InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Anulare certificat mostenitor

(Hotarare nr. 1131 din data de 17.02.2016 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc. | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau


Deliberand asupra prezentei cereri, retine urmatoarele;
Prin cererea inregistrata sub nr. ... din data de ... pe rolul Judecatoriei ... reclamanta ... in contradictoriu cu paratul … a solicitat anularea certificatului de mostenitor nr. ... emis de B.N.P. ....
Ulterior, reclamanta a mentionat ca intelege sa se judece in contradictoriu cu mostenitorii paratului ... (acesta fiind decedat din data de 03.09.2014 – certificat de deces depus la dosar la 03.02.2015), respectiv paratele ...(fiica), ...(sotie supravietuitoare) si ... (fiica).
Cererea a fost timbrata cu taxa judiciara de timbru de 20 lei.
In motivarea cererii se arata, in rezumat, ca la data de ... aprilie 1981 a decedat ..., fara descendenti, vaduva care i-a lasat prin testament toate bunurile ei mobile si imobile care se gaseau in patrimoniul sau la data decesului, fiind instituita legatar universal asupra intregii sale averi. Desi a avut o legatura foarte stransa cu matusa sa, aceasta neavand copii, a nutrit sentimente de iubire si atasament fata de ea, sentimentul fiind reciproc, paratul ... nu a tinut cont de acest aspect si mai ales de vointa defunctei expresa inserata in continutul testamentului. Reclamanta arata ca ... s-a deplasat la BNP ... si fara a o informa, a solicitat deschiderea procedurii succesorale dupa …, decedat la data de 07.03.1981 in dosarul notarial nr…..
 La data de 04.09.2009 a formulat cerere catre BNP ... solicitand informatii cu privire la deschiderea procedurii succesorale notariale dupa defuncta ..., decedata la data de ..., din raspunsul dat rezultand faptul ca pana in prezent nu s-a deschis procedura succesorala notariala dupa aceasta defuncta. Reclamanta arata ca singurul bun ramas dupa defuncta ... este un loc de veci in Cimitirul ... a fost dat paratului ..., conform certificatului de mostenitor si ca desi era mica la momentul cand a fost intocmit testamentul pe numele ei, a acceptat aceasta mostenire in mod tacit si chiar a avut grija de matusa sa si la acea varsta frageda. 
Reclamanta considera ca notarul public a eliberat cu rea credinta certificatul pe numele paratului, in conditiile in care se stia ca matusa sa i-a lasat ei acele bunuri pe care el i le-a dat paratului pe baza de certificat de mostenitor.   
In drept au fost invocate prevederile art. 1134 Cod civil.
In dovedirea cererii reclamanta a solicitat proba cu inscrisuri.
Parata ... a formulat intampinare in care a invocat exceptia prescrierii dreptului la actiune al reclamantei, exceptie la care a renuntat la termenul de judecata din 04 noiembrie ..., iar pe fond a solicitat respingerea cererii. Se arata ca reclamanta a invocat ca fiind minora la momentul intocmirii testamentului autentificat la data de ..., a acceptat tacit succesiunea avand grija de matusa sa, dar ingrijirea prestata nu reprezinta un fapt de mostenire tacita in acceptiunea prevederilor legale, acceptarea mostenirii nu poate interveni decat dupa deschiderea succesiunii. In toata aceasta perioada pana in anul ..., reclamanta nu a efectuat nici un act sau fapt din care sa rezulte acceptarea tacita a mostenirii. Fie ca este avut in vedere anul intocmirii testamentului, fie anul la care reclamanta a ajuns la varsta majoratului, aceasta nu s-a prezentat la Administratia Cimitirelor ... pentru a se inregistra ca legatar universal al defunctei ... si nici nu a achitat vreodata taxa de concesiune/intretinere. Faptul ca in anul ... s-a interesat de situatia locului de veci si a testamentului nu reprezinta un act de acceptare a succesiunii. Dreptul de optiune succesorala se exercita in termen de un an  de la data deschiderii succesiunii, termenul de optiune curge, potrivit art. 1103 alin. 2 lit. c C.civ., de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca legatul sau.
Parata ... arata ca reclamanta  este decazuta din dreptul de optiune succesorala, stingerea acestuia determinand insasi stingerea vocatiei sale succesoral, cu efecte erga omnes. Tatal lor a decedat in luna septembrie ... si este inmormantat in locul de veci care face obiectul litigiului, actiunea surorii sale putand avea drept scop final exhumarea tatalui lor, intentie rar intalnita in relatiile dintre parinti si copii.
In drept parata a invocat prevederile art. 1110, art. 1103 C.civ. si art. 205-206 C.pr.civ.
In aparare parata a solicitat proba cu inscrisuri, proba cu martori si proba cu interogatoriu.
Celelalte doua parate nu au formulat intampinare desi au fost instiintate ca au aceasta obligatie.
Pentru parata … instanta a dispus citarea sa prin publicitate si a fost desemnat curator avocat ...(incheierea din 30.09.2015 – fila 186).
Reclamanta a formulat raspuns la intampinare in care arata ca a facut acte de dispozitie cu privire la acel loc de veci, ca a facut si acte de conservare si supraveghere asupra locului de veci, toate acestea in calitatea sa de mostenitoare dupa .... Se arata de reclamanta ca in situatia in care se invoca nulitatea certificatului de mostenitor, o astfel de actiune nu este una de sine statatoare, ci este grefata direct pe actiunile care sanctioneaza direct drepturile mostenitorilor sau, dupa caz, ale tertilor, asa incat urmeaza a fi supusa regulilor in materie de prescriptie extinctiva aplicabile acestor actiuni, fiind necesar sa se stabileasca daca dreptul care se pretinde ca a fost incalcat este sau nu supus prescriptiei extinctive. Reclamanta arata ca dreptul pretins de ea este imprescriptibil, certificatul de mostenitor fiind lovit de nulitate absoluta sens in care sustine ca se impune anularea lui, emiterea unui nou certificat de mostenitor in care ei sa ii revina dreptul in cota de 1/1. Certificatul de mostenitor este lovit de nulitate absoluta pe motiv de frauda la lege in conformitate cu prevederile art. 2 din Decretul nr. 167/1958, actiunea in nulitate absoluta fiind imprescriptibila. Reclamanta arata si ca nu a fost convocata sau citata pentru a participa la procedura succesorala notariala si nu si-a putut exprima optiunea succesorala, motiv pentru care considera ca certificatul de mostenitor este lovit de nulitate absoluta. Reclamanta sustine ca ea a achitat toate taxele aferente locului de veci si chiar daca raspunsul venit din partea firmei care administreaza acest loc de veci este unul nefavorabil ei, asta nu inseamna ca banii aferenti taxei au fost achitati doar de Luca Ioan, putand dovedi faptul ca banii au fost achitati de ea dar pe numele lui. 
In cauza a fost administrata proba cu inscrisuri, iar parata ... a solicitat doar proba cu inscrisuri. Instanta a atasat dosarul notarial care priveste certificatul de mostenitor contestat in cauza(filele 215-220) si a solicitat informatii de la Camera Notarilor Publici ... cu privire la testamentul autentificat cu nr. ... la fostul Notariat de Stat Judetean ...(filele 1-3 vol. II).
Din analiza probelor administrate in cauza instanta retine urmatoarele:
Prin certificatul de mostenitor nr. ... emis de B.N.P. ... se atesta ca de pe urma defunctului ... decedat la data de 07 martie ... cu ultimul domiciliu in ... str. ... nr. ..., sc. ..., ap....  a ramas dreptul de concesiune asupra unui loc de inmormantare in Cimitirul Central ..., cls.a-111 a, zonaX, randul 64, pozitia ..., pe care se afla un mormant simplu, dobandit cu chitanta nr. ..., iar ca mostenitori este mentionat ...  care a acceptat succesiunea la data de 07.03.1981 in calitate de nepot de sora, cu o cota de 1/1. Se mentioneaza ca nu sunt renuntatori sau straini de succesiune prin neacceptare.  
In drept, avand in vedere data emiterii certificatului de mostenitor - ... - si prevederile art. 91 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, potrivit carora „mostenirile deschise inainte de intrarea in vigoare a Codului civil sunt supuse legii in vigoare la data deschiderii mostenirii,” in cauza sunt incidente dispozitiile vechiului Cod civil de la 1864, precum si cele ale art. 88 din Legea nr. 36/1995(forma in vigoare la data emiterii certificatului de mostenitor contestat). In conformitate cu prevederile acestui din urma text de lege „cei care se considera vatamati in drepturile lor prin emiterea certificatului de mostenitor pot cere instantei judecatoresti anularea acestuia si stabilirea drepturilor lor, conform legii. Pana la anularea sa prin hotarare judecatoreasca, certificatul de mostenitor face dovada deplina in privinta calitatii de mostenitor si a cotei sau bunurilor care se cuvin fiecarui mostenitor in parte.”
Potrivit art. 672 din vechiul Cod civil de la 1864, „in caz de a muri mai dinainte tatal si mama unei persoane moarte fara posteritate, fratii, surorile sau descendentii lor sunt chemati la succesiune, departand pe ascendenti si pe ceilalti colaterali. Ei succed sau dupa propriul lor drept, sau prin reprezentare, in modul regulat in sectiunea II a acestui cap.”
In cauza, din certificatele de stare civila aflate la dosar, precum si din inscrisurile notariale comunicate instanta retine ca ... a decedat la data de 07 martie 1981 fiind casatorit cu numita ...(aspect necontestat in cauza). La data decesului aceasta din urma a avut calitatea de sotie supravietuitoare, in conformitate cu art. 1 din Legea nr. 319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor, in vigoare la data decesului lui Luca Ioan. Alaturi de sotia supravietuitoare, ..., ar fi avut vocatie succesorala la mostenirea defunctului ... si sora acestuia, ... in conditiile in care nu existau mostenitori din clasa intai, a descendentilor. Conform certificatului de deces depus la dosarul notarial, ... insa era decedata inca din 13 septembrie 1975(fila 217 dos.), astfel ca in baza art. 672 Cod civil(de la 1864), beneficiind de reprezentarea succesorala a fost chemat sa culeaga mostenirea lui ..., descendentul surorii sale(nepotul de sora), ....
Prin urmare, la data decesului lui ... au vocatie succesorala sotia supravietuitoare, ... alaturi de nepotul de sora, ..., mostenirea fiind legala. Asadar, este lipsita de temei sustinerea reclamantei ca ..., tatal sau, nu ar fi fost indreptatit la mostenirea lasata de Luca Ioan. 
... a decedat la .. aprilie …, la putin timp dupa decesul sotului sau. Anterior, prin testamentul autentic nr. ... aprilie 1981 emis de fostul Notariat Judetean ... ea a inteles sa lase reclamantei ...(fosta ...) toate bunurile sale mobile si imobile proprietatea sa, instituind-o legatara universala asupra intregii sale averi. Asa cum a comunicat Camera Notarilor Publici ... acest testament nu are nici o mentiune privind revocarea sa(fila 1 vol. II). Pentru ca reclamanta sa vina insa la mostenirea lui ..., in calitate de mostenitor(legatar universal) dupa ..., trebuie sa fi exercitat dreptul de optiune succesorala atat cu privire la mostenirea defunctei ... cat si cu privire la mostenirea defunctului ..., dovada pe care reclamanta nu a produs-o, in conditiile in care in cauza paratele au invocat aceasta aparare. Desi  transmiterea patrimoniului succesoral se produce de drept din momentul deschiderii mostenirii, ea nu are caracter definitiv si obligatoriu. Legea prevede ca „nimeni nu este obligat de a face acceptarea unei mosteniri ce i se cuvine.”(art. 686 C. civ.  din 1864), succesibilul avand dreptul de a alege intre consolidarea titlului de mostenitor prin acceptarea mostenirii si desfiintarea acestuia prin renuntarea la mostenire. Legatarii au drept de optiune, ca si mostenitorii legali, vointa unilaterala a testatorului nu poate constrange nici un legatar sa conserve dreptul dobandit prin mostenire si cu atat mai putin sa suporte anumite obligatii.
Acceptarea mostenirii reprezinta un act de dispozitie, astfel ca pentru validitatea optiunii succesibilul trebuie sa aiba capacitate de exercitiu deplina, iar persoanele lipsite de capacitate de exercitiu trebuie sa exercite optiunea prin reprezentantul legal. Asa fiind, cum reclamanta avea numai 10 ani la data decesului defunctilor ... si ..., acceptarea succesiunii se putea face numai in aceste conditii.
Vechiul Cod civil stabilea prin art. 700, un termen de prescriptie de 6 luni de la deschiderea succesiunii pentru exercitarea dreptului de optiune succesorala. Reclamanta nu a facut dovada in cauza ca in interiorul acestui termen si-a exercitat dreptul de optiune succesorala.  
In consecinta, pentru aceste considerente si in conformitate cu prevederile legale enuntate, urmeaza a respinge cererea astfel cum a fost precizata, ca nefondata. 
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017