InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Intoarcere executare

(Hotarare nr. 7294 din data de 23.11.2016 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Contestatie la executare | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau

Deliberand asupra prezentei cereri, instanta retine urmatoarele;
Prin cererea inregistrata sub nr. ... din data de ... pe rolul Judecatoriei ... , ...  in contradictoriu cu parata ... a solicitat intoarcerea executarii silite efectuata in temeiul titlurilor executorii incheierea din ... din dosarul nr. ... si sentinta civila nr. ...  din dosarul nr. ..., care au fost desfiintate prin sentinta penala nr. ...  pronuntata de Curtea de apel ... , sa se dispuna restabilirea situatiei anterioare executarii in sensul obligarii paratei la restituirea sumei de Xlei si ... lei care au fost executate.
In motivarea cererii reclamantul arata ca in temeiul titlurilor executorii,  incheierea din ...  din dosarul nr. ... si sentinta civila nr ...  din dosarul nr. ..., a fost inceputa executarea silita impotriva sa. Prin sentinta penala nr. ... pronuntata de Curtea de apel ... arata reclamantul, s-a restabilit situatia anterioara executarii si ca prin desfiintarea titlurilor executorii acestea nu-si mai produc efectele. Invoca prevederile art. 722-725 C.pr.civila.
In dovedirea cererii reclamantul a solicitat incuviintarea probei cu inscrisuri.
Parata a formulat intampinare in care solicita respingerea cererii de intoarcere a executarii silite avand in vedere ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 722-725 C.pr.civ. Textul de lege prevede posibilitatea intoarcerii executarii silite in conditiile desfiintarii titlului executoriu, iar titlurile executorii nu au fost desfiintate . Prin sentinta penala invocata s-a dispus doar restabilirea situatiei anterioare producerii infractiunii prin desfiintarea inscrisului falsificat si nu anulandu-se titlurile executorii care sunt hotarari judecatoresti. Se arata de parata si ca executarile sunt in curs, suma solicitata a fi restituita nefiind achitata integral. 
In aparare parata a solicitat incuviintarea probei cu inscrisuri.
La termenul de judecata din 12.10.2016 instanta a disjuns cererea de intoarcere executare privind dosarul de executare silita nr. ...  de cererea de intoarcere executare care face obiectul dosarului de executare silita nr. ...  si s-a format un alt dosar(nr. ... ). In consecinta, cererea de fata are ca obiect intoarcerea executarii silite in dosarul de executare nr. ... al B.E.J. ....
In drept, avand in vedere ca cererea de executare silita ce formeaza obiectul dosarului de executare silita nr ...  a fost formulata in cursul anului ...  si prevederile art. 3 alin. 1 din Legea nr. 76/2012, modificata, potrivit carora dispozitiile Codului de procedura civila se aplica numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea acestuia in vigoare, in cauza sunt incidente prevederile vechiului Cod de procedura civila(din 1865) in materia intoarcerii executarii silite, respectiv art. 4041- 4043 V.C.pr.civ.
In cauza s-a administrat proba cu inscrisuri.
Pe fond analizand inscrisurile cauzei si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Prin sentinta civila nr. ... din ...  pronuntata de Judecatoria ... – Sectia civila in dosarul nr. ...  a fost admisa in parte actiunea avand ca obiect revendicare imobiliara formulata de reclamanta ... in contradictoriu cu paratul ..., a fost obligat paratul sa lase reclamantei in deplina proprietate si linistita posesie suprafata de 99 mp, teren situat in intravilanul satului ..., com. ..., judetul ... identificat in anexa la raportul de expertiza si suplimentul la raportul de expertiza intocmit de expert ... pe punctele de contur 1-2-3-4-1, a fost stabilita linia de hotar dintre proprietatile partilor pe aliniamentul 2-3 situat la 0.6 m vest de latura casei paratului, conform aceluiasi raport de expertiza. Prin aceeasi sentinta a fost obligat paratul la plata catre reclamanta a sumei de 417 lei, reprezentand contravaloare lipsa de folosinta teren, mai sus individualizat, a sumei de 961,7 lei reprezentand contravaloare gardului distrus, precum si la plata catre reclamanta a cheltuielilor de judecata in cuantum de 1814 lei. De asemenea, a fost obligat paratul sa desfiinteze constructiile(grajd si sopron) existente pe terenul reclamantei. Sentinta a ramas irevocabila prin decizia civila nr. ... din ... martie ... Tribunalului ... Sectia I Civila ca urmare a anularii recursului promovat de recurentul-parat ...  ca netimbrat. Tribunalul Xa obligat recurentul sa plateasca intimatei 700 lei cheltuieli de judecata.
Ulterior, parata din prezenta cauza, ... a solicitat B.E.J. ... punerea in executare silita a sentintei civile nr. ... din ... martie ... pronuntata de Judecatoria Bacau sens in care s-a format dosarul de executare nr. ....
In baza sentintei penale nr. ... din ... pronuntata de Judecatoria ... Sectia Penala, in temeiul art. 323 Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, inculpata ... a fost condamnata la pedeapsa amenzii in cuantum de 1200 lei, au fost respinse, ca nefondate, pretentiile civile formulate in cauza de persoana vatamata .... De asemenea, prin aceeasi sentinta, in baza art. 404 alin. 4, lit. i Cod procedura penala, s-a desfiintat in totalitate inscrisul falsificat folosit de inculpata, aflat la fila 107 dosar urmarire penala, in conformitate cu art. 404 alin. 4 lit. f Cod procedura penala, s-a dispus restituirea catre inculpata ..., a contractului de vanzare – cumparare atasat in original, aflat la fila 56, dosar urmarire penala si in baza art. 404 alin. 4 lit. g s-a dispus restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunii. Instanta penala a retinut ca „…aceasta schita a fost prezentata instantei in dosarul  nr. ... si ...…” si ca „inculpata a negat in fata instantei aspectele ce i se retin prin actul de sesizare al instantei, precizand ca schita in litigiu o are de la mama sa, contrar a ceea ce rezulta din documentatia existenta la Camera Notarilor Publici ..., la care s-a facut referire mai sus. In drept, fapta inculpatei de a folosi intr-un proces civil o schita modificata, ce a stat la baza intocmirii unui contract de vanzare , act prin care i s-a recunoscut un drept de proprietate asupra unei suprafete de 99 m.p. prin hotarare judecatoreasca intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 323 C.p., cu aplicarea art. 5 C.p., identificata ca lege penala mai favorabila, in raport cu vechea reglementare.” Sub aspectul laturii subiective, instanta penala a retinut „in sarcina inculpatei forma de vinovatie a intentiei directe.”
Sentinta penala nr. ... din ... pronuntata de Judecatoria ...  a ramas definitiva prin decizia penala nr. ... din ... martie Xa Curtii de apel ... - Sectia Penala si pentru Cauze cu Minori si de Familie prin care in baza art.421, pct.2, lit.a C.pr.pen., a admis apelurile formulate de Parchetul de pe langa Judecatoria ... si de apelantul-parte civila ... impotriva sentintei penale nr...., pronuntata in dosarul nr.... al Judecatoriei Bacau, in ceea ce priveste cuantumul amenzii, a desfiintat sentinta penala apelata in parte, a retinut cauza spre rejudecare si in fond a majorat pedeapsa amenzii de la 1.200 lei, la 2.400 lei, corespunzatoare unei sume de 10 lei pe zi-amenda si a mentinut celelalte dispozitii ale sentintei penale apelate. Curtea de apel Xa respins apelul formulat de apelanta-inculpata ... impotriva aceleiasi sentinte penale, ca nefondat.
Reclamantul sustine in mod neintemeiat ca de vreme ce prin sentinta penala nr. ... din ... pronuntata de Judecatoria ... s-a desfiintat in totalitate inscrisul falsificat folosit de parata ... si s-a dispus restabilirea situatiei anterioare savarsirii infractiunii, ar fi incidente prevederile legale in materia intoarcerii executarii silite. In temeiul art. 4041 alin. 1 V.C.pr.civ.(din 1865), in toate cazurile in care se desfiinteaza titlul executoriu sau insasi executarea silita, cel interesat are dreptul la intoarcerea executarii, prin restabilirea situatiei anterioare acesteia, iar in conformitate cu art. 4042 alin. 1 V.C.pr.civ.(din 1865), in cazul in care instanta judecatoreasca a desfiintat titlul executoriu sau actele de executare, la cererea celui interesat, va dispune prin aceeasi hotarare, si asupra restabilirii situatiei anterioare executarii. Alineatul 2 al aceluiasi articol dispune ca daca instanta care a desfiintat hotararea executata a dispus rejudecarea in fond a procesului si nu a luat masura restabilirii situatiei anterioare executarii, aceasta masura se va putea dispune de instanta care rejudeca fondul.
Pentru a se realiza intoarcerea executarii trebuie sa fie indeplinite urmatoarele conditii: 1.Cel interesat, debitorul urmarit, trebuie sa ceara instantei, odata cu cererea de desfiintare a titlului sau a executarii silite, restabilirea situatiei anterioare executarii. 2.Daca insa aceasta nu mai este posibila, intrucat executarea silita s-a facut prin vanzarea unor bunuri mobile, partea interesata va face o cerere in despagubire, solicitand restituirea sumei rezultate din vanzare(art. 4041 alin. 3 V.C.pr.civ.(din 1865).Ca atare, in ambele situatii, cererea debitorului are caracter accesoriu fata de cererea principala de desfiintare a titlului sau a executarii. Din situatiile expuse rezulta ca intoarcerea executarii va putea fi realizata doar daca s-a desfiintat insusi titlul executoriu ori s-a anulat executarea insasi(decizia nr. 5/2012 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie pronuntata in solutionarea recursului in interesul legii).
In cauza, instanta penala nu a dispus decat cu privire la desfiintarea inscrisului falsificat, sens in care a restabilit situatia anterioara savarsirii infractiunii(respectiv cea anterioara falsificarii), dar nu s-a pronuntat cu privire la desfiintarea titlului executoriu sentinta civila nr. ... din ... martie ... a Judecatoriei ... – Sectia civila din dosarul nr. ... cu privire la care nu a fost investita. Altfel spus, instanta penala s-a pronuntat numai in limitele competentei sale, nefiind investita decat cu analizarea unei infractiuni de fals care este o infractiune de pericol, iar nu si cu privire la o infractiune cu caracter patrimonial(infractiune care sa fie consecinta falsului).
In consecinta, instanta retine ca in cauza reclamantul nu a facut dovada desfiintarii titlului executoriu reprezentat de sentinta civila nr. ... din ... martie ... a Judecatoriei ... – Sectia civila din dosarul nr. ..., care se poate realiza doar urmare a promovarii unei cereri de revizuire in conditiile art. 322 pct. 4 teza a doua din vechiul Cod de procedura civila(din1865). Mai mult, conform celor precizate de B.E.J. ... la solicitarea instantei, executarea silita in dosarul de executare nr. ... este in curs, fiind urmarita suma de 5953 lei prin poprirea veniturilor debitorului reclamant in baza adresei de poprire din 23.10.2014. La data emiterii adresei(25.07.2016) totalul platilor efectuate era de 3980 lei, suma fiind virata creditoarei ...(fila 56 dosar).
Asadar, cum reclamantul nu a dovedit desfiintarea titlului executoriu si nici desfiintarea executarii silite insasi, in conformitate cu prevederile legale enuntate si pentru considerentele expuse, cererea de intoarcere a executarii silite este nefondata si urmeaza a fi respinsa.
In baza art. 274 alin. 1 V.C.pr.civ. va obliga reclamantul sa plateasca paratei cu titlu de cheltuieli de judecata suma de 1000 lei reprezentand onorariu de avocat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contestatie la executare

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii. Condi?ia motivarii acesteia de catre organul fiscal. - Decizie nr. 4531 din data de 22.11.2017
furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017