InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Plangere - Penitenciar

(Rezolutie nr. 87 din data de 16.12.2015 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Incheierea de sedinta | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau

Prin plangerea inregistrata la data de W sub nr. T petentul A.B. a reclamat ca i s-au incalcat drepturile referitoare la conditiile de cazare in cele 3 luni in care le-a petrecut la Penitenciarul Bacau, respectiv sectia Z.
Initial, petentul a adresat cererea Judecatoriei Bacau, care a trimis-o spre competenta solutionare judecatorului de supraveghere a privarii de libertate la Penitenciarul Bacau. Cererea a fost primita la data de C. S-a incercat audierea petentului pentru a preciza obiectul cererii, dar acesta fusese transferat la Penitenciarul H. pentru executare pedeapsa conform dispozitiei ANP nr. Q. In aceste conditii, s-a solicitat judecatorului de supraveghere de la Penitenciarul H. sa audieze petentul pentru ca acesta sa precizeze exact ce reclama si ce masuri contesta.
La data de U a fost inaintata la Biroul judecatorului de supraveghere a privarii de libertate la Penitenciarul Bacau declaratia petentului luata de judecatorul de supraveghere de la Penitenciarul H. In aceasta declaratie petentul arata ca formuleaza plangere incalcare drepturi, plangere care vizeaza conditiile de cazare din Penitenciarul Bacau. Aceasta plangere a fost inregistrata sub nr. P. Totodata, a solicitat sa fie efectuata o cercetare la fata locului, proba admisa de judecatorul de supraveghere care in data de N. s-a deplasat impreuna cu grefierul si directorului Penitenciarului Bacau la sectia Z.
Fata de cele mentionate in plangere si in declaratia data, au fost solicitate relatii Penitenciarului Bacau, fiind atasate la dosar adresa nr. 1 si nr. 2
Analizand adele dosarului, judecatorul de supraveghere constata urmatoarele: Art. 56 din Legea nr. 254/2014 prevede ca exercitarea drepturilor persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate nu poate fi ingradita decat in limitele si in conditiile prevazute de Constitutie si lege.
Impotriva masurilor privitoare la exercitarea drepturilor prevazute in prezentul capitol, luate de catre administratia penitenciarului, persoanele condamnate la pedepse privative de libertate pot face plangere la judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, in termen de 10 zile de la data cand a luat cunostinta de masura luata.
Din declaratiile date de petent se retine ca acesta este nemultumit de incalcarea drepturilor la asigurarea conditiilor minime de detentie de catre administratia si conducerea Penitenciarului Bacau. Sus numitul arata ca a fost transferat la Penitenciarul Bacau pentru a putea munci, a fost cazat la sectia Z unde a fost cazat intr-o camera cu V detinuti in conditii inumane, respectiv saltele rupte si umplute cu melana, vesela persoana in care manca a fost nevoit sa o tina sub pat intr-o geanta intrucat nu era nici un loc amenajat pentru servit masa. Grupul sanitar este deficitar in sensul ca exista doar 2 chiuvete, 1 dus, 2 WC foarte stramte, dimineata trebuia sa stea la rand pentru a le putea folosi. Mai reclama petentul ca au existat probleme in servirea meselor, mancarea fiind adusa la Z de la Penitenciarul Bacau la ora 17, nefiind respectate conditiile de igiena, nu exista o persoana care sa distribuie mancarea, fiind un haos total, toti cei V de detinuti ingramadindu-se sa prinda mai multa mancare. In dormitor nu se afla o masa la care sa se poata servi mancarea, detinutii improvizand mese din bucati de scandura sau mancand in picioare. In dormitor era miros neplacut intrucat acesta este situat in imediata apropiere a grajdurilor, fiind si muste, plosnite, sobolani.
In declaratia data in fata judecatorului de supraveghere de la Penitenciarul H., petentul arata ca si la sectia B camera N din cadrul Penitenciarului Bacau s-a confruntat cu probleme in ceea ce priveste conditiile de cazare - saltele rupte, dusul care nu functiona tot timpul, usa de la baie carpita, lipsa unui mop de spalat pe jos, nu a fost scos la cabinetul medical, bucatarul nu avea tinuta corespunzatoare
Judecatorul de supraveghere a privarii de libertate de la Penitenciarul Bacau observa ca petentul nu a indicat numarul si data masurii contestate pentru a se putea stabili daca plangerea petentului a fost formulata in termenul de 10 zile de la data cand acesta a luat la cunostinta de masura luata, astfel cum prevad dispozitiile art.56 alin. 2 din Legea 254/2013.
Din analiza inscrisurilor puse la dispozitie de Penitenciarul Bacau privind pe detinutul A.B. rezulta ca acesta a fost arestat in data de G si a fost depus in penitenciar la data de H, fiind condamnat la pedeapsa de J ani inchisoare.
Camera de detinere de la Z in care a fost cazat detinutul A.B. are o suprafata de 36,35 mp si volumul de 186,55 mc. Pe perioada cazarii petentului la Z numarul detinutilor cazati in camera respectiva a fost cuprins intre 23 si 28 detinuti clasificati la regimul deschis, fiind asigurat cel putin 6 mc pentru fiecare persoana privata de libertate.
Grupul sanitar al camerei are in dotare 2 chivete, 2 dusuri, 2 cabine WC, in dotarea camerei sunt amenajate 5 rafturi, 7 dulapuri pentru pastrarea obiectelor si bunurilor personale. 28 carlige tip cuier amenajate pe peretele camerei pentru imbracaminte. 5 mese, 10 bancute din lemn.
Aspectele sesizate de petent au fost verificate la fata locului de judecatorul de supraveghere la data de L cand a fost efectuata in prezenta directorului Penitenciarului Bacau o cercetare la fata locului la Z , respectiv camera de detinere unde a fost cazat petentul, grupul sanitar. Domnul director al Penitenciarului Bacau a adus la cunostinta judecatorului de supraveghere ca este in curs de amenajare o incapere pentru servirea mesei , aspect observat personal cu ocazia efectuarii cercetarii .Aceasta sala a fost dotata cu mese si banci pentru servirea mesei, erau montate 2 chiuvete, urmand a fi adus si un televizor. Ni s-a comunicat ca aceasta sala va avea si destinatia de club.
In ceea ce priveste conditiile de cazare rezulta urmatoarele : suprafata camerei - 36,35 mp, volumul 186,55 mc, 23 - 28 persoane cazate, camera nu are igrasie, este bine intretinuta, incalzita corespunzator, calorifele fiind functionale.
Potrivit OMJ nr. 433/2010 pentru fiecare persoana privata de libertate incadrata la regimul deschis trebuie sa se asigure cel putin 6 mc de aer.
Din adresa emisa de administratie se observa ca volumul minim de aer se respecta.
Verificarile efectuate au confirmat doar in parte cele sustinute de petent, in sensul ca s-a constatat ca mai mult de 20 de detinuti folosesc 2 chiuvete, 2 WC si 2 dusuri, ceea ce constituie o incalcare a dispozitiilor art. 5 al. 2 din OMJ nr. 433/2010.
Cu privire la existenta mobilierului, reiese din adresa nr. XZ ca, in camera se afla amenajate 5 rafturi, 7 dulapuri pentru pastrarea obiectelor si bunurilor personale, 28 carlige tip cuier amenajate pe peretele camerei pentru imbracaminte, 5 mese, 10
bancute din lemn. Raportat la spatiul existent in camera, mai multe piese de mobilier nu pot fi aduse, iar art 4 din OMJ nr. 433/2010 stabileste acest criteriu, respectiv spatiul existent.
Din mijloacele administrate in cauza nu au rezultat indicii din care sa rezulte ca au fost incalcate prevederile legale analizate referitoare la alimentatia persoanelor condamnate. Potrivit documentatiei puse la dispozitie de administratie, rezulta ca mancarea respecta meniurile zilnice difera de la o zi la alta, distribuirea alimentelor se face dupa lista zilnica de alimente care se intocmeste dupa tabelul decadal si in baza notei de efective intocmita de catre seful de tura si aprobata de catre directorul penitenciarului, hrana este pregatita in vederea transportului catre sectiile de detinere si Z in recipiente de aluminiu pentru fiecare norma in parte. La sectia Z distribuirea se face in prezenta supraveghetorilor de pe sectie, acestia avand atributii clare in ceea ce priveste distribuirea exacta a cantitatilor pe portii si regimuri.
Ceea ce s-a remarcat la cercetarea la fata locului la camera de detinere Z este ca spatiul din camera nu permite amplasarea de mese mari pentru servirea mesei. Pe de alta parte, conducerea penitenciarului a facut eforturi pentru amenajarea unui spatiu adecvat pentru servitul mesei. Potrivit art. 4 al. 2 din OMJ nr. 433/2010, in masura in care este posibil, cu respectarea normelor de securitate, unitatile penitenciare asigura servirea mesei de catre persoanele private de libertate in sali de mese special amenajate.
Avand in vedere suprafata camerei de detinere si numarul de detinuti cazati, judecatorul de supraveghere opineaza ca este necesar a se asigura servirea mesei in alt spatiu decat al dormitorului.
In ceea ce priveste lipsa de obiecte de curatenie, mop, matura, cosuri de gunoi etc din documentatia pusa la dispozitie de administratie rezulta ca in luna R au fost distribuite pentru dormitorul Z materiale de intretinere a spatiilor potrivit bonului de consum anexat la dosarul cauzei. De asemenea, se remarca ca incepand cu luna I, la dormitorul GAZ s-au executat lucrari de zugraveli, inlocuit feronerie la usi, inlocuit tocuri la usi si ferestre, s-au executat lucrari de reparatii la instalatiile sanitare, lucrari de reparatie la acoperis, lucrari de zugraveli la sala de mese, anexandu-se la dosar procesele verbale de receptie lucrari.
In ceea ce priveste conditiile de cazare pe sectia Z verificarile efectuate in cauza nu au nu au confirmat aspectele sesizate de petent, constatandu-se insa, in acord cu prevederile art.48 din Legea 254/2013, ca sunt respectate in acest moment normele minime obligatorii privind conditiile de cazare a persoanelor condamnate. In prezent, la aceasta sectie se realizeaza lucrari de renovare.
Este evident ca in ceea ce il priveste pe petent, masurile care vor fi dispuse nu mai au efect, intrucat a acesta a fost transferat pentru executarea pedepsei la Penitenciarul H., dar acestea trebuie remediate pentru a fi asigurate conditii minime si decente de cazare pentru ceilalti detinuti.
Avand in vedere cele retinute mai sus,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Incheierea de sedinta

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017