InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Covasna

Ordonanta presedintiala.Recurs

(Decizie nr. 451/R din data de 11.10.2011 pronuntata de Tribunalul Covasna)

Domeniu Ordonanta Presedintiala | Dosare Tribunalul Covasna | Jurisprudenta Tribunalul Covasna


R O M A N I A
TRIBUNALUL COVASNA
SECTIA CIVILA
DECIZIA CIVILA NR. 451/R
Sedinta publica de la 11 octombrie 2011

Pe rol fiind solutionarea recursului declarat de reclamantii K. A. si K. I., ambii cu domiciliul procesual ales in ….., impotriva sentintei civile nr. 1778 din 19 iulie 2011, pronuntata de Judecatoria Sfantu Gheorghe.
La apelul nominal, facut  in sedinta publica de astazi, se prezinta av. N. G. pentru recurentii K. I. si K. I., potrivit imputernicirii avocatiale pe care o depune la dosar si consilierul juridic S. Z. pentru intimata Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Covasna.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei, dupa care:
Reprezentantul recurentilor depune la dosar dovada achitarii taxei judiciare de timbru in cuantum de 10 lei si a timbrului judiciar 0,50 lei.
La intrebarea instantei, reprezentantii partilor arata ca nu au alte cereri de formulat.
      Nemaifiind alte cereri de formulat, nici din oficiu de administrat, instanta in temeiul art. 150 C. proc. civ., declara dezbaterile inchise si acorda cuvantul asupra recursului.
      Reprezentantul recurentilor solicita admiterea recursului, casarea in totalitate a sentintei, iar judecand in fond cauza, dispunerea admiterii cererii si, pe cale de consecinta, ridicarea suspendarii calitatii de membru al AJVPS Covasna pana la solutionarea cererii de anulare ce face obiectul dosarului nr. 3328/305/2011, obligarea paratei de a permite exercitarea vanatorii pe fondurile gestionate, conform calitatii de membrii pe care recurentii o detin pana la solutionarea cererii in anulare ce face obiectul dosarului nr. 3328/305/2011.
      Cu cheltuieli de judecata, sens in care depune la dosar copia chitantei nr. 113/06.10.2011, respectiv 114/06.10.2011 reprezentand dovada achitarii onorariului avocatial.
      Arata ca, instanta de fond, in mod suspect, a constatat faptul ca reclamantii au fost convocati la sedinta consiliului AJVPS Covasna din data de 12.05.2011, iar in convocator au fost mentionate numarul articolelor din statut.
      Desi reclamantii au sustinut, atat prin cererea introductiva, cat si ocazia dezbaterii in fond a cauzei, faptul ca  nu au fost convocati statuar la sedinta in care s-a dezbatut excluderea lor din randul membrilor asociatiei parate,  instanta de fond a constatat indeplinirea acestei obligatii statuare, obligatie care constituie o garantie a dreptului la aparare garantat de Constitutia Romaniei si Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
      In sensul celor aratate mai sus, depune la dosar concluzii scrise.
      Reprezentantul intimatei solicita respingerea recursului ca nefondat, mentinerea hotararii instantei de fond, ca fiind temeinica si legala.
      Arata ca, instanta de fond  a retinut in mod corect starea de fapt, din probele administrate reiese in mod indubitabil faptul ca, cererea de ordonanta presedintiala intentata de recurentii – reclamanti nu poate fi admisa, deoarece aceasta nu intruneste conditiile de admisibilitate prevazute de art. 581 C. proc. civ.
      De asemenea, se arata ca cei doi recurenti in urma abaterilor comise au pierdut calitatea de membru AJVPS si astfel nu pot practica dreptul de a vana si de a pescui pe teritoriile aflate in administrarea AJVPS –lui, insa nu au pierdut dreptul de a vana, drept care se pierde doar in cazuri speciale, de regula in urma comiterii unor fapte penale.
      Din inscrisurile aflate la dosarul de fond, rezulta ca Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Catrusa, asociatie in cadrul careia cei doi recurenti – reclamanti detin functia de presedinte, respectiv membru a consiliului de conducere, au in administrare, doar in judetul Covasna, trei fonduri de vanatoare.
      Astfel, cei doi recurenti pe aceste fonduri de vanatoare, precum si pe orice alt fond de vanatoare, care nu este administrat de AJVPS, isi pot exercita, fara niciun impediment, dreptul de a vana.
      Considera ca prin limitarea posibilitatilor de a participa la activitati de recreere si sport nu se pot crea pagube iminente si prejudicii neevaluabile si ireparabile, asa cum pretind cei doi recurenti.
      Instanta ramane in pronuntare asupra recursului declarat.  
      
      T R I B U N A L U L
      
      Constata ca prin sentinta civila nr. 1778 din 19 iulie 2011 a Judecatoriei Sfantu Gheorghe a fost respinsa cererea formulata de catre reclamantii K. A. si K.I.  impotriva paratei Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Covasna
Au fost obligati  reclamanti sa plateasca paratei suma de 1500 lei-cheltuieli de judecata.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, prima instanta a retinut urmatoarele:
Reclamantii impreuna cu D. T.r si cu N. O. au infiintat Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi „Catrusa” , avand acelasi scop si obiect de activitate,  precum asociatia parata, fiind circumscrise activitatii de vanatoare si pescuit sportiv.
Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi „Catrusa” nu este afiliata la A.G.V.P.S. din Romania.
       Aceasta asociatie a obtinut gestionarea fondurilor cinegetice pe o durata de 10 ani.
Prin intermediul executorului judecatoresc, aceasta asociatie a somat parata sa-si ridice instalatiile si amenajarile vanatoresti de pe fondurile cinegetice nr.19 Petriceni si nr.17 Turia.
La data de 09.05.2011 , prin Fan Courier Expres, reclamantii au fost convocati la sedinta consiliului A.J.V.P.S. Covasna din data de 12.05.2010 , iar in convocator au fost mentionate numarul articolelor din statut, precum si adresa nr.518/29.04.2011.
      Ambele convocatoare au fost comunicate la domiciliile celor doi reclamanti, nefiind adevarata sustinerea reclamantului K.A. , precum ca invitatia nu i-ar fi fost comunicata la adresa de domiciliu , asa cum a sustinut prin cererea de amanare catre AJVPS .
      Nu a fost dovedit ca cererile de amanare ale reclamantilor ar fi fost trimise catre parata, nici una dintre ele , neavand vreun numar de inregistrare.
      Prin Hotararea nr.31/12.05.2011, a fost luata decizia de excludere a celor doi reclamanti in temeiul art.6 alin.4 lit.g coroborat cu dispozitiile art.11 lit. din statut.
      Deciziile au fost comunicate catre cei doi reclamanti.
      Deoarece nu si-au depus carnetele de membru , au fost exclusi din randul membrilor AJVPS.
      Instanta de fond  a considerat ca cererea este nefondata.
      Potrivit art.581 C.pr.civ „Instanta va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.”
      Conditia ca dreptul care s-ar pagubi prin intarziere nu exista , la fel cum nici cel privind prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara nu este indeplinita.
      Pana la solutionarea litigiului ce priveste excluderea lor ,reclamantii nu sufera nici o restrangere in ce priveste exercitarea vanatorii, cat timp acestia prin Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi „Catrusa” , administreaza trei fonduri de vanatoare.
      Singura restrangere pe care o sufera este aceea ca pana finalizarea procesului de fond, nu au calitatea de membrii A.J.V.P.S. Covasna , dar in cazul in care contestatia lor va fi admisa , ei vor fi reprimiti cu toate drepturile ce decurg din aceasta calitate.
      Dar principala consecinta ce decurge din calitatea de membru A.J.V.P.S. este aceea de a practica vanatoarea si pescuitul sportiv.
       Cum prin prisma acestui beneficiu , reclamantii nu sunt prejudiciati, conditia privind  imposibilitatea de a repara prejudiciul este lipsita de obiect.
      Pentru aceste motive , instanta a respins cererea ca nefondata:
      Impotriva acestei hotarari au declarat recurs reclamantii K. A. si K. I. solicitand casarea sentintei , admiterea cererii de ordonanta presedintiala cu consecinta ridicarii suspendarii calitatii de membru al AJVPS Covasna pana la solutionarea cererii in anulare ce face obiectul dosarului nr.3328/305/2011 al Judecatoriei Sfantu Gheorghe si obligarea  intimatei parate in a permite recurentilor reclamanti exercitarea vanatorii pe fondurile gestionate , conform calitatii de membru pe care o detin , pana la solutionarea aceluiasi dosar , cu cheltuieli de judecata.
      In motivarea recursului se arata ca masura excluderii din AJVPS Covasna a recurentilor este una abuziva , admiterea cererii de ordonanta presedintiala impunandu-se pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere , solutia pronuntata de prima instanta constituind implicit o incalcare a dreptului la asociere garantat de art.40 din Constitutia Romaniei si art.20 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului.
      Recurentii au mai sustinut ca , pipaind fondul , judecatoria trebuia sa constate ca nu exista o identitate intre faptele prezentate Consiliului AJVPS Covasna potrivit procesului verbal de sedinta si continutul comunicarilor nr.617/20.05.2011 si nr.618/20.05.2011, sanctiunea excluderii fiind lovita de nulitate absoluta.
      Intimata AJVPS Covasna nu a depus intampinare.
      Examinand sentinta atacata prin raportare la motivele de recurs invocate tribunalul retine ca prezentul litigiu se grefeaza pe un conflict intre o asociatie de vanatoare si pescuit cu caracter privat , AVPS Catrusa , ai carei membri sunt recurentii reclamanti , si AJVPS Covasna , ambele asociatii disputandu-si cateva fonduri cinegetice si instalatiile vanatoresti aflate pe aceste fonduri.
      Intr-adevar Statutul AJVPS Covasna prevede sanctiunea excluderii membrilor sai care se inscriu sau fac parte din organizatii neafiliate la AGVPS , tot adevarat fiind ca acest statut prevede si o obligatie de fidelitate a membrilor asociatiei intimate , aceea de a nu desfasura activitati contrare intereselor legitime ale AJVPC Covasna.
      Recurentii nu neaga apartenenta lor la acea asociatie de vanatoare si pescuit concurenta , ei contestand sanctiunea excluderii fara a depune insa carnetele lor de membru odata cu inaintarea contestatiilor ,  ceea ce , tot potrivit statului , conduce la excluderea contestatorilor , fara indeplinirea altor formalitati , cu alte cuvinte conform statutului intimatei ,  excluderea initiala , adoptata ca sanctiune apta de a fi contestata , devine o sanctiune deplina care are drept urmare nu doar suspendarea dreptului de a vana si a pescui , ci insusi pierderea acestui drept , evident in interiorul asociatiei care a pronuntat excluderea.
      Tribunalul nu afirma daca recurentii reclamanti au savarsit sau nu vreo abatere de la statutul AJVPS Covasna insa constata ca acestia au fost sanctionati cu excluderea lor din asociatie , au contestat masurile sanctionatorii la forul emitent , dupa care s-au adresat cu o cerere in anulare judecatoriei.
      Pana la solutionarea cererii in anulare sanctiunile dictate impotriva celor doi recurenti se bucura de aparenta statutara , inadvertentele sesizate de ei referitor la ceea ce s-a decis in cadrul AJVPC Covasna si ceea ce li s-a comunicat lor inclusiv primirea convocarilor , nu au puterea de a invalida sanctiunile propriu-zise , drept pentru care , tribunalul apreciaza ca solutia judecatoriei este legala si temeinica , in sensul ca in mod just prima instanta a retinut  ca recurentii isi pot exercita dreptul de a vana pe fondurile cinegetice administrate de propria lor asociatie , ca atare dreptul pretins nu este afectat ori pagubit si cu atat mai mult nu se poate aduce in discutie necesitatea prevenirii unei pagube iminente.
      Asa fiind , caracterul abuziv al excluderii din asociatia intimata nu este dovedit in procedura sumara a ordonantei presedintiale , nici pipairea fondului nu permite ca instanta de recurs sa-si insuseasca un atare caracter al excluderii , drept pentru care lipsind cerinta dreptului care se pagubeste prin intarziere , in baza art.312 alin.1 teza a II-a Cpc , va respinge ca nefondat recursul declarat , mentinand sentinta atacata.


PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
D E C I D E:


      Respinge, ca nefondat, recursul declarat de reclamantii K. A. si K. J. impotriva sentintei civile nr.1778/19.07.2011 a Judecatoriei  Sfantu Gheorghe, pe care o mentine.
Irevocabila.
Pronuntata in sedinta publica din 11.10.2011.













Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Ordonanta Presedintiala

Ordonanta presedintiala - Decizie nr. 541 din data de 31.07.2017
Obligarea parintelui la exprimarea acordului de vointa in vederea parasirii teritoriului tarii a copilului minor - Sentinta civila nr. 734 din data de 12.12.2016
Conditii de admisibilitate. Efectuarea unor lucrari de intretinere imobil. Urgenta justificata prin producerea unui prejudiciu si cauzarea unor costuri suplimentare viitoare - Decizie nr. 947 din data de 02.12.2015
Suspendarea unei decizii de debit privind recuperarea sumelor incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale pe calea ordonantei presedentiale - Sentinta civila nr. 434 din data de 22.04.2013
Suspendarea deciziei de recalculare a pensiei prin ordonanta presedentiala - Sentinta civila nr. 1110 din data de 09.11.2010
Neindeplinirea conditiilor de admisibilitate in cazul ordonantei presedintiale avand ca obiect evacuarea - Decizie nr. 533 din data de 08.07.2010
Neindeplinirea conditiilor ordonantei presedentiale - Decizie nr. 534 din data de 08.07.2010
Cerere de ordonanta presedintiala. Conditii de admisibilitate. - Sentinta civila nr. 45 din data de 16.01.2009
Ordonanta presedintiala pentru modificarea programului de vizitare a minorului. Neindeplinirea conditiilor ordonantei presedintiale. - Decizie nr. 96 din data de 11.02.2010
Ordonanta presedintiala - Sentinta comerciala nr. 1263/C din data de 13.10.2009
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1415 din data de 16.11.2011
Evacuare - Sentinta civila nr. 1276 din data de 09.12.2010
Ordonanta presedintiala - Sentinta comerciala nr. 55 din data de 30.04.2009
Ordonanta presedentiala de suspendare a hotararii adunarii creditorilor in procedura insolventei - Hotarare nr. 2367/sind din data de 04.09.2009
Insolventa- ordonanta presedentiala- suspendare organizare prima sedinta a adunarii creditorilor - Sentinta civila nr. 2367 din data de 04.12.2009
Insolventa- ordonanata presedentiala- ridicare interdictie blocare conturi debitor in perioada de observatie - Sentinta civila nr. 20/CC din data de 18.12.2009
Evacuare pe calea ordonantei presedintiale. Conditii de admisibilit - Decizie nr. 540/R din data de 23.08.2007
Luarea unor masuri urgente in cazuri grabnice pe calea ordonantei presedintiale. - Decizie nr. 13 din data de 13.01.2012
Ordonanta presedintiala. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 337 din data de 14.02.2011
Ordonanta presedintiala. Obligarea societatii furnizoare de gaz sa incheie cu reclamantul contract de furnizare de gaze naturale. - Decizie nr. 373 din data de 29.04.2009