InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Suspendare executare silita

(Hotarare nr. 4671 din data de 07.07.2016 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau

Deliberand asupra prezentei contestatii instanta retine urmatoarele;
Prin contestatia inregistrata sub nr. … din data de …pe rolul Judecatoriei ... contestatorii ... si ... in contradictoriu cu intimatele ..., precum si B.E.J. ... au formulat contestatie la executare impotriva actelor de executare efectuate de B.E.J. ... in dosarul de executare nr. ... si a solicitat a se constata ca executarea silita a fost demarata cu incalcarea flagranta a prevederilor art. 641 alin. 1 C.pr.civ., fara cat titlul executoriu sa fie investit cu formula executorie si a se constata ca a intervenit prescriptia dreptului creditoarei de a obtine executarea silita, cu consecinta anularii tuturor actelor si formelor de executare efectuate in dosarul de executare nr. .... De asemenea, au solicitat suspendarea executarii silite pana la solutionarea contestatiei.
Contestatorii au beneficiat de ajutor public judiciar sub forma scutirii de la plata taxei judiciare de timbru de 241,38 lei.
In motivarea cererii contestatorii arata, in rezumat, ca din anul ... locuiesc efectiv in satul ..., comuna ..., jud. ... si de 10 ani nu mai locuiesc la adresa mentionata in contractul de credit bancar nr. ..., adresa preluata in mod gresit de executorul judecatoresc si mentionata in toate actele de executare. Arata ca in aceste conditii nu au primit nici un act de executare de la B.E.J. ..., ci contestatorul ... a luat la cunostinta despre demersurile efectuate de executorul judecatoresc de la conducerea societatii unde lucreaza(S.C. .... ... care i-a comunicat adresa de infiintare a popririi din 25.02.2016. Sustine ca a lut la cunostinta de actele de executare silita la data de 02.03.2016, data comunicarii acestora tertului poprit ....
Contestatorii invoca lipsa unui titlu executoriu avand in vedere ca in cauza creditorul cesionar este cel care solicita executarea silita, contractul de cesiune de creanta nefiind titlu executoriu intrucat legea nu ii confera acest caracter. Se arata de contestatori ca izvorul juridic al litigiului si al urmaririi silite il constituie contractele de cesiune de creanta succesive, iar nu contractul de credit invocat in actele de executare silita comunicate.
Se invoca de contestatori demararea executarii silite fara ca titlul executoriu sa fie investit cu formula executorie, cel care face obiectul incheierii din ... in dos. nr.... are nr. ..., contract despre care arata ca nu ii vizeaza, precum si prescriptia dreptului de a obtine executarea silita. Arata contestatorii ca la ... au incheiat cu Banca .... contractul de credit nr. ..., iar ultima rata au achitat-o la inceputul anului Xsi de la data nasterii dreptului de a obtine executarea silita – anul ...(aprilie ... fiind ultima rata de plata) si pana la momentul inregistrarii cererii de executare silita – ..., creditorul nu a facut nici un act de executare si nici nu a intervenit o imprejurare care sa intrerupa cursul prescriptiei.
In subsidiar se invoca de contestatori lipsa unei creante certe, lichide si exigibile.
In drept au fost invocate prevederile art. 712 si urm., art. 632 alin. 1 si 2, art. 641 alin. 1, art. 706 alin. 1 si 2, art. 663 alin. 1, art. 719 alin. 1-6 C.pr.civ.
In dovedirea contestatiei contestatorii au solicitat administrarea probei cu inscrisuri si expertiza contabila.
Intimatele au formulat intampinare in care au invocat exceptia netimbrarii si exceptia tardivitatii. Cu privire la exceptia tardivitatii se arata de intimate ca somatia emisa de B.E.J. ... la data de ... a fost comunicata debitorilor la data de ..., potrivit procesului verbal de inmanare, astfel incat contestatia la executarea silita propriu-zisa trebuia sa fie formulata  pana la data de 10.12.2015. Se sustine de intimate ca debitorul nu a respectat obligatia contractuala de a instiinta banca privind modificarea domiciliului si ca se urmareste eludarea dispozitiilor privind comunicarea actelor de procedura in cadrul executarii silite.
Cu privire la motivele contestatiei arata ca strecurarea unei erori materiale in actele de executare, nu atrage crearea unui prejudiciu in sarcina sa si nici caracterul nelegal al actelor de executare indeplinite. Solicita respingerea exceptiei privind lipsa caracterului de titlu executoriu avand in vedere ca in temeiul art. 1568 C.civ. prin incheierea  contractului de cesiune creditorul cedent transfera in sarcina creditorului cesionar toate drepturile pe care le are in legatura cu creanta cedata si ca intimatele au dobandit toate drepturile pe care le avea creditorul cedent in raport cu creanta datorata de contestatori, inclusiv dreptul de a obtine executarea silita.
In aparare a fost solicitata proba cu inscrisuri.
Exceptia de netimbrare a ramas fara obiect avand in vedere ca instanta a incuviintat cererea contestatorilor de scutire de la plata taxei judiciare de timbru(incheierea din 06.04.2016 – fila 135).
Asupra exceptiei tardivitatii contestatiei la executare instanta retine ca somatia din 11.11.2015 emisa in dosarul de executare nr. ..., a fost comunicata in data de ... la adresa contestatorilor din ..., cu care acestia figurau in contractul de credit nr. ...(filele 95-96 dos.). Contestatorii au dovedit insa ca din ... au domiciliul in satul ..., comuna ..., judetul .... Prin urmare la aceasta din urma adresa ar fi trebuit comunicate toate actele de executare, iar nu la cea din contractul de credit care este cea in raport de care creditorul poarta corespondenta cu debitorii. Executorul judecatoresc este dator insa a face verificari cu privire la adresa actuala a debitorilor la data sesizarii organului de executare de catre creditor si trebuie sa se asigure ca acestia sunt informati in legatura cu declansarea executarii silite si a emiterii tuturor actelor de executare silita(art. 672 raportat la art. 154 C.pr.civ.).
In cauza, cum contestatorii au luat cunostinta de primul act de executare reprezentat de adresa de infiintare a popririi comunicata tertului poprit Xfila 107) la data de 02.03.2016(fila 111 dos.), iar contestatia a fost formulata la ..., termenul legal de 15 zile stabilit de art. 715 alin. 1 pct. 3 C.pr.civ. a fost respectat, considerente pentru care va respinge exceptia tardivitatii contestatiei la executare invocata de intimate.  
  Pe fond, din analiza probatoriului administrat in cauza instanta retine urmatoarele:
Prin cererea din data de 11.11.2015(fila 49) intimatele, prin mandatar   ., au solicitat B.E.J.   executarea silita a creantei in cuantum de 2766,67 lei in baza titlului executoriu reprezentat de contractul de credit nr.  , datorata de debitorii contestatori ...  si ... S-a format dosarul de executare silita nr. ...
Dupa incuviintarea executarii silite de catre executorul judecatoresc, a fost emisa somatia nr. ... din data de ... prin care contestatorilor li s-a pus in vedere ca in termen de o zi de la primirea sau lasarea acesteia la domiciliul lor, sa se conformeze titlul executoriu in sensul de a achita creditoarelor suma de 2766,67 lei, reprezentand credit neachitat, dobanda si comisioane, precum si suma de 610,24 lei cheltuieli de executare silita(fila 95 dos.).
Cererea de executare silita formulata de intimatele ... si … este justificata de subrogarea lor in drepturile creditorului initial(Banca ....), ca urmare a incheierii unei succesiuni de contracte de cesiune de creanta(filele 55-59, 70-80, 84-89 dos.).
Anterior acestora insa, creditorul initial .... incheiase cu  .... Asigurari ... contractul ... pentru asigurarea creditelor acordate persoanelor fizice, astfel ca urmare a neachitarii de catre debitorii contestatori a ratelor de credit(conform adresei ... de la fila 162 dos.), la data de ... martie Xa fost achitata prima de asigurare pentru riscul financiar de neplata(fila 90 dos.), cu consecinta subrogarii  B.C.R. Asigurari S.A. in drepturile bancii initiale.
Ulterior, la 13.09.2007  .... a cedat creanta sa cesionarului ..., pe care acesta din urma a cedat-o catre cesionarul ...(octombrie ...), pentru ca in cele din urma la data de 31.08.2011 creanta sa fie cesionata creditorilor actuali, intimatele ... si ... Aceasta din urma cesiune a fost operata in baza contractului de cesiune din ... august ...(filele 70-80).
Din analiza actelor de executare se releva temeinicia contestatiei la executare pentru considerentele care urmeaza:
1. Sub aspectul exceptiei prescrierii dreptului creditoarelor de a obtine executarea silita, invocata de contestatori, instanta retine ca titlul executoriu reprezentat de contractul de credit nr. x  a fost incheiat de contestatori pentru suma de 1800 lei pe o durata de 36 de luni cu scadenta finala la data de 11 aprilie x. Ultima plata efectuata de contestatori in contul creditului a fost la ... septembrie ...(conform adresei ... .– fila 162 dos. si a extrasului de cont anexat – fila 170). Ca urmare a neexecutarii la termen a obligatiei de plata de catre contestatori, asa cum s-a retinut in precedent, .... S.A. a incasat prima de asigurare(creditul devenind astfel exigibil integral si anticipat – art. 7.4 in corelare cu prevederile art. XI din contract), astfel ca prin efectul platii primei si deci al subrogarii, ... a devenit la randul sau creditoarea contestatorilor. 
Clauza privind scadenta anticipata a creditului este stabilita in favoarea creditorului, imprumutatul fiind decazut din beneficiul termenelor de plata a ratelor, astfel ca de la aceasta data s-a nascut si dreptul sau de a solicita executarea silita, drept pe care l-a transmis creditoarelor cesionare. Prin urmare, in conformitate cu prevederile art. 706 C.pr.civ. republicat, termenul de prescriptie de 3 ani a dreptului de a obtine executarea silita era de mult implinit la data formularii cererii de executare silita de catre intimate – 11.11.2015 – atat in raport de data ultimei plati efectuata de contestatori in contul creditului, cat si in raport de data scadentei anticipate a creditului.
In consecinta, depunerea cererii de executare silita de creditoarele cesionare (11.11.2015) nu s-a produs in interiorul termenului de prescriptie de 3 ani al executarii silite(art. 706 alin. 1 raportat la art.709 alin. 1 pct. 2  din noul Cod de procedura civila, republicat), iar intimatele nu au facut dovada vreunei cauze de intrerupere sau de suspendare a cursului prescriptiei.
2. Sustinerea contestatorilor ca in cauza executarea silita a fost declansata in lipsa unui titlu executoriu nu poate fi primita intrucat schimbarea creditorului prin intermediul unui contract de cesiune de creanta nu determina pierderea caracterului de titlu executoriu al contractului de credit, transmiterea creantei de la creditorul initial la creditorul cesionar nu afecteaza substanta titlului executoriu intrucat creditorul cesionar preia toate drepturile pe care creditorul cedent le avea in legatura cu creanta. 
3. Instanta nu retine ca intemeiata nici  sustinerea potrivit titlul executoriu nu ar fi investit cu formula executorie. Contrar acestei afirmatii, la dosarul de executare este depusa incheierea din ... prin care Judecatoria ... a investit cu formula executorie contractul de credit in litigiu. In considerentele de inceput ale incheierii este mentionat contractul de credit nr.... din .... Este adevarat ca in dispozitivul hotararii s-a strecurat o eroare materiala cu privire la anul cand a fost incheiat contractul(Xcorect si nu ...) care nu determina insa invalidarea acesteia sub aspectul efectelor sale juridice. 
In consecinta, pentru aceste considerente si fata de prevederile legale retinute, va admite contestatia si va anula toate actele si formele de executare efectuate in dosarul de executare nr. ... al B.E.J. ...
Cu privire la exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a intimatului ..., invocata din oficiu, retine ca rolul executorului judecatoresc este acela de indeplini un serviciu de interes public, Biroul executorului judecatoresc neputand fi parte intr-o actiune in fata instantei cu privire la actele de executare indeplinite in exercitarea atributiilor de serviciu, calitate procesuala activa si pasiva avand doar partile interesate sau vatamate prin actul de executare intocmit in cadrul unui dosar de executare, astfel cum prevede art. 61 din Legea nr. 188/2000. Calitatea procesuala pasiva a executorului judecatoresc nu este determinata nici macar de opozabilitatea hotararii judecatoresti pronuntate cu privire la actul de executare intocmit de acesta, in masura in care actele acestuia sunt supuse controlului instantei de judecata si, in calitatea sa de asigurator al unui serviciu de interes public, este obligat sa respecte o hotarare judecatoreasca. Exceptia urmand a fi admisa, contestatia in contradictoriu cu Biroul executorului judecatoresc ... va fi respinsa ca fiind formulata de o persoana fara calitate procesuala pasiva.
Va respinge cererea de suspendare a executarii silite, ca inadmisibila intrucat in cauza contestatorii nu au facut dovada platii cautiunii, asa cum li s-a pus in vedere de instanta.
In baza art. 18 din O.U.G. nr. 51/2008,  va obliga intimatele sa plateasca statului contravaloarea ajutorului public judiciar reprezentand taxa judiciara de timbru in cuantum de ... lei de care au beneficiat contestatorii in cauza
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017