InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Talharie calificata

(Hotarare nr. 1820 din data de 07.12.2015 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Infractiuni | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau

Prin Rechizitoriul nr. …… din ….. al Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau s-a dispus trimiterea in judecata  in stare de arest a inculpatului F.D., pentru savarsirea urmatoarelor infractiuni:
1. talharie calificata prevazuta de art. 233 al.1-art. 234 al.1 lit.”d” C.pen., (comisa la data de 04.12.2014, orele 18:30 pe str.Aeroportului din mun. Bacau impotriva persoanei vatamate S.S.C.);
 2. talharie calificata prevazuta de art. 233 al.1-art. 234 al.1 lit.”d” C.pen., (comisa la data de 04.12.2014, orele 18:30 pe str.Aeroportului din mun. Bacau impotriva persoanei vatamate C.C.D.);
3. talharie calificata prevazuta. de art. 233 al.1-art. 234 al.1 lit.”d” C.pen., (comisa la data de 18.12.2014, orele 18:00 pe str.Aeroportului si str. Republicii din mun. Bacau in dauna persoanei vatamate H.A.);
4. talharie calificata prevazuta. de art. 233 al.1-art. 234 al.1 lit.”d” C.pen. cu aplicarea  art.77 lit.”a” C.pen., (comisa la data de 24.12.2014, orele 20:15, pe str.Tecuciului din mun. Bacau, impreuna cu doi insotitori neidentificati in dauna persoanei vatamate Dorofte Neculai);
toate cu aplicarea art.38 Cod penal
 (constand in aceea ca  in data de 04.12.2014, in jurul orelor 18:30, inculpatul F.D.  in timp ce se afla pe str. Aeroportului din mun. Bacau a acostat persoanele vatamate minore C.C.D. si S.S.C. pe care le-a amenintat, le-a controlat prin buzunare si le-a deposedat de bani, iar ulterior, atunci cand C.C.D. i-a cerut inculpatului sa-i restituie banii sustrasi, inculpatul a lovit persoana vatamata cu palma in zona fetei.
In data de 18.12.2014, in jurul orei 18.00, inculpatul F.D., in timp ce se afla pe str. Aeroportului din mun. Bacau, a bruscat fizic persoana vatamata H.A. pe care l-a tras in dreptul scarii blocului nr.76 de pe str. Republicii, loc in care l-a deposedat  de un telefon mobil marca „Samsung” si  l-a lovit cu palma peste fata
In data  de 23/24.12.2014, in jurul orei 20.15, inculpatul F.D., in timp ce se afla pe str. Tecuciului din Bacau, insotit fiind de alti doi faptuitori neidentificati a amenintat cu un cutit persoana vatamata D.N., dupa care inculpatul a imobilizat persoana vatamata  tinandu-i cutitul in dreptul gatului, in timp ce un insotitor al acestuia, a buzunarit-o si i-a sustras suma de 180 lei.
La Judecatoria Bacau cauza a fost inregistrata sub nr. ……
Prin incheierea din 03.03.2015, judecatorul de camera preliminara de la Judecatoria Bacau a constatat legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul mai sus mentionat a administrarii probelor si a efectuarii  actelor de urmarire penala  si  a dispus inceperea judecatii in cauza.
Din actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
In seara zile de 4.12.2014, ora 18.30, persoanele vatamate C.C.D. si S.S.C., elevi la un liceu din Bacau, se deplasau pe str Aeroportului din Bacau si la un moment dat, profitand de faptul ca era intuneric iar in apropiere nu se aflau alte persoane inculpatul, sub pretextul ca persoanele vatamate ar fi amenintat cu un cutit pe fratele inculpatului, prin folosirea de amenintari ce au indus o stare de temere persoanelor vatamate, a inceput sa cauze prin buzunarele persoanelor vatamate bunuri, luand portofele acestora.
Inculpatul si-a insusit in acest mod suma de 45 lei, iar la riposta verbala a persoanei vatamate C.C.D. de a-i restitui banii inculpatul i-a aplicat persoanei vatamate o palma peste fata.
In portofelul persoanei vatamate S.S.C. erau 75 lei, iar inculpatul a luat suma de 50 lei, dupa ce a parasit locul faptei in fuga, printre blocurile din apropiere.
Intr-un mod asemanator a procedat inculpatul F.D. si la data de 18.12.2014 in jurul orei 18 cand sub pretextul  ca ar fi avut loc un incident anterior in care ar fi fost implicat fratele inculpatului, inculpatul a prins persoana vatamata H.A. si a tras-o in scara blocului nr … situat pe strada ….. din municipiul Bacau unde prin folosirea fortei proprii a sustras de la persoana vatamata un telefon mobil, careia i-a aplicat si o palma  in zona fetei, impiedicand-o sa ceara ajutorul  celor din apropiere, dupa care a parasit locul faptei.
La scurt timp, astfel cum rezulta din actele de la dosar, inculpatul a vandut martorului C.A.I.telefonul sustras de la persoana vatamata H.A. in schimbul sumei de 250 lei.
Activitatea infractionala a inculpatului a continuat in seara zile de 23.12.2014, in jurul orei 20.15, cand impreuna cu doua persoane ramase neidentificate pana in prezent, sub amenintarea unui cutit, au imobilizat persoana vatamata D.N., in interiorul Targului Saptamanal Serbanesti iar din buzunare i-au sustras persoanei vatamate suma de 180 lei ce o avea asupra sa.
In acele imprejurari persoana vatamata a solicitat interventia organelor de cercetare penala prin intermediul apelului unic de urgenta.
Inculpatul a negat aspectele ce i se imputa, invocand in cursul urmarii penale ca nu s-a aflat la locul faptelor precum si faptul ca nu isi aminteste  ce a facut in ziua de 23.12.2014.
Mai mult, in fata instantei de judecata a invocat probleme de sanatate, de natura psihica motiv pentru care, la solicitarea inculpatului s-a efectuat o expertiza medico-legala psihiatrica intr-un institut de specialitate, respectiv IML Iasi, pentru a se stabili afectiunile psihice de care sufera inculpatul precum si daca inculpatul avea discernamant in perioada in care a fost comisa activitatea infractionala mai sus descrisa.
Apararea inculpatului privind starea lui de sanatate nu s-a confirmat, din raportul de expertiza medico legala psihiatrica nr. 8470/20.04.2015 (f. 154-156 ds. inst) rezultand ca inculpatul prezinta diagnosticul tulburare de personalitate impulsiv exploziva cu comportament antisocial recidivant, iar faptele  pentru care este cercetat in prezenta cauza au fost comise cu discernamant.
Comisia medicala instituita la nivelul IML Iasi recomanda obligarea susnumitului la tratament de specialitate in conditii de ambulatoriu, conform art 109 NCP.
Inculpatul a fost recunoscut de insusi persoana  vatamata S.S.C. cu ocazia audierii sale in fata instantei de judecata, aceasta detaliind conditiile si imprejurarile comiterii faptei mai sus descrise din 4.12.2014, ora 18.30 in care a mai fost implicat si colegul sau C.C.D., confirmandu-se astfel aspectele mentionate in actul de sesizare al instantei.
De asemenea, persoana vatamata D.N. a recunoscut pe inculpat in cursul urmarii penale si procedura recunoasterii dupa fotografie, la fel si persoana vatamata H.A., conform inscrisurilor din dosarul de urmarire penala.
In drept, fapta inculpatului F.D. care in data de 04.12.2014, in jurul orelor 18:30, inculpatul F.D.  in timp ce se afla pe str. Aeroportului din mun. Bacau a acostat persoanele vatamate minore C.C.D. si S.S.C. pe care le-a amenintat, le-a controlat prin buzunare si le-a deposedat de bani, iar ulterior, atunci cand C.C.D. i-a cerut inculpatului sa-i restituie banii sustrasi, inculpatul a lovit persoana vatamata cu palma in zona fetei intruneste elementele constitutive ale doua infractiuni de talharie calificata, fiecare prevazuta de art.233-234 alin.1, lit. d) Cod penal.
Fapta aceluiasi inculpat care, in data de 18.12.2014, in jurul orei 18.00, inculpatul F.D., in timp ce se afla pe str. Aeroportului din mun. Bacau, a bruscat fizic persoana vatamata H.A. pe care l-a tras in dreptul scarii blocului nr.76 de pe str. Republicii, loc in care l-a lovit cu palma peste fata si apoi l-a deposedat  de un telefon mobil marca „Samsung” intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie calificata, fiecare prevazuta de art.233-234 alin.1, lit. d) Cod penal.
Fapta inculpatului F.D. care in data  de 23/24.12.2014, in jurul orei 20.15, inculpatul F.D., in timp ce se afla pe str. Tecuciului din Bacau, insotit fiind de alti doi faptuitori neidentificati a amenintat cu un cutit persoana vatamata D.N., dupa care inculpatul a imobilizat persoana vatamata  tinandu-i cutitul in dreptul gatului, in timp ce un insotitor al acestuia, a buzunarit-o si i-a sustras suma de 180 lei intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie calificata, fiecare prevazuta de art.233-234 alin.1, lit. d) Cod penal cu aplicarea art. 77 lit. a) Cod penal.
Aspectele de mai sus rezulta din coroborarea urmatoarelor mijloace de proba:
 -declaratia partii civile S.S.C. (fila 7 si 9);
- declaratia partii civile C.C.D. (fila 12 si 14);
- proces-verbal de cercetare la fata locului (fila 16);
- proces-verbal de recunoastere dupa planse foto (fila 20 si 22);
- proces-verbal de cercetare la fata locului si conducere in teren (fila 34);
- declaratia partii civile H.A. (fila 39, 41 si 67);
- contract si garantie cu privire la telefonul partii civile H.A. (fila 45);
- proces-verbal de recunoastere dupa planse foto (fila 50);
- declaratia martorului C.A.I. (fila 63);
- dovada de ridicare si restituire bunuri (filele 65 si 66);
- raport din evidenta MAI IPJ Bacau (fila 71);
- fisa de eveniment din data de 24.12.2014 (fila 72);
- proces-verbal de cercetare la fata locului (fila 75);
- declaratia partii civile D.N. (fila 81 si 83);
- raport al echipei ce a primit sesizarea si a fost directionata la locul faptei (fila 84);
- proces-verbal de recunoastere dupa planse foto (fila 87).
Instanta constata ca faptele exista, au fost comise de inculpat, iar acesta raspunde din punct de vedere penal.
La stabilirea duratei pedepsei se va aplica  in cauza instanta are in vedere gravitatea infractiunilor savarsite de inculpat, imprejurarile si modul de comitere a acestor infractiuni, mijloacele folosite stare de pericol creata pentru valorile ocrotite de legea penala, natura si frecventa infractiunilor care constituie antecedente penale ale inculpatului, conduita dupa savarsirea infractiunilor si in cursul procesului penal, nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate.
Instanta se va orienta spre pedeapsa inchisorii, ale carei limite se vor situa peste minimul prevazut de textele de lege incriminatoare, iar in ce priveste fapta din 23.12.2015 ora 20.15, cuantumul pedepsei va avea in vedere ca aceasta a fost comisa impreuna cu alte doua persoane ramase neidentificate, imprejurare ce denota o periculozitate sporita a inculpatului.
Va aplica pentru fiecare infractiune cate o pedeapsa principala respectiv, inchisoarea precum si cate o pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev de art 66 alin 1 lit a, b Cpen, pedeapsa a carei executare va incepe conform art 68 alin 1 lit c Cpen.
In baza art 38 alin 1 Cpen, art 39 alin 1 lit b Cpen va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, la care va adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite.
In conformitate cu prevederile art 45 alin 3 lit a Cpen va aplica inculpatului F.D. pedeapsa complementara cea mai grea, pedeapsa a carei executare va incepe conform art 68 alin 1 lit c Cpen.
Instanta constata, confrom inscrisurilor de la dosar, ca inculpatul a  comis infractiunile retinute in sarcina sa, in termenul de incercare stabilit prin s.p nr. 1503/5.10.2012 a Judecatoriei Bacau definitiva prin nerecurare la 23.10.2012, prin care a fost condamnat la 1 an inchisoare cu suspendare conditionata a executarii pedepsei.
Prin urmare, in conformitate cu prevederile art 15 alin 2 Legea nr. 187/2012 rap la art 83 Cpen de la 1969 va revoca beneficiul suspendarii conditionate a pedepsei de 1 an inchisoare la care s-a facut referire mai sus si dispune executarea in intregime a acestei pedepse care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata in prezenta cauza.
Pe durata executarii pedepsei principale va interzice inculpatului drepturile prev de art 66 alin 1 lit c si b Cpen ca pedeapsa accesorie.
Situatia de fapt retinuta, persoana inculpatului, temeiurile care au stat la baza luarii masurii arestarii preventive fata de inculpat, impune mentinerea in continuare a masurii arestarii preventive.
Din pedeapsa aplicata se va deduce perioda retinerii si a arestarii preventive de la 24.12.2014, la zi.
In baza art 109 Cpen va obliga pe inculpat la tratament medical pana la insanatosire avand in vedere si concluziile Comisiei medicale instituite la nivelul IML Iasi, la care s-a facut referire mai sus.
Va dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat, conform art 7 din Legea 76/2008 in vederea introducerii profilelor genetice in Sistemul National de Date Genetice judiciare.
Sub aspectul laturii civile, instanta concluzioneaza ca prejudiciul cauza partilor civile este consecinta directa  a activitatii infractionale desfasurate de inculpat in conditiile si imprejurarile mai sus descrise si constata ca acesta a fost recuperat in parte, in cursul procesului penal.
Va lua act ca partile vatamate S.S.C. , D.N. si H.A. nu s-au constituit parti civile in cauza.
Din actele de la dosar rezulta ca  prejudiciul cauzat partii civile C.C.D. in valoare de 45 lei nu a fost recuperat si intrucat sunt intrunite in mod cumulativ conditiile raspunderii civile delictuale, va obliga pe inculpat la plata acestei sume de bani, catre partea civila C.C.D., cu titlu de despagubiri civile.
De asemenea, va dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 180 lei, ce nu serveste la despagubirea partii vatamate D.N..
Va lua act ca inculpatul a fost asistat de aparator ales.
Onorariile aparatorilor desemanti din oficiu se vor avansa din fondurile Ministerului Justitiei, iar inculpatul va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.
Vazand si prevederile art 397 Cpr pen, art 272 Cpr pen, art 274 Cpr pen, 


PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
DISPUNE

In baza art. 233 al. 1- 234 al. 1, lid. d C.p. condamna pe inculpatul F.D., fiul luin Paris si Georgeta, n. 7.03.1991, in Bacau, domiciliat in com Movileni, sat Movileni, jud Galati, fara forme legale in Bacau, str. Ciprian Porumbescu, nr 32 CNP 1910307046278, in prezent aflat in Penitenciarul Bacau la o pedeapsa de 4 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de “talharie calificata” (parte vatamata S.S.C.).
In baza art. 66 al. 1 C.p. aplica inculpatului F.D. pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a si b C.p. pe o perioadpa de 2 ani, pedeapsa a carei executare va incepe conform ar. 68 al. 1 lit. c C.p.
In baza art. 233 al. 1- 234 al. 1 lit. d C.p. condamna pe inculpatul F.D.  (cu datele de stare civila de mai sus) la o pedeapsa de 4 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de “talharie calificata” (parte vatamata C.C.D.). In baza art. 66 al. 1 C.p. aplica inculpatului F.D. pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a si b C.p. pe o perioada de 2 ani, pedeapsa a carei executare  va incepe conform art. 68 al. 1 lit. c C.p.
In baza art. 233 al. 1-234 al. 1 lit. d C.p. condamna pe inculpatul F.D.  (cu datele de stare civila de mai sus) la o pedeapsa de 4 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de”talharie calificata” (parte vatamata H.A.).
In baza art. 66 al. 1 C.p. aplica inculpatului F.D. pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a si b C.p. pe o perioada de 2 ani, pedeapsa a carei executare  va incepe conform art. 68 al. 1 lit. c C.p.
In baza art. 233 al. 1-234 al. 1 lit. d C.p. cu aplic. art. 77 lit. a C.p. condamna inculpatul F.D.  (cu datele de stare civila de mai sus) la pedeapsa de 5 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de”talharie calificata” (parte vatamata D.N.).
In baza art. 66 al. 1 C.p. aplica inculpatului F.D. pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a si b C.p. pe o perioada de 3 ani, pedeapsa a carei executare  va incepe conform art. 68 al. 1 lit. c C.p.
In baza art. 38 al. 1 C.p., art. 39 al. 1 lit. b C.p. aplica inculpatului F.D.  pedeapsa cea mai grea de 5 ani inchisoare la care se adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respective, 4 ani inchisoare , rezultand o pedeapsa de 9 ani inchisoare.
In baza art. 45 al. 3 lit. a C.p. aplica inculpatului F.D. pedeapsa complementara cea mai grea, respective, interzicerea drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a si b C.p. pe o perioada de 3 ani, pedeapsa a carei executare  va incepe conform art. 68 al. 1 lit. c C.p.
In baza art. 15 al. 2 Legea nr. 187/2012 rap. La art. 83 C.p. de la 1969 revoca beneficial suspendarii conditionate a executarii pedepsei de 1 an inchisoare aplicata inculpatului F.D. prin s.p. nr. 1503/5.10.2012 a Judecatoriei Bacau definitiva prin nerecurare la 23.04.2012 si dispune executarea in intregime a acestei pedepse , care se contopeste cu pedeapsa aplicata in prezenta cauza.
Pedeapsa rezultanta de executat: 10 (zece) ani inchisoare.
In baza art. 65 al. 1 C.p. aplica inculpatului F.D. pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a si b C.p. pe durata executarii pedepsei principale.
In temeiul art. 399 al. 1 C.p.p. mentine masura arestarii preventive a inculpatului F.D., iar in temeiul art. 404 al. 4 lit. a C.p.p.  cu referire la art. 72 al. 1 C.p. deduce din pedeapsa aplicata inculpatului perioada retinerii si arestarii preventive de la 24.12.2014, la zi.
In temeiul art. 7 din Legea nr. 76/2008 dispune prelevarea provbelor biologice de la inculpatul F.D. in vederea introducerii profilelor genetice in Sistemul National de Date Genetice Judiciare.
In baza art. 109 C.p. obliga inculpatul F.D. la tratament medical pana la insanatosire.
Ia act ca partea vatamata S.S.C. nu s-a constituit parte civila in cauza.
Ia act ca partea vatamata D.N. nu s-a constituit parte civila in cauza.
Ia act ca partea vatamata H.A. nu s-a constituit parte civila in cauza.
Obliga inculpatul sa plateasca partii civile C.C.D. suma de 45 lei, cu titlu de despagubiri civile.
Dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 180 lei, ce nu serveste la despagubirea partii vatamate D.N..
Ia act ca inculpatul a fost asistat de aparator ales.
Dispune plata din fondurile Ministerului Justitiei catre  Baroul Bacau a sumei de 360 lei, onorariu avocat oficiu Mardale Florentina, precum si a sumei de 360 lei onorariu avocat oficiu Grigoras Iulia.
Obliga inculpatul la plata sumei de 1800 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Cu drept de apel in 10 zile de la comunicare.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni

furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017