InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Pretentii

(Hotarare nr. 4599 din data de 30.06.2016 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Plati | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau

Deliberand asupra cauzei civile de fata, retine urmatoarele:
     Prin cererea inregistrata pe rolul instantei  sub nr. 0  din data de ++, reclamanta B a chemat in judecata pe paratii S.C. T S.R.L. si M  solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa se constate caracterul de bun propriu al avansului in suma de 6000 euro platit de ea la autoturismul marca W nr. …………. achizitionat pe numele paratei SC.T SRL , sa se constate dreptul ei de creanta asupra acestei sume, sa fie obligati paratii sa ii achite aceasta suma ce a constituit avansul pentru achizitionarea acestui autoturism precum si suma de 3000 euro compusa din c/v reparatii si dotari, plus rate in valoare de 6900 lei achitate de ea pentru autoturismul proprietatea paratei. A solicitata de asemenea si obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata.
In motivarea cererii reclamanta a aratat  ca ea a convietuit in concubinaj cu paratul Mdin anul 2004, locuind efectiv cu acesta in domiciliul sau din M relatiile fiind intrerupte in iulie 2012, ca in anul 2012 a dorit sa achizitioneze un autoturism pentru care avea avansul in suma de 6000 E proveniti din vanzarea unui bun propriu si sa achit in rate diferenta, ca paratul M i-a spus ca se poate rezolva mai simplu prin societatea la care lucra, respectiv SC.T SRL., ca i-a inmanat suma reprezentand avansul pentru achizitionarea autoturismului paratului M care a depus la …… la banca pe numele SC.T SRL pentru societatea de leasing L cu care aceasta a incheiat contractul de vanzare cumparare in sistem leasing a autoturismului marca W seria sasiu ………….., seria motor …… si care ulterior a fost inmatriculat sub nr. ……….. Mai arata reclamanta ca  urmare a neintelegerilor cu paratul M s-au despartit in fapt in iulie 2012 si intrucat in timpul concubinajului au dobandit mai multe bunuri comune a formulat o actiune de partaj pe rolul Judecatoriei Bacau inregistrata sub nr. ………….. in care a solicitat si partajarea autoturismului ………, din intampinarea depusa de acesta luand cunostinta de faptul ca proprietatea asupra acestui bun apartine paratei T SRL, ca prin IAP din …………… pronuntata in acest dosar s-a dispus respingerea cererii ei de a se introduce la masa de partajat acest autoturism precum si cererea ei de constatare a unui drept de creanta reprezentand avansul si ratele achitate de mine personal pentru autoturismul marca W, instanta considerand ca aceasta solicitarea trebuie sa se solutioneze si in contradictoriu cu titularul dreptului de proprietate, respectiv SC.T SRL.
Reclamanta a mai invederat ca  deoarece autoturismul se defectase, ratele la banca nu mai fusesera platite, a fost chemata de administratorul paratei SC T , in luna aprilie …. sa ridice autoturismul, ca prin fiica ei V, care poseda carnet de conducere, a luat de la sediul paratei SC.T   autoturismul ………….., si a fost incheiat un Proces verbal de predare din ++ semnat de administratorul societatii in care se mentioneaza ca ea personal am achitat avansul de 6000 E pentru achizitionarea autoturismului iar ratele pana in ….. au fost achitate prin intermediul paratului M,urmand ca sa preiau ea ratele in suma de 1139,22 lei lunar care trebuiau platite pana in 2015, ca la preluarea autoturismului a contractat inclusiv un imprumut bancar pentru a autoriza si efectua reparatii  care au fost in suma de 1693,68 lei, ca parata SC T SRL a folosit acest autoturism in exclusivitate,ea nu a primit nici o suma de bani si nu a realizat nici un bemeficiu, garantia fiind expirata la data preluarii bunului deoarece reviziile tehnice nu s-au efectuat la timp,de asemenea asigurarile nu erau platite,fapt ce a generat efectuarea de noi cheltuieli din partea ei, respectiv a efectuat reparatii de 1693,68 lei si plata taxelor de autorizare in suma de 2636,47 lei, platind si  ratele la societatea de leasing in valoare de 6900 lei.
In finalul cererii reclamanta a precizat  ca la data cand s-a intocmit Proceul verbal de predare primire a autoturismului,acesta figura tot in proprietatea SC T SRL,care i-a pretins sa ii dea garantii imobiliare (casa,teren) pentru a trece masina pe numele ei exclusiv astfel incat la data cand a expirat contractul de inchiriere cu persoana caruia ii inchiriase masina(contract incheiat tot cu acordul paratei SC T SRL) a fost nevoita sa predea din nou autoturismul catre aceasta,deoarece risca sa efectueze si alte cheltuieli,sa plateasca rate si sa nu poata utiliza autoturismul in scop personal, ca administratorul paratei SC T SRL a fost audiat in calitate de martor in Dos. …………. al Jud. B si a recunoscut ca ea a achitat avansul de 6000 E la autoturismul ………… si ca a predat autoturismul societatii mentionand in acelasi timp ca in prezent a fost instrainat unei persoane fizice la un pret modic.
Cererea nu a fost intemeiata in drept.  
In dovedirea actiunii reclamanta a depus la dosarul cauzei inscrisuri si a solicitat proba cu interogatoriu, inscrisuri, cu martori si expertiza contabila, probe admise si administrate de instanta.
Cererea a fost timbrata cu …. lei taxa de timbru, reclamanta beneficiind de ajutor public judiciar sub forma esalonarii platii taxei de timbru in 18 rate lunare.
Paratul M a formulat intampinare prin care a solicitat respingerea actiunii motivat de faptul ca reclamanta si-a motivat actiunea pe imbogatirea fara justa cauza, ca pentru asta trebuie sa existe un fapt ilicit prin care are loc o marire de patrimoniu a unei persoane pe seama altei persoane, ca el nu si-a marit patrimoniu, ca prin incheierea din ……. instanta a lamurit aspectele legate de dreptul ei de creanta, ca ea a recunoscut la interogatoriul din dosarul nr. ………… ca nu i-a dat lui nicio suma de bani, astfel ca nu-i datoreaza nimic. Mai arata paratul ca suma de bani cu care a contribuit reclamanta la cumpararea autoturismului este de 4500 euro, diferenta fiind achitat de el din bani luati cu imprumut de la F, ca acesti bani au fost achitati firmei de leasing prin intermediul SC T, achizitionarea s-a facut tot prin intermediul acestei firme, acesta avand niste facilitati la creditare, ca el nu a primit nici un leu ba a platit rate de 15.000 lei din ….. pana pe ………… cand patronul de la cealalta parata a luat masina, ca a fost somat sa o aduca fiind incheiat un proces-verbal de predare-primire autoturism in stare de functionare, ca nu este adevarat ca reclamanta a vandut casa mamei ei sa cumpere masina, ca au achitat rate impreuna pana la separarea lor in fapt, dupa care el a achitat separat, sumele de bani nu se regasesc in patrimoniul si ca daca patronul firmei de taxi a recunoscut ca a luat el banii sa-i restituie el. Acelasi parat a mai arata ca autoturismul a fost achizitionat pentru a desfasura activitate de taximetrie, ei platind ratele, asigurarea si a le aduce un venit din care sa supravietuiasca, , ca cei …… euro sunt cheltuiti cu utilarea autoturismului pentru a-l inchiria si obtine venituri, ca reclamanta a beneficiat de sume din inchirierea masinii, iar ratele nu le-a achitat lui, reparatiile sunt facute ulterior predarii autoturismului de catre el la somatia SC T.
Paratul M a solicitat proba cu inscrisurile depuse la dosar, interogatoriu si cu martori, probe administrate de instanta.
Parata SC T a formulat intampinare prin care a invocat exceptia autoritatii de lucru judecat in temeiul art. 432 din NCPC motivat de faptul ca  reclamanta a mai solicitat aceleiasi instante Judecatoria B, obligarea T Ia plata aceleiasi creante, in temeiul acelorasi motive, pe calea unei actiuni de partaj,  actiune ce a format obiectul dosarului nr. …… iar in urma judecarii cererii formulate prin sentinta nr. 000 s-a pronuntat pe chestiunea supusa dezbaterii in acesta cauza, respingand actiunea acesteia in ceea ce priveste pretentiile (aceleasi) avute impotriva ei.
          A mai aratat parata pe fondul cauzei ca autoturismul W cu ….., a fost proprietatea SC  T,  conform Cartii  de identitate  a vehiculului + si Certificatului de inmatriculare nr.  ++, pentru  W, ca este adevarat ca reclamanta in timp ce a convietuit in concubinaj cu M, au platit un avans de 6000 euro pentru achizitionarea unui autoturism W, autoturism achizitionat prin SC T, deoarece conditiile de achizitionare erau mai avantajoase, ca persoana fizica neindeplinind conditia de venituri, ca autoturismul a fost folosit de catre M in regim de taxi care trebuia sa-si achite ratele, in final dupa achitare trebuind sa treaca in proprietatea acestuia, ca pentru ca acesta sa se intample trebuiau respectate anumite conditii:  prin Contractul de credit …, incheiat cu C, s-a stabilit plata a 36 de rate lunare in valoare de 1150 lei, ce trebuiau achitate pana la data de 25 a fiecarei luni, societatii fiindu-i interzis ca in aceasta perioada sa mai contracteze alte credite, rate sau leasing. incalcarea acestor conditii ducea la rezilierea contractului si preluarea autoturismului, M a folosit autoturismul in regim de taxi si a achitat ratele pana la data de ……….., moment in care a predat masina societatii spunand ca nu mai poate achita ratele, la data de ……….. in urma discutiilor avute si cu reclamanta, in sensul ca
 daca nu achita ea sau el ratele vor pierde autoturismul, aceasta a trimis pe fiica sa si a ridicat masina, spunand ca o va folosi si va achita ratele ( declaratia din ………….) dar ca  s-au intarziat platile a primit somatii pentru ridicarea masinii de la firma de recuperari E in lunile aprilie, mai, iunie, iulie …... astfel ca reclamanta la data de ……………. a incheiat un contract de imprumut auto pentru a putea sa-si achite ratele iar la data de ………….. inceteaza contractul de imprumut, nu mai sunt achitate ratele si masina este abandonata de catre reclamanta in fata sediului SC T (proces verbal din 19.09.2013).
            A mai invederat parata faptul ca intrucat autoturismul in cauza a fost abandonat si nici reclamanta, nici concubinul acesteia nu au mai achitat ratele, la data de ……….., la presiunile facute de catre firma de recuperari, SC T a achitat toate ratele restante si a vandut masina dlui T, din Popesti ……., conform factura nr. ---- si chitanta nr. ------------ dar ca pretul vanzarii a acoperit doar valoarea ratelor, societatea neobtinand nici un venit din acesta tranzactie, societatea neavand nici o culpa care sa duca la crearea unei obligatii fata de reclamanta, autoturismul in cauza a fost intotdeauna proprietatea SC T, intelegerea partilor incetand in momentul abandonarii masinii si neindeplinirii obligatiilor de plata a ratelor, persoana raspunzatoare contractual fata de banca creditoare fiind  societatea.
Parata SC T a depus inscrisuri odata cu intampinarea, fiind incuviintata proba cu inscrisuri.
Reclamanta a depus raspuns la intampinarea formulat de parat M in care arata ca referitor la temeiul juridic invocat ca fiind eronat de catre parat solicita instantei sa respinga apararea formulata deoarece este de necontestat faptul ca prin achitarea avansului de achizitionare, a ratelor si a reparatiilor la autoturismul care era proprietatea unei terte persoane, autoturism folosit de catre paratul M in activitatea de taximetrie a paratei SC T ea, reclamanta are un drept de creanta pe care a solicitat instantei sa il constate. A mai aratat ca intrucat a convietuit o perioada de timp cu paratul M in concubinaj, respectiv cand a platit avansul cu bani proveniti dintr-un bun propriu ce a fost instrainat pentru a procura suma necesara avansului constatarea dreptului de creanta solicitata de ea   urmeaza a se stabili in contradictoriu cu acesta, ca paratul are o aparare contradictorie sub acest aspect deoarece el insusi neaga caracterul de bun propriu al acestei sume motivand insa nejustificat ca o parte a acesteia provine dintr-un imprumut personal, ca paratul a fost de fapt cel care a folosit autoturismul achizitionat de catre parata SC T,  a exploatat si a realizat venituri de pe urma lui, in intelegere cu aceasta si cu  exploatarea necorespunzatoare, aducerea acestui bun in starea de degradare care este  invocata de societatea de taximetrie si care a condus practic la o vanzare in paguba acesteia asa cum se invoca prin intampinarea depusa care nu ii este ei imputabila in nici un fel.
  Reclamanta a depus raspuns la intampinarea formulat de parata SC T in care arata ca  exceptia autoritatii de lucru judecat invocata de parata este nefondata intrucat aceasta nu intruneste conditiile prevazute de art.432 din NCPC, ca parata recunoaste situatia de fapt mentionata de ea cu privire la imprejurarile in care s-a achizitionat autoturismul pe numele societatii iar prin inscrisurile atasate actiunii introductive se dovedeste faptul ca a achitat avansul de ……….. Euro (Procesul verbal din …………. semnat de administratorul societatii),  din chitantele existente rezulta ca s-au efectuat cu banii  ei reparatii in suma de ……… lei si s-a platit taxa de autorizare in valoare de ………. lei, ca in acelasi sens este si declaratia administratorului societatii parate din ………. al Judecatoriei B.  Mai arata ca sustinerile paratei cu privire la intarzierile la plata ratelor din culpa ei sunt nefondate,ea platind acesteia la timp asa cum rezulta din inscrisurile doveditoare,parata fiind cea care nu a achitat aceste sume in contul contractului de credit, ca ea nu a abandonat autoturismul in fata societatii ci a predat-o impreuna cu actele cu actele masinii dar aceasta a refuzat sa semneze procesul verbal de predare primire dintre ei.
La termenul de judecata din …………. reclamanta si-a modificat actiunea in sensul ca a solicitat si obligarea paratilor la plata sumelor solicitate , reactualizate la data executarii hotararii cu rata inflatiei si dobanzi aferente.
La termenul din …………. instanta a respins exceptia autoritatii de lucru judecat, motivarea pe larg a solutiei regasindu-se in respectiva incheiere de sedinta.
Cauza a fost suspendata in intervalul ……………… in temeiul art.  413 alin. 1 pct. 1 NCPC pana la solutionarea in mod definitiv a cauzei care  a facut obiectul dosarului nr. ………… al Judecatoriei B avand ca obiect „partaj de bunuri comune”
 La termenul de judecata din ……… reclamanta a precizat actiunea in sensul ca solicita suma de ………. euro cu titlu de avans, ratele aferente perioadei martie – august 2013 in valoare de ………. lei si contravaloarea facturilor de imbunatatiri si reparatii de ………… lei.
La ultimul termen de judecata reclamanta a precizat ca solicita obligarea in solidar a paratilor la plata sumelor solicitate prin actiune.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
 Prin cererea adresata Judecatoriei B la data de ……… si inregistrata sub nr. ++ reclamanta B a chemat in judecata ca parat pe M pentru ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna iesirea din indiviziune cu privire la bunurile dobandite in perioada concubinajului partilor, sa se constate in favoarea sa o cota de contributie exclusiva la dobandirea bunurilor si sa se dispuna atribuirea bunurilor in lotul paratului.
Prin Incheiere de admitere in principiu instanta a statuat cu putere de lucru judecata prin ramanerea definitiva a solutiei pronuntata in respectiva cauza, ca reclamanta si paratul M au intretinut o relatie de concubinaj, incepand cu anul …. si care a durat pana in anul ……. 
I. In primul capat de cerere al prezentei actiuni, reclamanta B a solicitat in contradictoriu cu paratul M (precizare facuta prin raspunsul la intampinare fila ….. ds.) sa se constate caracterul de bun propriu al avansului in suma de …….. euro platit la autoturismul W, respectiv dreptul ei de creanta asupra acestei sume.
Avand  in vedere data nasterii raporturilor juridice intre parti privitoare la sumele in cauza, in cauza sunt aplicabile dispozitiile cuprinse in Noul cod civil.
Art. 577 NCC, enuntand modurile de dobandire a proprietatii, indica printre ele si conventia. Astfel, daca acordul de vointa al partilor poate crea sau transmite un drept de proprietate, acelasi acord este posibil sa genereze o proprietate comuna, in cazul in care doua persoane, prin manifestarea lor de vointa, valabil exprimata, se inteleg sa achizitioneze unul sau mai multe bunuri impreuna,devenind titulari ai unor drepturi indivize.
 In atare situatie, concubinii pot hotari sa devina proprietari asupra bunurilor pe care le vor achizitiona impreuna pe durata concubinajului si sa suporte tot impreuna cheltuielile comune. 
In  ce priveste cererea privind constarea sumei de …… ca fiind bun propriu al reclamantei instanta are in vedere atat faptul ca aceasta suma de bani a fost achitat de reclamanta cat timp partile erau inca in concubinaj cat si faptul ca in cazul concubinilor nu se aplica dispozitiile art. 339 privind comunitatea de bunuri din NCC, in vigoare la momentul platii avansului in vederea achizitionarii autoturismului.
In cazul avansului este necesar sa se dovedeasca contributia fiecaruia la aceasta suma  precum si cota in care a contribuit.
Reclamanta a depus la fila 35 ds. procesul-verbal din ……….. din care rezulta ca avansul de ….. euro a fost achitat de catre aceasta la data de …………. cand traia in concubinaj cu paratul M, aspect recunoscut de parata SC T, prin administratorul ei I, care a semnat acest inscris.
Parata a raspuns in acelasi sens, ca avansul a fost suportat de catre reclamanta , si la interogatoriul depus la fila198 ds,  raspunsul 4 si 5.
Faptul ca reclamanta a achitat acest avand cu banii sai poprii rezulta si din faptul ca la data de ………… reclamanta a vandut prin contractul de vanzare-cumparare autentificat la BNP M , un imobil proprietatea sa compus dintr-o casa si terenul de 300 mp situat in B pentru care a incasat suma de …… euro.
Aceste aspecte sunt intarite si de declaratiile martorilor D si G care au aratat ca avansul pentru W a fost achitat din banii obtinuti de reclamanta din vanzarea  casei de la mama  ei, scotand de la banca o data suma de ….. euro si ulterior inca o suma de …… euro pentru echiparea acestei masini pentru taximetrie.
Din extrasul de cont de la B din …….. depus de reclamanta la fila 48 ds. instanta constat ca la data de ……….., data vanzarii, reclamanta a constituit un depozit pentru suma d ….. euro pe care la lichidat prin retragerea sumei la …………...
La fila 50 ds. reclamanta adepus un alt extras de cont de la C (depus de altfel si de catre paratul M alaturat intampinarii) din care rezulta ca la aceeasi data de ………. reclamanta a deschis un cont pentru suma de ……… euro si ca la data de ……….. a retras suma de ……. euro.
Parata SC T a depus banii in contul societatii A la data de …………. (fila 36 ds.) , rezultand cu evidenta ca intreg avansul de ………….. euro a fost suportat de reclamanta.
Instanta  nu va retine apararea paratului M ca reclamanta a contribuit doar cu suma de ….. euro si diferenta a suportat-o el dintr-un imprumut de la G, in conditiile in care acesta nu a facut dovada destinatiei acestui imprumut in valoare de  respectiv ca a platit avans la autoturismul ce se dorea a fi achizitionat. Faptul ca acest parat a remis banii administratorului societatii nu conduce automat ca banii proveneau de la el, administratorul societatii recunoscand ca acestia proveneau de la reclamanta.
Martora A, audiat de instanta la propunerea paratului, a declarat ca stia de discutiile dintre cei doi concubini pentru achizitionarea unei masini noi, si ca acestia ar fi vorbit ca sa suporte fiecare cate …… euro, insa martora nu a putu spune daca atunci cand s-a platit avansul a fost respectata intelegerea dintre concubini si nici cine a suportat efectiv acest avans.
Intrucat paratul M nu a facut dovada  ca  a contribuit la suma platita cu titlu de avans, instanta  ca constata ca suma de ….. lei reprezentand contravaloarea avansului de ….. euro achitat pentru autoturismul W este bun propriu al reclamantei si implicit aceasta detine o creanta constand in contravaloarea acestei sume, urmand ca instanta sa analizeze cui ii revine obligatia de restituire a sumei.
II. In capatul 2 de cerere reclamanta a solicitat obligarea paratilor in solidar (dupa cum a precizat la ultimul termen de judecata)  sa-i achite ii achite contravaloarea sumei de …… euro reprezentand avans , ratele aferente perioadei martie – august …. in valoare de ………. lei achitate de ea pentru autoturismul proprietatea paratei si contravaloarea facturilor de imbunatatiri si reparatii de ………. lei (dupa cum a precizat la termenul din …………), solicitand prin modificarea actiunii din  ………… si actualizarea acestor sume la data platii  cu dobanda legala si rata inflatiei.
Dupa cum au recunoscut toate partile din dosar, intre SC T si paratul M si concubina acestuia de la acel moment B, a existat o intelegere in sensul ca parata SC T sa achizitioneze autoturismul marca W  deoarece conditiile de achizitionare erau mai avantajoase, ca persoana fizica paratul M neindeplinind conditia de venituri, ca autoturismul a fost folosit de catre M in regim de taxi si ca acesta trebuia sa-si achite ratele, in final dupa achitare autoturismul urmand sa treaca in proprietatea paratului.
La data de ………… a fost incheiat contractul de vanzare-cumparare dintre SA si SC T, obiectul contractului fiind achizitionarea de catre acesta din urma a unui autoturism W pentru suma de 13.818 euro (inclusiv TVA) pretul urmand sa fie achitat de cumparator astfel: un avans de ….. euro in termen de 2 zile de la semnarea contractului si suma de …… euro in 2 zile lucratoare de la notificarea scrisa a cumparatorului catre vanzator cu privire la sosirea autovehiculului in Curtici.
In acest sens reclamanta a suportat contravaloarea avansului in suma de ……. euro, cum s-a stabilit mai sus, suma care a fost predata administratorului societatii si care la randul sau a efectuat plata din contul societatii parate catre societatea A. Cat timp intelegea a fost ca autoturismul sa fie cumparat pe aceasta societate de taxi, in mod firesc obligatia de plata a sumelor de bani datorate in urma achizitionarii autoturismului revenea societatii parate in calitate de proprietar.
Pentru a retine in acest mod, instanta are in vedere si concluziile raportului de expertiza contabila efectuat in cauza in care la raspunsul la obiectivul 3 se arata ca,  raportat la foaia de varsamant nr ….. din data 19…………… si registrul de casa din luna martie ……… ale societatii comerciale T , rezulta ca la data de ………. este depusa suma de ……………. lei echivalentul a ………….. euro conform documentului: " foaie varsamant " la R ,de catre M in numele societatii comerciale T reprezentand plata avans factura ………… emisa la data de ……………. de catre A, ca plata nu a fost inregistrata in contabilitatea societatii comerciale T, astfel nu poate face subiectul unui contract de imprumut inregistrat in contabilitatea societatii
            Prin Contractul de credit ……. incheiat de parata SC T cu C, s-a acordat societatii de taxi un imprumut pentru acoperirea diferentei de ……. lei , restituirea sumei urmand sa fie facuta in 36 de rate lunare in valoare de ……… lei, ce trebuiau achitate pana la data de 25 a fiecarei luni, societatii parate fiindu-i interzis ca in aceasta perioada sa mai contracteze alte credite, rate sau leasing. Incalcarea acestor conditii ducea la rezilierea contractului si preluarea autoturismului, cu privire la care a fost instituita ipoteca imobiliara.
           Paratul M a folosit autoturismul in regim de taxi aspect necontestat de parti. Ratele pentru imprumut au fost achitate pana la data de ………….., moment in care paratul a predat masina societatii spunand ca nu mai poate achita ratele, (conform PV din data de …………).
              In urma discutiilor avute cu reclamanta  in sensul ca  daca nu achita ea sau fostul concubin ratele vor pierde autoturismul, reclamanta a trimis pe fiica sa si a ridicat masina, spunand ca o va folosi si va achita ratele ( declaratia din ………………).
           Din verificarile efectuate de catre expert si consemnate concluziile intocmite, raportat la  Registrul mijloacelor fixe aprilie ……….. - iunie ……….., Balanta de verificare sintetica aprile ………… - iunie 2014, Procesul verbal incheiat la data de ……………. intre administratorul societatii comerciale T si V fiica reclamantei B  si din  extrasele de cont al societatii comerciale T emise de C, rezulta ca in perioada aprilie …. - iunie …… administratorul societatii comerciale T a achitat in totalitate ratele aferente contractului de credit cu nr. 0 in valoare de ……… lei.
Din raportul de expertiza rezulta ca verificandu-se contractul de credit cu P ,   Registrul de casa din luna aprilie 2013 al T  rezulta ca la data de …………. a fost achitata suma de ………… lei reprezentand rate leasing aferente contractului cu numar ………. .pentru lunile martie si aprilie …………., de catre administratorul societatii comerciale T . Valoarea ratelor de leasing scadente in data de ………… totalizeaza ………. lei , iar din procesul verbal incheiat la data de ……….. intre B si administratorul societatii analizate, rezulta ca a fost restituita catre administratorul societatii I suma de 2.460 lei in data de ………. si ………….. de catre BD . In concluzie , ratele scadente la data de ……….. si ……………… in valoare de …………. iei au fost achitate in data de …………, de catre administratorul societatii comerciale T SRL respectiv suma de …… lei iar contra valoarea acestor rate, respectiv suma de ………… lei a fost restituita administratorului societatii I de catre B in data de ……………. si …………… .
Din Procesul verbal incheiat la data de …………… intre administratorul societatii comerciale T SRL si V fiica reclamantei B rezulta ca o parte din disponibilitatile banesti ale administratorului pentru achitarea ratelor scadente au avut urmatoarea provenienta: suma de ……… lei reprezentand ratele ce aveau scadenta in perioada martie - august ………… au fost achitate B, suma de 12.531,42 lei reprezentand ratele scadente din perioada aprilie ……….-februarie …….. ,au fost achitate de catre M. 
In concluzie, instanta va retine ca suma de ………. lei reprezentand contravaloarea ratelor scadente in intervalul  ………….. – …………… inclusiv a fost suportata tot de catre reclamanta.
             Dupa cum afirma si parata SC T, intelegerea intervenita intre parti cu privire la folosirea si ulterior a  transferului proprietatii in patrimoniul concubinilor a cazut la …………., urmare a nerespectarii conditiilor intelegerii. in sensul ca ratele nu au mai fost  achitate de reclamanta sau parat, ca  s-au intarziat platile , iar la aceeasi data  masina este abandonata de catre reclamanta in fata sediului SC T).
     Cu toate ca in acceptiunea paratei intelegerea  fost ca la finalul contractului de imprumut autoturismul sa intre in patrimoniul concubinilor,  la data de …. SC T emite factura 0 catre P -din I reprezentand autoturism W nr. identificare …….. avand valoarea de ………. lei (TVA inclus), autoturism ce a facut obiectul contractului de credit nr. ……… cu SC P SA, dupa ce anterior la data de ….. ratele de credit aferente contractului …. incheiat cu SC P SA avand ca scop achizitia autoturismului Wnr. inmatriculare …. serie sasiu ………. au fost achitate de catre administratorul societatii comerciale T SRL. 
   Mai mult decat atat, la data de …….. conform extrasului de la Arhiva Electronica de Garantii Reale mobiliare, este efectuat avizul de ipoteca mobiliara avand ca scop constituirea in favoarea creditorului J a ipotecii imobiliare asupra autoturismului in cauza pentru garantarea unui imprumut in valoare ……… euro, garantia constituindu-se in baza contractului de imprumut garantat cu ipoteca mobiliara nr. ……………….
Prin urmare, instanta retine ca in repetate randuri parata SC T s-a purtat ca fiind proprietarul autoturismului atat in fapt cat si in drept, chiar mai inainte ca intelegerea dintre parti sa-si mai produca efectele, ba chiar a si instrainat acest autoturism catre o alta persoana decat partile din dosar, lucru de altfel normal cat timp autoturismul in cauza a fost achizitionat de catre parata SC T, figurand in evidentele ei contabile.
Cu toate acestea, instanta retine ca atat  timp cat reclamanta a platit avansul de ……. euro precum si suma de ………… lei reprezentand contravaloarea ratelor scadente in intervalul  ……….. – …………., sume de bani care in situatia in care autovehiculul ar fi intrat in patrimoniul ei i-ar fi profitat, aceasta este indreptatita la restituirea sumelor de catre parata proprietara, pentru motivul ca aceste sume au profitat direct paratei
Astfel, cat timp autovehiculul a fost folosit ulterior de catre parata iar la data de …….. a fost instrainat catre P chiar daca pentru un pret mic, parata s-a comporta ca un adevarat proprietar, urmand insa sa suporte consecintele cu privire la toate obligatiile ce-i revin in legatura cu acest autovehicul.
Fata de aceste considerente, instanta va obliga  pe parata SC T sa achite reclamantei suma de …….. lei reprezentand contravaloarea avansului de …………. euro achitat pentru autoturismul W, suma de ………. lei reprezentand contravaloarea ratelor scadente in intervalul  …………. inclusiv, sume ce se vor actualiza cu dobanda legala si rata inflatiei, incepand cu data promovarii actiunii  (…….. si pana la plata efectiva.  
Instanta va respinge cererea reclamantei de obligare in solidar a paratilor la plata acestor sume motivat de faptul ca fata de argumentele expuse anterior, paratul M nu are nicio obligatie de plata catre fosta concubina, relatia sa legata de acest autovehicul fiind una directa de parata societate de taximetrie, de la care a folosit autovehiculul.
  In ce priveste  cererea reclamantei de obligare in solidar a paratilor la plata contravalorii reparatiilor si a dotarilor autoturismului W in valoare de ……….., instanta o va respinge motivat de urmatoarele:
Potrivit concluziilor de la obiectivul nr. 8 si 9 din raportul de expertiza, expertul a verificat daca documentele justificative de achizitionare a urmatoarelor echipamente: aparatul de taxat -factura nr. …………. - emisa de SC L in valoare de …… lei, Programare aparat taxat - factura nr………… emisa de SC L SRL in valoare de 50 lei,Autorizatie RAR - certificat de agreere factura nr. ……….. -emisa de R in valoare de ….. lei, Antena statie - factura nr………….. emisa de SC L SRL in valoare de 250 lei,Reparatie auto –factura nr…. emisa de A in valoare de …………, Verificarea metrologica -factura nr………….. emisa de Biroul Roman de Metrologie Legala in valoare de …… lei, Asigurare casco polita nr…… -chitanta nr…………… -reprezentand rata 4 la polita de asigurare casco ;foaie de depunere nr. …………… in valoare de ………. lei(c/v franciza 100 auro in dosarul de dauna …… - de ia C. S.A.)Asigurare RCA POLITA NR…………, Chitanta Nr. …………… emise de SC O in valoare de ………. lei, au fost inregistrate in contabilitatea societatii. Expertul a examinat  facturile mentionate in cuprinsul obiectivului; Jurnalul de cumparari din perioada mai - iulie 2013 SC T;Registrul de casa din perioada mai - iulie 2013 SC T si Balanta de verificare sintetica din perioada mai - iulie 2013 a SC T SRL , rezultand ca in perioada mai - iulie 2013 , facturile de achizitie a bunurilor si serviciilor prezentate in continutul obiectivului nu au fost inregistrate in contabilitatea societatii comerciale T respectiv in jurnalul de cumparari,.registrul jurnal si in balanta de verificare sintetica .
Expertul a concluzionat ca   facturile fiscale indicate mai sus au fost emise in perioada mai-iulie 2013 ,avand o valoare totala de ………… lei (dupa cum a precizat expertul la fila 6 vol.II in suplimenul la raport) iar acesta suma nu a fost eliberata din casieria societatii comerciale T pentru a fi achitate de catre V , acesta fiind persoana care este inscrisa in documente ca fiind delegatul si ca in perioada mai - iulie 2013 , in registrul de casa al societatii comerciale T nu este inscrisa nicio suma de bani platita pe numele V pentru achitarea contra valorii facturilor de achizitii in suma de …….   lei.
In aceste conditii, instanta retine ca sumele cheltuite in modul detaliat de expert nu au fost facute de societatea parata, nu a fost cerute de acesta astfel ca platile au fost facute doar pentru ca asa a considerat reclamanta, masina fiind folosita de acestia in regim de taxi, potrivit intelegerii initiale. Cat timp parata nu a vrut aceste imbunatatiri sau aranjamente la autoturism, sumele cheltuite de reclamanta in acest scop apar ca fiind cheltuieli voluptorii, urmand a fi suportat de catre aceasta.
Fata de  aceste  considerente expuse mai sus, instanta va admite in parte actiunea astfel cum a fost modificata si precizata, va obliga pe parata SC T sa achite reclamantei suma de ……… lei reprezentand contravaloarea avansului de ……… euro achitat pentru autoturismul W, suma de …… lei reprezentand contravaloarea ratelor scadente in intervalul  ……….. inclusiv, sume ce se vor actualiza cu dobanda legala si rata inflatiei, incepand cu data promovarii actiunii  (……….) si pana la plata efectiva, va respinge cererea reclamantei de obligare in solidar a paratilor la plata acestor sume, va respinge cererea reclamantei de obligare in solidar a paratilor la plata contravalorii reparatiilor si a dotarilor autoturismului W, constatand totodata ca suma de ……. lei reprezentand contravaloarea avansului de …….. euro achitat pentru autoturismul W este bun propriu al reclamantei.
In temeiul art. 453 NCPC, tinand cont de faptul ca atat reclamanta cat si paratul M au solicitata cheltuieli de judecata  , instanta va obliga pe parata  SC T sa plateasca reclamantei suma de  …….. lei   reprezentand cheltuieli de judecata constand in ……….. taxa de timbru pentru capetele de cerere admise, ………. lei onorariu de avocat si ………. lei onorariu expert iar pe reclamnt6a o va obliga la plata catre paratul M a sumei de 600 lei reprezentand onorariu de avocat, potrivit chitantei depuse la dosar.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Plati

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017