InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Contestatie la executare

(Hotarare nr. 7891 din data de 19.12.2016 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau

Deliberand asupra prezentei contestatii instanta retine urmatoarele;
Prin contestatia inregistrata sub nr. x din data de ... pe rolul Judecatoriei SECTOR … contestatoarea ... in contradictoriu cu intimatele ... a formulat contestatie la executare impotriva titlului executoriu contract de credit nr. ... incheiat la data de ... cu ...., impreuna cu toate anexele acestuia, impotriva incheierii de investire cu formula executorie din data de ... pronuntata de Judecatoria Sector ... in dosarul nr. ..., impotriva executarii silite, precum si impotriva tuturor actelor de executare silita incepute in dosarul de executare nrX de catre Biroul Executorilor Judecatoresti ..., impotriva incheierii privind actualizarea debitului cu dobanda legala din data de ... emisa de Biroul Executorilor Judecatoresti ... in dosarul de executare nrX si impotriva incheierii din ... privind stabilirea cheltuielilor de executare silita emisa de Biroul Executorilor Judecatoresti ... si a solicitat ca, in temeiul art. 720 C.pr.civ., sa se dispuna anularea tuturor actelor de executare silita, precum si intoarcerea executarii silite impotriva contestatoarei, acte care au fost emise in dosarul de executare nr. ... si constatarea intervenirii prescriptiei creantei din contractul de credit nr. ... incheiat la ... cu ...
Contestatoarea a achitat o taxa de timbru de 510 lei(chitanta de la fila 1 dos. al Judecatoriei ...).
Prin sentinta civila nr. ... Judecatoria Sectorului ... a declinat competenta de solutionare a contestatiei in favoarea Judecatoriei ... Pe rolul Judecatoriei Xcontestatia a fost inregistrata sub nr. ... din 11.07.2016.
In motivarea cererii contestatoarea arata, in rezumat, ca executarea a fost pornita dupa aproximativ 6 ani de cand creditul a fost declarat scadent anticipat de catre creditor, fiind depasit termenul de 3 ani impus de lege pentru obtinerea executarii silite. Invoca prevederile art. 6 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva si arata ca intrucat in aceasta perioada de timp creditoarea nu a intreprins nici un demers care sa duca la intreruperea sau suspendarea cursului prescriptiei, solicita sa se constate ca dreptul(debitul/creanta) creditoarei este prescris.  
Se afirma de contestatoare ca nu a fost niciodata notificata in scris despre existenta vreunui debit neachitat, despre cesiunea vreunei creante sau despre schimbarea procedurii de incasare a adebitului care se facea la domiciliul sau si ca pana la momentul infiintarii popririi nu a primit nici o alta instiintare. Contestatoarea invoca si faptul ca nu a fost somata in nici un fel despre existenta acestei executari pentru a rezolva pe cale amiabila, iar pe de alta parte se arata ca a fost calculata dobanda penalizatoare pentru perioada de 350 de zile(22.01.2015-07.01.2016), timp in care putea fi instiinata i acest sens si se putea evita acumularea de dobanzi impovaratoare. Considera ca intimata XX a stat in pasivitate in tot acest timp pentru a obtine o dobanda mult mai mare decat debitul principal, datorita clauzeor abuzive din contract.Contestatoarea sustine ca intimata ... nu si-a inregistrat nici o creanta in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, ca suma solicitata ca debit restant este exagerata si nu exista nici o explicatia din partea intimatelor cu privire la modul de calcula.
Se invoca de contestatoare de asemenea ca in cauza creanta nu mai este certa chiar daca rezulta din titlul executoriu, contractul a fost incheiat pentru suma de 3000 lei, fiind prescrisa e mai bine de 5 ani, insa executarea silita a fost pornita fara ca judecatorul sa verifice in incheierea de incuviintare si prescriptibilitatea creantei. Se sustine de contestatoare ca din suma de 300 lei au mai fost achitate niste sume de bani, iar executarea a fost pornita pentru o suma vadit neintemeiata, stabilita discretionar de creditoare, fara a fi luate in calcul si sumele achitate deja si fara o detaliere a modalitatii de stabilire a dobanzilor sau a comisioanelor. Cu privire la scadenta creantei, se arata ca aceasta este interpretabila.
Se afirma de contestatoare clauzele abuzive din contractul de credit conform Legii nr. 193/2000 si se sustine faptul ca aceasta creanta nu indeplineste cerintele prevazute de lege. Contestatoarea afirma ca fiind abuzive clauzele contractului prevazute de art. 10, art. 12, art. 13, art. 18 si art. 19 din contract.   
Contestatoarea sustine reaua credinta a intimatelor motivand ca desi nu a primit relatii cu privire la pretinsul debit neachitat, in efectuarea popririi i s-au blocat toate conturile inclusiv cel pentru creditul ipotecar de la ..., fara a mai putea achita ratele, producandu-se un prejudiciu si fiind pusa in situatia de a-si pierde locuinta. In data de 07.03.2016 a aflat despre existenta popririi cand a primit prin posta inscrisurile pe care le-a atasat contestatiei, iar la data de 10.03.2016 i s-a poprit prima suma de pe contul de salariu de catre ... dar nu i-a fost transmisa chitanta si detalii despre existenta sumei poprite in contul bancar.
Ulterior, la data de 16.04.2016 contestatoarea a depus “cerere precizatoare” in care afirma ca nu exista nici o dovada ca ... are calitatea de reprezentant al creditorului .... cu privire la contractul de credit nr. ... din data ....
 In drept contestatia a fost intemeiata pe dispozitiile art. 657, art. 663, art. 706, art. 707 C.pr.civ., art. 712-720, art. 723-724 C.pr.civ. si Decretul 167/1958.
 In dovedire a a solicitat proba cu inscrisuri. A depus la dosar inscrisurile de la filele 5-17(dos. al Jud....). 
 Intimata .... a formulat intampinare in care a solicitat respingerea contestatiei, a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a sa. Intimata a aratat, in rezumat, ca din totalul sumei imprumutate de 3000 lei contestatoareaa a chitat numai suma de 1711 lei si ca valoarea totala de plata a contractului a fost de 5510,41 lei cu toate costurile. Se sustine de intimata ca in temeiul contractului de vanzare creante din data de 19.11.2014,., in calitate de creditor initial si s-au cesionat catre toate creantele datorate in temeiul contractului de credit nr. 457420156 din 07.06.2010. Reclamanta a fost notificata, arata intimata, astfel ca actualul creditor este este. care a demarat procedura de executare silita in calitate de creditor. Invoca prevederile art. 1568 Cod civil si dispozitiile art. 36 C.pr.civ.
Intimata ... afirma ca in cauza creanta indeplineste toate cerintele legale pentru a putea fi pusa in executare, ca scadenta finala a contractului de credit, conform prevederilor sale este de 56 saptamani, scadenat finala fiind 06 iulie 2011.
Cu privire la caluzele invocate de contestatoarea ca abuzive din contractul de credit, se arata ca toate clauzele mentionate de debitoare sunt legale si nu au creat nici un fel de dezechilibru contractual intre parti si nici nu au fost incluse sau aplicate cu rea-credinta. Intimata invoca prevederile art. 713 alin.2 C.pr.civ. si sustine ca valabilitatea clauzelor contractului de credit se poate pune in discutie numai printr-o actiune in constatarea nulitatii acestor clauze despre care se afirma ca fiind calea procesuala specifica pentru desfiintarea lui.
In completarea la intampinarea la cererea precizatoare intimata .... solicita respingerea acesteia cu motivarea ca prin contractul de vanzare creante din data de 19.11.2014 s-au cesionat catre Ultimo Portfolio Investment care actioneaza in nume propriu, in calitate de actual creditor al reclamantei, astfel ca cererea precizatoare depusa de aceasta se afirma ca fiind lipsita de eficacitate, decizia ICCJ nr. 9/2016 neavand nici o relevanta in speta.
Intimata .... a formulat concluzii scrise la data de 15.06.2016 pe rolul Judecatoriei ...  in care a solicitat respingerea contestatiei. A motivat ca in urma incheierii contractului de cesiune a devenit noul creditor, a invocat calitatea de titlu executoriu a contractului de credit, iar cu privire le prescriptie se afirma ca simpla invocare a implinirii termenului de prescriptie nu dovedeste ipso facto ca dreptul material la actiune al titularului ar fi fost prescris, in lipsa unor inscrisuri doveditoare care sa fi fost depuse la dosarul cauzei.  
Intimatul ... a depus intampinare in care a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a sa intrucat executorul judecatoresc nu poate fi parte in contestatia la executare. In acest sens a invocat decizia nr. 162/22.04.2013 a Curtii Constitutionale.
Contestatoarea a formulat raspuns la intampinare in care a solicitat sa fie respinsa exceptia lipsa calitatii procesuale pasive a intimatei .... Se afirma reaua credinta a creditoarei ... si a .... care nu au depus diligentele necesare pentru notificarea cesiunii de creanta si existentei creantei, aceastea urmarind de fapt execvutarea abuziva a popririi. Contractul de credit a devenit scadent la datade ... astfel incat creanta s-a prescris inca din iulie 2014 si cum parata nu a facut dovada comunicarii notificarilor prin orice fel de confirmare de primire, respectivele notificari atasate nu echivaleaza unei intreruperi a prescriptiei conform Codului de procedura civila. Fiind intervenita prescriptia, se sustine de contestatoare ca respectiva creanta nu este nici certa, nici lichida si nici exigibila. Se arata de contestatoare in comunicarea de la fila 74 dos. al Judecatoriei ... ca a fost nevoita sa plateasca restul sumei ceruta de intimate in contul executorului judecatoresc in vedrea ridicarii popririi in special de pe contul de la ... pentru a efectuaa plata ratelor pentru creditul ipotecar, dar aceasta plata nu echivaleaza cu o recunoastere a dreptului pretins si nu reprezinta o plata de bunavoie, respectiva creanta, respectiva creanta ce face obiectul executarii silite si al contestatiei la executare fiind prescrisa, asa cum a precizat si in contestatie si in raspunsul la intampinare.    
Instanta a atasat dosarul de executare nr.... al B.E.J.A. ...
In cauza s-a administrat proba cu inscrisuri.
Exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a intimatei ...., invocata de intimata este neintemeiata in contextul in care contestatoarea a invocat in cauza clauze abuzive ale contractului de credit ce constituie titlu executoriu, contractul fiind incheiat initial cu aceasta creditoare. Prin urmare, va respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a intimatei ...., invocata de intimata.
Exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a B.E.J.A. ... a fost admisa prin incheierea de sedinta din data de ..., astfel ca urmeaza a respinge contestatia in contradictoriu cu intimatul B.E.J.A. ..., fiind formulata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva.
Pe fond, din analiza probatoriului administrat in cauza instanta retine urmatoarele:
Prin cererea din data de 07.01.2016 intimata .... a solicitat punerea in executare silita a titlului executoriu constand in contractul de credit nr. ... din 07.06.2010 incheiat intre ... si contestatoare in calitate de imprumutat, prin care s-a acordat acesteia din urma un credit in valoare de 3000 lei, cu scadenta finala la data de 06 iulie 2011.
In acest sens s-a format dosarul de executare nr. 398/2016 al B.E.J.A. .... Dupa incuviintarea executarii silite de catre executorul judecatoresc prin incheierea din 07.01.2016, acesta a infiintat poprire asupra conturilor debitoarei ... pana la concurenta sumei de 5026,40 lei reprezentand 4014,22 lei debit actualizat cu dobanda legala si 1012,19 lei cheltuieli de executare silita in favoarea creditoarei ...., conform adreselor nr. 398/2016 din data de 01.03.2016(filele 38-40 dos. al Jud. ...). Contestatoarea a fost instiintata cu privire la luarea acestei masuri prin adresa nr. 398/2016 din 01.03.2016 care i-a fost comunicata la 07.03.2016(procesul verbal de la fila 41dos. al Jud. Sector 1 Bucuresti).
Intimata ... isi justifica calitatea procesuala in speta pe temeiul contractului de vanzare creante din 19.11.2014(filele 22-29 dos.). Anterior creditoarea initiala ... a cedat creanta societatii .... care la randul sau a cesionat-o .... Trebuie mentionat ca articolul 120 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, nu a conferit contractelor de credit trasatura de titlu executoriu in considerarea persoanelor semnatare ale unor asemenea contracte, ci a naturii respectivelor conventii. Modificarea partilor originare ale actului juridic care constituie titlu executoriu nu afecteaza substanta titlului executoriu, pozitia cesionarului fiind aceea a unui veritabil succesor cu titlu particular, care preia, astfel, toate drepturile pe care cedentul le avea in legatura cu creanta.
In cauza s-a dovedit instiintarea contestatoarei abia dupa un an de la incheierea contractului de cesiune cu privire la cedarea creantei catre ...(fila 31 verso dos.), recomandata fiind returnata cu mentiunea „destinatar lipsa domiciliu, expirat termenul de pastrare,” ceea ce nu este de natura a duce la concluzia ca pentru acest argument intimata ... nu ar avea calitatea de creditoare conferita de altfel prin transmiterea creantei de la cesionarul anterior.
Cu privire la prescrierea dreptului intimatei de a obtine executarea silita, in temeiul art.706 C.pr.civ.”dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia drepturilor reale, termenul de prescriptie este de 10 ani,” iar „termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a obtine executarea silita. In cazul hotararilor judecatoresti si arbitrale, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data ramanerii lor definitive.”
Ultima plata efectuata de contestatoare in contul contractului de credit nr. …din ... a fost la data de ... martie 2011(conform situatiei informatizata a platilor aferenta contractului de credit in litigiu si a precizarilor intimatei ... filele 101-102 dos.). Potrivit celor mentionate de aceeasi intimata in intampinare, nu a fost declarata scadenta anticipata a creditului, suma pretinsa devenind scadenta prin ajungerea la termen, respectiv la 06 iulie 2011. Instanta constata asadar ca la data depunerii cererii de executare silita de catre creditoarea ...-0X ianuarie 2016- termenul de prescriptie de 3 ani pentru obtinerea executarii silite era implinit inca din data de 06 iulie 2013 cata vreme nu s-a facut dovada intervenirii unei cauze de suspendare sau de intrerupere a cursului prescriptiei. 
Instanta nu poate primi insa apararea potrivit careia creanta nu ar avea un caracter cert in conditiile in care creanta de 3799,21 lei este cea care rezulta din notificarea cu privire la intervenirea cesiunii de creanta(fila 31 dos.), aceeasi suma fiind mentionata si in cererea de executare silita. Cum creanta poate fi determinata pe baza elementelor pe care le ofera contractul de credit(pe prima pagina sunt identificate toate aceste elemente, inclusiv costurile creditului) aceasta are caracter lichid.
Contestatoarea a invocat si caracterul abuziv al clauzelor cuprinse in prevederile art. 10, art. 12, art.13, art. 18 si art. 19 din contract in sensul ca acestea ar crea un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor. Potrivit dispozitiilor art. 4 alin. 1 din Legea nr. 193/2000, pentru ca o clauza contractuala sa poata fi considerata abuziva, este necesara intrunirea urmatoarelor conditii: sa nu fie negociata direct cu consumatorul; sa creeze, prin ea insasi sau impreuna cu alte prevederi din contract, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor; crearea dezechilibrului sa fie rezultatul incalcarii exigentelor bunei-credinte; clauza sa nu priveasca obiectul principal al contractului iar aspectul considerat abuziv sa nu il constituie insusi caracterul adecvat al pretului sau contraprestatiei, raportat la serviciile furnizate in schimb.
Obligatia debitorului de a achita la timp sumele datorate in caz contrar poate suporta o dobanda penalizatoare de doua puncte procentuale(art. 10 din contract), dreptul debitorului de a primi la cerere si fara costuri un extras de cont(art. 12 din contract),  dreptul creditorului de a declara scadenta anticipata a creditului in ipoteza nerespectarii de catre debitor a scadentei de plata(art. 13  din contract), interdictia debitorului de a transfera catre terti obligatiile ce decurg din contractul de credit fara aprobarea prealabila de catre creditor(art. 18 din contract) si dreptul creditorului de a vizita debitorul la adresa indicata pentru a discuta despre contractul de credit, vizita care poate refuzata sau amanata din motive intemeiate(art. 19 din contract), nu ridica probleme sub aspectul echilibrului contractual intrucat clauzele contractuale sunt clare, simpla consultare a contractului dand posibilitatea contestatoarei sa prevada cu usurinta consecintele economice care se produc in ceea ce o priveste.
In ce priveste incheierea de investire cu formula executorie, contestatoarea nu a indicat care ar fi motivele sale de nelegalitate si intrucat in temeiul art. 52 alin. 1 din Legea nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare, contractele de credit incheiate de o institutie financiara nebancara constituie titluri executorii in mod intemeiat contractul de credit in litigiu a fost investit cu formula executorie.
In consecinta, pentru considerentele expuse si in temeiul prevederilor legale enuntate, va admite in parte contestatia si va anula executarea silita si toate actele de executare din dosarul de executare silita nr. ... al B.E.J....
Intrucat in cauza contestatoarea nu a facut dovada achitarii integrale a taxei judiciare de timbru aferenta capatului de cerere avand ca obiect „intoarcere executare silita,” asa cum i s-a pus in vedere prin citatia pentru termenul de judecata din ..., va anula capatul de cerere avand ca obiect „intoarcere executare silita,” ca insuficient timbrat.
Respinge cererea de obligare a intimatelor la plata cheltuielilor de judecata reprezentand taxa judiciara de timbru, ca neintemeiata intrucat potrivit dispozitiilor art. 45 alin. 1 lit. f din O.U.G. nr. 80/2013, are deschisa calea unei cereri de restituire a taxei judiciare de timbru, la ramanerea definitiva a hotararii.   
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017