InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Pretentii

(Sentinta civila nr. 5615 din data de 28.09.2016 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Plati | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau

Prin cerere inregistrata pe rolul Judecatoriei Bacau la data de .. sub nr … reclamantul A V a chemat in judecata pe parata  EER  solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa oblige parata la plata sumei de 7300 lei cu titlu de daune morale egale cu valoarea prejudiciului ce i s-a imputat pe nedrept. Totodata a solicitat cheltuieli de judecata.
In motivare, reclamantul a aratat ca locuieste pe .. din Bacau, la casa si este bransat la reteaua de energie electrica furnizata de parata. Acesta a sustinut ca la data de .. delegatii operatorului de distributie E M au constatat la contorul .. montat pe stalp, in strada, posibile sigilii neconforme, anumite avarii si zgarieturi la capacul de etansare, garnituri, suruburi etc si s-a tras concluzia ca ar fi intervenit la contor in scopul neinregistrarii energiei, fiind recalculate obligatiile de plata privind consumul de energie pe perioada …5 in valoare de 7096,13 lei pentru care s-a emis factura fiscala nr … la care s-a adaugat suma de 243,23 lei conform facturii nr .. reprezentand contravaloarea prestatiilor de verificare a contorului.  Reclamantul a invederat ca a contestat procesele verbale si notificarea nr ..5, considerandu-se nevinovat si a refuzat sa achite cele doua facturi fiscale aratand ca din initiativa si decizia distribuitorului, contorul fusese schimat cu un an in urma si ar fi fost imposibila inregistrarea imensului consum pe perioada aratata.
Reclamantul a sustinut ca in urma reanalizarii contestatiei si a documentelor atasate, respectiv notele si procesele verbale de constatare, bonurile de miscare, membrii comisiei de analiza intruniti la data de .. au decis stornarea celor doua facturi intrucat s-a constatat ca "nu exista urme de interventie neautorizata" fiindu-i comunicat raspunsul si procesul verbal nr …
Reclamantul a precizat ca desi hotararea comisiei i-a fost favorabila, noptile nedormite, framantarile si gandurile ca neavand cu ce plati livrarea energiei electrice va fi sistata, ca va fi chemat in judecata si obligat la plata i-au cauzat un disconfort psihic imposibil de redat in cuvinte, la care se adauga rusinea fata de vecini, rude si cunostinte care il suspectau ca ar fi sustras energie electrica. A sustinut ca cel mai dureros si apasator moment a fost cand masina politiei a oprit la poarta, iar bataile insistente ale politistilor care l-au chemat in strada  au adunat vecinii care asistat la interpelarile agentilor. Reclamantul a invederat ca s-a simtit umilit cand vecinii in bataie de joc il intrebau cum se poate fura energie fara a fi contorizata, starea sa de sanatate agravandu-se  astfel incat rar mai iesea din casa. A mai aratat ca demnitatea sa  a fost grav afectata in momentul in care a dobandit calitatea de invinuit in dosarul nr .. al Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau intocmit in urma sesizarii paratei, dosar ce a fost solutionat prin ordonanta de clasare din ...
Reclamantul a sustinut ca prejudiciul suferit prin atingerea demnitatii si agravarea starii de sanatate este mai mare decat suma solicitata cu titlu de daune morale, dar ca solicita o valoarea egala cu cea a facturilor emise  intrucat nu doreste sa se imbogateasca pe seama paratei.
Reclamantul a solicitat obligarea paratei la plata sumei de 7300 lei ca efect compensatoriu pentru incalcarea demnitatii.
In drept a invocat prevederile art 252-253 alin 4 C.civ.
In probatiune a solicitat incuviintarea probei cu inscrisuri si martori.
Cererea a fost timbrata cu taxa judiciara de timbru de 100 lei.
Reclamantul a formulat precizari la actiune, la solicitarea instantei.
Parata a formulat intampinare prin care a invocat exceptia netimbrarii cererii, exceptia lipsei calitatii procesuale pasive, iar pe fond a solicitat respingerea actiunii ca neintemeiata.
Cu privire la exceptia netimbaririi, parata a sustinut ca cererea trebuie timbrata conform art 3 alin 1 din OUG 80/2013.
Referitor la lipsa calitatii procesuale pasive, parata a aratat ca in calitate de furnizor de energie electrica este o persoana juridica distincta de distribuitorul de energie electrica E. M. D. SA actuala E. D. R. SA, iar aceasta din urma in calitate de titular al licentei de distributie a initiat un proiect de reducere a pierderilor inregistrate in retea, in cadrul caruia a efectuat controale la locuri de consum apartinand unor clienti cu care societatea parata avea incheiate contracte de furnizare in scopul depistarii abaterilor de la normele legale de masurare si consum a energiei electrice, abateri manifestate in general prin interventii neautorizate asupra instalatiilor de masurare si inregistrare energie. A aratat ca in urma controalelor reprezentantii E. D. R. SA au constatat nereguli si au intocmit, conform normelor interne, note de constatare, bonuri de miscare, procese verbale de analiza abateri  si procese verbale de stabilire despagubiri.
Parata a sustinut ca in urma controlului din data de .. o echipa de control a operatorului de distributie a facut o verificare la locul de consum al reclamantului, constatarile fiind consemnate in nota seria … conform procesului verbal de analiza a abaterilor nr … stabilindu-se ca se considera interventie neautorizata in instalatii care a condus la necontorizarea intregii cantitati de energie electrica neconsumata si in consecinta s-a dispus recalcularea consumului in perioada …. A mai aratat ca prin procesul verbal de stabilire a despagubirilor nr … incheiat de E. M. D. s-a stabilit cantitatea de 10515 kwh consumata si neinregistrata, iar in baza documentelor comunicate E. E. R. SA a procedat la facturarea consumului constatat. Parata a invederat ca la data de .. operatorul de distributie a intocmit procesul verbal de reanaliza a abaterilor nr .. retinandu-se ca nu se considera interventie neautorizata in instalatii, iar prin hotararea comisiei de reanaliza s-au anulat hotararile comisiei de analiza stabilite prin procesul verbal seria .. si procesul verbal de stabilire a despagubirilor seria .., fiind stornate si facturile emise.
Parata a sustinut ca nu este autorul presupusei fapte prejudiciabile, iar faptele nu ii sunt imputabile, reclamatia la Parchet fiind facuta de E. M. D. SA.
Pe fond a aratat ca instantele judecatoresti au statuat ca pentru acordarea unor daune morale este necesar ca cel ce pretinde aceste daune sa produca un minim de argumente si indicii din care sa rezulte in ce masura drepturile patrimoniale i-au fost afectate. A mai aratat ca daunele morale, in principiu, nu se concretizeaza intr-o stare de fapt, ci se mentin la nivelul trairilor psihice, iar evaluarea acestora, chiar atunci cand existenta lor este evidenta, de regula, nu se poate face prin folosirea unor criterii obiective, dauna morala fiind extranee realitatilor materiale si intinderea ei nu poate fi determinata decat prin aprecieri. Parata a sustinut ca CEDO in cauza Tolstoy Miloslovsky c Regatul Unit a stabilit ca despagubirile trebuie sa respecte un raport de proportionalitate cu atingerea adusa avand in vedere gradul de lezare a valorilor sociale ocrotite, intensitatea si gravitatea atingerii.
Parat a apreciat ca fata de situatia de fapt expusa nu a adus nicio atingere reclamantului, intrucat a procedat la facturarea cantitatii de energie electrica conform informatiilor primite de la operatorul de distributie. A mai aratat ca raspunderea delictuala a persoanei juridice este o raspundere pentru fapta ilicita proprie, iar pentru angajarea raspunderii trebuie dovedite 3 conditii: fapta ilicita a organului de conducere sau administrare, prejudiciu si raport de cauzalitate, iar pentru angajarea raspunderii pentru prejudiciul nepatrimonial adus demnitatii este necesara intrunirea mai multor conditii, asa cum reiese din coroborarea art 253 alin 4 cu art 1357 C.civ: existenta faptei licite, existenta unui prejudiciu chiar nepatrimonial, existenta vinovatiei celui ce ii este imputabila vatamarea si legatura de cauzalitate, or in speta nu sunt indeplinite conditiile mentionate.
Parata a solicitat introducerea in cauza a E. D. R. SA aratand ca documentele ca au stat la baza emiterii facturilor fiscale au fost emise de aceasta societate.
In drept, pentru introducerea in cauza a E. D. R. SA a invocat prevederile art 78 C.proc.civ.
In probatiune, a solicitat incuviintarea probei cu inscrisuri.
La termenul din data de .. instanta a respins exceptia netimbarii cererii ca neimtemeiata, a respins exceptia lipsei calitatii procesuale pasive ca neintemeiata si a incuviintat pentru reclamant proba cu inscrisuri si doi martori si pentru parata proba cu inscrisuri.
La termenul din data de .. instanta a respins ca inadmisibila cererea de introducerea in cauza a E. D. R. SA si a administrat proba cu martori.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Intre E. M. F. SA si reclamantul A. V. a intervenit contractul de furnizare a energiei electrice la consumatorii casnici nr .. avand ca obiect furnizarea de energie electrica reclamantului la punctul de consum din ...
In urma controlului efectuat la punctul de consum reprezentat de domiciliul reclamantului s-a intocmit de catre SC E. S.T.E SRL Bacau nota de constatare nr …. retinandu-se ca abonatul este racordat la reteaua Eon cu contor montat pe stalp pe strada, sigilii de la BMPM posibil neconforme, capac stamb, garnitura nealineata, urme zgarieturi.
Prin procesul verbal de analiza a abaterilor nr .. comisia a considerat ca este o interventie neautorizata ce a condus la neinregistrarea energiei electrice consumate si a dispus recalcularea energiei, stabilind totodata si taxa privind serviciile prestate de operator consumatorului. Prin procesul verbal de stabilire a despagubirilor nr .. s-a stabilit o cantitate de 10515 kwh energie eletrica consumata si neinregistrata.
In baza documentelor mentionate, E. E. R. SA a emis factura fiscala nr …in valoare de 7096,13 lei reprezentand contravaloare energie consumata si neinregistrata, precum si factura fiscala nr … in valoare de 243,23 lei pentru serviciile prestate de E. E. R. SA.
Prin procesul verbal de reanaliza a abaterilor nr …. intocmit de E.DI… R. SA comisia de reanaliza a apreciat ca nu se considera intreventie neautorizata in instalatii si a hotarat anularea tuturor hotararilor comisiei de analiza stabilite prin procesul verbal de analiza a abaterilor nr … si procesul verbal de stabilire a despagubirilor nr .., stornarea facturilor fiscale emise in baza acestor documente pentru cantitatea de 10515 kwh si taxe prestari servicii de 243,23 lei, masura dispusa prin factura fiscala nr … 
La data de .., E.M. D. SA a sesizat organele judiciare cu privire la consumul fraudulos de energie, prin ordonanta de clasare din .. din dosarul nr .. al Parchetului de pe langa Judecatoria B. dispunandu-se clasarea cauzei intrucat faptele nu exista.
In cauza reclamantul se prevaleaza de un caz de raspundere civila delictuala, motivat de savarsirea unei fapte ilicite, cu vinovatie, de parata, fapta care i-ar fi cauzat acestuia un prejudiciu moral.
In conformitate cu 252 N.C.civ orice persoana fizica are dreptul la ocrotirea valorilor intrinseci fiintei umane, cum sunt viata, sanatatea, integritatea fizica si psihica, demnitatea, intimitatea vietii private, libertatea de constiinta, creatia stiintifica, artistica, literara sau tehnica.
Art 253 pune la dispozitia partii interesate mijloace de aparare  a drepturilor nepatrimoniale statuand ca    " (1) Persoana fizica ale carei drepturi nepatrimoniale au fost incalcate ori amenintate poate cere oricand instantei: a) interzicerea savarsirii faptei ilicite, daca aceasta este iminenta; b) incetarea incalcarii si interzicerea pentru viitor, daca aceasta dureaza inca;c) constatarea caracterului ilicit al faptei savarsite, daca tulburarea pe care a produs-o subzista.(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazul incalcarii drepturilor nepatrimoniale prin exercitarea dreptului la libera exprimare, instanta poate dispune numai masurile prevazute la alin. (1) lit. b) si c).(3) Totodata, cel care a suferit o incalcare a unor asemenea drepturi poate cere instantei sa il oblige pe autorul faptei sa indeplineasca orice masuri socotite necesare de catre instanta spre a ajunge la restabilirea dreptului atins, cum sunt: a) obligarea autorului, pe cheltuiala sa, la publicarea hotararii de condamnare; b) orice alte masuri necesare pentru incetarea faptei ilicite sau pentru repararea prejudiciului cauzat. (4) De asemenea, persoana prejudiciata poate cere despagubiri sau, dupa caz, o reparatie patrimoniala pentru prejudiciul, chiar nepatrimonial, ce i-a fost cauzat, daca vatamarea este imputabila autorului faptei prejudiciabile. In aceste cazuri, dreptul la actiune este supus prescriptiei extinctive." Art 255 reglementeaza masurile provizorii ce pot fu luate de instanta  in cazul lezarii drepturilor nepatrimoniale.
Conform art 1349 C.civ "(1) Orice persoana are indatorirea sa respecte regulile de conduita pe care legea sau obiceiul locului le impune si sa nu aduca atingere, prin actiunile ori inactiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.(2) Cel care, avand discernamant, incalca aceasta indatorire raspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat sa le repare integral."
Art. 1357 C.civ prevede "(1) Cel care cauzeaza altuia un prejudiciu printr-o fapta ilicita, savarsita cu vinovatie, este obligat sa il repare. (2) Autorul prejudiciului raspunde pentru cea mai usoara culpa."
Potrivit art 1358 C.civ "Pentru aprecierea vinovatiei se va tine seama de imprejurarile in care s-a produs prejudiciul, straine de persoana autorului faptei, precum si, daca este cazul, de faptul ca prejudiciul a fost cauzat de un profesionist in exploatarea unei intreprinderi."
Astfel, pentru angajarea raspunderii civile delictuale trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: fapta ilicita, prejudiciu, legatura de cauzalitate, vinovatia celui care a cauzat prejudiciul.
Cu privire la fapta, aceasta reprezinta o manifestare a autorului concretizata intr-o actiune sau inactiune,  stabilirea caracterului ilicit presupunand o apreciere analizata pe baza  circumstantelor concrete ale savarsirii faptei,  a calitatii partilor, a valorilor sociale lezate  si a gravitatii atingerii adusa acestora.
In speta, instanta retine ca parata a emis reclamantului facturile fiscale nr ....din .. in valoare de 7096,13 lei reprezentand contravaloare energie consumata si neinregistrata si nr … in valoare de 243,23 lei, pentru serviciile prestate de E. E. R. SA conform mentiunilor din cuprinsul facturii, pe baza documentelor inaintate de E. M. D. SA care a constatat presupusa interventie neautorizata in instalatia de masurare, fara a efectua verificari suplimentare. Astfel, parata practic si-a insusit concluziile cu privire situatia de fapt descrisa in nota de constatare, procesul verbal de analiza a abaterilor si procesul verbal de stabilire a despagubirilor. Ulterior, in urma reanalizarii situatiei,  s-a constatat inexistenta unei eventuale interventii neautorizate, parata fiind cea care a stornat facturile emise anterior prin care s-a stabilit obligatia reclamantului de plata. Astfel, fapta ilicita a paratei rezulta din inscrisurile depuse la dosar.
Cu privire la sesizarea facuta la P.l de pe langa Judecatoria B. in urma caruia s-a intocmit dosarul penal nr .. al Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau si s-a dispus clasarea cauzei intrucat faptele nu exista, instanta retine ca aceasta sesizarea a fost facuta de E. M. D. SA societate distincta de parata din prezenta cauza.
Cu privire la prejudiciu, notiunea de prejudiciu, ca element esential (conditie sine qua non) a raspunderii civile, inseamna rezultatul daunator, produs de o persoana in dauna alteia; prejudicial este de doua feluri: patrimonial si nepatrimonial. Prejudiciile nepatrimoniale, denumite si daune morale reprezinta consecinte daunatoare care nu pot fi evaluate in bani, deci cu continut neeconomic si care rezulta din atingerile si incalcarile drepturilor personale nepatrimoniale. Asemenea consecinte pot fi durerile fizice si psihice, atingerile aduse onoarei, cinstei, demnitatii, prestigiului sau reputatiei unei persoane etc. Repararea prejudiciului sub orice forma constituie obligatia persoanei care a comis fapta generatoare de prejudicii.
In speta, atingerea adusa demnitatii reclamantului trebuie sa aiba caracter efectiv si obiectiv, nu sa reprezinte doar aprecierea persoanei vatamate. Se constata ca  fapta imputata este prin ea insasi de natura a prejudicia atributele nepatrimoniale ale reclamantului. Obligatia de a plati o suma de bani si izvorul acestei obligatii, puse in sarcina reclamantului de catre parata ca urmare a unei presupuse fapte ce nu exista in realitate, astfel cum s-a confirmat ulterior, a fost de natura a aduce atingere demnitatii reclamantului.
Asa cum reiese din declaratiile martorului  L.St.. reclamantul este o persoana respectata si cunoscuta in zona in care locuieste, iar situatia constatata initial de reprezentantii E. a ajuns la cunostinta vecinilor. Acesta a mai aratat ca reclamantul se plangea ca are o suma mare de platit la E.. Totodata matorul P. D. a declarat ca a fost de fata cand au venit reprezentantii E., iar reclamantul i s-a plans ca a fost amendat si ca a avut de platit facturile ce i-au fost trimise acasa. Instanta mai retine ca potrivit adeverintei medicale depuse la dosar din .. reclamantul a suferit si un accident vascular cerebral.
Desi cuantificarea prejudiciului moral nu este supusa unor criterii legale de determinare, daunele morale se stabilesc prin apreciere, ca urmare a aplicarii criteriilor referitoare la consecintele negative suferite de cei in cauza, in plan fizic, psihic si afectiv, importanta valorilor lezate, masura in care acestea au fost lezate, intensitatea cu care au fost percepute consecintele vatamarii. Toate aceste criterii se subordoneaza conotatiei aprecierii rezonabile, pe o baza echitabila, corespunzatoare prejudiciului real si efectiv produs. Repararea  integrala a prejudiciului presupune inlaturarea tuturor consecintelor daunatoare ale unui fapt ilicit si culpabil (patrimonial sau nepatrimonial), in scopul repunerii victimei, pe cat posibil, in situatia anterioara (restitutio in integrum). Despagubirile acordate victimei trebuie sa constituie o justa si integrala reparare a pagubei cauzate prin fapta ilicita a autorului. Sumele acordate cu titlu de daune morale nu trebuie sa reprezinte o imbogatire fara just cauza, ci ele trebuie sa aiba caracter compensatoriu pentru o suferinta certa, rezultata din producerea unei fapte ilicite cauzatoare de prejudicii. Un criteriu fundamental consacrat de doctrina si jurisprudenta, in cuantificarea despagubirilor acordate pentru prejudiciul moral, este echitatea. Din acest punct de vedere, stabilirea unor asemenea despagubiri implica fara indoiala si o doza de aproximare, insa instanta trebuie sa stabileasca un anumit echilibru intre prejudiciul moral suferit, care nu va putea fi inlaturat in totalitate, si despagubirile acordate, in masura sa permita celui prejudiciat anumite avantaje care sa atenueze suferintele morale, fara a se ajunge insa in situatia imbogatirii fara just temei.
Instanta retine ca in speta reclamantul a solicitat suma de 7300 lei cu titlu de despagubiri egala cu suma din facturile fiscale emise de parata. Or, instanta apreciaza ca aceasta suma este suficienta pentru acoperirea prejudiciului suferit de reclamant, reprezentand o satisfactie echitabila.
Legatura de cauzalitate dintre fapta ilicita si prejudiciul suferit rezulta din insasi fapta ilicita. Astfel,  urmarea savarsirii faptei, daunele morale constand in lezarea demnitatii rezulta ex re, deteriorarea unor valori ce definesc personalitatea umana fiind consecinta directa a actiunii paratei.
In ceea ce priveste vinovatia, potrivit dreptului comun, in cazul raspunderii delictuale nu intereseaza forma de vinovatie, raspunderea putand fi angajata chiar si in cazul culpei celei mai usoare. Parata, prin modalitatea in care a procedat, a actionat in culpa, emitand facturi fiscale pe baza unor constatari lipsite de suport real.
Fata de aceste imprejurari, instanta va admite actiunea si va obliga parata sa achite reclamantului suma de 7300 lei cu titlu de daune morale.
In baza art 453 rap la art 451 C.proc.civ va obliga parata sa plateasca reclamantului cheltuieli de judecata in cuantum de 100 lei reprezentand taxa judiciara de timbru.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plati

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017