InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Neamt

Drept civil. Revendicarea unui teren aflat in proprietatea statului.

(Sentinta civila nr. 222 din data de 07.02.2017 pronuntata de Tribunalul Neamt)

Domeniu Revendicare (actiuni, bunuri, drepturi) | Dosare Tribunalul Neamt | Jurisprudenta Tribunalul Neamt

Deliberand asupra actiunii civile de fata, constata urmatoarele:

I. Cererea de chemare in judecata
  Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei ... la data de 28.11.2014, sub nr. ..., reclamanta ... (...) l-a chemat in judecata pe paratul ... ..., solicitand obligarea acestuia din urma sa-i lase in deplina proprietate si linistita posesie suprafata de 15000 mp teren forestier, proprietatea publica a ..., situat in UP VIII ..., ua 24C, ua 24A, inscris in amenajamentul silvic al Ocolului Silvic ....
  In motivare, reclamanta arata ca intre parti a mai fost un litigiu civil (dosar nr. ...), avand ca obiect revendicarea unei suprafete de 270 mp aferenta unor constructii, teren proprietate publica a statului. Actiunea a fost admisa pentru 192 mp, dar, in realitate, suprafata ocupata de parat este mult mai mare, respectiv 15000 mp.
Paratul nu detine vreun titlu de proprietate asupra terenului ce face obiectul prezentei actiuni.
In drept, au fost invocate dispozitiile art. 563 si 865 C.civ.
La data de 24.03.2015 (fila 58), reclamanta a precizat ca suprafata revendicata este de 9200 mp, teren forestier inclus in amenajamentul silvic al Ocolului Silvic ... (UP VIII ..., ua 24M1).
In dovedire, reclamanta a depus la dosar inscrisuri si a solicitat efectuarea unei expertize in specialitatea topografie.
II. Cererea de interventie fortata
  Prin cererea introductiva, reclamanta ... a solicitat, in temeiul art. 68 C.proc.civ., introducerea in cauza, ca reclamant, a ... – prin ....
III. Apararile paratului
  Prin intampinare (filele …), paratul ... … ... a solicitat respingerea actiunii, pentru urmatoarele motive:
Reclamanta nu justifica calitatea procesuala activa intrucat nu face dovada faptului ca este titulara dreptului de proprietate asupra terenului revendicat, iar simpla invocare a amenajamentului silvic nu este suficienta. Acesta nu constituie titlu de proprietate potrivit art. 1 din Legea nr. 46/1990, ci doar un mod de gestionare a fondului forestier national (art. 19).
In litigiul invocat nu s-a pus in discutie proprietatea suprafetei revendicate si nu s-a stabilit ca aceasta ar fi titulara dreptului exclusiv de proprietate.
Reclamanta nu dovedeste faptul ca imobilul a intrat in proprietatea statului cu un titlu valabil.
Paratul mai arata ca detine in punctul ... … din com. ... suprafata de 2 ha fanete, potrivit adeverintelor de rol agricol, teren primit de zestre de sotia sa de la tatal ei, ... … ..., in anul 1970. In acest punct, socrul sau detinea 1 ha teren, iar printr-un act sub semnatura privata incheiat la data de 3.05.1965, a mai cumparat 1 ha de la numitul ... ... ..., cu care acesta a fost improprietarit la Reforma agrara din 1945, conform adeverintei nr. … din 30.03.1965 emisa de Sfatul Popular .... Ca atare, terenul nu a intrat niciodata in proprietatea statului, iar familia sotiei, iar ulterior paratul, au stapanit in mod util suprafata de 2 ha teren peste 30 de ani. Terenul este ingradit pe toate laturile si nu are pe el nici un arbore.
A platit impozitele, urmand ca, pe cale separata, sa promoveze o actiune de constatare a proprietatii sale asupra imobilului.
In aparare, paratul a depus la dosar inscrisuri.
IV. Aspecte procesuale
  La termenul din 24.02.2015 a fost introdus in cauza ... - prin ....
Prin sentinta civila nr. … din 12.05.2015 a Judecatoriei ..., a fost admisa exceptia necompetentei materiale, cauza fiind declinata la Tribunalul ....
Dosarul a fost inregistrat pe rolul Tribunalului ... la data de 27.05.2015.
In cauza au fost efectuate expertize tehnice in specialitatea silvicultura (81-89, 105-10, 126, 131) si topografie (109-110, 127-128).
V. Solutia instantei
  Analizand actiunea formulata prin prisma probelor administrate si a dispozitiilor legale aplicabile, Tribunalul retine urmatoarele:
a) cu privire la exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantei:
Reclamanta, in calitate de reprezentant al statului, a investit instanta cu o actiune in revendicarea unei suprafete de 9200 mp teren forestier, invocand ca dovada a dreptului de proprietate publica amenajamentul silvic.
  ... nu a formulat actiunea in calitate de titular al dreptului real de proprietate asupra terenului in litigiu, calitate pe care nu o detine, astfel cum a precizat constant, ci in calitate de reprezentant al statului, in numele acestuia.
  Potrivit H.G. nr. 229/2009, astfel cum a fost modificata si completata, ... a fost creata ca institutie avand ca obiect de activitate apararea, conservarea si dezvoltarea durabila a fondului forestier proprietatea statului, pe care il administreaza conform art. 2 lit. a) pct. 1 al Regulamentului privind organizarea si functionarea Regiei Nationale a Padurilor. Aceasta institutie, creata pentru a actiona in numele statului, ca un prepus al sau in domeniul silviculturii, are dreptul de a apara si asigura integritatea fondului forestier proprietatea acestuia (a statului), respectiv de a promova orice actiune in justitie pentru a recupera bunurile statului ce ii sunt date in administrare, respectiv terenurile forestiere.
In acest sens s-a pronuntat si Inalta Curte de Casatie si Justitie care, in considerentele deciziei civile nr. 412 din 23 februarie 2016  (Sectia I civila), a retinut ca:
  „Legea speciala, H.G. nr. 229/2009, ce stabileste ca obiect de activitate al regiei, aplicarea strategiei nationale in domeniul silviculturii, instituie un mandat special dat Regiei Nationale a Padurilor de a reprezenta interesele statului in domeniul silviculturii.
  Obligatia de aparare si asigurare a integritatii fondului funciar proprietate a statului, trebuie interpretata potrivit legii speciale in sens larg, in sensul ca reclamanta exercita, in numele statului, toate atributele dreptului de proprietate in legatura cu terenurile forestiere, dreptul de administrare neputand fi inteles in mod restrictiv, ca incluzand doar usus si fructus, ci ca drept real in integralitatea atributelor sale, incluzand deci si dreptul de dispozitie (abusus) asupra bunurilor proprietate publica din domeniul sau de activitate.
  Prin urmare, dispozitiile speciale mentionate confera regiei calitate procesuala activa in formularea actiunii in revendicare promovate pentru apararea si asigurarea integritatii fondului forestier proprietate a statului, cu scopul realizarii obiectului sau de activitate.
  Aceasta interpretare a dispozitiilor legale mentionate, in sensul existentei calitatii procesuale active a reclamantului in formularea actiunii in revendicare este sustinuta si de alte argumente de ordin legal, ce se regasesc in dispozitiile Legii nr. 46/2008 – Codul silvic, H.G. nr. 118/2010 si Ordinul nr. 105/2003, care instituie dreptul reclamantei de a cumpara in numele statului terenuri cu vegetatie forestiera, dar si de a instraina asemenea terenuri, deci veritabile manifestari ale dreptului de dispozitie in legatura cu respectivele imobile”.
  Reclamanta a solicitat, in temeiul art. 68  alin. (1) C.proc.civ., introducerea in cauza a Statului Roman (prin …), ca titular al dreptului de proprietate. Pe aceasta cale, reclamanta a urmarit asigurarea opozabilitatii hotararii si dovedirea existentei dreptului de proprietate publica al statului si, respectiv, a inexistentei dreptului paratului.
  In consecinta, exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantei, invocata de parat prin intampinare, va fi respinsa.
  b) pe fond:
Potrivit raportului de expertiza topografica efectuat in cauza de expertul ..., terenul detinut de parat, situat in punctul ... … din intravilanul comunei ..., jud. ...,  este in suprafata totala de 22.956 mp, avand vecinatatile: N – most. Def. ... …, E – drum, S- ... …, V – Ocolul Silvic ... (fila …). Terenul este ingradit, fiind compus din parcela S1 – cu suprafata de 14.562 mp (parte din zona E6, enclava) – si parcela S2 – de 8394 mp (fila … –schita), aceasta din urma parcela fiind revendicata de ... si de ... (ca intervenient fortat).
Conform aceluiasi expert, parcela S2 (8394 mp) figureaza in harta amenajistica a unitatii de productie VIII ..., editia 2014, in unitatea amenajistica 24 M1.
De asemenea, expertul silvic desemnat in cauza (...) a precizat in raportul intocmit (fila …) ca terenul in litigiu (identificat cu exactitate prin expertiza topo) este evidentiat in amenajamentele silvice, astfel:
- din 1983 in ua 24C;
- din 2004 in ua 24A1;
- din 2014 in ua 24 MM1.
  Asupra terenului revendicat, paratul invoca un drept de proprietate decurgand din inscrierea in rolul agricol (adeverinta nr. … din 11.11.2009 - fila … ds. Jud. ...), ca urmare a inzestrarii sotiei sale de catre tatal ei, ... …. ..., in anul 1970 (pentru 1 ha), dar si un inscris sub semnatura privata incheiat la data de 3.05.1965 cu numitul ... .... ... (fila … ds. Jud. ...), teren cu care acesta a fost improprietarit la Reforma agrara din 1945, conform adeverintei nr. … din 30.04.1965 emisa de Sfatul Popular al comunei ... (fila …).
  Or, in cadrul actiunii in revendicare au valoare probatorie: faptul juridic al dobandirii dreptului de proprietate printr-unul din modurile originare de dobandire a proprietatii (uzucapiune, accesiunea imobiliara), care creeaza o prezumtie absoluta de proprietate, precum si titlurile, intelegand prin acestea actul juridic, actul jurisdictional sau chiar actul administrativ translativ, constitutiv ori chiar declarativ de proprietate, care genereaza o prezumtie relativa de proprietate in favoarea persoanei care-l invoca.
Nici inscrisul sub semnatura privata, nici mentiunile din registrul agricol nu sunt acte doveditoare ale dreptului real de proprietate invocat de parat asupra terenului revendicat.  Potrivit  art. 3 alin. 1 lit. b din OG nr. 28/2008, registrul agricol constituie un document oficial de evidenta primara unitara, in care se inscriu date cu privire la gospodariile populatiei si la societatile/asociatiile agricole, precum si la orice alte persoane fizice si/sau juridice care au teren in proprietate/folosinta si/sau animale. Inscrierea imobilelor in evidentele agricole si fiscale are caracter declarativ, si nu constitutiv de drepturi, se realizeaza conform art. 3 din OG 28/2008, respectiv HG 1861/2006, in baza unei declaratii pe proprie raspundere.
De asemenea, contractul de vanzare-cumparare a unui imobil trebuia incheiat in forma autentica, pentru a produce efectul translativ prevazut de lege.
Cat priveste reclamanta, in dovedirea dreptului de proprietate publica a invocat inscrierea terenului in amenajamentul silvic, fapt confirmat de expertii numiti in cauza.
Potrivit art. 1 din Legea nr. 46/2008, „totalitatea padurilor, a terenurilor  destinate impaduririi, a celor care servesc nevoilor de cultura, productie sau administratie silvica, a iazurilor, a albiilor paraurilor, a  altor terenuri cu destinatie forestiera si neproductive, cuprinse in amenajamente silvice la data de 1 ianuarie 1990, sau incluse in acestea ulterior in conditiile legii, constituie, indiferent de natura dreptului de proprietate, fondul forestier national”.
  Terenul in litigiu de 8394 mp face parte din amenajamentul silvic al unitatii de productie VIII ..., unitatea amenajistica 24 M1.
Nu s-a facut dovada ca imobilul a iesit din patrimoniul acestui fond prin mijloacele prevazute de lege si anume, fie prin reconstituirea dreptului de proprietate, procedura de iesire reglementata de legile speciale, fie prin adoptarea unei Hotarari de Guvern, conform art. 10 alin. 2 din Legea nr. 213/1998, potrivit carora „trecerea din domeniul public in domeniul privat se face  dupa caz, prin hotarare a Guvernului, a Consiliului judetean, respectiv a Consiliului General  al municipiului … sau a Consiliilor locale, daca prin Constitutie sau prin lege nu dispune altfel”.
  De asemenea, potrivit art. 35 (1) din Legea nr. 18/1991, terenurile proprietatea statului sunt acele suprafete intrate in patrimoniul sau conform prevederilor legale existente pana la data de 1 ianuarie 1990 si inregistrate ca atare in sistemul de evidenta al cadastrului funciar general si in amenajamentele silvice.
  Or, probele administrate in cauza au relevat ca amenajamentele silvice, reinnoite potrivit reglementarilor legale, din 10 in 10 ani, au reflectat existenta terenului revendicat in patrimoniul ... si, respectiv, in administrarea Regiei Nationale a Padurilor.
  Deci, in cauza, terenul face parte din amenajamentul silvic, fiind proprietate publica si apartinand fondului forestier, nefiind facuta dovada scoaterii lui din aceasta  proprietate, respectiv din acest fond, prin mijloacele prevazute de lege (in acest sens s-a pronuntat si ICCJ – Sectia I civila, prin decizia nr. 1136 din 28 aprilie 2015).
  Potrivit art. 861 din noul C.civ.:
      „(1) Bunurile proprietate publica sunt inalienabile, imprescriptibile si insesizabile.
      (2) Proprietatea asupra acestor bunuri nu se stinge prin neuz si nu poate fi dobandita de terti prin uzucapiune sau, dupa caz, prin posesia de buna-credinta asupra bunurilor mobile”.
Din perspectiva regimului juridic mai sus enuntat, nu are relevanta posesia invocata de parat asupra terenului, fiind suficienta dovada apartenentei la domeniul public al statului.
Pentru considerentele expuse, in temeiul art. 563 C.civil:
- va fi admisa cererea de interventie fortata in cauza a ... – prin ... …, formulata de reclamanta ....
- va fi admisa in parte actiunea in revendicare formulata de reclamantii ... si ... in contradictoriu cu paratul ... ...;
- paratul va fi obligat sa lase reclamantilor in deplina proprietate si linistita posesie suprafata de 8394 mp teren, situat in intravilanul comunei ..., jud. ..., pct. ... …, UP VIII ..., ua 24M1, invecinat cu: N- ... ... (parcela S1), E- drum; S- ... …; V- Ocolul Silvic ..., identificat cu indicativul S2 de expertul ... in schita anexa la raportul de expertiza (filele  … din dosarul nr. ... al Tribunalului ...), ce face parte integranta din prezenta hotarare.
  In temeiul art. 453 C.proc.civ., paratul va fi obligat sa plateasca reclamantei ... suma de 1856,4 lei, cheltuieli de judecata.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
H O T A R A S T E:

  Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantei ... (...).
Admite cererea de interventie fortata in cauza a ... – prin ... …, formulata de reclamanta ....
  Admite in parte actiunea in revendicare formulata de reclamantii ... prin …, cu sediul procedural ales la … ...,  avand sediul in municipiul …-..., …  nr…., judetul ..., si ..., prin …., cu sediul in municipiul …-..., strada …  nr…., judetul ..., in contradictoriu cu paratul ... ..., domiciliat in comuna ..., sat ..., judetul ....
Obliga paratul sa lase reclamantilor in deplina proprietate si linistita posesie suprafata de 8394 mp teren, situat in intravilanul comunei ..., jud. ..., pct. ... …, UP VIII ..., ua 24M1, invecinat cu: N- ... ... (parcela S1), E- drum; S- ... …; V- Ocolul Silvic ..., identificat cu indicativul S2 de expertul ... in schita anexa la raportul de expertiza (filele  … din dosarul nr. ... al Tribunalului ...), ce face parte integranta din prezenta hotarare.
Obliga paratul sa plateasca reclamantei ... suma de 1856,4 lei, cheltuieli de judecata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Revendicare (actiuni, bunuri, drepturi)

Revendicare imobiliara - Decizie nr. 583 din data de 13.09.2017
Calificare actiune. Actiune in constatare sau actiune in realizare. Admisibilitatea actiunii in constatare in situatia in care partile au posibilitatea de a formula actiune realizarea dreptului - Sentinta civila nr. 272 din data de 16.03.2016
Revendicare imobiliara. Folosirea unui teren agricol fara titlu. Despagubiri - Sentinta civila nr. 296 din data de 08.04.2015
Revendicare unui imobil trecut in proprietatea statului. Actiune in revendicare inadmisibila - Decizie nr. 497 din data de 17.05.2012
Actiune in revendicare. Obligatia proprietarului de a permite traversarea terenului pentru cauza de utilitate publica. - Decizie nr. 466 din data de 14.05.2012
Revendicare imobiliara. Folosirea unui imobil fara titlu - Decizie nr. 539 din data de 14.11.2011
Restituire imobil preluat abuziv de catre stat - Decizie nr. 384 din data de 01.09.2011
Cerere de restituire a imobilelor trecute in proprietatea statului prin expropriere. - Decizie nr. 386 din data de 02.09.2011
Revendicare - Sentinta civila nr. 335 din data de 29.03.2011
Revendicare - Decizie nr. 6798 din data de 28.01.2011
Revendicare - Decizie nr. 4979 din data de 10.02.2011
Revendicare imobil in baza legii 10/2001 - Decizie nr. 401 din data de 28.10.2010
Revendicare - Decizie nr. 220 din data de 25.03.2010
Revendicare.Nulitatea absoluta a actelor juridice si operatiunilor de cf. - Decizie nr. 67 din data de 04.03.2010
Revendicare mobiliara - Sentinta civila nr. 307 din data de 26.01.2011
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 1311 din data de 19.10.2011
Revendicare - Sentinta civila nr. 115 din data de 17.02.2010
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 129 din data de 24.02.2010
Revendicare imobiliara - Sentinta civila nr. 129 din data de 24.02.2010
Legalitatea dispozitiei de recuperare a sumelor incasate necuvenit cu titlu de ajutor pentru combustibili solizi sau petrolieri, ca urmare a nedeclararii corecte a numarului membrilor de familie, veniturilor ori bunurilor detinute. - Decizie nr. 103/F din data de 16.01.2014