesar sa fie indeplinite doua conditii: bunul imobil , in cauza terenul, sa fie posedat de cel ce invoca prescriptia achizitiva timp de 30 de ani, iar posesia sa fie utila.
 Utilitatea posesiei este stabilita de art 1847 C.civ si presupune ca acesta sa indeplineasca caracterul continuu, neintrerupt, netulburat, public si sub nume de proprietar.
Posesia este privita ca o stare de fapt ce consta in stapanirea unui lucru, in exercitarea unei puteri in cadrul careia posesorul se comporta ca si cand ar fi adevaratul titular al dreptului real asupra lucrului.  Pentru  ca stapanirea materiala a unui bun sa fie apta sa duca la dobandirea dreptului de proprietate prin prescriptie achizitiva este necesar ca ea sa constituie manifestarea exterioara a prerogativelor acestui drept real prin exercitarea faptelor materiale si a actelor juridice care obiectiveaza continutul juridic al dreptului de proprietate. Aceasta stapanirea trebuie trebuie exercitata „de noi insine sau de altul in numele nostru”,potrivit art 1846 alin 2 C.civ.  In aceste conditii posesorul trebuie sa intruneasca ambele elemente respectiv corpus-stapanirea materiala si animus-intentia de a stapani bunul pentru sine.
In privinta elementului intentional, subiectiv al posesiei, art 1943 C.civ instituie prezumtia ca posesorul este presupus ca poseda pentru sine sub nume de proprietar, daca nu este probat ca a inceput a poseda pentru altul.
Posesia terenul trebuie exercitata neintrerupt in timpul prescris de lege, respectiv termenul de 30 de ani necesar pentru a opera prescriptia.. Fiind dovedit momentul inceperii posesiei, cel in favoarea caruia opreaza beneficiaza de prezumtia de continuitate prevazuta de art 1850 C.civ.
Simplul fapt al posesiei nu este suficient pentru a conduce la dobandirea proprietatii astfel incat este necesar ca posesia sa fie utila. Regularitatea posesiei presupune verificare conditiilor prescrise de art 1847 C.civ.
In privinta caracterului continuu, acesta presupune ca posesia sa fie exercitata cu regularitate,fara a fi afectata de intermitente ,astfel incat actele de stapanire sa fie indeplinite cu regularitatea pe care natura lucrului o impune. Potrivit art 1850 C.civ continuitatea posesiei este prezumata relativ in sensul ca posesorul actual care probeaza ca a posedat intr-un moment dat este presupus ca a posedat in tot timpul intermediar. Caracterul netulburat presupune ca reclamantii sa nu fi  fost tulburati in exercitarea actelor de stapanire, respectiv ca posesia nu fie dobandita sau conservata prin acte de violenta.Cu privire la caraterul public, aceasta reiese din insasi natura bunului imobil al litigiului care impiedica exercitarea unei posesii pe ascuns. Caracterul neprecar al posesiei rezulta din prezumtia instituita de art 1854 C.civ.
Toate aceste elemente reprezinta conditii ce trebuie indeplinite cumulativ pentru a opera uzucapiunea de lunga durata ca mijloc de dobandire a proprietatii.
Cu privire la jonctiunea posesiilor, conform art. 1860 C.civ., orice posesor posterior are facultatea, spre a putea invoca dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune, sa uneasca posesiunea sa cu posesiunea autorului sau daca: intre acestia a existat un raport juridic  si posesorul anterior nu a fost proprietarul imobilului.
Din probatoriul administrat se retine ca terenul ce face obiectul cauzei a facut parte din zona cooperativizata asa cu rezulta din  concluziile raportului de expertiza topo cadastru. Astfel, pana in anul 1990 nu se poate retine decat existenta unei detentii precare a asupra terenului, deoarece terenul fiind cooperativizat nu se poate retine  ca in respectiva perioada cei care au exercitat acte de stapanire a terenului s-au comportat cu privire la teren ca proprietari. Astfel, instanta retine  ca detentia precara, oricat de indelungat ar fi exercitiul acesteia, nu se bucura de efectul juridic al dobandirii proprietatii asupra bunului detinut. Totodata se retine ca reclamantii au intrat in stapanirea efectiva a terenului dupa anul 1990, incepand cu anul 1992.
Prin urmare, nu se poate retine ca reclamantii au exercitat o posesie utila timp de 30 de ani care sa conduca la dobandirea dreptului de proprietate.
Fata de aceste imprejurari, instanta va respinge actiunea formulata ca neintemeiata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Uzucapiune (Prescriptia achizitiva)

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017