InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Opozitie la executare

(Hotarare nr. 213 din data de 18.01.2016 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau

Deliberand asupra cererii de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei B, sub nr. …… contestatorul A a formulat in contradictoriu cu intimata  S.C. L S.A. contestatie  la executare, solicitand anularea  Publicatiei de vanzare imobiliara din data de ….. emisa in dosarul executional nr. ………… si a Incheierii din data de ……… emisa in acelasi dosar. A solicitat totodata si suspendarea executarii silite pana la solutionarea contestatiei.  
In motivarea cererii, contestatorul a aratat ca  instiintarea emisa la ………… de BEJ i s-a comunicat cu rea-credinta la o alta adresa, ca prin aceasta i s-a adus la cunostinta ca la data de ……….. ora 10 urmeaza  sa fie vandut la licitatie publica imobilul sau din Bacau, ……….., ca la aceeasi a fost emisa si Incheierea de stabilire a termenului pentru vanzarea imobilului si Publicatia de vanzare in care se mentioneaza pretul de pornire  a licitatiei de …….. euro, echivalentul a …………. lei fiind stabilit prin expertiza intocmita de expertul evaluator ing. G, ca nu i s-a comunicat niciodata acesta expertiza si nu are cunostinta de modalitatea in care s-a evaluat imobilul si ca valoarea este derizoriu. Mai arat contestatorul ca  se impune o expertiza judiciara pentru stabilirea valorii reale a pretului de circulatie,  ca acesta continuare a executarii este nelegala intrucat suma solicitata de creditoare nu are caracter cert, creanta fiind contestata in dosarul nr. 0* al Judecatoriei B aflat in rejudecare iar abuzul creditoarei porneste de la declararea scadentei anticipate a contractelor de credit incheiate de SC P SRL cu banca intimata, ca in acel dosar s-a dispus suspendarea executarii silite a titlurilor executarii contract de credit nr. X si contract de garantie imobiliara autentificat sub nr. XXXXX astfel ca executorul nu mai avea dreptul sa continue executarea silita. Motivand cererea de suspendare a executarii silite contestatorul arata ca in cazul in care se va vinde imobilul va fi imposibil ulterior sa faca intoarcerea de executare.
In drept, au fost invocate dispozitiile art.. 712 si urm.  din Noul Cod procedura civila.
In sustinerea cererii, au fost depuse inscrisuri.
Contestatia la executare a fost timbrata cu suma de 100 lei iar cererea de suspendare a executarii silite nu a fost timbrata.
La data de A contestatorul a completat actiunea solicitand si anularea  Publicatiei de vanzare imobiliara din data de B prin care se aduce la cunostinta ca la data de C va avea loc licitatia pentru  imobilul in cauza, Incheierea din D prin care s-a stabilit al doilea termen de vanzare si procesul-verbal de vanzare licitatie din data de E, reiterand aceleasi motivare in sustinerea cererii.
Cererii completatoare i s-au anexat inscrisurile aferente.
Intimata a formulat intampinare prin care solicita respingerea ca inadmisibil a capatului de cerere privind suspendarea si pe fond respingerea contestatiei. S-a aratat ca nu a fost depusa cautiunea pentru cererea de suspendare, ca nu exista motive pentru suspendare, ca actele de executare au fost comunicate atat la imobilul scos la licitatie cat si la adresa contestatorilor din Strada….. ca raportul de expertiza a fost comunicat la data de ………., ca nu este admisibila o noua expertiza   iar creanta urmarita este certa, lichida si exigibila.
Au fost anexate inscrisuri la intampinare care au fost comunicate contestatorului, acesta formuland raspuns la intampinare in care arata ca actele au fost comunicate la o alta adresa decat cea unde locuieste el, astfel incat ele sunt nelegale.
Dupa comunicare cererii completatoare, intimata a depus intampinare la aceasta in care arata ca actele de executare au fost emise conform legii si au fost comunicate contestatorului la toate adresele indicate de acesta.
La dosar s-a depus in copie certificata dosarul executional nr.  Q al BEJ G.
Pentru termenul de judecata din  …. instanta a citata contestatorul cu mentiunea de a timbra cererea de suspendare cu suma de 50 de lei si de a  depune cautiune in cuantum de 1000 lei insa acesta nu s-a conformat dispozitiilor instantei nici la primul termen si nici pentru termenul din ……, cand instanta a invocat exceptia netimbrarii.
Fata de faptul ca art. 10 alin. 1 lit. b din OUG nr. 80/2013 prevede obligativitatea achitarii sumei de 50 dde lei la momentul formularii cererii de suspendare executare silita precum si faptul ca contestatorul nu a inteles sa achite acesta taxa nici in conditiile in care i s-a mai acordat un termen in acest sen, instanta va admite exceptia netimbrarii acestei cereri si va anula cererea de suspendare executare silita ca netimbrata
Cu privire la  contestatia la executare instanta retine:
Impotriva contestatorului s-a pornit o executare silita avand ca temei biletul la ordin emis de SC P SRL la data de ….. pentru suma de ……… lei in favoarea L SA, reprezentand garantie contract nr. X, biletul la ordin fiind avalizat de  A si A, dupa cum rezulta din actele de executare din dosarul inaintat de executor.
Contestatorul invoca ca prim motiv al contestatiei faptul ca actele de executare contestate nu i-au fost comunicate la adresa sa, fiind lovite de nulitate.
Instanta constat ca la momentul inregistrarii dosarului de executare silita , contestatorul a figurat in evidentele executorului judecatoresc cu adresa in Bacau, astfel fiind mentionat si in Incheierea Judecatoriei  B din …. prin care s-a incuviintat executarea silita.
Toate actele din dosarul de executare au fost comunicate contestatorului la acesta adresa din Bacau iar parte din ele la adresa din Bacau, unde locuieste celalalt debitor fidejusor ( A), inclusiv cele contestate in cauza de fata, insa dupa cum tot el afirma au ajuns cu intarziere in posesia lui, astfel incat nu se poate prevala de faptul ca nu le cunoaste. Mai mult, acesta a formulat contestatie la executare impotriva a 5 acte incadrandu-se in termenul de contestatie, de fiecare data atasand cererii formulate actele contestate, de unde rezulta ca a intrat in posesia lor si prin acesta nu i s-a pricinuit contestatorului nici un fel de vatamare care sa nu poata fi inlaturata decat prin anularea actului.
In aceeasi ordine de idei instanta observa ca acest contestator a mai promovat si alte contestatii dupa cum rezulta din verificare Ecris a instantei, parte din ele vizand acelasi dosar de executare parte dosarul de executare privind societatea SC P SRL al carei administrator este, astfel incat nu se poate prevala de faptul ca nu are cunoaste executarea inceputa impotriva sa.
Un alt motiv invocat este cel legat de pretul de pornire a licitatiei stabilit de executor prin Publicatia de vanzare in care se mentioneaza pretul de pornire este de ….. euro, echivalentul a ……….. lei , acest pret fiind stabilit in baza expertizei intocmita de expertul evaluator ing. G.
Potrivit art. 836 NCPC „ Evaluarea imobilului urmarit
    (1) Executorul judecatoresc va stabili de indata, prin incheiere, valoarea de circulatie a imobilului, raportata la pretul mediu de piata din localitatea respectiva, si o va comunica partilor.
    (2) Totodata, executorul va cere biroului de cadastru si publicitate imobiliara sa ii comunice drepturile reale si alte sarcini care greveaza imobilul urmarit, precum si eventualele drepturi de preferinta inscrise in folosul altor persoane. Titularii acestor drepturi vor fi instiintati despre executare si vor fi citati la termenele fixate pentru vanzarea imobilului.
    (3) La cererea partilor interesate sau in cazul in care nu poate proceda el insusi la evaluare, executorul judecatoresc va numi un expert care sa stabileasca valoarea de circulatie a imobilului.
    (4) Cererea de expertiza va fi facuta de parti, in termen de 15 zile de la comunicarea incheierii prevazute la alin. (1), sub sanctiunea decaderii. Expertiza poate fi ceruta si de tertul dobanditor, de coproprietari in cazul prevazut la art. 822, precum si de creditorii intervenienti, in acelasi termen.
    (5) La cerere se vor alatura toate inscrisurile care pot servi pentru evaluarea imobilului.
    (6) Expertul va fi numit de catre executor prin incheiere executorie, care va arata si termenul de depunere a raportului de expertiza, dispozitiile art. 758 alin. (6) - (9) aplicandu-se in mod corespunzator. Incheierea se comunica partilor si expertului. Creditorul poate depune la dosar inscrisuri in vederea evaluarii imobilului, daca este cazul.
    (7) O alta expertiza nu este admisibila, dar partile pot conveni o alta valoare.
    (8) Refuzul debitorului de a permite accesul expertului in imobil in vederea evaluarii nu impiedica evaluarea, urmand sa se ia in considerare inscrisurile depuse la dosarul de executare, precum si orice alte date sau informatii disponibile, inclusiv cele obtinute de executor pe baza demersurilor intreprinse in conditiile art. 660.”
In aceeasi ordine de idei, la art. 837 din cod se prevede ca „ Stabilirea pretului imobilului si a valorii altor drepturi
    (1) Executorul va fixa pretul imobilului, care va fi pretul de pornire a licitatiei, la valoarea stabilita conform art. 836, prin incheiere definitiva, data fara citarea partilor.
    (2) Separat de pretul imobilului se va determina si valoarea drepturilor de uzufruct, uz, abitatie sau servitute, daca aceste drepturi au fost intabulate ulterior inscrierii vreunei ipoteci; in cazul imobilelor inscrise in cartea funciara se va avea in vedere valoarea acestor drepturi mentionata in cartea funciara, iar daca nu este inscrisa, ea se va stabili, cand este cazul, prin expertiza, in conditiile aratate la art. 836.”
Rezulta asadar, ca Incheierea prin care executorul a fixat pretul imobilului la valoarea calculata conform art. 836 este definitiva, astfel ca, in conformitate cu art. 657 alin. 3 nu mai pot fi contestate.
Ceea ce putea contestatoarea sa conteste este incheierea executorului de desemnare a expertului, executorul procedand in cazul de fata in conformitate cu prevederile art. 836 alin. 3 NCPC, numind un expert tehnic care sa stabileasca valoarea de circulatie a bunului urmarit, respectiv Incheierea nr. ……………., fila 75 verso dosar executare sau actele acestui expert.
 In cadrul procedurii alese de executor, partile din dosarul de executare au de asemenea,  anumite garantii procesuale de care se pot prevala, respectiv dreptul de a fi citati la efectuarea expertizei, putandu-si astfel exprima opinia cu privire la actele expertului,pot desemna experti consilieri, art. 330 NCPC aplicandu-se in mod corespunzator, sa conteste concluziile expertului daca este cazul, toate acestea insa pana la momentul stabilirii de catre executor a pretului  imobilului urmarit, acesta incheiere fiind definitiva, o noua expertiza fiind inadmisibila.
In atare conditii, instanta nu are caderea de a stabili un alt pret decat cel fixat de executor prin Incheiere, criticile referitoare la modul de stabilire a valorii putand fi formulate in cadrul procedurii instituite de art. 836 NCPC cu care instanta de fata nu este investita.
Pentru cel  de-al doilea act contestat prin cererea introductiva de instanta, respectiv Incheierea de stabilire a termenului pentru vanzarea imobilului contestatorul nu aduce critici separate, motivele de contestare fiind comune cu cele de la Publicatia de vanzare, astfel ca in lipsa unor alte aparari care sa conduca la nulitatea actului de executare instanta constata ca nu se impune anularea sa, fiind intocmit in conformitate cu dispozitiile art. 838 NCPC.
Prin cererea aditionala contestatorul aduce critici si solicita anularea  Publicatiei de vanzare imobiliara din data de ………… prin care se aduce la cunostinta ca la data de ………… va avea loc licitatia pentru  imobilul in cauza, Incheierea din ……………. prin care s-a stabilit al doilea termen de vanzare si procesul-verbal de vanzare licitatie din data de ……………., reiterand in mare aceleasi motivare in sustinerea cererii ca si motivarea initiala.
Instanta constat ca aceste acte au fost emise in continuarea procedurii de executare silita imobiliara fiind intemeiate pe dispozitiile art. 842 si urmatoare din NCPC.
Simplul fapt ca acestea au fost comunicate la o alta adresa anterioara a contestatorului, dupa cum rezulta din verificarile bazei de privitoare la persoane, nu conduce automat la nulitatea acestora in conditiile in care contestatorului nu i s-a produs o vatamare de neinlaturat, astfel cum instanta  analizat anterior. Faptul ca cel de-al doilea pret de pornire a fost diminuat cu …………% se incadreaza in prevederile art. 846 NCPC. Acest aspect este motivat si de faptul ca instanta a combatut apararea contestatorului legat de pretul initial al licitatie, mentinand actul contestat astfel ca pentru reducerea de …………..% in mod corect executorul a avut ca reper pretul initial.
In partea finala, contestatorul invoca faptul ca este urmarit pentru o creanta care nu este certa , lichida si exigibila.
Cand pe calea contesta?iei la executare debitorul invoca nulitatea executarii silite sau interven?ia altor impedimente la executare, precum necertitudinea creantei se contesta in fapt si drept  insa?i executarea silita declan?ata impotriva sa, astfel incat acesta are obligatia sa formuleze aceasta contestatie  in condi?iile prevazute de cod , inclusiv sub aspectul termenului de exercitare, in caz contrar, aceste chestiuni nu mai pot fi invocate ulterior, iar instan?a nu le mai poate analiza in cadrul contestarii ulterioare a unui alt act de executare silita.
Prin art. 715 alin. 1 pct. 3 NCPC se instituie un termen de 15 zile in care se poate introduce contesta?ia la executare, ipoteza in care termenul curge fie de la data de la care debitorul a primit incheierea de incuviin?are a executarii sau soma?ia ori de la data cand a luat cuno?tin?a de primul act de executare in cazul in care acesta nu a primit incheierea de incuviin?are a executarii ?i nici soma?ia sau executarea se face fara soma?ie, ori in cazul de fata actele contesttae sunt la un interval de peste un an de zile de la inceprea executarii si comunicarii primului act d execeuatre. De altfel, contestatorul a recunoscut faptul ca , creanta supusa executarii a mai fost contesttaa in cadrul contestatiei la executare care face obiectul  dosarului nr. ………………… aflat in rejudecare, astfel ca rezulta cu evidenta faptul ca a stiut de creanta in cauza inca de la momentul promovarii contestatiei din dosarul mentionat..
Procedand in acest mod, pentru a eluda aplicarea acestor prevederi legale, contestatorul a  formulat o contesta?ie la executare impotriva unor acte de executare pentru care termenul de 15 zile nu a expirat inca, invocand insa motive de nelegalitate care, de fapt, reprezinta motive de nelegalitate a insa?i executarii silite (caracterul cert al crean?ei) insa, practic, ulterior expirarii termenului de 15 zile prevazut la art. 715 alin. (1) pct. 3, indiferent de motivul de nulitate invocat, legalitatea executarii silite insa?i nu mai poate fi analizata in cadrul contesta?iei la executare.
Cel din urma motiv al contestatiei vizeaza faptul ca executorul ar fi continuat executarea silita chiar in conditiile in care instanta a dispus in dosarul nr. ………prin incheierea din  X suspendarea executarii silite a titlurilor executarii contract de credit nr. R si contract de garantie imobiliara autentificat sub nr. U astfel ca executorul nu mai avea dreptul sa continue executarea silita.
Instanta constat ca prin Incheierea din …. data in dosarul nr. …….. (in rejudecare primind nr. ……….*)  instanta  a dispus suspendarea executarii silite dar intr-un alt dosar d executare, respectiv O, care priveste pe S.C. P si banca L S.A.
In aceste conditii, cat timp suspendarea a intervenit in alt dosar de executare cu alte parti, chiar daca priveste acelasi titlu executori, instanta nu poate retina ca in cazul de fata s-a efectuat o executare nelegala de catre executor , acesta avand loc intre alte parti si dosarul executional fiind …...
         Fata de toate aceste considerente, apreciind ca in mod corect si legal au fost intocmite actele de executare contestate,  instanta va respinge   contestatia la executare, astfel cum a fost completata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017