InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Tribunalul Neamt

Infractiunea de dare de mita, prevazuta de art.255 Cod penal cu referire la art.6 si 7 din Legea nr.78/2000. Probatiunea in materia infractiunilor de coruptie. Provocarea

(Sentinta penala nr. 177/P din data de 28.10.2010 pronuntata de Tribunalul Neamt)

Domeniu Dare de mita; Infractiuni; Provocare | Dosare Tribunalul Neamt | Jurisprudenta Tribunalul Neamt

Infractiunea de dare de mita,                                  
prevazuta de art.255 Cod penal                              
cu referire la art.6 si 7 din Legea
nr.78/2000. Probatiunea in materia
infractiunilor de coruptie.
Provocarea




Sentinta penala nr.177/P/28.10.2010



Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul Neamt s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului D.V.E., pentru savarsirea infractiunii de dare de mita prev. de art.255 Cod penal, cu referire la art. 6 si 7 din legea 78/2000,  constand in faptul ca la data de 19.12.2008, inculpatul a fost surprins in flagrant in  timp ce oferea suma de 1.500 lei agentului de politie C.C. pentru a nu se aplica o sanctiune contraventionala fata de numitul O.D., retinandu-se in esenta ca la data de 17.12.2008, martorul O.D. s-a deplasat cu autotractorul la domiciliul inculpatului D.V.E. pentru a achizitiona o cantitate de lemne, cantitate pentru care a primit documente ce vizau un transport de la o data anterioara, ca in aceste conditii, inculpatul i-a cerut martorului N.C. sa ii emita in fals un nou document de transport, motiv pentru care s-au inceput cercetarile penale in cauza iar inculpatul pentru a impiedica inceperea urmaririi penale i-a promis si oferit martorului C.C. suma de 1500 de lei.
Inculpatul D.V.E., legal citat, asistat de aparator ales, a dat declaratie in cauza si a solicitat audierea martorilor din cursul anchetei, a doi martori in circumstantiere precum si proba cu inscrisuri.
Din ansamblul probatoriului administrat in cauza instanta  retine urmatoarea situatie de fapt:
Inculpatul D.V.E., detine functia de primar in comuna P.
Trebuie mentionat ca intre functia detinuta de inculpat si  infractiunea pentru care a fost trimis in judecata nu exista nicio legatura.
In particular, inculpatul D.V.E. a avut in exploatare o suprafata cu vegetatie forestiera pe raza Ocolului silvic Bacesti, sens in care a exploatat material lemnos in perioada noiembrie – decembrie 2008. Astfel, inculpatul a fost imputernicit de catre mai multi proprietari de padure sa le administreze suprafetele forestiere, asa incat acesta a incheiat un contract de prestari servicii cu Ocolul Silvic Bacesti prin care acesta se  obliga sa marcheze arborii ce urmau a fi taiati, iar padurarul  titular de canton sa elibereze documentele de transport.
In baza autorizatiei de exploatare, inculpatul a exploatat masa lemnoasa in zilele de 03.12 si 04.12.2008, pentru care i s-au  eliberat documente aferente si avizele de insotire primar valabile din padure  pana la depozitul constituit la domiciliul sau.
Martorul O.D. - fost coleg de serviciu cu inculpatul - l-a rugat pe acesta sa-i vanda lemn de foc pentru parintii sai ( 11 m.c.). Ca urmare, la data de 17 decembrie, martorul O.D. dupa ce s-a inteles cu inculpatul asupra cantitatii si pretului, a venit in comuna a incarcat materialul lemnos si a solicitat documente de transport. Inculpatul fiind retinut intr-o sedinta, i-a dat telefonic indicatii martorului sa mearga sa incarce lemnele si sa foloseasca drept documente de transport, avizul de expeditie in baza caruia inculpatul transportase initial lemnele din padure la domiciliul sau. O.D. a procedat in consecinta insa in drum spre Roman a fost oprit un echipaj de politie si chestionat cu privire la incarcatura si documentele de transport. Intrucat martorul O.D. nu detinea documente pentru ziua si ruta respectiva, incarcatura a fost retinuta in vederea confiscarii, iar martorul a fost sanctionat contraventional.
In paralel, inculpatul afland despre cele intamplate, in aceeasi zi, 17 decembrie a incercat sa ia legatura cu padurarul, martorul N.C., pentru a-i solicita eliberarea unui nou aviz de expeditie corespunzator, insa acesta era plecat pe teren si s-a intors abia seara la canton. Cu toate acestea, a doua zi, N.C.  a inmanat inculpatului avizul de expeditie cu care inculpatul a mers la Politia Roman pentru a justifica provenienta si transportul materialului lemnos.
In raport de data efectuarii transportului si data prezentarii noului aviz de expeditie s-au ridicat suspiciuni cu privire la corectitudinea datelor si s-a inceput urmarirea penala fata de padurarul N.C. pentru a se verifica in ce masura martorul O.D. putea sa semneze noul act in conditiile in care era deja impreuna cu echipajul de politie.
Sesizand urmarile acestor imprejurari, si anume perspectiva ca atat padurarul N.C.  cat si el sa fie urmariti penal, inculpatul l-a abordat atat pe subinspectorul C.M. cat si pe agentul C.C., solicitandu-le expresis verbis sa nu initieze demersurile in vederea inceperii urmaririi penale. Inculpatul a fost refuzat ferm  de martorul C.M. care a inteles aluziile inculpatului in sensul „sa rezolve problema”. Martorul C.M. a parasit biroul iar inculpatul s-a concentrat exclusiv asupra martorului C.C. propunandu-i fatis sa rupa declaratia data de padurarul N.C. si sa nu inceapa urmarirea penala in cauza. Martorul C.C., pentru a putea castiga timpul necesar  pregatirii operative a realizarii unui eventual flagrant, i-a spus inculpatului ca pe moment nu se poate face nimic si e bine sa amane discutia pentru a doua zi. In conditiile aratate, cei doi au stabilit telefonic sa se intalneasca in data de 19.12.2008 la motelul „Dealul Marului” in comuna Gadinti. Cei doi s-au intalnit astfel cum convenise, dupa ce in prealabil au purtat mai multe discutii telefonice pentru a se asigura ca se pot intalni. In cursul discutiei ce a urmat, inculpatul s-a exprimat inca de la inceput ca problema trebuie rezolvata inainte de a se naste si si-a manifestat oarecare rezerve fata de posibilitatea organizarii unui flagrant insa ulterior tot el insusi, fiind sustinut si de aprobarile conjunctural date de martorul C.C., si-a dat siesi asigurari ca poate insista in rezolvarea problemei.
  Concret, inculpatul, dupa ce a  eliminat temerile privind sinceritatea interlocutorului  sau, a inceput sa socializeze cu acesta confesandu-i-se cu privire la practicile uzate de proprietarii si administratorii de paduri pentru a exploata material lemnos. Vazand receptivitatea interlocutorului, inculpatul a continuat sa-si prezinte situatia dificila in care a intrat ca urmare a  completarii acelui aviz de expeditie, dificultatile financiare ce ar urma daca s-ar continua procedura urmaririi penale cu toate consecintele. Pe fondul acestor discutii, inculpatul, transmite martorului ca a intentionat de la bun inceput sa rezolve problema si nu  s-ar fi ajuns pana aici. In continuare inculpatul il chestioneaza pe martor cu privire la modalitatea de rezolvare a cauzei penale si ii cere totodata sa-i restituie cele doua avize de expeditie intocmite de padurar si declaratia data de padurarul N.C. in calitate de invinuit in cauza  ce avea ca obiect infractiunea de fals. In final, oarecum stingherit, inculpatul, dupa ce isi marturiseste sentimentul de frica pe care l-a avut anterior intalnirii (frica de a nu i se organiza un flagrant) precum si faptul ca a avut indrazneala sa-l atace direct pe martor, fara intermediari, ii propune suma de 15 milioane ROL pentru a nu se continua urmarirea penala si pentru a se restitui materialul lemnos confiscat. Suma de bani a fost pusa pe masa, sub mapa de serviciu a martorului, fiind astfel gasita de echipa  operativa care a organizat flagrantul.
In apararea sa inculpatul a sustinut initial ca nu recunoaste savarsirea faptei, ca intalnirea a avut loc pentru alte discutii, iar suma de bani ar fi fost permanent in buzunar si nu a pus-o pe masa la dispozitia martorului C.C. In plus, a aratat inculpatul, acea suma era destinata platii masei lemnoase exploatata de pe terenul cu vegetatie forestiera proprietatea martorului I.A.
  In cadrul dezbaterilor, deosebit de apararile formulate initial, inculpatul a invocat faptul ca a fost provocat de catre agent si nu se face vinovat de savarsirea infractiunii.
In cursul cercetarii judecatoresti, cu ocazia audierii martorilor si a administrarii probei cu inscrisuri, inculpatul a cautat deasemeni sa demonstreze ca avizul pretins a fi falsificat indeplinea toate cerintele legale.
Totodata s-a cautat a se demonstra faptul ca intreaga actiune penala are ca fundament o atitudine revansarda a corpului politistilor din municipiul Roman pentru atitudinea de dezaprobare pe care a manifestat-o inculpatul, in trecut, cu privire la anchetarea abuziva si torturarea unui cetatean de catre politistii din comuna.
Analizand punctual apararile inculpatului, se retine ca infractiunea de dare de mita este o infractiune cu continut alternativ, aceasta consumandu-se in oricare din variantele aratate de legiuitor. Chiar daca s-ar admite ca fiind reala sustinerea inculpatului ca nu ar fi dat banii, acest lucru ar fi lipsit de relevanta in conditiile in care fapta s-a consumat prin promisiunea, prin declararea intentiei de oferire a sumei de 1500 de lei. Artificiul ulterior, in sensul sincronizarii declaratiei martorului I.A. cu deplasarea inculpatului la motelul „Dealul Marului” nu exclude nicicum faptul ca inculpatul a promis banii politistului. Daca mituirea politistului si  atingerea scopului se realiza, nimic nu impiedica inculpatul sa se prezinte ulterior la martorul I.A. cu o alta suma de bani sau sa se scuze si sa revina intr-o alta zi pentru a face plata. Insa, este de inteles, ca inculpatul a fost dispus la a face un sacrificiu financiar pentru a scapa el si martorul N.C., de rigorile legii penale, chiar daca ar fi platit tocmai banii pe care ii incasase din vanzarea lemnelor de pe terenul martorului I.A.
Legalitatea intocmirii celui de-al doilea aviz de expeditie, fata de obiectul actiunii penale, nu prezinta relevanta in a fi dezbatuta. In plus prin  sentinta penala pronuntata de Judecatoria Roman, chiar daca nu este definitiva,  s-au dezbatut, analizat si evaluat toate probele privitoare la avizul de expeditie in cauza, aviz ce a fost calificat ca fiind fals, iar autorul N.C. a fost condamnat pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual.
Cat priveste pretinsele culise ale actiunii penale, respectiv dorinta politistilor de a se razbuna pe inculpat, chiar reale de ar fi, aceste premise nu constituie cauze de inlaturare a raspunderii penale, de nepedepsire ori de reducere a pedepsei si in consecinta nu pot fi considerate.
Provocarea invocata de inculpat opereaza si poate constitui fundament al achitarii numai daca sunt dovedite anumite imprejurari si daca sunt indeplinite o serie de conditii.
Din economia considerentelor statuate de Curtea europeana in cauza Ramanauskas versus Lituania se evidentiaza urmatoarele aspecte.
Premisa provocarii, o constituie, printre altele, recunoasterea de catre inculpat a  mituirii politistului, actiune care insa nu trebuie sa porneasca de la inculpat. In cauza inculpatul nu a recunoscut nicio clipa ca ar fi mituit sau macar ar fi discutat cu agentul o astfel de actiune.
In al doilea rand se cere ca inculpatul sa fi avut o atitudine de acceptare a consecintelor legii si pe fondul acesteia agentul sa-i sugereze si sa initieze discutia cu privire la rezolvarea problemelor prin  mita. Nici acest punct nu este dovedit daca avem in vedere prima discutie pe care inculpatul a purtat-o cu agentul si cu martorul Cocea precum  si insistenta cu care l-a sunat pe agent in ziua flagrantului.
In ultimul rand este necesar  ca atitudinea provocatoare a agentului sa fie exprimata intr-o masura determinanta astfel incat inculpatul, din  proprie initiativa, sa nu fi luat hotararea de a oferi mita.
  In speta de fata avand in vedere imprejurarea care a dus la mituirea politistului (perspectiva inceperii urmaririi penale impotriva sa si a martorului N.C.), dorinta de a impiedica inceperea urmaririi penale, se retine ca initiativa inculpatului a fost spontana. Nu se poate admite speculatia inculpatului in sensul ca agentul a cautat prin orice mijloace sa realizeze flagrantul pentru a-l compromite ca si primar. Daca s-ar admite, aceasta sustinere ar apare ca lipsita de sens intrucat pretinsul scop al politistului fusese deja  realizat prin inceperea urmaririi penale pentru infractiunea de fals, fapt care era perfect previzibil.
Sintetizand cele aratate se conchide ca in general, desi orice subiect prezinta un potential criminogen mai mult sau mai putin  accentuat, fiecare isi cenzureaza, isi  inhiba eventualul comportament antisocial. Autoritatile statelor semnatare sunt datoare sa reprime doar acele comportamente infractionale care se manifesta spontan, de la sine ca produs al vinovatiei subiectului si au obligatia sa se abtina, sa nu incurajeze si sa nu dea concurs tendintelor de represiune penala in  situatia unor aparente infractionale fondate pe provocarea subiectului de a savarsi o fapta, provocare in lipsa careia executarea infractiunii nu ar fi avut loc.
In cauza de fata, niciuna dintre conditiile aratate nu sunt intrunite astfel incat provocarea invocata de inculpat nu poate fi retinuta.
Situatia de fapt expusa a fost stabilita pe baza probelor administrate in cauza.
Procesul verbal de redare a convorbirii ambientale, coroborat cu declaratia inculpatului, declaratiile martorilor C.C., C.M.C., declaratiile martorilor asistenti precum si declaratiile persoanelor implicate in exploatarea, manipularea si transportul materialului lemnos confiscat, dovedesc mai presus de orice indoiala ca inculpatul a avut motivatia suficient de puternica de a-l contacta pe politist si de a-i propune impiedicarea actiunii penale in schimbul sumei de bani.
La aceste probe se adauga procesul verbal incheiat cu ocazia constatarii infractiunii flagrante, plansele foto ale apelurilor primite de agentul C.C., plansele foto ale bancnotelor confiscate de la inculpat, copiile avizelor de insotire a marfii, desfasuratorul convorbirilor telefonice in care sunt evidentiate apelurile initiate de inculpat catre agentul C.C.
In drept, fapta inculpatului D.V.E. de a fi promis si oferit agentului de politie C.C., cu intentie directa dat fiind scopul special urmarit, suma de 1500 lei pentru ca acesta sa nu inceapa urmarirea penala in cauza privind  intocmirea in fals a unui aviz de insotire de catre martorul N.C., intruneste elementele constitutive ale infractiunii de dare de mita prevazuta de art.255 alin.1 Cod penal raportat la art.6 si 7 alin.2 din Legea nr.78/2000.
La individualizarea pedepsei, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare prevazute de art.72 Cod penal, limitele de pedeapsa, gradul ridicat de pericol social al infractiunii de dare de mita incriminata distinct si in Legea nr.78/2000, persoana inculpatului si imprejurarile concrete in care s-a savarsit fapta. La stabilirea cuantumului pedepsei se are in vedere faptul ca inculpatul nu are antecedente penale si se bucura de o buna reputatie in comuna, fiind ales primar incepand cu anul 2008. Aceste aspecte sunt evaluate si in raport de gravitatea faptei constand in mituirea unei persoane cu atributii in domeniul judiciar.
Prin urmare instanta considera ca aplicarea unei pedepse orientata spre minimul special este apta sa asigure scopul pedepsei, sa finalizeze preventia speciala si reeducarea inculpatului.
Cat priveste modalitatea de executare a pedepsei se constata ca desi  infractiunea pentru care a fost trimis in judecata inculpatul are in abstract un pericol social ridicat, in cazul particular al inculpatului nu se poate omite mobilul pentru care s-a savarsit fapta. Chiar daca scopul nu poate scuza mijloacele ilicite, se retine ca inculpatul a actionat pe de o parte pentru recuperarea materialului lemnos confiscat din cauza neindeplinirii unor formalitati precum si animat de sentimentul de culpabilitate fata de martorul N.C., care a intocmit avizul de insotire incriminat tocmai la rugamintea inculpatului. Totodata, nu este dovedit ca inculpatul ar fi avut un obicei de a actiona in aceasta maniera, ci a fost o intamplare pasagera, intamplare posibila doar in conditiile date. Cu alte cuvinte, in mod exceptional, inculpatul a recurs la acest gest pentru a-si repara greseala fata de martorul N.C. care desi vinovat de intocmirea acelui act, a fost in mare masura influentat de inculpat.
In raport de aceste imprejurari, instanta considera ca pentru atingerea scopului pedepsei nu se impune executarea efectiva a acesteia si sunt indeplinite conditiile prev. de art.81 Cod penal.
In conformitate cu dispozitiile art.82 Cod penal se va stabili termenul de incercare corespunzator, iar conform art.83 Cod penal se va atrage atentia inculpatului asupra faptului ca savarsirea de noi infractiuni cu intentie, in cursul termenului de incercare, are drept consecinta revocarea suspendarii executarii pedepsei.
In raport de dispozitiile art. 255 alin. 4 si art.118 Cod penal se va dispune confiscarea sumei de 1500 lei ridicata de la inculpat.
 






Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Dare de mita; Infractiuni; Provocare

EMITEREA DECIZIEI DE IMPUNERE DUPA REINSER?IA DEBITORULUI IN CIRCUITUL ECONOMIC - Decizie nr. 1168/C din data de 22.11.2017
CONTESTA?IA LA EXECUTARE FORMULATA DE UN CREDITOR IPOTECAR, BANCA, PRIN CARE SE SOLICITA ANULAREA PROCESULUI VERBAL DE DISTRIBUIRE A PRE?ULUI IN CARE SE REGASESC ?I SUMELE DE BANI DISTRIBUITE ALTOR EXECUTORI JUDECATORE?TI CARE AU INCEPUT EXECUTAREA ACELUI - Decizie nr. 25/RC din data de 10.04.2017
OBLIGA?IA DE ELIBERARE A PA?APOARTELOR – MINORI NEINCLU?I IN CERTIFICATELE DE CETA?ENIE ALE PARIN?ILOR - Sentinta civila nr. 620/C din data de 09.05.2017
ACORDAREA DESPAGUBIRII PENTRU INCETAREA ANTICIPATA A CONTRACTULUI - Decizie nr. 140/AC din data de 08.05.2017
EXPRESIA BUNEI CREDIN?E LA INCHEIEREA ?I EXECUTAREA CONTRACTULUI, IN CONTEXTUL IN CARE NU A FOST DUBLATA PRINTR-O CLAUZA IDENTICA, IN FAVOAREA INTIMATULUI, APLICABILA IN SITUA?IA INCETARII CONTRACTULUI DIN CULPA FURNIZORULUI - Decizie nr. 186/AC din data de 22.05.2017
ACORDAREA DE DESPAGUBIRI PENTRU INCETAREA ANTICIPATA A CONTRACTULUI DE PRESTARI SERVICII DE TELEFONIE - Decizie nr. 201/AC din data de 07.06.2017
CONTRAVALOAREA JUSTEI DESPAGUBIRI PENTRU INCETAREA ANTICIPATA A CONTRACTULUI CU TELEKOM SA INAINTE DE EXPIRAREA DURATEI CONTRACTUALE DE 24 DE LUNI. - Decizie nr. 20/Ac din data de 16.01.2017
SUSPENDARE EXECUTARE ACT EMIS DE AUTORITA?ILE LOCALE - Sentinta civila nr. 1163/C din data de 07.11.2017
AC?IUNE IN CONSTATARE CLAUZE ABUZIVE - Sentinta civila nr. 15/AC din data de 16.01.2017
SUSPENDARE DISPOZI?IEI ?EFULUI POLI?IEI RUTIERE PRIN CARE SE SUSPENDA DREPTUL DE CONDUCERE - Sentinta civila nr. 840/C din data de 11.08.2017
FAPTA ILICITA IMPUTATA PARATEI DE COCONTRACTANTUL SAU CE CONSTA IN OMITEREA INDEPLINIRII OBLIGA?IILOR ASUMATE PRIN CONVEN?IE - Sentinta civila nr. 728/C din data de 14.06.2017
CESIUNEA CREAN?ELOR REZULTATE DIN CONTRACTELE INCHEIATE CU INSTITU?IILE PUBLICE - Sentinta civila nr. 618/C din data de 09.05.2017
CONTESTA?IE LA EXECUTARE – SUSPENDARE EXECUTARE - Decizie nr. 70/AC din data de 27.02.2017
OBLIGATIVITATEA PROCEDURII PREALABILE IN CAZUL ATACARII IN INSTAN?A A HOTARARII CONSILIULUI LOCAL - Sentinta civila nr. 916/C din data de 19.09.2017
ACORDAREA DIFEREN?EI DE SALARIU REPREZENTAND INCLUDEREA PREMIULUI ANUAL IN SALARIUL LUNAR - Sentinta civila nr. 780/C din data de 27.06.2017
PRETEN?II - Sentinta civila nr. 479/C din data de 29.03.2017
EMITEREA DECIZIEI DE IMPUNERE DUPA REINSER?IA DEBITORULUI IN CIRCUITUL ECONOMIC - Sentinta civila nr. 1168/C din data de 22.11.2016
ACORDUL NOTARIAL AL VECINILOR PENTRU ELIBERAREA AUTORIZA?IEI DE CONSTRUIRE - Sentinta civila nr. 665/C din data de 23.05.2017
TERMENUL DE EMITEREA DECIZIEI DE IMPUTARE CONFORM ART. 85 DIN LEGEA NR. 188/1999 - Sentinta civila nr. 747/C din data de 20.06.2017
Drept procesual civil. Ordinul de protec?ie vizeaza ?i categoria afinilor. - Decizie nr. 63 din data de 12.01.2016