InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Bacau

Lovirea

(Hotarare nr. 36 din data de 16.01.2015 pronuntata de Judecatoria Bacau)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Bacau | Jurisprudenta Judecatoria Bacau

Deliberand asupra cauzei penale de fata, constata:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau nr. din 10.11.2014 inregistrat pe rolul Judecatoriei Bacau sub nr. 17318/180/2014 s-a dispus trimiterea in judecata in stare de arest  la domiciliu a inculpatului  pentru savarsirea infractiunilor de  lovire sau alte violente, prev. si ped. de art. 193 alin. 1 si 2 C.p. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p; amenintare, prev. si ped. de art. 206 C.p. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p.; santaj, prev. si ped. de art. 207 alin. 1 si alin. 2 C.p.; hartuire, prev. si ped. de art. 208 alin. 1 si alin. 2 C. p.; nerespectarea regimului armelor si munitiilor, prev si ped. de art. 342 al.2 din C.p; efectuare fara drept de operatiuni cu articole pirotehnice prev. si ped. de art. 37 lit.a din Legea nr. 126/1995, totul cu aplic, art. 38 alin. 1 C.pen, faptele acestuia constand in aceea ca:
- din luna iunie 2014 si pana la data luarii masurii preventive a arestului la domiciliu, in repetate randuri si in baza aceleiasi rezolutii infractionale, a urmarit-o fara drept si fara un interes legitim pe numita la institutia de invatamant si i-a transmis frecvent apeluri telefonice si mesaje de tip sms, actiuni apte sa-i induca o stare de temere si nesiguranta ;
-in scopul de a o determina pe numita  X de a dispune dupa bunul plac de actiunile sale, a amenintat-o  cu postarea pe un site de socializare a unei inregistrari video compromitatoare pentru persoana sa, incercand prin aceasta sa o determine in a relua relatiile intime cu el,.
-a agresat-o pe numita X in zilele 17.07.2014, cand i-a cauzat  leziuni medico legale care au necesitat pentru vindecare un numar de 1 - 2 zile de ingrijiri medicale si mai apoi  in zilele de 25.08.2014 si respectiv 13.09.2014  episoade infractionale pentru care persoana vatamata  nu poseda acte medico legale adresandu-i  amenintari cu acte de violenta si chiar cu moartea;
- la data de 26.09.2014, a fost depistat avand asupra sa fara drept un pistol neletal marca Valtro ca. 8 mm si o cutie cu 9 ( noua), bucati petarde marca Piccolo Corsair, intruneste elementele constitutive ale infractiunilor de nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
Cauza a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei Bacau sub nr.
Prin incheierea nr. 87 din data de  17.10.2014 pronuntata de Judecatoria Bacau in dos. nr.  s-a dispus  respingerea propunerii de arestare preventiv a Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau cu privire la inculpatul Ve A M. Fata de acelasi inculpat judecatorul de drepturi si libertati a dispus luarea masurii arestului la domiciliu pe o perioada de 30 de zile, masura mentinuta si in baza art. 207, 208 C.p.p.
Prin incheierea 05.12.2014 pronuntata in dosarul nr. 17318/180/2014 judecatorul a constatat legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul nr. 6366/P/2014 si a dispus inceperea judecatii, acordandu-se primul termen de judecata - 11.12.2014.
La  termenul de judecata din data de 11.12.2014, cu procedura legal indeplinita, ulterior citirii in extras de catre grefierul de sedinta in baza art. 374 C. proc. pen. a actului prin care s-a dispus inceperea judecatii, instanta l-a intrebat pe inculpat daca solicita ca judecata sa aiba loc numai pe baza probelor administrate in cursul urmaririi penale si a inscrisurilor prezentate de parti, aducandu-i la cunostinta dispozitiile art. 396 alin. (10) C. proc. pen. Inculpatul M  a  solicitat ca judecata sa se faca in baza procedurii privind recunoasterea invinuirii.

Analizand intregul material probator administrat in cursul urmaririi penale si cercetarii judecatoresti, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
       Persoana vatamata si numitul V A Mlocuiesc in comuna M judetul Bacau. Incepand din vara anului 2013, intre parti s-a consumat o relatie de prietenie, ce a fost intrerupta de persoana vatamata in luna mai 2014, motivata fiind de comportamentul violent al numitului V.Vadit deranjat de atitudinea acesteia, numitul  nu a acceptat situatia de fapt, imprejurare in care, pentru intimidarea persoanei vatamate cu intentia directa de a o constrange in reluarea relatiei intrerupte, a recurs la exercitarea unor acte de amenintare si lovire.
Astfel, asa cum rezida din materialul probator administrat, respectiv plangerea penala formulata la data de 08.07.2014 si depozitia persoanei vatamate, numitul V inceput sa ii trimita acesteia mesaje de tip sms, in cuprinsul carora o ameninta cu publicarea/postarea pe un site de socializare a unui filmulet denigrator la imaginea persoanei vatamate daca nu va relua relatia amoroasa cu el. Toate aceste aspecte, sunt subscrise infractiunii de santaj, asa cum este reiterata in art. 207 alin. 1 si alin. 2 C.pen., prin actele sale de amenintare, numitul  v urmarind sa o determine pe persoana vatamata sa adopte un comportament contrar libertatii sale psihice.
In continuarea rezolutiei sale infractionale, numitul V , in seara zilei de 17.07.2014, a asteptat persoana vatamata in fata locuintei sale, unde a lovit-o, cauzandu-i leziuni corporale care au necesitat pentru vindecare un numar de 1 – 2 zile ingrijiri medico legale, atestate prin certificatul SML Bacau nr. 2784/2014, act material subscris infractiunii prev. de art. 193 alin. 2 C.pen.
      Un alt act de lovire exercitat de catre inculpat asupra  persoanei vatamate a avut loc in seara zilei de 25.08.2014, cand de fata cu alte persoane a lovit-o pe aceasta cu piciorul in zona abdomenului.
Desi numitul VAM a fost audiat cu privire la faptele descrise anterior si si-a luat angajamentul in a nu mai agresa persoana vatamata,  la data de 13.09.2014, in timp ce se afla pe strada R din mun. Bacau, a lovit-o cu palma peste fata pe numita A
Dupa inceperea cursurilor scolare, numitul V A M, a continuat actele sale de hartuire asupra persoanei vatamate, pe care o astepta in fata Colegiului unde aceasta urmeaza cursurile scolare, inducandu-i prin comportamentul sau o stare de temere si nesiguranta, sub imperiul careia, a fost si este in prezent nevoita in a-si schimba modul de viata, evitand in a se deplasa singura.
       Ca urmare a unui control in trafic, la data de 26.09.2014, numitul V a fost depistat avand in autoturismul sau, un pistol neletal marca Valtro cal. 8 mm si o cutie cu 9 bucati petarde marca Piccolo Corsair.
       Fiind audiat  inculpatul numitul a recunoscut comiterea faptelor.

In drept 
Fapta inculpatului   care din luna iunie 2014 si pana la data luarii masurii preventive a arestului la domiciliu, in repetate randuri si in baza aceleiasi rezolutii infractionale, a urmarit-o fara drept si fara un interes legitim pe numita A la institutia de invatamant si i-a transmis frecvent apeluri telefonice si mesaje de tip sms, actiuni apte sa-i induca o stare de temere si nesiguranta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de hartuire, prev si ped de art. 208 alin 1,2 din C.p.
       Fapta inculpatului care in scopul de a o determina pe numita                  A de a dispune dupa bunul plac de actiunile sale, a amenintat-o  cu postarea pe un site de socializare a unei inregistrari video compromitatoare pentru persoana sa, incercand prin aceasta sa o determine in a relua relatiile intime cu el, intrunese elementele constitutive ale infractiunii de santaj, prev si ped de art. 207 alin 1,2 din C.p.
      Fapta inculpatului care a agresat-o pe numita A  in zilele 17.07.2014, cand i-a cauzat  leziuni medico legale care au necesitat pentru vindecare un numar de 1 - 2 zile de ingrijiri medicale si mai apoi  in zilele de 25.08.2014 si respectiv 13.09.2014  episoade infractionale pentru care persoana vatamata  nu poseda acte medico legale adresandu-i  amenintari cu acte de violenta si chiar cu moartea intruneste elementele constitutive ale infractiunilor de lovirea sau alte violente, prev si ped de art. 193 alin 1, 2 din C.p. si art. 206 C.p.
        Inculpatul a comis in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale si asupra aceluiasi subiect pasiv infractiunile  de lovirea sau alte violente  si  cele de amenintare fiind aplicabile prevederile cuprinse in art. 35 alin 1 din C.p.
      Fapta inculpatului care la data de 26.09.2014, a fost depistat avand asupra sa fara drept un pistol neletal marca Valtro ca. 8 mm si o cutie cu 9 ( noua) bucati petarde marca Piccolo Corsair, intruneste elementele constitutive ale infractiunilor de nerespectarea regimului armelor si munitiilor, prev de art. 342 alin 2 din C.p. si de efectuare fara drept de operatiuni cu articole pirotehnice, prev si ped de art. 37 lit a din Legea 126/1995.
In temeiul art. 396 al.2 C.p.p, avand in vedere ca faptele exista, constituie infractiuni si au fost savarsite de catre inculpat cu forma de vinovatie prev. de lege, urmeaza sa dispuna condamnarea acestuia.
La individualizarea pedepselor ce se vor aplica inculpatului instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare prev. de art. 74 Cp si anume:  imprejurarile si modul de comitere a infractiunii, precum si mijloacele folosite, starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita, natura si gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infractiunii, conduita dupa savarsirea infractiunii si in cursul procesului penal si nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala. In concret se constata ca acesta este la prima intalnire cu rigorile legii penale si ca este o persoana deplin integrata social.
In baza acestor criterii, instanta apreciaza ca aplicand o pedeapsa de  4 luni pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente, o pedeapsa de 2 luni pentru savarsirea infractiunii de amenintare, o pedeapsa de 1 an pentru savarsirea infractiunii de santaj, cate o pedeapsa de 3 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de hartuire, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, efectuarea fara drept de operatiuni cu articole pirotehnice, acestea sunt  apte sa conduca la reinsertia sociala a inculpatului. Avand in vedere dispozitiile art. 38 C.p. va aplica pedeapsa cea mai grea, anume aceea de 1 an  inchisoare, la care se va adauga un spor de o treime din celelalte pedepse,  inculpatul  urmand a executa pedeapsa principala  de 1 an si 5 luni  inchisoare. 
In ceea ce priveste pedeapsa accesorie, instanta retine ca natura faptelor savarsite,  ansamblul circumstantelor personale ale inculpatului duc la concluzia  ca se impune a se  interzice ca pedeapsa accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si de a alege, de la ramanerea definitiva a prezentei sentinte  si pana la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei principale . Totodata instanta va  impune in baza art. 66 alin. (1) lit. a), b), d) C. pen. interzicerea inculpatului ca pedeapsa complementara exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si de a alege, pe o perioada de 3 ani de la ramanerea definitiva a prezentei sentinte.
In ceea ce-l priveste pe inculpatul, instanta apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins si fara executarea pedepsei, avand in vedere ca sunt intrunite si celelalte conditii prev. de art. 91 cp si ca pronuntarea pedepsei, constituie un avertisment pentru acesta si chiar fara executarea pedepsei acesta nu va mai savarsi infractiuni, instanta va suspenda executarea pedepsei sub supravegherea , va stabili termen de incercare in conditiile art. 93 Cp .
In baza art. 93 alin. (1) C. pen. va obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere sa respecte urmatoarele masuri de supraveghere:
    a) sa se prezinte la Serviciul de Probatiune  Bacau,  la datele fixate de acesta;
    b) sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa;
    c) sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile;
    d) sa comunice schimbarea locului de munca;
    e) sa comunice informatii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenta.
In baza art. 93 alin. (2)  lit. b C. pen va impune inculpatului sa frecventeze un program de reintegrare sociala derulat de Serviciul de Probatiune Bacau sau organizat in colaborare cu institutii comunitare.
In baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o munca neremunerata in folosul comunitatii in cadrul -Serviciul de Salubritate si Spatii Verzi Bacau sau in cadrul Primariei mun Bacau Caminul de Batrani Bacau pe o perioada de 80 de zile lucratoare.
In baza art. 399 al. 3 Cpp va constata incetata de drept masura arestului la domiciliu.
In baza art. 72 Cp va deduce din pedeapsa aplicata durata retinerii si a arestului la domiciliu a inculpatului de la 16.10.2014 la zi .
In temeiul art.7 din Legea 76/2008 dispune recoltarea de la inculpat a probelor biologice in vederea stocarii acestora in SNDGJ.
In temeiul art 112 lit. f Cpp va  dispune confiscarea de la inculpat a unui pistol neletal marca Valtro, cal 8 mm, si a unei cutii cu 9 bucati petarde marca Piccolo Corsai aflate la IPJ Bacau , predate in baza Dovezii seria AT nr. 0030771.(fl. 37,51 dup)
Sub aspectul laturii civile, in baza art. 25 si 397 Cpp constatand indeplinite conditiile raspunderii civile delictuale, avand in vedere si manifestarea de vointa a inculpatului in sensul de a despagubi persoana vatamata, va  admite actiunea civila si va dispune obligarea inculpatului la plata sumei de  8.000 lei cu titlul de daune morale catre  partea civila minora.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
furt calificat - Sentinta penala nr. xxx din data de 17.09.2018
conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
furt auto - Sentinta penala nr. 953 din data de 12.10.2018
ultraj - Sentinta penala nr. .... din data de 12.10.2018
distrugere - Sentinta penala nr. 738 din data de 30.03.2018
tentativa de furt calificat - Hotarare nr. 1762 din data de 27.09.2018
tainuire - Sentinta penala nr. 1008 din data de 22.10.2018
santaj - Hotarare nr. 18541 din data de 13.04.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
santaj - Hotarare nr. 12160 din data de 27.04.2017
fals in declaratii - Hotarare nr. 2197 din data de 01.03.2017
plangere impotriva procurorului - Hotarare nr. 3794 din data de 21.12.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale ?i bunurilor din patrimoniu - Hotarare nr. 8604 din data de 08.06.2017
alte plangeri - Hotarare nr. 3792 din data de 13.12.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017