InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Rectificare carte funciara

(Sentinta civila nr. 6078 din data de 11.10.2016 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Carte Funciara | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau

Prin cererea formulata si inregistrata la data de ….. sub numar dosar ….., reclamanta A.P.B  a solicitat in contradictoriu cu parata UAT …….rectificarea cartilor funciare …….. deschise pe numele UAT ……. in sensul radierii drepturilor intabulate, anularea planului cadastral parcelar cu radierea parcelelor atribute nelegal in suprafata totala de 19,19 ha pentru care s-au deschis cele trei carti funciare si obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata reprezentand onorariu avocat si taxa judiciara de timbru.
In fapt, a aratat reclamanta ca prin HCL 8/28.08.2013 a Consiliului Local ……. s-a dispus trecerea in domeniul privat al Comunei …….. a suprafetei de 191901mp cu destinatie luciu apa, suprafata toatla fiind dispusa in trei amplasament: T66/HB2305/113=1763 MP, T66/HB2305/114=6037 MP si T66/2305/112=184101 MP.
Cu privire la dreptul de proprietate astfel constituit in favoarea UAT ……. s-au intocmit documentatiile cadastrale si s-a intabulat dreptul de proprietate, fiind deschise CF nr……… pentru suprafata de 6037 mp, CF nt….. pentru suprafata de 184101 mp si CF nr………pentru suprafata de 1763 mp.
A precizat reclamanta ca a atacat HCL 8/2013 a Consiliului Local ……, cauza fiind inregistrata sub nr…….. la Tribunalul …., Sectia a Iia civila si de contencios administrativ, iar prin sentinta civila nr……… a tribunalului …….. actiunea a fost admisa si au fost anulate HCL nr.8/2013 si HC n.r16/2013 constatandu-se ca trecerea terenului in domeniul privat al UAT …….este nelegala. Sentinta a ramas definitiva prin …… a Curtii de Apel ……., prin care s-a respins recursul.
Avand in vedere ca UAT …….refuza sa-si exprime acordul in vederea radierii, reclamanta a fost nevoita sa formuleze prezenta actiune in rectificare.
In drept, au fost invocate prevederile legale ale art.33 din Legea nr.7/1996, art.907 alin.1 si 2, art.908 alin.1 pct.1 Cod civ..
In dovedire, a solicitat proba cu inscrisuri.
Cererii i-au fost atasate urmatoarele inscrisuri: Sentinta civila nr……. a Tribunalului ….., HCL nr.8/2013, Incheierile OCPI nr…….. si extrase de carte funciara.
Actiunea a fost in mod legal timbrata cu taxa judiciara de timbru in cuantum de 50 lei.
Cererea de chemare in judecata si inscrisurile aferente au fost comunicate paratei care, la data de 07.03.2016 a depus intampinare prin care a invocat in prealabil exceptia lipsei de interes, exceptia lipsei calitatii procesuale active, inadmisibilitatea actiunii, iar pe fondul cauzei a solicitat respingerea ca neintemeiata a actiunii. A aratat parata ca in dosarul nr.3488/110/2013 actiunea reclamantei a fost respinsa fata de UAT si, prin urmare, reclamanta nu detine o hotarare judecatoreasca pronuntata impotriva titularului inscrierii a carei rectificare se solicita, fiind necesara obtinerea unei hotarari definitive intr-o actiune de fond, opozabila paratei.
In drept, au fost invocate prevederile legale ale  art.30-33 din Legea nr.7/1996 raportat la art.907-908 Cod civil.
In dovedire, a fost solicitata proba cu inscrisuri.
Intampinarii i-au fost atasate extrase de carte funciara.
La termenul de judecata din data de …… instanta a dispus amanarea cauzei in vederea atasarii dosarului nr……. al Tribunalului ….. si documentatia care a stat la baza intocmirii cartilor funciare nr…….. pentru terenurile aflate in proprietatea UAT …….
La termenul de judecata din data de …… instanta a respins ca neintemeiata exceptiile invocate de catre parata, a incuviintat proba cu inscrisuri, a acordat cuvantul pe fondul cauzei si a ramas in pronuntare.

Analizand cererea formulata prin raportare la situatia de fapt si dispozitiile legale incidente, instanta retine urmatoarele:

Potrivit art.907 Cod civil, (aplicabil conform art.76 din Legea nr.7/1996) cand o inscriere facuta in cartea funciara nu corespunde cu situatia juridica reala, se poate cere rectificarea acesteia. Prin rectificare se intelege radierea, indreptarea sau corectarea oricarei inscrieri inexacte efectuate in cartea funciara. Situatia juridica reala trebuie sa rezulte (…) dintr-o hotarare judecatoreasca definitiva pronuntata impotriva acestuia prin care s-a admis actiunea de fond. Actiunea de fond poate fi, dupa caz, o actiune in anulare, rezolutiune, reductiune sau orice alta actiune intemeiata pe o cauza de ineficacitate a actului juridic.
Instanta apreciaza ca dispozitiile legale mai sus mentionate sunt indeplinite in prezenta cauza.
Astfel, prin sentinta civila nr. ……. pronuntata in sedinta publica din …… in cadrul dosarului nr. ……,  ramasa definitiva, Tribunalul …….. a admis in parte actiunea modificata formulata de reclamanta Asociatia ,,Piscicola,, ……. in contradictoriu cu parata Consiliul Local al Comunei ……. si, in consecinta, a anulat HCL nr. 8/28.02.2013 si HCL nr.16/2013, cu rectificarea ulterioara din 30.04.2013, ambele emise de Consiliul Local al Comunei ……...
Cauza a avut ca obiect o actiune in anulare si a fost intemeiata pe o cauza de ineficacitate a actului juridic, instanta retinand in motivarea solutiei ca temeiul legal avut in vedere la emiterea hotararilor consiliului local mai sus mentionate nu poate constitui un temei pentru trecerea unui teren aflat la dispozitia Comisiei locale de aplicare a Legii nr.18/1991 in domeniul privat al unei unitati administrativ teritoriale intrucat trecerea in domeniul privat al unitatilor administrativ teritoriale a terenurilor neatribuite ramase la dispozitia comisiei, se face dupa o anumita procedura, care este reglementata de HG nr. 890/2005 procedura care in speta nu  a fost respectata.
In ceea ce priveste apararea paratei conform careia situatia juridica reala nu a fost stabilita printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pronuntata in contradictoriu cu UAT …….. ci cu Consiliul Local, astfel incat nu ii este opozabila, instanta apreciaza ca este neintemeiata.
Prin sentinta civila nr. 1……pronuntata in sedinta publica din ……. in cadrul dosarului nr……., Tribunalul ………. a respins actiunea formulata de reclamanta Asociatia ,,Piscicola,, …….., in contradictoriu cu parata UAT …….. ca fiind promovata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva intrucat obiectul actiunii a fost actiune in anulare hotarare emisa de consiliul local, astfel incat, numai acesta din urma, in calitate de emitent al actului, putea avea calitatea de parte in cauza.
Insa, instanta apreciaza ca sintagma ,,impotriva titularului dreptului“ prevazuta de dispozitiile art.907 alin.(3) teza initiala a Codului civil nu impun obligativitatea pronuntarii unei hotarari in contradictoriu cu titularul dreptului ci o hotarare care sa fie de natura sa produca efecte impotriva titularului dreptului. Or, prin pronuntarea sentintei civile mai sus mentionata prin care s-a dispus anularea HCL nr. 8/28.02.2013 si HCL nr.16/2013 avand ca obiect trecerea unui teren in domeniul privat al unei unitati administrativ teritoriale, s-au produs efecte si impotriva titularului dreptului, parata UAT ………. fiind lipsita de posibilitatea de a exercita pe viitor orice atribute ale dreptului de proprietate asupra terenului.
Prin urmare, orice inscriere din cartea funciara referitoare la dreptul de proprietate al paratei  UAT …….. asupra iazului ……..este una necorespunzatoare situatiei juridice a terenului si trebuie rectificata in vederea punerii de acord a situatia tabulare cu situatia juridica reala.
Mai mult, astfel cum s-a aratat si in motivarea solutiilor de respingere a exceptiilor invocate de catre parata, prin sentinta civila nr……… pronuntata in sedinta publica din ……. in cadrul dosarului nr….., Tribunalul …. a retinut ca la momentul constituirii Asociatiei Piscicole …… se urmarea eliberarea unui singur titlu de proprietate pentru intreg terenul de 65 ha reprezentand iazul ……., care sa fie exploatat in interesul membrilor sai, cei  191.901 mp, ce fac obiectul Hotararii a carei anulare se cere, fiind inclusi in aceasta suprafata. In considerarea acestui scop (al exploatarii piscicole), reclamanta a procedat si la arendarea iazului ….. iar in acest context, fata de scopul pentru care s-a constituit Asociatia Piscicola ……. si imprejurarea ca, in fapt de mai multi ani exploateaza inclusiv cele 19 ha ce fac obiectul actiunii in rectificare, nu se poate sustine ca nu justifica interes si calitate in promovarea prezentei actiuni.
In ceea ce priveste capatul de cerere avand ca obiect anularea planului cadastral parcelar care a stat la baza intocmirii cartei funciara a Comunei ….. nr……. formulata de reclamanta Asociatia Piscicola ……, in contradictoriu cu U.A.T. ………, instanta o va respinge ca neintemeiata pentru urmatoarele arguemnte. Prin intermediul actiunii in anulare se urmareste desfiintarea unui act juridic ce este definit ca manifestarea de vointa cu intentia de a produce efecte juridice. Or, documentatiile cadastrale sunt documente tehnice prin care se identifica, se masoara si se descriu imobilele, in vederea inscrierii in cartea funciara a actelor si faptelor juridice privitoare la acestea ( Legea 7/1996 art. 9-16 coroborat cu Ordinul nr. 634/13.10.2006 pentru aprobarea Regulamentului privind documentatiile cadastrale, art. 1, 11 si art. 2).
Astfel, avand in vedere obiectul si scopul declarat de lege al lucrarilor cadastrale in general, al documentatiilor cadastrale in special - ca acte de constatare a situatiei reale din teren, acestea nu indeplinesc conditiile de valabilitate ale unui act juridic civil pentru a fi sanctionate cu nulitatea.
Mai mult, avand in vedere solutia data cu privire la primul capat de cerere si sentinta civila nr. …….. pronuntata in sedinta publica din ……. in cadrul dosarului nr…………, instanta constata ca aceste documentatii cadastrale sunt lipsite de orice efecte juridice din moment ce actul juridic privitor la imobilul descris prin aceste ducmente tehnice, act juridic care a stat si la baza inscrierii in cartea funciara a fost anulat.
Avand in vedere ca parata a cazut in pretentii instanta urmeaza sa o oblige la plata catre reclamanta a sumei de 1500 lei cu titlu de cheltuieli de judecata, din care suma de 50 lei-taxa de timbru si 1000 lei-onorariu avocat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Carte Funciara

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017