InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Neamt

Adoptie minor

(Sentinta civila nr. 2 din data de 20.01.2016 pronuntata de Tribunalul Neamt)

Domeniu Adoptii; Minori | Dosare Tribunalul Neamt | Jurisprudenta Tribunalul Neamt

Prin cererea inregistrata la Tribunalul Neamt sub nr.  …. la data de  22.12.2015, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Neamt, reprezentata legal prin Director general–Cristina Pavaluta, in calitate de reclamanta, in contradictoriu cu R.A., in calitate de parata, a solicitat ca, prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna incuviintarea adoptiei minorei C.I., nascuta la data de .., in localitatea Piatra Neamt, judetul Neamt, de catre parata R.A., precum si schimbarea prenumelui minorei din „I.”, in „I.-A.”.
In motivarea cererii, reclamanta a invederat faptul ca minora C. I., nascuta la data de …., in localitatea Piatra Neamt, judetul Neamt, a rezultat dintr-o relatie de concubinaj a numitei C.A., nefiind stabilita filiatia fata de tata.
Deoarece numita C.A.mai avea un copil in intretinere la nasterea fiicei I. si se confrunta cu substantiale lipsuri materiale si financiare, incat nu-si mai permitea s-o creasca si pe aceasta, a solicitat o masura de protectie speciala pentru fiica sa. Acesta beneficiaza de masura plasamentului de mai bine de 2 ani la familia R.C. si A.M., cu domiciliul in municipiul Piatra Neamt, … judetul Neamt potrivit hotararii C.P.C. Neamt nr. 493/22.10.2013, unde se afla si in prezent.
Ca urmare a faptului ca minora C. I. nu a putut fi reintegrata in familia sa, prin sentinta civila nr. 30/CC/28.08.2015, pronuntata de Tribunalul Neamt in dosarul nr. …, sentinta ramasa definitiva si irevocabila la data de 22.10.2015, s-a incuviintat deschiderea procedurii adoptiei interne.
Dupa ramanerea definitiva si irevocabila a sentintei civile de deschidere a adoptiei interne, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului  si Adoptie a comunicat Lista persoanelor inscrise pentru adoptie. Din aceasta lista a fost selectata cu prioritate d-na R.A.M., ca fiind cea potrivita pentru a adopta pe copilul in cauza.
Pe durata cat copilul C.J. a fost dat in plasament la familia  R., acesta s-a atasat foarte mult de parata, asa incat incuviintarea adoptiei corespunde interesului superior al copilului.
Din Raportul final nr.84392/14.12.2015, referitor la evolutia relatiilor dintre copilul C.I. si d-na R.A.M., rezulta ca parata locuieste in municipiul Piatra Neamt, este casatorita din anul 2002 cu numitul R.C. iar din casatorie nu au rezultat copii. Familia R. are un imobil municipiul Piatra Neamt, in suprafata de 56mp, cu toate dotarile necesare unui trai decent, iar veniturile familiei sunt indestulatoare pentru a creste si educa un copil.
Parata a depus la dosar cazierele judiciare, al ei si al sotului, eliberate de catre I.P.J. Neamt, din care rezulta ca acestia nu au fost condamnati, nu li s-a interzis drepturile parintesti si nici dreptul de a fi tutori sau curatori si din acest punct de vedere parata indeplineste conditiile morale pentru a adopta pe copilul in cauza.
Ca urmare a faptului ca minora C.I. se afla in plasament la familia R., prin Hotararea C.P.C. Neamt nr. 493/22.10.2013 si in prezent, reclamanta a apreciat ca sunt intrunite conditiile prevazute de lege in vederea incuviintarii adoptiei interne intrucat sotii R. P.C. si A.M. il au pe copil in plasament de peste 2 ani. La cererea paratei de incuviintare a adoptiei,a achiesat si sotul acesteia, care declarat ca o va sprijini material si moral.
Sotul paratei lucreaza in strainatate si nu a putut face dovada ca in ultimele 12 luni a locuit efectiv si incontinuu pe teritoriul Romaniei. Din acest considerent parata adopta singura copilul C.I..
Parata este atestata potrivit Atestatului nr.13 din 03.07.2015, atestat eliberat cu respectarea conditiilor de fond prevazute la art.7, alin. 1 - 3 din Legea nr.273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, cu modificarile si completarile ulterioare, ocazie cu care s-a verificat daca d-na R. intruneste conditiile materiale si garantiile morale pentru a adopta pe copilul pe care il are in plasament.
Cu privire la schimbarea prenumelui copilului din „I." in „I.- A.", parata a motivat  in cererea sa ca si-a dorit ca fetita pe care o va adopta sa poarte acest prenume.
In drept, reclamanta si-a intemeiat actiunea pe dispozitiile art. 47 si urmatoarele raportat la art. 42, alin. 1, lit. c din Legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, republicata.
In dovedire, reclamanta a depus la dosar: certificat de nastere al copilului legalizat; certificatul medical privind starea de sanatate al copilului, in original; atestatul persoanei adoptatoare, conform cu originalul; hotararea C.P.C. Neamt nr.493/22.10.2013; sentinta civila nr. 30/CC/28.08.2015; lista persoanelor inscrise pentru adoptie; Fisa de potrivire teoretica; certificatul  de nastere al persoanei adoptatoare, in copie legalizata; certificat de casatorie al persoanei adoptatoare, in copie legalizata; cazierele judiciare al persoanei adoptatoare si al sotului, in original; certificatele medicale ale familiei adoptatoare, in original; raport final referitor la relatia dintre copil si parata, copie C.I.; cerere parata; declaratii; alte rapoarte; dispozitia nr. 13 din 03.07.2015; atestat; adeverinte; acord sot.
Analizand cererea reclamantei Directia Generala de Asistenta si Sociala si Protectia Copilului Neamt, in raport de inscrisurile anexate, tribunalul retine urmatoarele imprejurari de fapt si de drept:
Minora C.I., nascuta la data de 1 septembrie 2013 in municipiul Piatra Neamt, judetul Neamt provine dintr-o familie monoparentala, filiatia fata de tata nu a fost stabilita si nici nu s-a inaintat actiune pentru stabilirea paternitatii. Este al doilea nascut la numitei C.A.P.. La scurt timp dupa nastere a fost abandonata in Sectia Neonatologie a Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt.
Avand in vedere dezinteresul manifestat de catre mama, lipsa posibilitatilor financiare si a unui spatiu locativ, precum si situatia familiei extinse care nu putea oferi sprijin in cresterea copilului, s-a propus pentru acesta instituirea masurii de plasament familial.
In baza Hotararii nr.493/22.10.2013 a fost instituit plasamentul familial al copilului la familia R.C. SI A.M. cu domiciliul in municipiul Piatra Neamt, …judetul Neamt.
In perioada spitalizarii si dupa instituirea plasamentului la persoana substitut, copilul nu a fost vizitat niciodata de catre membrii familiei naturale sau extinse.
Ca urmare a reevaluarii cazului, managerul de caz, a propus ca obiectiv final in Planul individualizat de protectie, deschiderea procedurii adoptiei interne pentru C.I., avand in vedere ca membrii familiei naturale si largite nu au manifestat interes pentru cresterea si ingrijirea copilului si dreptul sau de a avea o familie.
Prin sentinta civila nr. 30/CC/28.08.2015, pronuntata de Tribunalul Neamt in dosarul nr. …, sentinta ramasa definitiva si irevocabila la data de 22.10.2015, s-a incuviintat deschiderea procedurii adoptiei interne pentru copilul C.I..
In conformitate cu prevederile art.37 din Legea 273/2004 privind procedura adoptiei, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului  si Adoptie a emis lista A/18486/CA/GD/26.11.2015 a familiilor/persoanelor care raspund in cea mai mare masura nevoilor copilului C.I..
Prima pozitie din lista transmisa de catre A.N.P.D.C.A., este ocupata de doamna R.A.M. intrucat aceasta se ocupa de cresterea si educarea fetitei de la varsta de aproximativ 2 ani existand deja o relatie de atasament intre copil si mama substitut. Intrucat doamna R.A.M.  detinea atestat de persoana apta sa adopte si pentru ca indeplinea si conditia de viata de familie de peste 6 luni cu copilul C.I., in urma procesului de potrivire teoretica, s-a considerat ca aceasta este cea mai potrivita pentru a deveni parinte adoptator pentru fetita din plasament. Avand in vedere aceste considerente, nu a fost necesara parcurgerea procesului de potrivire practica anterior incuviintarii adoptiei.
Din istoricul familiei R. rezulta ca doamna A.M. a copilarit in mediul urban. Absolventa de studii medii, aceasta nu a profesat niciodata in domeniul in care s-a pregatit, electromecanic, lucrand in diferite domenii in Romania, dupa care in anul 2003 a lucrat in Spania. In anul 2013 revine in tara si decide sa se ocupe de cresterea, ingrijirea si educarea copilului C.I., pentru care s-a dispus plasamentul familial. Momentan nu doreste sa se implice profesional, fiind sustinuta financiar de catre sot, dorind sa acorde cat mai mult timp copilului pentru care exerseaza rolul de parinte substitut.
Ideea adoptiei a aparut dupa ce sotii R. au facut toate demersurile medicale pentru a avea propriul copil si au constientizat ca este putin probabil sa devina parinti biologici. Desi ambii soti si-ar fi dorit sa adopte, sotul nu se poate asocia la adoptie, intrucat nu indeplineste conditia de locuire efectiva pe teritoriul Romaniei, acesta lucrand in Spania.
Doamna R.A.M.  a fost atestata ca persoana apta sa adopte conform atestatului nr.13/03.07.2015 emis in baza dispozitiei Directorului General al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Neamt.
In raportul final s-a retinut ca doamna R. dispune de abilitati parentale precum: rabdare, deschidere, comportament ludic, disponibilitate afectiva, fiind un parinte tolerant si deschis, care pune nevoile copilului pe primul plan.
Se bucura de respect in comunitate, reteaua de sprijin fiind constituita din membri ai familiei largite si prieteni care asigura suport afectiv, emotional si moral. Ca parinte va fi ludica, toleranta, blanda dar considera ca si fermitatea este importanta in relatia parinte-copil. Nu este inscrisa in cazierul judiciar cu antecedente penale, dispune de venituri lunare care asigura satisfacerea trebuintelor materiale, sociale, educationale, de petrecere a timpului liber pentru cei doi membri ai cuplului conjugal si pentru copilul pe care doreste sa il adopte.
Doamna R.A.M. locuieste in mediul urban, intr-un apartament proprietate personala. Locuinta, cu o suprafata de 56 mp este compusa din dormitor, living, bucatarie, baie, hol si balcon. Apartamentul dispune de apa curenta, este racordat la sistemul de canalizare al orasului, fiind incalzit cu centrala termica proprie, pe baza de gaz metan. Doamna R. locuieste intr-o zona sigura si linistita a orasului, accesul catre zona centrala a orasului este facil, aceasta putandu-se deplasa cu autoturismul propriu sau cu mijloacele de transport in comun.
De asemenea, familia R. a inceput constructia unei case (parter si mansarda), pe un teren care-1 detine in mediul rural, cu o suprafata de 1000 mp, unde intentioneaza sa locuiasca cu copilul pe care doresc sa-l adopte.
Intrucat I. se afla in ingrijirea doamnei R.A.M. de peste doi ani, fetita se simte in siguranta in prezenta persoanei adoptatoare care ii ofera stabilitate, alinare, incredere. Doamna R.A.M. manifesta empatie, tact in relatia cu copilul, foloseste metode educative adecvate, comunicand permanent fiind disponibila si adaptabila la nevoile acestuia. In perioada plasamentului, copilul a evoluat corespunzator varstei cronologice in plan somatic si cognitiv-emotional, a fost bine ingrijit si atent supravegheat oferindu-i-se acestuia un mediu familial suportiv si securizant.
In consecinta, pentru motivele retinute, instanta constata ca este intemeiata cererea de incuviintare adoptie formulata de reclamanta si, in temeiul art. 48 si urm. din Legea nr. 273/2004, va incuviinta adoptia minorei C.I., nascuta la data de …, in localitatea Piatra Neamt, judetul Neamt, CNP: .., fiica lui natural si C.A.P., de catre persoana adoptatoare R.A.M., nascuta la data de … cu domiciliul  in municipiul Piatra Neamt, … judetul Neamt.
In tem. art. 473 alin. 1 si alin. 3 din Codul Civil, va dispune, ca dupa ramanerea definitiva a hotararii de adoptie, minora sa poarte numele adoptatorilor acela de acela de „R”, precum si cererea de schimbare a prenumelui minorei din  „I.”, in „I.- A.”, urmand ca pe viitor aceasta sa poarte numele de R. I.-A.”.
In tem. art. 473 alin. 5 din Codul Civil, va dispune, de asemenea, ca dupa ramanerea definitiva a prezentei hotarari, Serviciul de stare civila din cadrul Primariei  municipiului Piatra Neamt, judetul Neamt, sa intocmeasca un nou act de nastere al copilului in care adoptatorii vor fi trecuti ca fiind parinti firesti.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Adoptii; Minori

EMITEREA DECIZIEI DE IMPUNERE DUPA REINSER?IA DEBITORULUI IN CIRCUITUL ECONOMIC - Decizie nr. 1168/C din data de 22.11.2017
CONTESTA?IA LA EXECUTARE FORMULATA DE UN CREDITOR IPOTECAR, BANCA, PRIN CARE SE SOLICITA ANULAREA PROCESULUI VERBAL DE DISTRIBUIRE A PRE?ULUI IN CARE SE REGASESC ?I SUMELE DE BANI DISTRIBUITE ALTOR EXECUTORI JUDECATORE?TI CARE AU INCEPUT EXECUTAREA ACELUI - Decizie nr. 25/RC din data de 10.04.2017
OBLIGA?IA DE ELIBERARE A PA?APOARTELOR – MINORI NEINCLU?I IN CERTIFICATELE DE CETA?ENIE ALE PARIN?ILOR - Sentinta civila nr. 620/C din data de 09.05.2017
ACORDAREA DESPAGUBIRII PENTRU INCETAREA ANTICIPATA A CONTRACTULUI - Decizie nr. 140/AC din data de 08.05.2017
EXPRESIA BUNEI CREDIN?E LA INCHEIEREA ?I EXECUTAREA CONTRACTULUI, IN CONTEXTUL IN CARE NU A FOST DUBLATA PRINTR-O CLAUZA IDENTICA, IN FAVOAREA INTIMATULUI, APLICABILA IN SITUA?IA INCETARII CONTRACTULUI DIN CULPA FURNIZORULUI - Decizie nr. 186/AC din data de 22.05.2017
ACORDAREA DE DESPAGUBIRI PENTRU INCETAREA ANTICIPATA A CONTRACTULUI DE PRESTARI SERVICII DE TELEFONIE - Decizie nr. 201/AC din data de 07.06.2017
CONTRAVALOAREA JUSTEI DESPAGUBIRI PENTRU INCETAREA ANTICIPATA A CONTRACTULUI CU TELEKOM SA INAINTE DE EXPIRAREA DURATEI CONTRACTUALE DE 24 DE LUNI. - Decizie nr. 20/Ac din data de 16.01.2017
SUSPENDARE EXECUTARE ACT EMIS DE AUTORITA?ILE LOCALE - Sentinta civila nr. 1163/C din data de 07.11.2017
AC?IUNE IN CONSTATARE CLAUZE ABUZIVE - Sentinta civila nr. 15/AC din data de 16.01.2017
SUSPENDARE DISPOZI?IEI ?EFULUI POLI?IEI RUTIERE PRIN CARE SE SUSPENDA DREPTUL DE CONDUCERE - Sentinta civila nr. 840/C din data de 11.08.2017
FAPTA ILICITA IMPUTATA PARATEI DE COCONTRACTANTUL SAU CE CONSTA IN OMITEREA INDEPLINIRII OBLIGA?IILOR ASUMATE PRIN CONVEN?IE - Sentinta civila nr. 728/C din data de 14.06.2017
CESIUNEA CREAN?ELOR REZULTATE DIN CONTRACTELE INCHEIATE CU INSTITU?IILE PUBLICE - Sentinta civila nr. 618/C din data de 09.05.2017
CONTESTA?IE LA EXECUTARE – SUSPENDARE EXECUTARE - Decizie nr. 70/AC din data de 27.02.2017
OBLIGATIVITATEA PROCEDURII PREALABILE IN CAZUL ATACARII IN INSTAN?A A HOTARARII CONSILIULUI LOCAL - Sentinta civila nr. 916/C din data de 19.09.2017
ACORDAREA DIFEREN?EI DE SALARIU REPREZENTAND INCLUDEREA PREMIULUI ANUAL IN SALARIUL LUNAR - Sentinta civila nr. 780/C din data de 27.06.2017
PRETEN?II - Sentinta civila nr. 479/C din data de 29.03.2017
EMITEREA DECIZIEI DE IMPUNERE DUPA REINSER?IA DEBITORULUI IN CIRCUITUL ECONOMIC - Sentinta civila nr. 1168/C din data de 22.11.2016
ACORDUL NOTARIAL AL VECINILOR PENTRU ELIBERAREA AUTORIZA?IEI DE CONSTRUIRE - Sentinta civila nr. 665/C din data de 23.05.2017
TERMENUL DE EMITEREA DECIZIEI DE IMPUTARE CONFORM ART. 85 DIN LEGEA NR. 188/1999 - Sentinta civila nr. 747/C din data de 20.06.2017
Drept procesual civil. Ordinul de protec?ie vizeaza ?i categoria afinilor. - Decizie nr. 63 din data de 12.01.2016