InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Talharie calificata

(Hotarare nr. 1526 din data de 21.10.2015 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Talharie | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau

Asupra procesului penal de fata, constata urmatoarele  :
Prin rechizitoriul nr. 4603/P/2015 Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau, s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv a inculpatului  A.G.M. pentru savarsirea infractiunii de talharie calificata, prevazuta de art. 233-234 alin.1, lit. d) si f) Cod penal cu aplicarea art. 77 lit. a) si d) Cod penal, a inculpatei A.A.M. pentru savarsirea infractiunii de talharie calificata, prevazuta de art. 233-234 alin.1, lit. d) si f) Cod penal cu aplicarea art. 77 lit. a) si d) Cod penal, a inculpatului minor C.C.A.pentru savarsirea infractiunii de talharie calificata, prevazuta de art. 233-234 alin.1, lit. d) si f) Cod penal cu aplicarea art. 77 lit. a) Cod penal si art.113 alin.3 Cod penal, fapta constand in urmatoarele: in noaptea de 06/07.06.2015, in jurul orei 23.30, inculpatii majori A.G.M. si A.A.M. impreuna cu inculpatul minor C.C.A., au fortat usa de acces si au patruns fara drept in locuinta persoanelor vatamate D.T. si D.P.. Inculpatii A.G.M. si C.C.A.au imobilizat persoanele vatamate, le-au agresat si le-au adresat amenintari cu moartea, solicitandu-le sa predea toate economiile, iar inculpata A.A.M. a cautat prin locuinta si a sustras suma de 33 de lei.
Dosarul a fost inregistrat pe rolul instantei la data de 02.07.2015.
Prin incheierea din data de 08.09.2015, judecatorul de camera preliminara, in temeiul art. 346 alin. (2) C.P.P., a constatat legalitatea sesizarii instantei, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala in dosarul nr. 4603/P/2015 al Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau si a dispus inceperea judecatii.
In timpul urmaririi penale inculpatii majori A.G.M. si A.A.M. si inculpatul minor C.C.A. au fost arestati preventiv prin Incheierea nr.4-- a judecatorului de la Judecatoria Bacau, pronuntata in dosarul nr.7----/180/2015, pusa in executare prin M.A.P. nr. 4--/2015, nr. 4--/2015, nr. 4--/2015.
Prin incheieri succesive emise de judecatorul de camera preliminara si apoi de catre instanta, in baza art.348 C.p.p. cu referire la art.207 C.p.p. si respectiv  in baza art.362 C.p.p. cu referire la art.208 C.p.p., s-a mentinut starea de arest preventiv fata de inculpatii majori A.G.M. si A.A.M. si inculpatul minor C.C.A..
La termenul de judecata din data de 22.09.2015, inaintea citirii actului de sesizare, inculpatii majori A.G.M. si A.A.M. au declarat fiecare ca recunoaste comiterea infractiunii pentru care a fost trimis in judecata, asa cum s-au retinut in rechizitoriu, fiind de acord ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in timpul urmaririi penale, incuviintandu-se de catre instanta aplicarea procedurii simplificate, prevazuta de art.375 C.proc.pen. cu referire la art.374 alin.4 C.proc.pen. si art.396 alin.10 C.proc.pen.
In ceea ce il priveste pe inculpatul minor C.C.A., la acelasi termen de judecata, instanta a facut aplicarea art.374 alin.7 C.p.p., avandu-se in vedere ca nu au fost contestate probele de la urmarire penala.
Persoanele vatamate, prin aparator ales, s-au constituit parti civile in procesul penal.
Examinand ansamblul materialului probator administrat in cauza, in ambele faze ale procesului penal, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
Persoanele vatamate D.T., in varsta de 93 de ani, si D.P., in varsta de 90 de ani, locuiesc impreuna in localitatea P, jud. Bacau si sunt beneficiari de pensie, aspect cunoscut de catre inculpatul  A.G.M..
In cursul zilei de 05.06.2015, inculpatul A.G.M. a prezentat martorului D.V.D.ideea infractionala constand in talharirea persoanelor vatamate, spunandu-i ca „are un pont” si i-a solicitat sprijinul in vederea punerii in practica a hotararii, aratand ca va intra ,,peste ei” impreuna cu sora sa,  A.A.M..
Inculpatul A.G.M. a primit refuzul martorului D.V.D., ceea ce l-a determinat sa mearga si sa solicite sprijinul infractional al inculpatului minor C.C.A., precum si a inculpatei A.A.M..
Urmare a rezolutiei infractionale luate, in noaptea de 06/07.06.2015 cei trei inculpati au asteptat instalarea intunericului si in jurul orei 23.30 au patruns in locuinta persoanelor vatamate prin fortarea usii de acces, care era asigurata printr-o incuietoare interioara.
Ajunsi in locuinta persoanelor vatamate, inculpatii si-au impartit rolurile si, fara a aprinde vreo lumina, inculpatul C.C.A.s-a dus direct la persoana vatamata D.P., a luat o perna si a pus-o la gura acesteia, impiedicand-o sa tipe si a imobilizat-o. Inculpatul A.G.M. a izbit peste pat persoana vatamata D.T., a bruscat-o si a inceput sa o ameninte cu moartea si sa ii ceara sa predea toti banii. In acest timp, inculpata A.A.M. a inceput sa caute prin locuinta, folosind lumina produsa de un telefon mobil.
Sub imperiul temerii produse de actiunile inculpatilor, persoana vatamata D.P. i-a rugat pe inculpati sa nu ii omoare, iar persoana vatamata D.T. le-a indicat locul in care avea un portofel cu suma de 23 de lei, o carte de identitate si legitimatia de veteran.
Desi au cautat in locuinta, inculpatii nu au mai gasit bunuri de valoare, astfel incat acestia au sustras banii din portofelul persoanei vatamate-23 de lei, precum si suma de 10 lei gasita in casa, dupa care  au parasit imobilul prin escaladarea gardului din partea din spate a locuintei si au mers la discoteca din localitatea G.D., unde au cheltuit banii sustrasi.
In urma loviturilor primite, persoana vatamata D.T. a suferit leziuni pentru vindecarea carora au fost necesare 16-18 zile de ingrijiri medicale.
Fapta retinuta in sarcina inculpatilor este dovedita cu urmatoarele mijloace de proba:
- proces-verbal de cercetare la fata locului (fila 14);
- proces-verbal de folosire a cainelui de urma (fila 27);
- proces-verbal de reconstituire (fila 30);
- declaratia persoanei vatamate D.T. (fila 41);
- declaratia persoanei vatamate D.P. (fila 45);
- raport de expertiza medico-legala (fila 49);
- fisa de cazier a inculpatului A.G.M. (fila 51);
- declaratia inculpatului A.G.M. (fila 63, 66, 69);
- fisa de cazier a inculpatei A.A.M. (fila 72);
- declaratia inculpatei A.A.M. (fila 74, 82, 83, 86);
- fisa de cazier a inculpatului C.C.A.(fila 89);
- declaratia inculpatului C.C.A.(fila 95, 100, 101, 104);
- declaratia martorului D.V.D.(fila 106);
- declaratia martorului asistent D.D.S.(fila 107);
- declaratia martorului L.L. (fila 110, 112);
- declaratia martorului G.M. (fila 114);
- declaratii inculpati din cursul judecatii;
- referat de evaluare a inculpatului minor C.C.A..
In drept, fapta inculpatului A.G.M., constand in aceea ca in noaptea de 06/07.06.2015, in jurul orei 23.30, impreuna cu inculpata majora A.A.M. si cu inculpatul minor C.C.A., au fortat usa de acces si au patruns fara drept in locuinta persoanelor vatamate D.T. si D.P., loc in care prin exercitarea de violenta fizica si psihica, constand in imobilizarea, impingerea si amenintarea persoanele vatamate, a solicitat acestora predarea de bani si bunuri, timp in care inculpata A.A.M. a cautat prin locuinta si a sustras suma de 33 de lei, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie calificata, prevazuta de art. 233-234 alin.1, lit. d) si f) Cod penal cu aplicarea art. 77 lit. a) si d) Cod penal intrucat fapta de sustragere de bani a avut loc cu intentie, prin mijlocirea violentei, in timpul noptii, prin violarea de domiciliu si impreuna cu alte doua persoane, dintre care una minora.
Astfel, intrucat faptele exista, constituie infractiune si a fost comisa cu vinovatie de catre inculpatul A.G.M., in  temeiul art. 396 C.proc.pen. instanta va dispune condamnarea acestuia pentru comiterea infractiunii de talharie calificata, prevazuta de art. 233-234 alin.1, lit. d) si f) Cod penal cu aplicarea art. 77 lit. a) si d) Cod penal.
 La alegerea pedepselor precum si la individualizarea cuantumului acestora, instanta, conform art. 74 din C.pen., va avea in vedere pericolul social concret al faptelor savarsite, determinat atat de modul de producere, cat si de importanta valorilor sociale afectate, limitele de pedeapsa prevazute de lege pentru aceasta infractiune, datele ce caracterizeaza persoana inculpatului, dar si imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.
In concret instanta constata ca fapta inculpatului A.G.M. prezinta pericol social concret  ridicat pentru valorile ocrotite de art.233-234 alin.1 lit.d, f C.pen. (posesia bunurilor mobile, integritatea corporala si morala, precum si sanatatea  persoanelor, precum si inviolabilitatea domiciliului), avandu-se in vedere ca s-a actionat cu premeditare, prin escaladare, intr-o locuinta, in timpul noptii, prin violente fizice si psihice asupra a doi batrani, aflati intr-o stare de vadita vulnerabilitate, impreuna cu alte doua persoane, dintre care una minora.
Totodata instanta va avea in vedere limitele de pedeapsa prevazute la art.233-234 alin.1 lit.d, f C.pen., fara retinerea de circumstante atenuante, nefiind vreuna incidenta in cauza.
Limitele de pedeapsa vor fi reduse cu o treime, potrivit  art.396 alin.10 C.proc.pen.
Avand in vedere aceste aspecte instanta apreciaza ca aplicand inculpatului A.G.M. o pedeapsa de 4 (patru) ani inchisoare pentru comiterea infractiunii de talharie calificata, prevazuta de art. 233-234 alin.1, lit. d) si f) Cod penal cu aplicarea art. 77 lit. a) si d) Cod penal, art.375 C.proc.pen. cu referire la art.374 alin.4 C.proc.pen. si art.396 alin.10 C.proc.pen., aceasta pedeapsa va avea aptitudinea concreta de a asigura realizarea scopurilor prevazute de art.52 din C.pen.-reeducarea si reinsertia sociala a inculpatului.
Va aplica inculpatului pedeapsa complementara a interzicerii  exercitarii drepturilor  prevazute de art.66 al.1 lit.a si lit.b C. pen., pe o perioada de 2 (doi) ani, in conditiile prevazute de art.68 al.1 lit.c  C.pen., data fiind natura si gravitatea infractiunii comise.
Va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor  prevazute de art.66 al.1 lit.a si lit.b C. pen., in conditiile prevazute de art.65 alin.1, 3 C.pen., data fiind natura si gravitatea infractiunii comise.
In baza art.399 alin.1 C.proc.pen., data fiind prezenta solutie de condamnare, se va mentine masura arestarii preventive fata de inculpatul A.G.M., masura care a fost luata prin Incheierea de sedinta din 11.06.2015 a Judecatoriei Bacau pronuntata in dosar nr. 7---/180/2015, pusa in executare prin mandatul de arestare preventiva  nr. 4-- din --2015. Masura este executorie conform art.399 alin.4 C.p.p. si se va comunica administratiei locului de detinere.
In baza art.72 alin.1 C.pen., se va scadea din pedeapsa principala de 4 ani inchisoare, perioada deja executata prin retinere si arest preventiv incepand cu data de 10.06.2015 pana la zi.
In baza art.7 din Legea nr.76/2008, se va dispune prelevarea de probe biologice de la inculpatul A.G.M..
In drept, fapta inculpatei A.A.M., constand in aceea ca in noaptea de 06/07.06.2015, in jurul orei 23.30, impreuna cu inculpatul major A.G.M. si cu inculpatul minor C.C.A., au fortat usa de acces si au patruns fara drept in locuinta persoanelor vatamate D.T. si D.P., loc in care prin exercitarea de violenta fizica si psihica, constand in imobilizarea, impingerea si amenintarea persoanele vatamate, a solicitat acestora predarea de bani si bunuri, timp in care inculpata A.A.M. a cautat prin locuinta si a sustras suma de 33 de lei, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie calificata, prevazuta de art. 233-234 alin.1, lit. d) si f) Cod penal cu aplicarea art. 77 lit. a) si d) Cod penal intrucat fapta de sustragere de bani a avut loc cu intentie, prin mijlocirea violentei, in timpul noptii, prin violarea de domiciliu si impreuna cu alte doua persoane, dintre care una minora.
Astfel, intrucat faptele exista, constituie infractiune si a fost comisa cu vinovatie de catre inculpata A.A.M., in  temeiul art. 396 C.proc.pen. instanta va dispune condamnarea acesteia pentru comiterea infractiunii de talharie calificata, prevazuta de art. 233-234 alin.1, lit. d) si f) Cod penal cu aplicarea art. 77 lit. a) si d) Cod penal.
 La alegerea pedepselor precum si la individualizarea cuantumului acestora, instanta, conform art. 74 din C.pen., va avea in vedere pericolul social concret al faptelor savarsite, determinat atat de modul de producere, cat si de importanta valorilor sociale afectate, limitele de pedeapsa prevazute de lege pentru aceasta infractiune, datele ce caracterizeaza persoana inculpatului, dar si imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.
In concret instanta constata ca fapta inculpatei A.A.M. prezinta pericol social concret  ridicat pentru valorile ocrotite de art.233-234 alin.1 lit.d, f C.pen. (posesia bunurilor mobile, integritatea corporala si morala, precum si sanatatea  persoanelor, precum si inviolabilitatea domiciliului), avandu-se in vedere ca s-a actionat cu premeditare, prin escaladare, intr-o locuinta, in timpul noptii, prin violente fizice si psihice asupra a doi batrani, aflati intr-o stare de vadita vulnerabilitate, impreuna cu alte doua persoane, dintre care una minora.
Totodata instanta va avea in vedere limitele de pedeapsa prevazute la art.233-234 alin.1 lit.d, f C.pen., fara retinerea de circumstante atenuante, nefiind vreuna incidenta in cauza.
Limitele de pedeapsa vor fi reduse cu o treime, potrivit  art.396 alin.10 C.proc.pen.
Avand in vedere aceste aspecte instanta apreciaza ca aplicand inculpatei A.A.M. o pedeapsa de 4 (patru) ani inchisoare pentru comiterea infractiunii de talharie calificata, prevazuta de art. 233-234 alin.1, lit. d) si f) Cod penal cu aplicarea art. 77 lit. a) si d) Cod penal, art.375 C.proc.pen. cu referire la art.374 alin.4 C.proc.pen. si art.396 alin.10 C.proc.pen., aceasta pedeapsa va avea aptitudinea concreta de a asigura realizarea scopurilor prevazute de art.52 din C.pen.-reeducarea si reinsertia sociala a inculpatei.
Va aplica inculpatei pedeapsa complementara a interzicerii  exercitarii drepturilor  prevazute de art.66 al.1 lit.a si lit.b C. pen., pe o perioada de 2 (doi) ani, in conditiile prevazute de art.68 al.1 lit.c  C.pen., data fiind natura si gravitatea infractiunii comise.
Va aplica inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor  prevazute de art.66 al.1 lit.a si lit.b C. pen., in conditiile prevazute de art.65 alin.1, 3 C.pen., data fiind natura si gravitatea infractiunii comise.
In baza art.399 alin.1 C.proc.pen., data fiind prezenta solutie de condamnare, se va mentine masura arestarii preventive fata de inculpata A.A.M.,  masura care a fost luata prin Incheierea de sedinta din ---.2015 a Judecatoriei Bacau pronuntata in dosar nr. 7---/180/2015, pusa in executare prin mandatul de arestare preventiva  nr. 4-- din ---.2015. Masura este executorie conform art.399 alin.4 C.p.p. si se va comunica administratiei locului de detinere.
In baza art.72 alin.1 C.pen., se va scadea din pedeapsa principala de 4 ani inchisoare, perioada deja executata prin retinere si arest preventiv incepand cu data de 10.06.2015 pana la zi.
In baza art.7 din Legea nr.76/2008, se va dispune prelevarea de probe biologice de la inculpata A.A.M..
In drept,  fapta inculpatului minor C.C.A., constand in acelea ca in noaptea de 06/07.06.2015, in jurul orei 23.30, impreuna cu inculpatii majori A.A.M. si A.G.M., au fortat usa de acces si au patruns fara drept in locuinta persoanelor vatamate D.T. si D.P., loc in care prin exercitarea de violenta fizica si psihica, constand in imobilizarea, impingerea si amenintarea persoanele vatamate, a solicitat acestora predarea de bani si bunuri, timp in care inculpata A.A.M. a cautat prin locuinta si a sustras suma de 33 de lei, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie calificata, prevazuta de art.233-art.234 alin.1 lit.d, f C.pen. cu aplicarea art. 77 lit. a) Cod penal, art.113 alin.3 C.pen. intrucat fapta de sustragere de bani a avut loc cu intentie, prin mijlocirea violentei, in timpul noptii, prin violarea de domiciliu si impreuna cu alte doua persoane.
Facandu-se dovada existentei faptei imputate inculpatului minor C.C.A., dar si faptul ca aceasta a fost comisa cu vinovatie de catre inculpat si ca aceasta constituie infractiune,  instanta va aplica inculpatului minor o masura educativa  pentru comiterea infractiunii de talharie calificata, prevazuta de art.233-art.234 alin.1 lit.d, f C.pen. cu aplicarea art. 77 lit. a) Cod penal, art.113 alin.3 C.pen.
La individualizarea masurii educative ce urmeaza a fi aplicata inculpatului minor, instanta va avea in vedere, potrivit art. 115 alin. (2) C. pen., criteriile generale de individualizare prevazute de art. 74 C. pen., respectiv imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si mijloacele folosite, starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita, natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii, motivul savarsirii infractiunii si scopul urmarit, natura si frecventa infractiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal si nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala.
In concret, avand in vedere si concluziile referatului de evaluare a inculpatului (prin care s-a constat ca acesta a comis fapta pe fondul supravegherii diminuate din partea familiei si pe dezinteresului pentru scoala),  intocmite de Serviciul de Probatiune Braila,  instanta retine ca  inculpatul minor a comis prezenta fapta de talharie calificata de un grad foarte ridicat de pericol social prin violenta fizica si psihica, impreuna cu ale persoane, asupra unor persoane varstnice  care se aflau in locuinta lor, dovedind, in pofida varstei fragede de 16 ani, ca este o persoana care manifesta un comportament infractional extrem de periculos si ca unica masura educativa care poate fi aplicata acestora pentru a-si indrepta purtarile si a se reinsera social este internarea in centru educativ.
Pentru aceste motive, in baza art.114 alin.1, alin.2 lit. b Cpen. va aplica inculpatului minor C.C.A. masura educativa a internarii in centru educativ, prevazuta de art.124 C.pen. pe o perioada de 2 (doi) ani pentru comiterea infractiunii de talharie calificata, prevazuta de art.233-art.234 alin.1 lit.d, f C.pen. cu aplicarea art. 77 lit. a) Cod penal, art.113 alin.3 C.pen.
Se va atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art.124 alin.3  C.pen.
In baza art.399 alin.3 lit.d C.p.p. si a Deciziei nr.7/2015 a I.C.C.J. se va constata incetarea de drept a masurii arestului preventiv fata de inculpatul minor C.C.A.si se va dispune punerea de indata  in libertate a  inculpatului  minor C.C.A. de sub puterea mandatului de arestare preventiva  nr. 4-- din ---2015, emis in baza incheierii de sedinta din ---2015 a Judecatoriei Bacau, pronuntata in dosar nr. 7--/180/2015.  Masura este executorie conform art.399 alin.4 C.p.p. si se va comunica administratiei locului de detinere.
In baza art. 127 C.pen. cu referire la art.72 alin.1 C.pen., se va scadea din masura internarii in centru educativ, prevazuta de art.124 C.pen. pe o perioada de 2 (doi) ani, perioada deja executata prin retinere si arest preventiv incepand cu data de 10.06.2015 pana la data de 21.10.2015 inclusiv.
Raportat la latura civila a cauzei, in baza art. 19 C.proc.pen. si art. 397 C.proc.pen. se va lua act ca actiunea civila a fost disjunsa in integralitatea sa potrivit art.26 C.p.p.
In baza art.274 alin.1, 2 C.p.p. va obliga pe fiecare dintre inculpati la plata sumei de cate 700 lei, reprezentand cheltuieli judiciare avansate de catre stat in cauza.
Onorariile aparatorilor  din oficiu se vor avansa din Fondul Ministerului Justitiei si raman in sarcina statului.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Talharie

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017