InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Suspendare executare

(Hotarare nr. 5204 din data de 16.09.2016 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau

Analizand actele si lucrarile dosarului, in ceea ce priveste cererea de suspendare a executarii silite, instanta retine uratoarele:
Prin cererea inregistrata sub nr. …din data de … contestatoarea … a formulat contestatie la executare si cerere de suspendare a executarii silite pana la solutionarea contestatiei la executare.
Prin incheierea din … iulie … pronuntata in dosarul nr. … avand ca obiect „contestatie la executare,” in conformitate cu prevederile art. 138 C.pr.civ, a fost admisa exceptia de litispendenta si s-a dispus atasarea acestui dosar la dosarul nr. x
In motivarea contestatiei contestatoarea arata, in rezumat, ca intelege sa conteste somatia din data de ... fiind nelegala si netemeinica in conditiile in care urmare a corespondentei purtate cu de Trezoreria Municipiului ..., UAT ... a achitat in parte sumele precizate de B.E.J. ..., din proprie initiativa. Se arata de asemenea ca urmare a inregistrarii cererii B.E.J. ... de infiintare a popririi in dosarul de executare nr. ... institutia a inceput corespondenta cu U.A.T. ... solicitand comunicarea de urgenta a Anexei 2, conform prevederilor art.2 si art. 3 din O.M.F.P. nr. ....
Contestatoarea invoca pentru contestatia la executare prevederile art. 1 si 2 din O.G. nr. ..., precum si dispozitiile deciziei nr. ... a Curtii Constitutionale si sustine ca nici in situatiile in care instanta de judecata a validat masura popririi nu se poate concluziona ca dupa trecerea termenului de 6 luni executarea poate avea ca obiect orice suma detinuta sau datorata debitorului de tertul poprit, ci sub imperiul art. 1 din O.G. nr. 22/2002 executarea se poate efectua numai asupra acelor sume/titluri de cheltuieli din care, potrivit limitarilor instituite de O.G. nr. 22/2002 pot fi achitate creantele stabilite in sarcina institutiilor si autoritatilor publice.
In ce priveste cererea de suspendare a executarii silite contestatoarea arata ca solicita luarea acestei masuri avand in vedere caracterul actiunii si faptul ca este pusa in discutie executarea silita a Administratiei Judetene a Finantelor Publice ... - Trezoreria ....
Contestatoarea a depus la dosar inscrisurile de care a inteles sa se foloseasca(filele 6-27).
Intimata a formulat intampinare in care a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale active a contestatoarei si pe fond a solicitat respingerea ca nefondata a contestatiei la executare.
Cu privire la exceptia  lipsei calitatii procesuale active a contestatoarei intimata invoca faptul ca in calitate de tert poprit contestatoarea nu si-a executat inca datoria prevazuta de art. 791 alin. 1 teza intai C.pr.civ., devenind la randul ei debitoare prin efectul cesiunii de creanta, ceea ce a determinat B.E.J. ... ca in aplicarea tezei a doua de la alineatul 1 sa popreasca conturile contestatoarei la D.G.R.F.P. ... conform adresei nr. ... din 31.05.2016.  In cadrul procedurii de poprire tertul poprit a devenit codebitor alaturi de UAT Plopana pentru Comisia Locala si se arata totodata ca A.J.F.P. ... nu are personalitate juridica.
Pe fondul contestatiei se arata ca desi obiectul contestatiei la executare este constituit de somatia nr. ... emisa de B.E.J. ... deoarece din proprie initiativa debitoarea UAT ... ar fi platit o parte din datorie, contestatoarea nu a depus nici o proba in acest sens. Se invoca de intimata ca daca s-ar fi platit o parte din datorie de catre debitoare si nu s-ar fi depus dovada, este vadit ca debitoarea UAT ... poate plati intreaga datorie dar nu o face din rea credinta unita cu cea a contestatoarei, fost tert poprit in procedura de validare poprire din dosarul civil nr. ... finalizat prin sentinta civila nr. irevocabila nr. ..., pusa in executare.
Intimata sustine ca celelalte motive ale contestatiei constituie reproducerea din motivarea caii de atac a contestatoarei, cale de atac respinsa concomitent cu un apel al debitoarei. 
In aparare intimata a solicitat incuviintarea probei cu inscrisuri.
In cauza a fost administrata proba cu inscrisuri si a fost atasat dosarul de executare nr. ... al B.E.J. ....
Referitor la exceptia lipsei calitatii procesuale active a contestatoarei, invocata de intimata, in cauza prin titlul executoriu reprezentat de sentinta civila nr. ... pronuntata de Judecatoria ..., definitiva prin decizia civila nr. ... a Tribunalului ... a fost admisa in parte cererea de validare poprire formulata de creditoarea ..., in contradictoriu cu tertul poprit ... si cu debitoarea ... pentru COMISIA LOCALA DE FOND FUNCIAR ... a fost validata poprirea infiintata prin adresa din 20.04.2015 emisa in dosarul de executare nr. ... al B.E.J. ... si a fost obligat tertul poprit sa plateasca creditoarei suma de ... lei, reprezentand despagubiri civile, cheltuieli de judecata, onorariu si cheltuieli de executare silita.
Asadar, in dosarul de validare poprire ..., pentru ... ... a avut calitatea de tert poprit, dar debitor in dosarul de executare silita nr. ... este ... Xcu privire la care a fost incuviintata executarea silita in baza incheierii din ... mai 2016 pronuntata de Judecatoria ... in dosarul nr. .... Insasi contestatoarea recunoaste calitatea sa de debitoare in finalul motivarii contestatiei la executare unde mentioneaza ca „… este pusa in discutie executarea silita a Administratiei Judetene a Finantelor Publice ...” Este adevarat ca potrivit art. 13 alin. 1 din H.G. nr. 520/2013, Directia Generala Regionala a Finantelor Publice ... are personalitate juridica, nu insa si Administratia Judeteana a Finantelor Publice ... dar aceasta din urma are calitatea de debitor, iar in cauza a figurat inclusiv Directia Regionala Generala a Finantelor Publice Xpentru A.J.F.P. ...(aspect care rezulta din conceptul de citare).
Pentru aceste considerente, va respinge exceptia lipsei calitatii procesuale active a contestatoarei Administratia Judeteana a Finantelor Publice ... invocata de intimata.
Pe fond, din analiza inscrisurilor cauzei, precum si a dosarului de executare silita nr. ... al B.E.J. ... instanta retine urmatoarele:
La data de ... mai ... intimata creditoare ... a formulat cerere de executare silita a titlului executoriu reprezentat de sentinta civila nr. ... pronuntata de Judecatoria ..., definitiva prin decizia civila nr. ... a Tribunalului .... Prin sentinta amintita a fost admisa in parte cererea de validare poprire formulata de creditoarea ..., in contradictoriu cu tertul poprit ..., pentru ... si cu debitoarea UAT ... pentru COMISIA LOCALA DE FOND FUNCIAR ..., a fost validata poprirea infiintata prin adresa din ... emisa in dosarul de executare nr. ... al B.E.J. ... si a fost obligat tertul poprit sa plateasca creditoarei suma de 53.590,64 lei, reprezentand despagubiri civile, cheltuieli de judecata, onorariu si cheltuieli de executare silita. In acest sens s-a format dosarul de executare silita nr. 298/2016 la B.E.J. ...(depus in dosarul atasat – ..., urmare a admiterii exceptiei de litispendenta).
La data de ... mai 2016 B.E.J. ... a emis somatia nr. ... in care a pus in vedere Administratiei Judetene a Finantelor Publice ... ca in termen de o zi de la primirea acesteia sa se conformeze titlului executoriu sentinta civila nr. ... a Judecatoriei Xin sensul de a achita creditoarei suma totala de 62.294,54 lei din care debit rezultat din validarea popririi in suma de 53.590,64 lei, diferenta fiind onorariul executorului judecatoresc, onorariul avocatului si alte cheltuieli de executare. La aceeasi data de 31 mai 2016 a fost emisa de B.E.J. ... instiintarea prin care s-a adus la cunostinta A.J.F.P. ... infiintarea popririi asupra veniturilor sale pana la concurenta sumei de 62.294,54 lei. Aceeasi instiintare a fost comunicata si Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice ...(fila 44 dos. atasat).
Contestatoarea a afirmat nelegalitatea somatiei cu motivarea ca UAT Xar fi efectuat plata debitului, fara a face vreo dovada in acest sens si sustine nelegalitatea urmaririi sale silite intrucat prin incheierea de incuviintare a executarii silite pronuntata in dos. nr. 6952/180/2016 „este transformata in debitor.”
In drept, potrivit dispozitiilor art. 792 alin. 1 si 2 C.pr.civ., republicat si modificat, cu denumirea marginala „Efectele validarii popririi:”
    (1) Hotararea de validare ramasa definitiva are efectul unei cesiuni de creanta si constituie titlu executoriu impotriva tertului poprit, pana la concurenta sumelor pentru care s-a facut validarea.
     (2) Dupa validarea popririi, tertul poprit va proceda, dupa caz, la consemnarea sau plata prevazuta la art. 787, in limita sumei determinate expres in hotararea de validare. In caz de nerespectare a acestor obligatii, executarea silita se va face impotriva tertului poprit, pe baza hotararii de validare, in limita sumei ce trebuia consemnata sau platita.
     In speta, titlul executoriu este o hotarare de validare ramasa definitiva, astfel ca in temeiul textului de lege mentionat, ca urmare a ramanerii definitive a sentintei civile nr. ... pronuntata de Judecatoria ..., s-a produs efectul cesiunii de creanta, prin urmare, fata de tertul poprit(contestatoarea) aceasta sentinta constituie titlu executoriu.
In ceea ce priveste dispozitiile O.G. nr. 22/2002, modificata, acestea reglementeaza modalitatea prin care creantele stabilite prin titluri executorii in sarcina institutiilor si autoritatilor publice se achita, anume din sumele aprobate cu aceasta destinatie prin bugetele acestora sau, dupa caz, de la titlurile de cheltuieli la care se incadreaza obligatia de plata respectiva(art.1 alin.1) si faptul ca aceste creante nu se pot achita din sumele destinate potrivit bugetului aprobat pentru acoperirea cheltuielilor de organizare si functionare, inclusiv a celor de personal, in scopul indeplinirii atributiilor si obiectivelor legale, pentru care au fost infiintate(art.1 alin.2). In acelasi timp, potrivit art. 2 din aceeasi ordonanta in ipoteza in care executarea nu incepe sau continua din cauza lipsei de fonduri, institutia debitoare este obligata ca, in termen de 6 luni, sa faca demersurile necesare pentru a-si indeplini obligatia de plata. Termenul de 6 luni curge de la data la care debitorul a primit somatia de plata comunicata de organul competent de executare, la cererea creditorului.
Ca atare, contrar sustinerii contestatoarei, aceasta are calitatea de debitor, iar aspectele legate de sursele de finantare in vederea acoperirii creantei executata silit sunt subsidiare, in contextul in care contestatoarea nu a facut dovada in cauza ca s-ar fi poprit nelegal sume care nu pot face obiectul executarii silite prin prisma prevederilor legale amintite anterior. 
In consecinta, pentru considerentele expuse, in temeiul art. 712 C.pr.civ., va respinge contestatia la executare ca neintemeiata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017